Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Asger Aamund som clairvoyant

Hvis erhvervsmanden Asger Aamund en dag får lyst til at skifte karriere, foreslår Bagsiden, at han slår sig op som clairvoyant med speciale i kommunistiske tænkere
Indland
11. marts 2013

Erhvervsmanden Asger Aamund har måske nok lidt store tab med sine to selskaber, Neurosearch og Bavarian Nordic. Men det afholder ham ikke fra at forudsige fremtiden på andre fronter. Bagsiden har kigget lidt på Aamunds spådomme angående den nuværende regerings politik, og de viser sig at holde langt bedre stik end regeringen egne planer fra oppositionstiden.

I Debatten på DR krydsede Asger Aamund før folketingsvalget f.eks. klinger med daværende gruppeformand for SF, Ole Sohn. Her sagde Aamund blandt andet under højlydte protester fra Sohn:

»Jeg tror aldrig nogensinde, at I vil gennemføre det der med de 12 minutter. Det er jo en vits,« med henvisning til S-SF’s plan om Fair Forandring, som han kaldte »et rent valgoplæg«:

»Det er udelukkende beregnet til at flytte nogle massive stemmer hen over midten over til rød blok. Ole Sohn er jo en snu politiker, han er en begavet mand. Og i det øjeblik, han er blevet minister, så stiller han sig selv det spørgsmål: Skal jeg have et Danmark, hvor vi fordeler fattigdom, eller hvor vi fordeler rigdom? Og så vil han tage sin plan Fair Fattigdom og smide den ned i papirkurven, og når en journalist kommer en måned senere og spørger: hvad skete der egentlig med de 12 minutter, så vil han sige: ’Det kender jeg ikke noget til …’«

Udtrykket med at fordele rigdom eller fattigdom har Asger Aamund ved en anden lejlighed tillagt den kinesiske reformist Deng Xiaoping. Og Bagsiden kan i dag afsløre, at det ikke er eneste gang, at Aamund har citeret fremtrædende kommunister.

På Liberal Alliances landsmøde for to år siden hentede Aamund inspiration fra Karl Marx, da han citerede begyndelsen af første linje i Det Kommunistiske Manifest: »Et spøgelse går gennem Europa.« Aamund mente, at spøgelset i dag var fattigdommen, og at midlet til at afskaffe den bl.a. var vækst, velstand og en skat på 40 procent.

I papirkurven

Tilbage til Debatten med Ole Sohn så forklarede Asger Aamund den protesterende SF’er:

»Det, I (politikerne, red.) skal gøre, er at lave en vækst- og indtjeningsplan, således at indkomsterne stiger. Ikke sådan at vi bare bruger flere penge på offentlige udgifter.«

Og Aamund fik jo ret – planen røg i papirkurven og er nu erstattet af en vækstplan med nye velstandsmål – dog næppe som Aamund selv ville have udformet den.

Hvis Aamund vil overveje en karriere som politisk clairvoyant, kan han glæde sig over, at han allerede har en discipel – taaaddaa – tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, som i dag er SF’s eneste fuldtonede forsvarer for Vækstplan DK. Sohn er vel at mærke ikke længere underlagt det indskrænkede verbale manøvrerum, som følger med ministerbilerne. Forklaringen kan kun være, at han er blevet overbevist af Aamunds clairvoyance.

Vi slutter med endnu engang at citere Aamund for at citere Marx. Denne gang Marx’ mor dog. Det forholder sig nemlig sådan, at Bagsiden ikke er de eneste, der har noteret sig Aamunds forkærlighed for referencer til de kommunistiske tænkere. Christopher Arzrouni fra Børsen anklagede i 2008 Aamund for at være borgerlig nymarxist.

I den forbindelse erklærede Asger Aamund sig dog mere enig med Marx’ mor end med Karl Marx selv, eftersom mutti engang skulle have sagt:

»Hvis blot Karl havde genereret kapital i stedet for at skrive om den, ville alt have været meget bedre.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her