Læsetid: 5 min.

Uklare regler gør enlige pensionister usikre

To ældre fra Assens endte med at flytte sammen, fordi kommunen ikke ville tro på, at de var reelt enlige. ’En fuldstændig grotesk situation’, mener juridisk rådgiver hos Ældre Sagen
2. februar 2013

I december 2011 besluttede Assens Kommune, at to ældre borgere i kommunen ikke levede som reelt enlige, men derimod i et »ægteskabslignende forhold« med hinanden. Kommunen stillede krav om tilbagebetaling af det særlige tillæg, som gives til ældre enlige, samt af boligtilskud i seks år, mere end 100.000 kr. for begge.

»Dermed blev de ældres økonomiske situation så forværret, at de endte med at flytte sammen. Grædende fortalte den ældre kvinde mig i telefonen, at de ikke længere havde råd til at bo hver for sig, selv om det egentligt var det, de helst ville,« oplyser juridisk rådgiver Poul Wahl fra Ældre Sagen.

Kommunens beslutning blev i oktober stadfæstet i Det Sociale Nævn, og senest har Ankestyrelsen afvist at se på sagen, fordi den ifølge styrelsen ikke har generel eller principiel betydning.

Assens Kommune havde indkaldt de to ældre til samtale. Her havde de forklaret, at deres økonomi ikke var sammenblandet, men det havde ikke gjort indtryk, fortæller Poul Wahl, der nu arbejder på at få Ankestyrelsen til at genoptage sagen.

»Når to ældre som i Assens har været til afhøring, som jeg kalder det, hos kommunen, føler de sig med rette kriminaliseret på et grundlag, som de endda ikke forstår,« siger den juridiske rådgiver, der får mange henvendelser fra ældre, der er usikre på, hvad de må og ikke må, hvis de har fået en ven.

Overnatter fra fredag til mandag

Den usikkerhed kan 81-årige Kamma Jeppesen fra Hanstholm snakke med om. Hun har for syv år siden mødt Bent, der bor i Hurup og er nogle år yngre.

»Jeg var inde hos Thisted Kommune og spørge, hvor meget vi må være sammen. Men det kunne hun ikke sige. Så fortalte jeg, at Bent besøger mig fredag aften og overnatter til mandag morgen. Det var så lige i overkanten, sagde hun,« husker Kamma Jeppesen, der understreger, at hun ikke vil snyde.

Derfor kan det være, at Bent fremover må vente med at komme til om lørdagen. Men Bents datter kender på den anden side en enlig, der har spurgt i Randers Kommune, hvor hun bor.

»Og hun har fået at vide, at i Randers må to enlige gerne bo sammen tre nætter om ugen, så jeg ved ikke, hvad der er det rigtige.«

– Hvad gør I så?

»Vi gør, som vi hele tiden har gjort,« siger Kamma Jeppesen, der efter at have set DR’s mandagsserie om jagten på socialt bedrageri også er usikker på, om Bent og hende overhovedet må tage på ferie sammen. Sidste år var de ellers to uger på Bornholm.

»Hvis vi ville tage sydpå, må vi så ikke sidde ved siden af hinanden i bussen eller bo på samme hotel? Det kan da ikke passe, at vi ikke kan tage på ferie sammen,« siger den tidligere landbokone, som efter at have været enke i to år fandt Bent gennem en kontaktannonce i Thisted Dagblad.

Pølsesnak fra kommuner

Poul Wahl peger på sagen fra Assens som en, der gør ham »rigtig forarget«:

»Kommunen kræver således tilbagebetaling med den begrundelse, at de to pensionister ikke havde oplyst om de omstændigheder, som kommunen efterfølgende lagde til grund for antagelsen om ’ægteskabslignende forhold’. Men ingen pensionister har fantasi til at forestille sig, at deres samvær med andre, herunder kæresteforhold på distance, kan få den konsekvens, at de skal tilbagebetale sociale ydelser, når de ikke har oplyst kommunen om, at de foretager forskellige aktiviteter sammen,« siger han.

Hver gang Ældre Sagen får henvendelser fra ældre, der ønsker rådgivning om reglerne for enlige, opfordrer Poul Wahl dem til at henvende sig til deres kommune og bede om en skriftlig vejledning – eller at få at vide, om de kan gøre noget anderledes for at opretholde status som reelt enlige.

»Men jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har fået en skriftlig vejledning. I stedet får de en gang pølsesnak fra kommunen,« siger han og tilføjer »at vævende udtalelser om, at modtagerne ikke må sove sammen ofte, ikke må deltage fælles i familiesammenkomster, ikke må spise sammen ofte, kysse, kalde sig kærester eller rejse på ferie sammen, og at der skulle eksistere en oplysningspligt herom, er særdeles vanskelig at forstå for både pensionister og jurister med kendskab til lovgivningen på området.«

Ifølge Poul Wahl er den skriftlige vejledning, som kommunerne skal rette sig efter, meget omstændelig og skrevet for specialiserede jurister. Der oplistes bl.a. en række upræcise og uklare forhold, som hver for sig kan indgå i en samlet vurdering af, om to ældre lever sammen i ægteskabslignende forhold med sammenblanding af økonomien.

Afkrydsningslisten

»Når det så ikke er jurister, der skal sagsbehandle ud fra vejledningen, så vendes det let på hovedet. Så løber sagsbehandlerne listen igennem og spørger de ældre: Har I købt ind sammen? Kryds. Har I sovet sammen? Kryds. Og når der er tilstrækkelig mange krydser, så er sagen afgjort.«

Ifølge Poul Wahl er opgaven derimod at vurdere, om de to ældre har så meget økonomisk med hinanden at gøre, at det kan sammenlignes med et ægteskab.

»Om de sover sammen eller kysser, er det rene nonsens i den her situation. Det kan ikke bruges til at konstruere et ægteskabslignende forhold. Det drejer sig først og fremmest om, hvor vidt to enlige har en økonomi, der er så sammenvævet, at det minder om den forsørgerpligt, som ægtefæller har over for hinanden,« siger han.

Ældre Sagen opfatter vejledningen om reglerne for at være »så utidssvarende og uklare, at man derigennem modarbejder de politiske udmeldinger om bibeholdelse af netværk, hjælp og omsorg for og til hinanden. Det er jo vigtigt at bemærke, at denne økonomiske svækkelse kun kan bringes i anvendelse over for de pensionister, der kan få sociale ydelser som vanskeligt stillede,« som Poul Wahl siger.

Af og til overdriver kommunale sagsbehandlere også deres mistænksomhed over for de ældre, mener han:»Den ældre generation bestræber sig ikke på at fifle eller at slå mønt af det offentlige, det er bestemt ikke vores indtryk. De er tværtimod vant til at betale selv. Men når reglerne er uklare, bliver de ældre usikre, når de hører om, at et venskab eller et samvær kan få alvorlig økonomisk betydning.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Heidi Larsen
  • odd bjertnes
  • Klara Liske
  • Vivi Rindom
  • Peter Andreas Ebbesen
  • Robert Simonsen
  • Slettet Bruger
  • Holger Madsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Inger Sundsvald
Heidi Larsen, odd bjertnes, Klara Liske, Vivi Rindom, Peter Andreas Ebbesen, Robert Simonsen, Slettet Bruger, Holger Madsen, Lise Lotte Rahbek og Inger Sundsvald anbefalede denne artikel

Kommentarer

Stor indsats er påkrævet!
Når kommunerne er efter aldrende medborgere, der finder sammen, bør de da også udvide kontrollen i den anden ende af aldersskalaen til unge, der flytter hjemmefra, slår sig sammen med en kæreste, ja måske flere sådanne efter hinanden. Køber de tilmed ind til hinanden, er de jo straks på kanten af socialt bedrageri, hvorved sagen bliver et kommunalt anliggende. Der er også de frygtelige situationer, hvor flere enlige i en opgang hjælper hinanden med både indkøb og madlavning og får en slags fælles husholdning, som dermed må sidestilles med bigami. Her ligger der sandelig en påtrængende kommunal opgave, som hurtigt kan nå et sådant omfang, at kontrollen kan glide Jer af hænde!

odd bjertnes, randi christiansen, Stig Bøg, Inger Sundsvald, Lise Lotte Rahbek og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det rene glade vanvid.
Til gavn for hvem må mennesker (uanset alder) ikke længere have samvær med mennesker, de ikke bor sammen med, uden at opleve en økonomisk bet?

Hvem pokker GAVNER dette cirkus???

Heidi Larsen, Klara Liske, Flemming Andersen, Inger Sundsvald og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Det gavner nogle offentlige kasser, og en skønne dag bliver det regnet for ægteskabslignende forhold, hvis de IKKE kysser.

Lise Lotte Rahbek

Men Inger - Jeg ved godt at livskvalitet ikke kan måles direkte på de offentlige budgetter, men det må dælme kunne vises indirekte på antal lægebesøg, aktivitetsniveau og selvhjulpenhed.
Jeg begriber ikke dette åndsforpestede milimetermåle snæversyn.

Vivi Rindom, randi christiansen, Flemming Andersen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg har det somom jeg er landet i en mellemting mellem "Momo og tidstyvene"
og et mareridt,
hvor ingen må noget uden at der er indsendt ansøgninger i 37 eksemplarer, og der er nogen der afviser ansøgningerne, hvis det kunne risikere at aktiviteten på kort eller lang sigt vækker glæde.

Det bliver hylende morsomt, når kommunen skal op og interviewe alle os "enlige" folkepensionister i storkollektivet Svanholm om vores "ægteskabslignende forhold."

Det bliver nok til nogle bemærkninger i den kommunale overvågningsbog, men det kunne være sjovt at have Ulrik Dahlin med som bisidder.

odd bjertnes, Klara Liske, randi christiansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Robert Simonsen

Det er fantastisk som man i disse tider er efter de ældre. Man stigmatiserer de ældre ved at kalde dem for "ældrebyrden", og nu ser vi, at man jagter ældre der tillader sig at have en ikke-samboende kæreste. I morges hørte man, at de ældre i Århus måtte vente stående i lang tid for at hæve penge i Danske Bank, der 9/1 gjorde et stort antal banker kasseløse. Hvad bliver det næste? Og ja, vi taler om en generation af danskere der i høj grad har været med til at bygge det danske velfærdssamfund op! Er det en måde at behandle dem på, politikere????? Vi finder os ikke i det!!!!

randi christiansen

Grotesk Kafka univers - fy, hvis jeg var nødt til at være lakaj for den ækle agenda og tage sådan et job - der er jo ikke engang faste retningslinjer, så de sagesløse borgere er helt i lommerne på en tilfældig sagsbehandlers forgodtbefindende - det ligner endnu et af liberalisternes maskerede angreb på velfærdssamfundet - overførselsindkomster skal mistænkeliggøres, og vi skal alle være ved at brække os over dem, imens fællesskabets ressourcer bliver misbrugt og privatkapitaliseret, og socialisterne snorksover

Bedrag siger jeg - røveri ved højlys dag

manon alida enoch, kim jensen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar

Danmark i borgerkrig :

Tyrannerne mod de elskende
De rige mod de fattige
Det effektive (hurtigt overstået, ingen effekt) mod fantasien
Generation mod generation

Middelklassen udfører, tænker ikke, nyder magten, glemmer sig selv, og så BANG ramte det en selv.

manon alida enoch

Mine tanker er os alle de ængstelige, som må leve med den skam at være stemplede som snydere. Hvad er en snyder, er det en der forsætligt snyder sig til goder ? Hvem snyder hvem ? Hvem besøger hvem ? Hvem er I som afslører snyderne ? Snyder I selv ? Vi er så bange for hinanden, angsten er ved at fortære os, heksene skal på bålet, de skadelige elementer skal elimineres ? Vi er alle fjender, og patruljer rykker ud for at afsløre snyderne, måske de har fangst, de gør jo bare deres arbejde for dig, for mig, for samfundet.

randi christiansen

Og derfor, Manon, er det vigtigt at afsløre, hvordan det i virkeligheden hænger sammen - at de forfulgte også er de bedragne, for sådan fastholdes magten hos de få. At analysere hinsides ethvert logisk rationale, hvem der egentlig stjæler fra hvem. Det er som ´i gamle dage´, hvor en sulten stakkel kunne blive hængt for at stjæle en humpel brød. Bedraget er - næsten - fuldendt > sultens slavehær tror næsten på, at det er deres egen skyld - men kun næsten. En tvivl som aldrig vil forsvinde, før ret færd følges i statsadministrationen.

Så vær ikke ængstelig for din egen moral - du er den bedragne, fordi fællesskabets forvaltere er en sørgelig blanding af inkompetente, uvidende og korrupte ignoranter, og vi må alle spørge os selv hvorfor - og hvordan vi dog kan slippe ud af denne misére.

randi christiansen

hovsa - freudian slip, oder was : "At analysere hinsides ethvert logisk rationale" at fastslå hinsides ethvert tilsyneladende rationelt modargumenet - eller hvad ... nå, meningen burde være klar

Tåget, upræcist og overordnet fortolket :

fællesskaber -
modarbejder individual-liberalismens ideologi
OG det socialistiske enhedsfællesskabs med
Og gør sags-behandlere arbejdsløse.

En skrækkelig larm, ja,
glarmestrene 'baldrer ruder i natten'.

randi christiansen

Statsforvaltningens/fællesskabets ressourceadministration er et område i retspraksis, som er forsømt, ignoreret, u-og underudviklet, fordi retfærds forståelsen er tilsvarende primitiv. Man sætter kikkerten for det blinde øje, og lader forbryderne fortsætte deres (land)skadelige virksomhed. Hvem skal sige, at kejseren ikke har noget tøj på, hvem skal skrive det i avisen, og hvem skal agere på den viden.

De økologiske økonomer har taget rationelt og konstruktivt fat om problematikken. Næste skridt er at videreformidle indsigten - men opgøret med fascisterne og de mafiøse lags manipulering af ignoranternes bevidsthed er mega

Vibeke Svenningsen

Det er ganske det glade vanvid - selvfølgelig er de kærester, og hvad så. Reglerne må sgu da for pokker handle om, hvorvidt man har to hustande ej eller og dermed udgifter forbundet med at have to hustande. Slut prut. Det kan sgu da defineres udfra kys, sex osv. Vi lever i 2013 - der er hændt mennesker formaster sig til at have et forhold som inkluderer et kønsliv sammen, uden de af den grund påtænker at flytte sammen. På moderne dansk kaldes det "living together but apart". Noget an endda kan spå vil blive mere udbredt i fremtiden - også blandt ældre.

"Hvis man ikke har noget at skjule behøver man ikke frygte overvågning"?

Vel at mærke indtil Systemet finder på noget, som det kan straffe en for at "skjule"!

Hans Ditlev Nissen

Så vidt jeg ved er det MENINGEN, at reglerne skal være sådan at borgerne ikke kan gennemskue dem.
Grunden er, at man ikke vil have at folk bevidst indretter sig sådan, at de får mest muligt i ydelse.

Først skal vi indrette os som vi nu kan og vil, af alle mulige ANDRE grunde.

DEREFTER kan det så besluttes hvilke ydelser vi evt. er berettiget til,
Af myndigheds-personer der optræder som den personificerede statsmagt over for borgeren.

Hans Ditlev Nissen

Lise Lotte Rahbek skriver 2/2 19:48
"der er nogen der afviser ansøgningerne, hvis det kunne risikere at aktiviteten på kort eller lang sigt vækker glæde"

Det dækker sådan set meget godt Folketingets dominerende holdning til arbejdsløse. For nu lige at skifte emne.

Både lovgivningen og systemernes praksis handler om at "man skal ikke gå og hygge sig som arbejdsløs".
Jobcentrene og journalisterne arbejder konsekvent for at gøre det ubehageligt.
For så tager de arbejdsløse sig jo nok sammen og ud og får et job.