Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fleksuddannelsen kan blive for smal

Fleksuddannelsen bliver ikke bred nok til at samle de ikkeuddannelsesparate unge op, som kontanthjælpsreformen skaber endnu flere af, frygter eksperter. Det er på tide at skabe mere innovative løsninger i uddannelsessystemet, pointerer de
Indland
6. marts 2013

Flere af den slags unge, som eksperter kalder ’ikkeuddannelsesparate’, skal i uddannelse ifølge regeringens kontanthjælpsreform. Mange af dem ender formentligt i regeringens bebudede nye uddannelse: fleksuddannelsen, der er målrettet de skoletrætte og bogligt svage. I begyndelsen af ugen blev uddannelsen udskudt yderligere – men det er måske meget godt, lød det fra Peter Koudahl, lektor på Aalborg Universitet, til en konference om ikkeuddannelsesparate unge i mandags. Han har forsket i læringsprocesser, og ifølge ham skal der større ændringer til, før uddannelsen vil få den ønskede effekt:

»Man misser en gylden mulighed for at gøre noget ved den problemstilling, at de unge ofte ikke aner, hvad de vil være. Og fleksuddannelsen kunne gøre op med den afkrævelse af uddannelsesvalg, som de her unge står over for efter 9. klasse, og som ofte fører til, at de dropper ud eller tager dobbeltuddannelser,« siger Peter Koudahl og fortsætter:

»Nu laver man en uddannelse, der er målrettet de bogligt svage og udsatte, og som man skal visiteres til. Det er smadderærgerligt, fordi man kunne have lavet en uddannelse, der var bredere, og så kunne man samtidig undgå risikoen for stigmatisering af de unge, der visiteres til den.«

Peter Koudahl mener, at man skulle have taget det bedste fra den Fri Ungdomsuddannelse, der blev nedlagt i 2002:

»Den legitimerede, at denne gruppe af unge skal have lov til at se sig lidt omkring og prøve nogle forskellige ting af, før de træffer et endeligt valg i forhold til uddannelse.«

Kontanthjælpsreformen skal træde i kraft ved årsskiftet, men efter regeringens udskydelse af fleksuddannelsen kommer den først til fungere et år efter reformen. »Men forhåbentligt kan vi nå at få proppet noget godt indhold i den inden da,« pointerer Noemi Katznelson, lektor, ph.d. og leder på CEFU (center for ungdomsforskning) på Aarhus Universitet, der sidder i ekspertudvalget, som skal vejlede ministeriet i den konkrete udformning af uddannelsen:

»For der er brug for en alternativ uddannelsesvej for de udsatte unge,« siger hun.

Skjult arbejdsløshed

Ligesom Katznelson er Torben Pilgaard Jensen, forskningsleder på KORA, bange for, at fleksuddannelsen står over for en lidt for stor opgave:

»Spørgsmålet er, om man tænker alternativt nok i fleksud-dannelsen. Der er behov for, at man i højere grad tager udgangspunkt i de unge og forstår, hvor sammensat en gruppe de er. Standardiserede tilbud er ikke tilstrækkelige for sådan en gruppe,« siger han.

Det øgede fokus på uddannelse i kontanthjælpsreformen kan ligeledes slå fejl, fordi man ignorerer det faktum, at nogle unge ikke får nok ud af uddannelsen:

»Man skal passe på, at det ikke udvikler sig til en massiv skjult arbejdsløshed på ungdoms-uddannelserne. For der kommer til at gå unge, som aldrig får en chance for at gennemføre, fordi man er så forhippet på at hæve uddannelsesniveauet,« siger Noemi Katznelson fra CEFU.

Igennem det seneste årti har uddannelsessystemet individualiseret de unge, og konferencens eksperter mener, at det er afgørende med et paradigmeskifte:

»Man har fokuseret på den unges fejl og mangler i stedet for at se på uddannelsessystemets huller,« siger Peter Koudahl.

Ud over problemerne med, at fleksuddannelsen næppe kan samle hele gruppen af ikke-uddannelsesparate, er Noemi Katznelson bekymret for, hvad erhvervslivet skal stille op med gruppen efter endt uddannelse:

»Jeg tror ikke, vi får løst denne her problemstilling med nuværende årgange uden at se på, hvordan arbejdsmarkedet er indrettet. Man kan håbe på, at fleksuddannelsen får et langsigtet resultat, men lige nu er der for mange unge med for få kvalifikationer i forhold til at møde de job, der er på arbejdsmarkedet.«

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her