Nyhed
Læsetid: 3 min.

Vedtægtsændring i Enhedslisten kan sikre Johanne Schmidt-Nielsen ny periode i Folketinget

Enhedslistens populære ordfører kan efter de nuværende regler ikke genopstille ved næste folketingsvalg. Et forslag om en ved-tægtsændring vil dog sikre hende en periode mere i Folketinget.
Foto: Keld Navntofte

Foto: Keld Navntofte

Indland
19. februar 2013

Nok er hun populær blandt Enhedslistens medlemmer. Men partiets vedtægter og den såkaldte rotationsregel betyder alligevel, at politisk ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, risikerer ikke at kunne genopstille ved det næste folketingsvalg.

Nu foreslår Enhedslistens afdeling i Gladsaxe (som blandt andet tæller EU-parlamentarikeren og den nye folketingskandidat Søren Søndergaard) imidlertid at ændre disse vedtægter, så partiet suspenderer urafstemninger om folketingskandidater i valgår.

En ændring som i praksis sikrer Johanne Schmidt-Nielsen en plads på stemmelisten næste gang. Også selv om lokalafdelingens talsperson, Else Jakobsen, understreger, at forslaget ikke har noget at gøre med hendes kandidatur.

»Vi har altid hyppet rotationsreglerne. Meget endda. Så det er ikke med det udgangspunkt. Det er simpelhen et spørgsmål om, at hvis man kun har få måneder til at falde ind i en valgkreds, så bliver det også derefter,« siger Else Jakobsen om vedtægtsændringen som kommer til afstemning på Enhedslistens årsmøde i Bededagsferien.

Det er årsmøderne der – efter en foregående vejledende urafstemning – vedtager kandidatlisten.

Nye regler

Når et folketingsmedlem har været valgt i over syv år, kan vedkommende dog ikke genopstille, hvilket betyder, at hverken finansordfører Frank Aaen eller gruppformand, Per Clausen genopstiller.

Til gengæld falder Johanne Schmidt-Nielsen først for rotationsordningen, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) venter til sent i valgperioden med at udskrive folketingsvalget – og altså efter Enhedslistens forventede årsmøde i april 2015 (valget skal senest afholdes den 15. september det år).

Men ifølge det nye forslag skal der hverken afholdes vejledende urafstemning eller vælges kandidatliste, såfremt årsmødet afholdes mindre end seks måneder før der senest skal afholdes folketingsvalg. I de år gælder i stedet kandidatlisten fra det foregående årsmøde.

Selv om ingen i Enhedslisten hidtil har villet tage ordet »Lex Johanne« i munden, så vil hverken det tidligere folketingsmedlem og nuværende medlem af forretningsudvalget, Line Barfod, eller gruppeformand og ligeledes medlem af forretningsudvalget, Per Clausen, i dag afvise det nye forslag:

»Der er jo nogle rimelige, retvisende og praktiske begrundelser – som kan være fornuftige og rigtige – som imidlertid står overfor ønsket om, at årsmødet altid skal have mulighed for at vælge en ny kandidat. Hvis man ønsker det. Det vil selvfølgelig også betyde, at enhver tvivl om, at Johanne kan genopstille ved det næste valg forsvinder, og jeg formoder, at det vil være svært at holde det ude af debatten,« konstaterer Per Clausen.

»Ingen kommentar«

Enhedslisten ændrede senest rotationsordningen i 2009, hvilket tillod netop Per Clausen at fortsætte den politiske karriere. Og i 1999 medførte en ændring, at Frank Aaen og Søren Søndergaard kunne genopstille. Sidstnævnte kom til at sidde 10 år i Folketinget. I træk.

Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, som i 2007 ikke selv kunne genopstille på grund af rotationsordningen, afviser dog forslaget.

»Jeg synes, at vores rotationsordning er den rigtige ordning. Så kan det godt være, at de har nogle gode argumenter, men den ordning synes jeg nu stadig er den rigtige,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Susanne Flydtkjær og Bjarne Thyregod fra partiets hovedbestyrelse mener, at reglerne skal laves om.

»Rotationsprincippet er en styrke, ikke en svaghed. Det sikrer at nye talenter kommer frem. Uden den havde vi sikkert ikke haft Johanne opstillet i første omgang. Det her forslag har ingen gang på jord,« siger Thyregod til tv2.dk.

Johanne Schmidt-Nielsen fik ved det seneste folketingsvalg 47.002 personlige stemmer. Enhedslistens politiske ordfører blev kun overgået af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) 56.285 personlige stemmer, mens Helle Thorning-Schmidt fik 33.564 af slagsen. Enhedslistens historisk gode valg er da også i stor udtrækning blevet tilskrevet den personlige popularitet, som Johanne Schmidt-Nielsen har opnået.

Johanne Schmidt-Nielsen i  skriver i en SMS følgende om den foreslåede vedtægtsændring, som vil sikre hendes genvalg:

»Det har jeg ingen kommentarer til«.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man har fraveget rotationsprincippet før, og det ville være torskedumt ikke at gøre det i dette tilfælde.

Inger Sundsvald, Claus Oreskov, Niels Mosbak, Karsten Aaen, Per Torbensen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar

Lakmusprøven for bæredygtigheden i EL’s politik må være hvis de klarer sig uden en rapkæftet og smuk blondine som blikfang..

Jørgen Rygaard

Man har fraveget alle principper , så hvorfor ikke dette ?

Det er i denne situation det er vigtigt at holde fast ved rotations princippet og virkelig se at det er en god ide. Jeg er overbevist om at det er en god ide at rotere. Johanne vil være god uden at være MF'r.

Flemming Andersen

Jasååee. Bom bom

Nedsæt (selskabeligheds)skatten og bevar troværdigheden. De andre er både yngre og kønnere.

EL har roteret deres folk i årevis, og VS før dem har også påvist, at det kan være både nyttigt og fuldt muligt, at sende alle ud af Folketingsgruppen og trække frisk luft i perioder. Det giver mulighed for at andre kan bryde igennem og få erfaringer, ikke mindst i så lille en gruppe.

Udenfor grupperingerne bliver der også arbejdet hårdt i alle partierne, det er sgutte kransekagefigurerne, der trækker læsset - de læser for det meste bare højt af andres tekster og tænkning. Johanne kan jo så vælge at blive socialdemokrat i stedet, hvis hun lissom så mange andre vægter positionen højere end politikken.

Peter Jensen, Sabine Behrmann, Viggo Helth, Heinrich R. Jørgensen, Eva Kjeldsen, John Vedsegaard, Bo Carlsen, Søren Johannesen, Anders Kristensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

Vælger EL at sætte sig ved kaptajnens bord, ombord på det gode skib M/S Deception, så skal de blot vide, at bordet fanger og de er med hele vejen.

Alternativt skal de holde fast i princippet om, at det er befolkningens ønsker som skal forme samfundet og ikke enkeltpersoners egeninteresse.

Politik brude ikke være en pop-konkurrence, det er det desværre i dag. Men at føre sig selv bag lyset ved at sige, at vi bliver nødt til at gå på kompromis med egne principper for at kunne fungere på systemets præmisser er ........ ja det siger vel egentlig sig selv. Om vi skal knaldes i enden af et gasblåt eller rød-grønt massageapparat er et fedt, vi får det jo aldrig at se alligevel ....

Ændre EL princip, betyder vel blot, at der bliver et parti mindre at vælge mellem ved næste valg. For mit egen vedkommende = ingen partier. Og oprigtigt talt, så er det egentlig også den eneste logiske konsekvens af et forfejlet system .... at det gør plads til noget nyt

Jørgen Rygaard og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar

Principper er til for at brydes – af dem som tør

Hvis enhedslisten skal være et håb for de danskere der ikke kan se en venstre fløj i regeringen, så er det måske tid til nytænkning.

Per Torbensen, Claus Oreskov og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Ruben Michelsen

Jeg kunne ikke drømme om at blande mig i EL's opstillings- eller rotationsregler.
Men stop dog den snak om levebrødspolitikere. Det lyder ret hult.
Se nu på Søren Søndergaards karriere. Først 10 år i folketiget. Så 7 år i europaparlamentet, og så tilbage til folketinget i måske 7-8 år.

Flemming Andersen

Jae, der skal jo en ægte borgerlig til for at genkende hulheden i politik. En rigtig ekspert??

Bortset fra det, er det et underlig emne at gå vildt op i. Johanne er da meget sød,meeen resultat mæssig??

Jørgen Rygaard, Per Torbensen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

At det er nødvendligt at holde på Johanne som (spids)kandidat - fordi at et overvejende flertal af danskere stemmer ud fra ikke-relevante faktorer som person, udseende og karisma, frem for politik, holdninger og ideologi - beviser bare, hvor himmelråbende fejlbart dette parlaments-(pseudo)demokrati er... Og hvor let det er at "kuppe" magten via spin-strategier, og foregøgle hele befolkningen, samtidig med at man nedbryder samfundet og hiver en masse penge hjem til sig selv og sine venner. Hov, vent lidt, det er jo allerede i gang...

Søren Ansbjerg, Jørgen Rygaard, Niels Jørgensen, Nic Pedersen og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
Gert Sørensen

Det er jo ligegyldigt hvad EL gør her. EL har under den nuværende ledelse udviklet sig til et ligegyldigt parti der holder hånden under en regering, der lige hvad det passer den, da de ved EL ikke kunne finde på at vælte denne regering. EL folketingsgruppe har INTET fået ud af at være støtteparti. Se bare på hvad DF har fået igennem af mærkesager via dygtigt politisk arbejde (uandet om man kan lide dem eller ej). Fatter ikke at EL bagland finder sig i de nuværende EL amatørpolitikere som efterhånden gør hele venstrefløjen til grin. De bliver kørt rundt i manegen af Corydon og Vestager og reagerer som små børn når de ikke får deres vilje - men det er helt uden konsekvens og uden nogen form for trussel. Varm luft fra en hurtigt talende men tæmmet og viljeløs partileder.

Jørgen Rygaard, Niels Jørgensen og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

-> Tom Paamand, Ideen om at skifte parti er rent faktisk bedre end man lige skulle tro, det er jo på den måde muligt at påvirke andre indefra.

Jeg glæder mig helt vildt til at vise denne her tråd til nogle gamle partiidioter fra bl.a EL, S, og V, som har bitchet meget over, hvordan f.eks Putin, Chavez, Berluskoni m.fl. kunne blive valgt så mange gange!

Der ER virkelig principper og så er der så på den anden side også praksis, når det kommer til stykket.
Megen menneskelig adfærd kan forklares på den måde, uanset tro, farve, land eller parti!
(og den er ikke køn!)

Flemming Andersen

Nic Pedersen

Det kan faktisk godt kombineres uden at man absolut skal brænde alle broer bag sig.

En vi tilpasning må alle indstille sig på, uden at det hele behøver at gå op i et magtspil

@Flemming Andersen

Vi lever, som altid, i et magtspil!

Hvis det skal brydes, så er tilpasning ikke vejen ud!
(uden dog at påstå, jeg kender vejen)

Hvor meget tab af mandater har Enhedslisten råd til?

Ingen - hverken som lille eller stort parti!

Vi ved alle, at de nuværende få medlemmer i Folketinget knokler røven ud af bukserne for at holde trit med de mange udfordringer de stilles overfor i disse neoliberale tider og derfor er det også uansvarligt at fastholde stive rotationsregler, alene ud fra princippets skyld.

Hvis man er i krig, og det er vi rent rent ideologisk, så fjerner man ikke hærføreren midt under slaget. Politikere af et sådan format findes der kun en ud af 5 millioner mennesker. (Måske to, hvis vi absolut skal tælle Fogh med, men der er vi nok mere ovre i begrebet folkeforfører...)

Er det derfor nu klogt tænkt, at vores mange dygtige og talentfulde kandidater ikke vil kunne få nogle af de ekstra pladser i Folketinget som Johanne med garanti er garant for, men istedet er nødsaget til at henslæbe deres politiske liv i den lokale partiforening?

Ratationsreglen er helt sikkert god for et lille parti med mange talenter, der skal sikres en af de få tilkæmpede pladser i tinget, men hvis alt går vel, så står vi snart med luksusproblem.

Vi er faktisk ved at blive rigtig store (bl.a. i kraft af Johannes politiske talent og enestående karisma som vælgerne i alle aldersgrupper og klasse kan identifisere sig med) og det gør os istand til at besætte de (forhåbentlig mange) nye pladser med frisk blod - UDEN som hidtil- at være nødsaget til at ofre nogle af partiets stærkeste personligheder, pga manglende siddepladser i folketingssalen.

Ingen vil kunne kalde Johanne en levebrødspolitiker, så naturligvis der skal være mulighed for at dispensere fra en klog beslutning, som vel at mærke blev indført, da tiden var en helt anden.

Sådan må og skal et retfærdigt og solidarisk parti som Enhedslisten fremstå over for danskerne- og folketingsgruppen og især Danmark har brug alle de mandater Enhedsliste de kan få.

At holde fast i historiske beslutninger, når den politiske platform pt.- i kraft af Johanne. aldrig har stået stærkere blandt vælgerne, så vil en status quo kun gavne vores politiske modstander, og det var jo ikke ligefrem planen med indførelse af rotationsregel,...

(Indlægget er genudgivet til den åbne del af Information)

Inger Sundsvald, Flemming Andersen og Jan S. Larsen anbefalede denne kommentar

Det forslag er kommet op i forskellige versioner hvert år i hele ELs levetid. Der er folk, der hellere ser en partimodel med en formand og en folketingsgruppe, der styrer, og så et klappekage -møde istedet for et kollektivt demokratisk parti. EL skal forblive et demokratisk kollektiv ikke nogen fanklub

Inger Sundsvald

Måden Johannes indsats nedgøres på er patetisk.

randi christiansen

Hvis vælgerne vil have Johanne, så skal de vel have muligheden for det ? Er det ikke bare et spørgsmål om at spørge dem ? Så kan andre kandidater jo udfordre hende og må den bedste vinde. I alt fald torskedumt ! at miste den erfaring og kompetence, som de folk har erhvervet sig - den må kunne fastholdes uden at risikere levebrødspolitikere.

Nå, nu er problemet klaret ifølge "Helt normalt" på politiken.dk. Johanne skifter ganske enkelt navn til Kenneth Larsen:

http://heltnormalt.dk/rydforsiden/2013/02/19/143057