Læsetid: 2 min.

’Vi skal væk fra psykiatrien’

Foreningen af Transkønnede i Danmark (FATID) arbejder for at gøre juridisk kønsskifte lovligt i Danmark. Talskvinde Irene Haffner håber på at kunne få ændret reglerne, så transkønnede ikke længere skal listes som psykisk syge
2. februar 2013

Står du op, eller sidder du ned, når du tisser? Hører du stemmer, når du åbner for fjernsynet?« Det er nogle af de spørgsmål, som transkønnede stilles på Sexologisk Klinik, når de skal diagnosticeres. De spørgsmål støder Irene Haffner også på i sit arbejde for transkønnedes rettigheder.

Hun er født som mand, men har i tre år levet som kvinde. Og som talskvinde for Foreningen af Transkønnede i Danmark (FATID) arbejder Irene Haffner på at gøre op med det faktum, at retten til at leve som transkønnet betinges af en psykisk diagnose som transseksuel.

»Hvis man søger om at skifte til et modsatkønnet fornavn, får man en psykiatrisk anmærkning. Denne anmærkning kan pludselig dukke op senere i livet, hvis man f.eks. skal tegne en forsikring. Så står der påtegnet en psykiatrisk diagnose, og det følger én hele livet. Det synes jeg absolut er krænkende,« siger Irene Haffner.

Hun har ikke fået lov til at skifte fornavn officielt og med et cpr-nummer, der slutter på et ulige num-mer, støder hun ofte på forvirring, fordi hun fysisk fremstår som en kvinde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu