Læsetid 3 min.

’Find en dansk model til legalisering af hash’

I Washington har man legaliseret hash. I Holland er hash ulovligt, selvom det er muligt at købe det euforiserende stof i coffeeshops. Danmark kan skele til andre landes modeller, men bør finde sin egen, lød eksperternes råd på konference om legalisering af hash
Den 6. december 2012 blev det i Washington gjort lovligt at være i besiddelse af op til 28 gram hash for alle personer over 21 år. På billedet ses borgere i Washington fejre legaliseringen.

Den 6. december 2012 blev det i Washington gjort lovligt at være i besiddelse af op til 28 gram hash for alle personer over 21 år. På billedet ses borgere i Washington fejre legaliseringen.

Jordan Stread
16. marts 2013

»Det er forkert at se det at ryge marihuana som en forbrydelse,« sagde Pete S. Holmes fredag på en konference, der handlende om legalisering af hash. Han er chefanklager i Seattle i staten Washington og mener, at det var på høje tid med en ny strategi for håndteringen af hash efter mange års forfejlet politik, da Washington i december sidste år valgte at legalisere hash.

Peter S. Holmes var en af oplægsholderne til konferencen, som Københavns Rådhus’ festsal fredag dannede rammen om. Værterne var overborgmester Frank Jensen, socialborgmester, Mikkel Warming og sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen, og blandt oplægsholderne var eksperter fra både Danmark og udlandet, som alle kom med deres argumenter, teorier og erfaringer i forbindelse med Københavns Kommunes ønske om at gennemføre et forsøg med legalisering af hash.

Den brogede flok af tilhørere var alt fra christianitter til misbrugsbehandlere og nysgerrige studerende, og det var til tider svært for ordstyreren at holde debatten om forellerimod legalisering af hash nede. Der var nemlig ikke lagt op til, at der skulle debatteres, men at konferencen skulle være en mulighed for at dele erfaringer og blive klogere på, hvordan en eventuel dansk model kan indrettes.

Udenlandske erfaringer

PeterS. Holmes er en varm fortaler for legalisering af hash, og han har været aktiv i cannabisdebatten i USA.

»Er det bedre at bruge penge på at bygge nye fængsler, som er nødvendige med den kriminalitet, hashhandel medfører, eller vil man i stedet vil bruge pengene på at udbygge sundhedssystemer og uddannelsessystemer,« spurgte han retorisk salen.

»Lige nu er det bander og narkohandlere, der får pengene for hash, men den amerikanske befolkning kan få del i pengene i stedet for, hvis vi eliminere det sorte marked,« sagde han og påpegede, at man ikke bør bruge ressourcer på fortsat at kriminalisere marihuana, men i stedet skabe et stramt reguleret system, der fjerner pengene fra de kriminelle.

The Washington State Liquor Control Board arbejder på at fastlægge retningslinjer for salg og produktion af marihuana. Washingtons model indeholder, at alt cannabis bliver dyrket inde i landet. Peter S. Holmes mener, at det er nødvendigt, hvis man skal gøre sig håb om at skabe kontrol.

»Men det, der fungerer i Washington, er ikke nødvendigvis det, der fungerer i Danmark. Man skal finde ud af, hvilken model der fungerer her. Jeg håber, at I gør det, så borgerne ikke skal gøre det for jer.«

Mens Washington har taget det fulde skridt mod en legalisering af hash, har Holland taget det halve. Det er ikke lovligt at være i besiddelse af hash i Holland, men i midten af 70’erne blev det legalt for coffee shops at sælge cannabis, og i dag må de sælge fem gram hash pr. person over 18 år om dagen. De hollandske coffee-shops er dog nødsaget til at købe deres forsyninger på det sorte marked.

Roel Kerssemakers er ansat ved Jellinek Instituttet i Holland, der bl.a. er rådgivningscenter om rusmidler, og han belyste på konferencen Hollands bevæggrunde for at håndtere hashmiljøet via landets coffeeshop-model, og fortalte at man i Holland ikke at kriminalisere unge mennesker, og at man ser en fordel i at adskille bløde og hårde stoffer.

»Men at coffee-shoppene bliver nødt til at købe cannabis ulovligt, er et problem,« siger han, og han opfordrede Danmark til at gøre noget ved »bagdørssalg«. Hvad en eventuel dansk model skal indeholde, havde den anerkendte norske rusmiddelekspert og sociolog, Willy Pedersen, nogle bud på. Han har tidligere ment, at hash burde forbydes, men har i de seneste årskiftet standpunkt og har placeret sig blandt flertallet af forskere.

»Meget forskning har vist, at kriminalisering og fængselsstraf ikke er den rigtige vej. Det er sørgeligt at slå ned på svagstillede grupper, for dem, der sidder i fængslerne med misbrugsproblemer, er jo ofte mennesker med store problemer. Kriminalisering har ikke vist sig specielt effektivt, og det har store skadevirkninger at straffe folk. Derfor mener jeg, at man bør stoppe med at bruge fængsler og retssystemer til at mindske hashforbrug,« sagde han.

Han påpegede, det er vigtigt i en eventuel dansk model, at der ikke er økonomiske incitamenter for privatpersoner for salg af hash i engrosleddet. Desuden bør priserne følge det illegale hashmarked. Han anbefalede desuden, at man kunne skæve til de norske og svenske modeller for salg af alkohol, Vinmonopol og Systembolaget, som gør det muligt at skabe en streng reguleret adgang til hash.

»Held og lykke. I er modige,« sagde han, inden han forlod scenen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Allan Ⓐ Anarchos
  Allan Ⓐ Anarchos
 • Brugerbillede for Jens Kofoed
  Jens Kofoed
 • Brugerbillede for Claus Høeg
  Claus Høeg
 • Brugerbillede for Ervin Lazar
  Ervin Lazar
 • Brugerbillede for Henning Pedersen
  Henning Pedersen
 • Brugerbillede for Niels Mosbak
  Niels Mosbak
 • Brugerbillede for Niels Rotne
  Niels Rotne
 • Brugerbillede for steen nielsen
  steen nielsen
Allan Ⓐ Anarchos, Jens Kofoed, Claus Høeg, Ervin Lazar, Henning Pedersen, Niels Mosbak, Niels Rotne og steen nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for John Vedsegaard
John Vedsegaard

Til at starte med, man må erkende at hvis hash skal være lovligt, kan det ikke nytte noget at lave nogle halve løsninger, som for eksempel at det er lovligt indtil en vis mængde.
Enten er det lovligt, eller også er det ikke - alt andet er dobbeltmoralsk!

Jacob Knudsen, Sabine Behrmann, Janus Agerbo, Henning Pedersen, Niels Mosbak og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Majbritt Nielsen
Majbritt Nielsen

I Holland ønsker man vist at begrænse adgangen til coffe-shops. Så det kun er hollandske statsborger der har adgang. Så de slipper for hash-turister.

Der er så stadig problemet for Holland, at hashen er ulovlig at dyrke og sælge. Så fra producent af hash og til coffe-shoppen er det stadig ulovligt.

Så de har stadig et stykke at gå før de kriminelle kan skæres helt ud af den ligning.
Det kan være de har løst problemet siden jeg første gang hørte om det. Men jeg tvivler.

Brugerbillede for Enrico Smith

Det er på tide.

1) Hav tre journalister optrevle det mangelfulde juridiske belæg for det oprindelige forbud. Kort og godt. Publicer det.

2) Fjern kriminaliseringen.

3) Tillad danske landmænd og privatpersoner at dyrke det, økologisk.

4) Åbn op for ansøgninger til at drive coffee shops/ Tea House.

jørn sonny chabert, Søren Koefoed Larsen, Kaspar Olsen, Christian Eriksen, Anders Kristensen, Karsten Aaen og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jens Kofoed

"Han påpegede, det er vigtigt i en eventuel dansk model, at der ikke er økonomiske incitamenter for privatpersoner for salg af hash i engrosleddet. Desuden bør priserne følge det illegale hashmarked. "

Det er jo lidt af en selvmodsigelse. Prisen bør netop ikke følge det illegale marked af indlysende årsager. Det er jo billigt at producere og jeg vil gætte på at vi taler max. 5-10kr pr. gram ved produktion i danmark.
Prisen på det illegale marked i for ét gram hash/pot/skunk ligger typisk et sted i mellem 30-150kr pr. gram afhængig af kvalitet osv.
Bibeholder man priserne, bibeholder man jo netop også de økonomiske incitamenter for privat personer at fortsætte som hidtil. Det er jo blot et spørgsmål om at pusheren på Christania sænker sin pris 10% for at være billigere, og stadig bibeholder 100% i avance.
Prisen bør maximalt ligge på det halve af de nuværende priser på det illegale marked.
Der sgu nok ikke så mange som i dag der gider at stå i januar måned på staden og sælge tjald for 20-30 grammet.

Liliane Morriello, jørn sonny chabert, Søren Koefoed Larsen, Ervin Lazar, Christian Eriksen, Niels-Holger Nielsen, Dennis Laursen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Niels Mosbak

Majbritt Nielsen

"Man" ønsker ikke at begrænse adgangen for udenlandske turister - det ville være et alvorligt anslag mod turismen i Amsterdam, hvor ca. 1/3 af turisterne kommer p.g.a. coffee-shops - hvis du ser på antallet af hoteller i Amsterdam og antallet af turister der lander - ca. 1,6 millioner i Schiphol pr. år vil det være et alvorligt anslag mod den nederlandske turisme.
Nogle højreorienterede politikere i Nederlandene har lyttet efter hvad tyskerne siger - at det er et problem for tyskerne, med cannabisturisme i grænseområderne. Det burde de jo selv finde ud af at løse, men de skubber deres egen håbløse lovgivning over på Nederlandene, og har fået højreorienterede politikere i byerne omkring grænsen til at forbyde coffee-shops. Det er op til den lokale borgmester at tillade eller forbyde coffee-shops, og som den politiske situation er i Amsterdam, sker det ikke - det ville koste for mange arbejdspladser.
Jeg er enig i, at det er problematisk at kriminelle bander i Amsterdam står for leverings til visse coffee-shops og den uheldige tendens bør man ikke efterstræbe her i Danmark.
Derfor bør staten gå ind og sikre levering via certificerede avlere, der til enhver tid vil være konkurrencedygtige med udenlandske leverancer, selv om disse for den dårligste kvalitet marrokansk hash vel ligger på 5-10 kr. pr. gram i indkøb, hvortil kommer leveringsomkostninger.

Som markedet for frø er i dag, er der hundredevis af typer at vælge imellem, så det er blot at gå i gang i drivhusene, så høsten kan være klar i løbet af 3-4 mdr. og skab så blot nogle veldrevne coffee-shops med fuld kontrol og beskatning - det vil være en fordel for statskassen i disse økonomiske krisetider.
Dyrkning af cannabis er ikke nogen raketvidenskab - det er nærmest en ukrudtsplante - og skulle der være nogle der synes at hash er at foretrække kan forsvaret vel understøtte nogle afghanske bønder og importere kvalitetshash derfra - det kan jo fragtes hjem med Hercules fly.

jørn sonny chabert, Søren Koefoed Larsen, Kaspar Olsen, Niels-Holger Nielsen, Anders Kristensen, Henning Pedersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Kasper Milius Brandt
Kasper Milius Brandt

Hvis det skal gøres, skal det gøres ordentligt!
Først om fremmest burde staten og Christiania gå i dialog, om én gang for alle, at få smidt kriminelle bander ud af staden, så mangfoldigheden igen kan stråle, og Christiania kan smide titlen om de kriminelles helle af sig.
I takt med dette sker en endelig legalisering af hashmarkedet, hvor offentligt styrede coffeshops oprettes, der skal være med til at sikre kvaliteten af varerne. Risikoen ved private bikse er, at kriminelle bander derved gives et incitament til stadig chikane i form af afpresning. (Hvis christiania opretter samarbejde med staten - indebærende mere tillid parterne imellem, samt åbenhed fra begge sider, kan politi og retsvæsen i samarbejde med fristaden sikrer et sundt marked for handelsen.) Statsautoriserede landmænd skal som de eneste dyrke, så der ikke åbnes for (uhensigtsmæssig) konkurrence, hvilket jo alligevel kun vil resultere i ringere kvalitet.
Næst kommer oplysning, hvilket i virkeligheden lægger hele grobunden for legaliseringen. Vi skal oplyses om hensigtmæssig brug samt eventuelle farer ved indtagelse, faresignaler, selvhjælp osv.

Morten Pedersen, Dennis Laursen og Enrico Smith anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Georg Christensen
Georg Christensen

Et foreslag til legaliseret ´hash´, lægeordineret, som "pillen" (køb, kun på apoteket)som med "pillen" mod alt og alle "mærkværdigheder", og problemet løser sig selv.

Brugerbillede for Jørgen Malmgren
Jørgen Malmgren

Som sædvanlig når politikere kommer med forslag, så er det ikke gennemtænkt.

Helt banale ting som produktion, distribution, begrænsninger og pris fastsættelse er fraværende. Hvis det skal være danskproduceret, så skal disse ting være fastlagt. Ligesom det skal være klart hvem der må producere og om det kræver en tilladelse at gøre det. Hvis det skal købes i udlandet, hvor kan det så købes uden at komme i konflikt med eksisterende aftaler?

Det er også ugennemtænkt, når man vil lave et pilotprojekt i landets største kommune, ikke at indtænke spredningen i resten af samfundet. Er det lovligt at være i besiddelse, hvis man ikke har et sygesikringsbevis udstedt i København, kan man købe uden? Kan man bringe det over kommunegrænsen? Må man selv producere det?

Forslaget rejser langt flere spørgsmål end det besvarer. Det ligner et drilleri af folketinget fra Københavns politikere.

Brugerbillede for Dennis Laursen
Dennis Laursen

Hash er et skadeligt og euforiserende stof, der ødelægger hjernen, ligesom alkohol. Men i modsætning til alkohol, så er hash luftbåren, og skader sine omgivelser, udover den påvirkedes adfærd.
For mig må folk ødelægge sig selv så tosset de vil, med det ene eller andet euforiserende stof, og rende rundt som retarderede og imbecile konformitets-tosser, og slaver af kapitalismens fordummelsesmidler (der er jo en grund til, at højrefløjen er begyndt at se det geniale i hash). Bare jeg ikke skal belemres med det. At det så er asolidarisk, at folk som mig skal betale for, at andre folk der indtager alkohol, andre euforiserende stoffer, tobak, eller hvad det nu er, de ødelægger deres kroppe og hjerne med, skal ligge sundhedssystemet til last, er en helt anden snak.

Personligt har jeg ikke noget rationelt imod legalisering af hash. Så længe at rygning af hash som minimum er forbudt de steder, hvor rygning allerede er forbudt, samt offentlige steder, er det fint nok med mig. At det så er dobbeltmoralsk at legalisere hash, og ikke andre euforiserende stoffer, er, igen, en helt anden snak.

Brugerbillede for Dennis Laursen
Dennis Laursen

Hvis hash skal lanceres herhjemme, bør det ikke ske under navne som coffee shops eller tea houses. Det er falsk markedsføring, at markedsføre eller navngive steder, hvor der sælges/indtages hash, under eufemismer. Disse steder skal kaldes under deres rette navn, så os, der ikke ønsker hash, ved, hvad vi skal undgå. Ordet "hash" bør på den ene eller anden måde indgå i navne-konstellationen. Også af hensyn til børn, så de ikke bare tror, af de "voksne" sidder og drikker kaffe eller te.

Søren Koefoed Larsen og Helge Rasmussen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jens Kofoed

Hvad fortæller den nuværende videnskab om eventuelle skadevirkninger på hjernen ved massiv indtagelse af cannabis?

http://www.wired.com/wiredscience/2011/08/does-marijuana-make-you-stupid/

“They lie about marijuana. Tell you pot-smoking makes you unmotivated. Lie! When you're high, you can do everything you normally do just as well — you just realize that it's not worth the fucking effort. There is a difference.”
― Bill Hicks

Brugerbillede for Helge Rasmussen
Helge Rasmussen

THC er kun en meget lille del af Cannabis sativa plantens udnyttelsesmuligheder.
Alligevel lykkedes det for Harry J. Anslinger, på grund af plantens indhold af THC, at gennemtrumfe et forbud mod dyrkning af og handel med planten i det meste af verden (også i Danmark), endda i en tid hvor det USA-nske flag og dollarsedlerne blev fremstillet af Hamp-planten.

Anslinger var, efter sin falmende karriere i den amerikanske spiritusforbudstid, tvunget til at finde nye udfordringer.

Godt hjulpet og finansieret af kunststofbranchens ejere og lobbyister, der anså hampeplanten for at være en trusel for udbredelsen af de i 1930 - 40ernes, hurtigt voksende antal af kunststoffabrikkers (nylon mv.) afsætningsmuligheder, i det ingen af de nye produkter havde havde blot tilnærmelsesvis samme slidstyrke som hamp.

Cannabis sativa planten findes i mange varianter, hvoraf de fleste ikke indeholder THC i nævneværdige mængder.

Cannabis sativa industrialis er den største og mest anvendelige variant, 2-3 meter høje, som ikke indeholder THC men har tusindvis af anvendelsesområder, som,for eksempel, reb (Hæng dig ikke i bagateller), fødevarer, byggematerialer, høj kvalitets tekstil, naturligt nedbrydelig plastic og suverænt holdbart papir, - det man før i tiden kaldte "Arkivarens Papir"

Cannabis sativa indicae er en lille plante på omkring halvanden meter.
Bruges til mad, medicin og THC/tjald
Det er den hele balladen handler om.

Ak og Ve og tredobbelt WWW

Søren Sommer, jørn sonny chabert, Claus Høeg, David Adam, Jacob Jensen, Ervin Lazar, Jens Kofoed, Claus Mikkelsen, Niels Mosbak, Enrico Smith og Dennis Laursen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Malik Bonnicksen
Malik Bonnicksen

Ang. den påståede hjerneødelæggende effekt ved hash, vil jeg bare lige sige, at det da udelukkende er fordi det ryges med tobak (hvis tobak da forårsager skader på hjernen).
THC ser endda ud til at have en neurogenerativ og neurobeskyttende effekt.
Generelt tror jeg folk ville undre sig, hvis de rent faktisk vidste, hvor sundt og godt cannabis er for mennesket. Læg mærke til jeg siger cannabis, hash er en anden snak da det oftest blandes op med tobak.
Der er intet giftigt i cannabis, cannabinoiderne er ikke skadelige for kroppen, faktisk har vores krop godt af cannabinoiderne, da de reagerer direkte med vores endocannabinoide system, der regulerer mange af de vigtigste processer i vores krop.
http://en.wikipedia.org/wiki/Endocannabinoid_system
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1253627/

jørn sonny chabert, Ervin Lazar og Enrico Smith anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Brian Pietersen
Brian Pietersen

langt over halvdelen af mine ungdomsvenner er ødelagt af hash, mange af dem begyndte at tage heroin for at fjerne hashpsykoserne, og nu er halvdelen af dem så døde.

Brugerbillede for Jesper Wendt

Hvis københavns kommune, sørgede for deres borgere, så ville tendensen til at dope sig, nok ebbe ud.

Brugerbillede for randi christiansen
randi christiansen

Siden hvornår har forbud kureret en misbrugsprofil ?

Hvis ikke dine venner havde misbrugt hashen, så havde de nok misbrugt et andet rusmiddel. Euforiserende stoffer er en del af biotopens vækster, for hvilke det gælder, at man kan bruge ikke misbruge.

Det er IKKE de euforiserende stoffer, som skaber misbrugere, så havde vi haft mange flere. Det er andre forhold, der gør sig gældende, når et misbrug udvikler sig. At forbyde euforiserende stoffer adresserer ikke årsagen og fjerner derfor ikke problemet - altså en temmelig ubegavet og dekonstruktiv tilgang.

Søren Sommer, jørn sonny chabert, Torben Kjeldsen, Søren Koefoed Larsen, Jacob Knudsen, Janus Agerbo og Enrico Smith anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jesper Wendt

Ved at legalisere det kan man netop nå ud til de typer, der måske burde have behandling.

Jeg har ikke indtryk af at hash flytter noget - men kan forstærke en eksisterende følelse. Hvilket bestemt kan være uhensigtsmæssigt.

Livet er en lang rejse i en degenererende proces, det at blive gammel er romantisk for nogen og skræmmende for andre. Retten til at dø?

Brugerbillede for Dennis Laursen
Dennis Laursen

Jeg kunne godt tænke mig at se nogle henvisninger/kilder til, at hash er harmløst, eller ligefrem gavnligt, fra mennesker, der ikke indtager dette stof.
Jeg mener, det svarer til at tage imod gode råd om et medicament, fra en læge, der har aktier i samme medicinalvirksomhed.

Brugerbillede for Morten Pedersen
Morten Pedersen

@ Brian: Først skriver du at halvdelen af dine venner er smadrede af hash, og halvdelen af dem er nu døde. Det er en hård statistik der enten tyder på du ikke har haft mange venner eller at det var et unikt hårdt miljø. Hash/pot er en så integreret del af samfundet at sådanne skræmmebilleder er latterlige og står i vejen for en reel diskussion af for og imod. Ja, man får tømmermænd, indlæring hæmmes og social omgang kan handicappes. Omvendt kan man inspireres, slappe meget af efter en præstation eller have dejlig sex. Jeg mener man bør lade hampplanterne gro i landet og fortsat forbyde import af hash. Det vil kvalitetsmæssigt, miljømæssigt og ift kriminalitet være den bedste løsning.

Brugerbillede for Dennis Laursen
Dennis Laursen

Jeg fatter ikke, hvorfor folk syntes det er så fantastisk at ryge hash - eller drikke alkohol, for den sags skyld.
Men jeg er måske ene om at se det smukke i et frit, oplyst, reflekterende og sobert menneske...

Brugerbillede for Brian Pietersen
Brian Pietersen

jeg kender ik nogen der ikke har haft en hashpsykose... nogle er heldige at den kun varer et par timer, andre hvor det er dage og så de rigtig slemme.

fælles for dem alle er de bliver bange.

bliver de bange nok og får mulighed for at prøve heroin så er de stort set narkomaner med det samme, af den simple årsag, at det er det eneste virkelige effektive stof som fjerner hashpsykosen.

så har jeg set folk få psykoser aller første gang de røg til at folk har fået det efter de har røget i mange år.

der er ikke nogen af jer der ved hvornår i får den.......

det koster samfundet utroligt mange penge og liv.

jeg ved godt man ik bare får unge mennekser til at holde op med at prøve nye græsgage af... men... man kan besværliggøre det mest muligt.

hvis i så vil rockerne til livs...

så giv heroin til narkomaner...og dem der vil ryge hash..la dem købe det på apoteket..så de får rene varer der ik er manipuleret med som det er tilfældet med skunk og alt muligt andet...

bon appetit

Brugerbillede for Peter Jensen

Dennis Baggers Laursen:
Der er ikke særligt oplyst at hævde at THC 'ødelægger' hjernen - faktisk er der ikke konstateret hjerneskader som følge af brugen af stoffet; tværtom tyder en del på at tetrahydrocannabinol har en neuroprotektiv virkning på hjerneceller, hvilket kan bidrage til forklaring af de midlertidige, kognitive funktionsnedsættelser, som der ses tendens til hos middel til svært aktive brugere af stoffet (dvs. indtag på en hyppighedsskala fra ugentligt til dagligt).

Men i bund og grund har du vel en pointe i at vi som mennesker har naturligt givne muligheder for at erfare sanse- og stemningsændringer uden brug af ydre stimuli - men rusmidler er genveje til samme. I dén sammenhæng kan det være udmærket at huske på hvordan gennemsnittet af børn i den vestlige verden holder op med at lege og fantasere, for som unge og voksne istedet at regrediere og vegetere via rusmiddelindtag. Den amerikanske biolog og mediciner, Andrew Weil, beskæftiger sig i 'Det naturlige sind (et nyt syn på narkotika og bevidsthedsudvidelse)' en del med sagen - og bogen er absolut anbefalelsesværdig.

Brugerbillede for Dennis Laursen
Dennis Laursen

@Peter Jensen:
Men, hvis hash er et sådant vidundermiddel, så burde "white-trash" teenagerne her på Vestegnen jo sprudle af kreativitet. Det er ingenlunde tilfældet. Tværtimod er de ikke-arbejdsduelige, og er på bistand.
Ydermere, hvorfor er hash så ikke en obligatorisk del af en "morgenkoger" på diverse arbejdspladser, i særdeleshed de kreative af slagsen, hvis de har de påståede, gavnlige effekter? Jeg tænker, hvis hash giver øgede abstraktionsevner, bør det så ikke netop være påskønnet på kreative arbejdspladser?

Og mon ikke at unges indtag af hash, og i særdeleshed alkohol, snarere skyldes et identitetsforvirret konformitetsbehov, snarere end vegetation? 97 % af alle danske unge drikker alkohol. Og hvis jeg ikke husker galt, er det godt over 50 %, der har prøvet hash. Det lugter mere af assimilering.

Brugerbillede for Niels Mosbak

Majbritt Nielsen

Hvis du lægger mærke til datoen på artiklen du henviser til, vil du finde at den har overskredet sidste salgsdato, da den er fra 2010.

http://www.amsterdam.info/coffee-shop-news/

Amsterdam modtager hvert år mellem 6 og 8 millioner turister - 30% for at besøge coffee-shops - det tror jeg ikke den nederlandske regering er villig til at sige farvel til, da det jo ikke kun er omsætningen i coffee-shops, men også hoteller, restauranter, butikker osv. der får en ekstra fortjenste.
Amsterdam er en fredelig by - det mest livsfarlige er cyklisterne.

Brugerbillede for Peter Jensen

Dennis Baggers Laursen:
Naturligvis kan cannabis, som alle andre rusmidler, misbruges - og dén sociale depravering som ofte slynger sig sammen med et misbrug kan ikke overraske meget. Vi ser ved alle former for misbrug bivirkninger på det sociale og psykologiske plan - og i sagens natur har et misbrug en kompenserende eller affektisolerende funktion for den enkelte. Mit indlæg før gik på rekreativ brug - og herunder hører naturligvis heller ikke morgenkoger-kultur eller anden form for eksplicit afhængighedsmønster.

At cannabisrusen af mange kan opleves som kreativ eller frigørende - ja, måske ligefrem eksistentielt skelsættende, er vel næppe så besynderligt ... og et velkendt fænomen for hallucinogener. Cannabis regnes i den medicinske forskning som et delhallucinogen.

Brugerbillede for Niels Mosbak

Dennis Bagger Laursen

"Ydermere, hvorfor er hash så ikke en obligatorisk del af en "morgenkoger" på diverse arbejdspladser"

Ved du hvad Dennis - da jeg for 41 år siden gik ud af skolen og fik et job i produktionen på en maskinfabrik, så arbejdsmændene på malerværkstedet gerne at de nye ansatte blev kittet ind ved at komme med en rygeklump. Så deeet...

Brugerbillede for Sten Petersen
Sten Petersen

Det meste hash indtages ved rygning . Sammen med tobak . Ingen af delenen er sunde . Kraftfremkaldende og kan give Kol . Desuden er hash skadeligt og fordummende især ved indtagelse som ung . Når det er sagt så er der mange unge som ryger og deres adgang til hash og pot og skunk er gennem det kriminelle miljø . Nogen berøre det meget perifært andre kommer tættere på . I Danmark har vi siden 70 erne haft åbenlys handel med hash , mange steder, ikke kun på Christiania . Thy , Blågårdsplads , Enghave plads osv . Problemer med at skaffe det er næsten ikke existerende .
Vi kan nu erkende at midlerne til at få det begrænset enten skal vokse kraftigt eller vi skal se efter andre løsninger .
Stoppe rygning er en meget langsigtet plan som kun kan ske gennem oplysning .
En lovliggørelse , delvis lovligørelse vil kunne fjerne noget af det ulovlige og vil delvis kunne styre udbredelsen til de helt unge . Heldigvis har der været en skarp skillelinje imellem narkotika og hash på nogen af de omtalte markeder og der har været en rimelig selvjustits når det gælder salg til helt unge . De argumenter kan derfor kun bruges delvis .
Det som med sikkerhed vil ske er en fjernelse af kontakten til de kriminelle miljøer . Det vil kræve at det ikke kun bliver i København som det lovligøres men også i en del andre større byer .
Desuden skal der være mulighed for samkøb så ikke alle skal tage turen ind og handel , eller at nogen laver en fortjeneste som mellemhandler .
Dyrkning i landet vil være nødvendigt , og de skal kun have mulighed for at sælge til distributionsledet .
Om det skal være apoteker , coffe and pot , eller andre løsninger ved jeg ikke , der er fordele og ulemper ved begge modeller . Forretninger der kun har en type kunder skaber submiljøer , at købe på Apoteket kan medføre slader og angivelse af unge til deres forældre .
Jeg har ikke den færdige løsning , det har politikerne heller ikke .
Prisen skal selvfølgelig ikke afspejle den kriminelle pris vi har idag .
Skat på det skal der også være , både for at få en indtægt som kan lave kampagner , afvænding og anden forebyggelse .
Skatten skal også holde fortjenesten nede og sørge for at det ikke bliver billiger end andre rusmidler og tobak iøvrigt .

Brugerbillede for Dennis Laursen
Dennis Laursen

@Peter Jensen:
Men kan samme argumentation ikke bruges om stort set alle euforiserende stoffer?
Og ved vi overhovedet, hvordan hash/cannabis påvirker menneskets hjerne, i særdeleshed den uudviklede hjerne - her tænker jeg på, at menneskets hjerne først er fuldt udviklet i 25-30 års alderen, og dermed vil være (endnu) mere sårbar? Alkohol har allerede (endnu) større skadesvirkning på unges hjerner, end på voksnes hjerner. Kan hash have samme, kognitive bivirkning?

Brugerbillede for Brian Pietersen
Brian Pietersen

mennesker lærer ikke af andres fejl, de skal begå dem selv.... man finder bare de undskyldninger der passer ind i ens kram.

Brugerbillede for Jørgen Malmgren
Jørgen Malmgren

Der findes ret omfattende studier af hvad cannabis gør, hvordan og hvorfor det virker, herunder til behandling af kræft i hjernen. Men der ikke så mange der gider sætte sig ind i det. Det er også det eneste kendte middel med reel effekt mod PTSD en af de ny folkesygdomme og det har været kendt i over 60 år, for det blev brugt til behandling af veteraner fra WW2.

Det er sjovt at det altid er myterne om psykoserne og alt det dårlige som det kan gøre. For det er ikke det dominerende i forskningen. Det kan findes i forskningen, specielt når DEA har puttet penge i forskningen.

http://scholar.google.dk/scholar?hl=da&q=cannabis+marijuanna&btnG=

Det springende punkt er kan samfundet spare penge på en frigivelse og standse skyderier i gaderne eller ej.

De moralske spørgsmål vedrører ikke samfundet, der er heller ingen der blander sig i om folk drikker sig ihjel, hvad der er en del af virkeligheden i Danmark.

Torben Kjeldsen, Jacob Knudsen, Sabine Behrmann, Niels-Holger Nielsen, Jens Kofoed, Janus Agerbo og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dan Johannesson
Dan Johannesson

En ærlig diskussion, tror jeg som minimum må være påkrævet. De mange indlæg om hash somværende et vidundermiddel, oplevede jeg i sintid også mine hasrygende studerende sige, da jeg drev en privat musikskole. Der var en lange række argumenter som de tydeligt havde læst op på og kunne uden ad.

Virkeligheden, havde dog sin egen våde karkluds ironi, for sandheden var at de studerende der røg hash, næsten intet kunne huske af de enkelte undervisningsgange. Imens resten af klassen bevægede sig støt fremad, måtte jeg hver dag vise mine hashstuderende, nøjagtig de samme funktioner i musiksoftwaren, som de havde lært dagen forinden.

At sige at hash er sundt og endda gavnligt for samfundet, er og bliver en myte. Jeg har aldrig hørt et bagvet ord fra en person der er skæv. Og JA jeg har selv prøvet ryge fed flere gange, så jeg har ingen puritanske vrangforestillinger i den sammenhæng. Det sagde mig blot ikke det store, slet ikke da jeg fik en mindre 'noia' en af gangene for en 14 års tid siden. (Har ikke rørt det siden)

Oven i al det må man ikke underkende muligheden for at Danmark gøres tiltestzone for fremtidens totalstat. Som i ved er landet ikke længere demokratisk, da al ført politik er neoliberal. En del af denne logik er er staten vil kapitalisere på ALT, herunder naturligvis også misbrug og dyb afhængighed.

En anden 'gevinst' er at man kan teste hvorvidt et legalt hashmarked, formår at holde endnu flere mennesker demokratisk passive. Det vil være en fordel i den kommende tid, hvor omfanget af politisk magtmisbrug, centralisering, fascisme og demokratiets død går op for selv de langsommeste i klassen. Af samme grund vil skatten på andre rusmidler også falde.

Hvis slaverne er i syltekrukken, i stedet for i fuld forbindelse med deres sjæl og bevidsthed, kan det globale centraliserede statsfængsel, ganske enkelt lettere bygges færdig. God tur.

Brugerbillede for Kaspar Olsen

Dennis Baggers Laursen siger ;"Hash er et skadeligt og euforiserende stof, der ødelægger hjernen, ligesom alkohol."

Hvilket argument. Så skal hash da løbe hurtigt for at kunne konkurrere med f.eks alkohol og mobilstråling og anden elektronisk smog.
Står valget mellem at blæse hjernen ud med enten mobilstråling eller en tromlerevolver eller hash - er hash komplet ufarligt.
Omvendt burde bruges meget tid på at forske i den massive elektroniske trådløse smog der steger hjerner (og kroppe) i disse tider.
Derfra burde ligefrem advares mod at sammenblande mobilbrug og TV-kigning fra Medie-luderen Hollywood.
Kombinationen af småkogte eller hel-stegte hjerner og hjernevask fra Hollybabylon er ganske enkelt tankevækkende og kan måske forklare meget igangværende idioti på også regeringsniveau rundt om på kloden - den del af idiotiet der ikke kan forklares med grådighed, naturligvis.

Hør f.eks Jeppesens glimrende program om Mobilstråling fra fredag på 24/7.

http://arkiv.radio24syv.dk/video/7881086/forfra-med-jeppesen-uge-11-2013-1

Brugerbillede for Dennis Laursen
Dennis Laursen

@Kaspar Olsen:
Jamen, jeg er helt enig i kritikken omkring det trådløse samfund. Jeg mener også, at "smart"phones skal forbydes. Så må narcissisterne vente til de kommer hjem, med at opdatere deres Facebook-profiler.
Men personligt foretrækker jeg at undgå alle fordummende og kognitivt skadende stoffer, strålinger, væsker osv. Og da jeg i forvejen har hukommelses- og indlæringsproblemer, skal jeg blot sniffe til en ølkapsel, og så vil mine fremtidige karrieremuligheder begrænse sig til deltagelse i diverse TV3-udsendelser (gæt selv hvilke).

Brugerbillede for John Vedsegaard
John Vedsegaard

Om hash er farligt eller ej, skal jeg ikke kunne sige.
Men uanset om det er eller ikke, behøver det ikke være forbudt.

Folk må lære at tage ansvaret for deres egne handlinger, kan de ikke det skal biler også være forbudt, dels kan de bruges som våben, dels påtvinger de andre at indånde giftige udslip af mange forskellige slags.

Enrico Smith, Dennis Laursen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jacob Knudsen
Jacob Knudsen

Legaliser alle euforiserende stoffer og indfør en streng kvalitetskontrol, alt andet vil være hyklerisk... Individdets frie ret at bestemme over egen krop og sind er uomtvistelig og ethvert forsøg på knægte denne ret er formynderisk, medmindre selvfølgelig at man bruger denne ret sådan at andres frihed kompromitteres - ingen frihed uden ansvar.

randi christiansen og Søren Koefoed Larsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Brian Pietersen
Brian Pietersen

glemmer i ik...at nogle ik bare lader andre ligge og dø ??

jeg ved godt at vores samfund rent faktik er på vej derhen.... men det vil jeg gerne kæmpe imod..det være sig alkohol eller hva ved jeg...

danmark er blevet et land hvor vi er ligeglade med hinanden.

men nogle skal om ik andet prøve at redde de mennesker der bliver ødelagt... synes i der er rigeligt i forvejen ????

Sider