Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tidligere S-minister raser over fredning af nordsøaftale

Den tidligere socialdemokratiske energiminister Poul Nielson er skuffet over regeringens fredning af nordsøaftalen. ’Det er for dårligt,’ siger han. Tænketank og Enhedslisten støtter kritik. Klimaministeren afviser den
Indland
27. februar 2013

Poul Nielson. Foto: Scanpix

Det er for dårligt, og det minder om en bananrepublik. Så hårde er ordene fra den tidligere socialdemokratiske energiminister Poul Nielson, efter at regeringen i går i forbindelse med præsentationen af sin vækstplan offentliggjorde, at nordsøaftalen, som regulerer statens indtægter fra olien i undergrunden frem til 2042, ikke skal genforhandles.

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg synes, det er svagt, at det danske samfund ikke har bedre styr på det område, og at den aftale, som Venstre og Konservative lavede i 2003 stadig står ved magt. Det er for dårligt,« siger Poul Nielson.

Regeringen besluttede i efteråret 2011, at nordsøaftalen skulle gennemgå et »service-eftersyn« for at vurdere, om der var basis for at genforhandle aftalen med de selskaber, som udvinder olien – herunder A.P. Møller-Mærsk. Det serviceeftersyn er nu tilendebragt, og ifølge regeringen er der ikke grund til at genforhandle aftalen.

»Det virker for mig, som om man bruger denne anledning med de mange ting i vækstplanen, der lægges frem nu, til at snige sig til at få afsluttet det her eftersyn. Så stille og tyst som muligt sniger man sig langs husmuren hen til Esplanaden og siger: Nå ja, nu må vi så glemme det her,« siger Poul Nielson og uddyber:»Denne regering bekræfter, at alt er låst fast frem til 2042. Vi lever jo ikke i en bananrepublik, må vi huske,« siger han.

Hos den grønne tænketank Concito er direktør Thomas Færgeman enig med Poul Nielson i, at regeringen burde genforhandle nordsøaftalen.

»Vi havde meget gerne set, at man havde åbnet aftalen igen, for vi mener, at der er et provenu at hente. Jeg er ærgerlig over, at man tilsyneladende er nået frem til, at man vil lade den ligge, men jeg kan ikke vurdere, om det er juridisk eller politisk begrundet,« siger Thomas Færgeman. De økonomiske vismænd har tidligere påpeget, at en genforhandling af nordsøaftalen kunne give statskassen yderligere 10 milliarder kroner årligt.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard har tidligere udtalt, at regeringen ville forbeholde sig retten til bruge skattehåndtaget over for Mærsk, hvis forudsætningerne ændrede sig – f.eks. i form af stigende oliepriser, men den mulighed lukker han nu.

»Folk beskylder os nogle gange for at ville snøre den danske befolkning. Det er altså ikke vores udgangspunkt. Vi lavede et serviceeftersyn, fordi vi ville sikre, at danskerne får så meget ud af vores fælles undergrund som muligt,« siger Martin Lidegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

»Folk beskylder os nogle gange for at ville snøre den danske befolkning. Det er altså ikke vores udgangspunkt. Vi lavede et serviceeftersyn, fordi vi ville sikre, at danskerne får så meget ud af vores fælles undergrund som muligt,« siger Martin Lidegaard.

I politik er det udelukkende konsekvenser, der tæller. Om igen!

Erik Nissen, Steffen Gliese, Torben Selch, Rasmus Kongshøj og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Man taler, med rette, meget om, hvilke kameler SF må sluge i regeringsenhedens navn og hvilke ofre Socialdemokraterne må lide på økonomiministerens alter, men når det kommer til kamelslugning er klima- og energiministeren nu også ganske ferm - i begge dicipliner.

Erik Nissen, Rasmus Kongshøj og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Når politisk aftaler ikke er logiske, så bliver der alligevel ofte betalt en pris på anden vis.

Det bliver interessant at se , hvem det bliver forgyldt af denne aftale........foruden Maersk

Lidegaard kunne jo få et eller andet direktørjob i Mærsk, med mindre han fortsætter som "energi"-minister i det kommende blå kabinet under Lars Løkke...

Jens Michael Brünings-Hansen

Tja, S og SF undrer sig over det bratte fald i meningsmålingerne. Regeringen fører ultraborgerlig politik som end ikke Anders Fogh turde. Man tager fra kontanthjælpsmodtagere, studerende og offentligt ansatte fyres og stjæles fra. Det er deres egne vælgere de skubber fra sig ved at forære Mærsk værdier som retteligt tilhører det danske folk.

Jens Falkesgaard, Niels-Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

'Folk beskylder os nogle gange for at ville snøre den danske befolkning'. Folk er da også helt urimelige i deres vurderinger af os. Vi snører ikke nogen. Vi giver os ikke af med den slags småfiflerier. Vi lyver, så det driver. Vi løber fra alle løfter, og vi tilgodeser helt uden at rødme dem, som har så rigeligt i forvejen. Det er ikke at snøre, det er - for at sige det rent ud - den rene vare. Det giver os god samvittighed og nattesøvn - og muligvis senere et lukrativt bestyrelsesjob eller noget i den kategori.

Charley Kristensen

Det ville klæde Information, hvis man undlod at bruge den tåbelige journalistkliché 'raser', som der bliver gjort i overskriften. Bare fordi man er uenig i noget, behøver man jo ikke 'rase'. Og jeg har ærlig talt lidt svært ved at forestille mig Poul Nielson med fråde om munden.

Georg Christensen

At "Nielson" i dag raser over "nordsø aftalen", kan jeg let forstå, dengang han indgik den første, forstod jeg ham ikke, og alligeve, for hans eget vedkommende troede jeg virkelig dengang allerede, at han nok bare havde fået sin egen del af "kagen". At det dengang, måske kun skyldes "politisk" naividitet (måske bare uvidenhed),tænkte jeg ikke på. Heldigvis var også dengang "Enhedslisten" og dens forgængere på banen.

Hvad det end var, så tak til "Poul Nielson", for dine nye betragtninger.