Læsetid 3 min.

Er hjælpeplanen for stofmisbrugere endt i syltekrukken?

Socialminister Karen Hækkerup annoncerede i oktober sidste år en omfattende plan for at styrke indsatsen overfor landets stofmisbrugere. Siden er intet sket
Ifølge socialminister Karen Hækkerup er hjælpeplanen for stofmisbrugere ikke endt i en syltekrukke, men ministeriet vil blot være sikker på, at de mange ressourcer bliver brugt bedst muligt, før planen bliver ført ud i livet.

Ifølge socialminister Karen Hækkerup er hjælpeplanen for stofmisbrugere ikke endt i en syltekrukke, men ministeriet vil blot være sikker på, at de mange ressourcer bliver brugt bedst muligt, før planen bliver ført ud i livet.

Claus Bech
18. marts 2013

Sidste efterår annoncerede social- og integrationsminister Karen Hækkerup en tipunkts plan for at styrke indsatsen for landets stofmisbrugere.

Men i dag godt et halvt år senere er intet sket, og det bekymrer Rådet for Socialt Udsatte, der frygter, at de gode hensigter er gået i glemmebogen.

»Ministeren lovede tilbage i oktober 2012 en række løfterige initiativer for at forbedre den sociale indsats for stofmisbrugere. Der blev lovet lovgivning om obligatorisk opfølgning, nationale retningslinjer for misbrugsbehandling og otte andre konkrete initiativer. Siden er der ikke sket noget. Der er brug for, at initiativerne og pengene kommer ud over rampen og bliver til gavn for de mennesker, som dagligt kæmper med et misbrug,« lyder kritikken fra Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

For at sætte handling bag ordene afsatte Karen hækkerup sidste år 103 mio. kroner ekstra til området, men de penge er heller ikke dukket op.

»Siden udspillet i oktober har vi hverken hørt eller set noget til det ellers meget fine initiativ, så nu frygter vi, at det er havnet i syltekrukke,« konstaterer Jann Sjursen.

Lovforslag på vej?

En af de største udfordringer i behandlingen af stofmisbrugere er, at størstedelen efter endt behandling hurtigt ryger tilbage i misbrug.

Ifølge ministerens egne oplysninger, er det således kun mellem 20-25 procent af de behandlede, der fortsat er stoffri et år efter endt behandling. Og derfor skal der meget mere fokus på helhed, sammenhæng og opfølgning i behandlingen af stofmisbrugere. Som Karen Hækkerup selv udtalte i oktober 2012:

»Der er brug for en ny tilgang på misbrugsområdet. Vi er for ofte så fokuserede på at behandle folk for deres misbrug, at vi helt glemmer alle de andre problemer, som de også kæmper med, og som ofte er årsagen til deres misbrug. Når misbrugeren går ud af døren efter endt behandling, så venter alle de andre problemer stadig, og derfor falder så mange tilbage til misbruget. Det skal vi have gjort op med,« lød det dengang fra Karen Hækkerup, der derfor lovede et konkret lovforslag, der skulle tvinge kommunerne til med jævne mellemrum at følge op efter endt behandling. Hos Rådet for Socialt Udsatte deler man ministerens bekymring.

Men eftersom intet er sket, efterspørger Jann Sjursen handling bag de smukke ord: »Helt konkret efterlyser vi det lovforslag, som ministeren selv annoncerede, hvor kommunerne forpligtes til at følge op efter endt behandlingsforløb, så opmærksomheden på stofmisbrugeren ikke bare slutter der. Og det kan ikke gå hurtigt nok, for det vil være ret afgørende for, om indsatsen for stofmisbrugere lykkes,« siger Jann Sjursen

Han peger ligesom ministeren på problemet med, at stofmisbrugere igen og igen falder tilbage i misbrug, fordi fokus forsvinder den dag, de afslutter behandlingen.

»Derfor efterlyser vi den sammenhæng i behandlingen, som ministeren også peger på er så vigtig – så man også tager sig af misbrugerne efter endt behandling,« siger Jann Sjursen.

Minister: Indsats kommer

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup kan godt forstå kritikken af, at der endnu ikke er sket noget. Men hun garanterer, at hendes forslag hverken er endt i en syltekrukke eller taget af bordet.

»Nej, forslaget er bestemt ikke havnet i en syltekrukke. Pengene er der, og de vil blive brugt. Vi er bare blevet lidt forsinket,« undskylder Karen Hækkerup. At det tager længere tid end beregnet, skyldes ifølge ministeren, at der både skal være den nødvendige politiske opbakning, og at det har taget længere tid end oprindeligt beregnet at finde den rigtige model for en fremtidig indsats.

»Når vi går ud og bruger 100 mio. kroner ekstra på et område, hvor der i forvejen er brugt mange ressourcer på mange mislykkede indsatser, så er det så meget mere vigtigt, at vi får de her initiativer ordentlig skruet sammen,« siger Karen Hækkerup, der tager kritikken helt roligt.

»Når nu regeringen skal kritiseres, så er det da i orden at blive kritiseret for vores grundighed. Det er et komplekst område, hvor vi har behov for en mere struktureret og systematisk tilgang. Og det tager altså tid at gøre arbejdet ordentligt,« siger Karen Hækkerup.

–Hvornår er udspillet færdigt, og pengene klar til udbetaling?

»Jeg forventer, at vi inden sommer kan præsentere det endelige udspil. Og pengene er allerede afsat, så de kommer helt sikkert,« siger ministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Birte Mynborg
    Birte Mynborg
Birte Mynborg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Lykke Johansen
Lykke Johansen

Hun har det samme zombie udtryk i øjnene, som jeg har bemærket både hos hos både Helle Thorning og Annette Wilhelmsen.

Brugerbillede for Robert Nesta
Brugerbillede for Jens Overgaard Bjerre
Jens Overgaard Bjerre

Misbrug er et kæmpe problem i EU og især i DK. Når mennesker har været i behandling, så er det ud af vagten og så står de der og glor. Hvis de overhovedet kan få en behandling godkendt. For alkoholikere kan det være utroligt svært, fordi det koster penge og alkoholmisbrug er så lavt prioriteret. Behandlingsinstitutionerne opfører sig ofte som misbrugere selv. Man aner ikke hvor man har dem, deres regler svinger som vinden. Og ofte er det de 'hellige', som står for behandlingsinstitutionen, hvor man forsøger med den kåkaldte kognitive behandlingsteori. Den er rent teoretisk, men kræver lang tid at forstå og unne anvende. Men man er så fri for at operere med mere problemkrævende behandlingsformer, som man finder i den såkaldte dybdepsykologi. I den kognetive behandling skal man i hovedsagen 'bare ændre' sine tankemønstre. Men ikke alene er behanlerne ofte dårligt uddannede og når misbrugeren lukkes ud af behandlingen, er der stort set ingen opfølgning. Alkoholikeren kan få, eller tvinges til at bruge antabus. En komplet sindssyg behandling over for et menneske, som er afhængig af et bestemt stof og som kan dø, hvis han ikke kan modstå fristelsen og drikker på antabus. Man ryster da også på hovedet af det i mange lande. Under alle omstændigheder skader det kroppen og hjernen helt afgørende, når man drikker på antabus. Her kunne man lige så godt sige, at vedkomende skulle have så og så mange slag pisk, hvis han drak. Resultatet er det samme. Men man må da håbe, at regeringen ikke har givet pengene til velhaverne. Det ville ikke undre.

Brugerbillede for jens sørensen
jens sørensen

Hun sylter meget.
Hun syltede en igangværende undersøgelse, som skulle kaste lys over ikke-vestlige indvandreres kriminalitets-frekvens, eller var det deres arbejdsmæssige bidrag til fællesskabet...