Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: De gamle lig

Politik tynges af afdankede politikere, der bare ikke kan lade være med at stille op til valg
Dansk Folkepartis Mogens Camre gør som Bendt Bendtsen (K) og Zimbabwes præsident Robert Mugabe: Han holder sig ung ved at søge valg til et offentligt embede.

Bax Lindhardt

Indland
9. marts 2013

’Hvor smiler fager den danske kyst’. Sådan lyder den dejlige sang, som Johannes V. Jensen skrev i 1925. Den synges, så snart en anledning byder sig. Men givetvis har mange – herunder skolebørn – undret sig, når de kom til verselinjerne: »De gamle lig, som mod søen stunded ...«

Hvem er disse gamle lig, der bare ikke kan lade være med at stå til søs?

Denne gåde er nu kommet lidt nærmere sin afklaring. Der er formentlig tale om afdankede politikere, der simpelthen bare må blive ved med kaste sig ud i det politiske hav – uanset, at de for længst burde være gået i havn og mønstret af.

Ritzau meddelte forleden: »Mogens Camre, grand old man i Dansk Folkeparti, går nu ind i lokalpolitik.«

Grand og grand ...? Gammel er Camre i hvert fald. Hele 76 år. Alligevel vil Camre ved kommunalvalget til november søge sig indvalgt i Gladsaxe Byråd.

Ritzau oplyser også, at Camre blev indvalgt i Folketinget første gang i 1968. Man tæller efter og bliver svimmel. Det er 45 år siden. Dengang var Mogens Camre på venstre fløj hos Socialdemokraterne. Siden har han været i uophørlig bevægelse. Mod højre.

Der er andre fortidsøgler med taburetkløe. De konservative har nu offentliggjort, at deres tidligere, meget tidligere, partiformand Bendt Bendtsen, vil lade sig opstille til genvalg til Europa-Parlamentet. Da Bendtsen lod sig opstille til Parlamentet for fem år siden, erklærede han, at han så frem til at få meget mere tid til at spille golf, gå på jagt og være sammen med sin familie. Jamen, så er det politiske ambitionsniveau da lagt. Og nu vil Bendtsen lade sig genvælge til at have endnu mere tid til sine fritidssysler. Måske bør han søge sig valgt under navnet ’Bendt Igensen’. Eller: ’Ikke stort bevendt Bendt’.

Mogens Camre og Bendt Bendtsen fordunkles dog af et sandt mumie: Zimbabwes 89-årige voldshersker, Robert Mugabe. Siden han blev valgt til præsident første gang i 1980, har Mugabe styret sit førhen så rige land ud i ruin. Det afholder dog ikke Mugabe fra at genopstille til en ny præsidentperiode – ved det valg, der ventes i juli i år. Samtidig kræver Mugabe medfølelse. Til Zimbabwes nationale tv ynker han sig over, at alle hans jævnaldrende for længst er døde. Hans kone er 41 år yngre end han. Mugabe har en søster, der stadig lever, men hun har ligget i koma siden 2010.

»Man føler ensomheden,« erklærer Mugabe.

Så er det da heldigt, at han har magten at trøste sig med. Den holder dem i live. De gamle lig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her