Læsetid: 2 min.

Indvandrere på kontanthjælp skal lære dansk

Det skal være slut med, at indvandrere år efter år sidder fast i kontanthjælpssystemet, fordi de ikke er gode nok til det danske sprog. Venstre støtter
Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S). Foto: Scanpix

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S). Foto: Scanpix

7. marts 2013

Indvandrere på kontanthjælp skal lære at tale dansk. Siger de nej, bliver de trukket i ydelse.

Som en del af regeringens kontanthjælpsreform er regeringen klar med et såkaldt integrationspålæg. Det betyder, at kommunerne kan kræve, at indvandrere i kontanthjælpssystemet, der har svært ved at få et arbejde, deltager i danskundervisning.

»Vi kan desværre se, at der er en stor gruppe mennesker fra ikke-vestlige lande, som får lov til at passe sig selv og dermed ikke er en del af det danske samfund. Det er bekymrende,« siger social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) til Ritzau.

For nylig kom det frem, at ud af de 24.000 personer, der har været på kontanthjælp i mere end 10 år i de seneste 15 år, er knap 6000 indvandrerkvinder. Det svarer til 25 procent af alle på kontanthjælp, selv om indvandrerkvinderne fra ikke-vestlige lande kun udgør 3,4 procent af den samlede befolkning mellem 16 og 64 år.

»Derfor vil vi stille krav til alle, uanset om man er indvandrer eller etnisk dansker. Er du under 30 år, skal du i uddannelse, er du over 30 år, så skal du så tæt på arbejdsmarkedet, som muligt. Dansk er ingen garanti for arbejde, men det er et skridt i den rigtige retning - også til at forstå det danske samfund,« siger Karen Hækkerup.

Integrationspålægget er individuelt og skal tage højde for de udfordringer, den enkelte indvandrer har. Men har man fået et integrationspålæg fra kommunen, følger der også økonomiske sanktioner med, hvis man ikke efterlever kravene.

På forhånd kan regeringen regne med støtte fra Venstre, siger partiets integrationsordfører, Inger Støjberg. Hun er dog ikke imponeret over forslaget.

»For det er allerede i dag sådan, at man kan kræve, at en indvandrer skal tage danskkurser, og det er også allerede sådan, at man kan fratage indvandrere ydelsen, hvis de nægter,« siger Inger Støjberg.

Hun så hellere, at flere indvandrere kom ud på arbejdsmarkedet frem for at sidde på skolebænken. Hun kritiserer regeringen for at have fjernet kontanthjælpsloftet, 225-timers-reglen og starthjælpen, da de ydelser medvirkede til at motivere indvandrere til at søge et arbejde.

»Med det ene hånd har regeringen skabt et arbejdsmarked, hvor færre indvandrere deltager, og så forsøger man nu at rette lidt op på skaden,« siger Inger Støjberg.

Mere positiv er Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.

»Det lyder fornuftigt, for den egentlige integration sker, når det lykkes at få vores borgere med anden etnisk baggrund i job,« siger hun til Ritzau.
- Alle, der ikke kan tale dansk i Danmark, skal lære det. De har krav på danskundervisning og på at vi tager hånd om det og lærer dem det i kommunerne, siger hun.
Også Dansk Socialrådgiverforening bakker som udgangspunkt op om et integrationspålæg og sammenligner det med, at indvandrere, der kommer til Danmark i dag, skal tage imod danskundervisning de første tre år i Danmark.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Selv om det ikke er stærkt nødvendigt for at komme i erhverv, er det vel rimeligt nok, at indvandrere på kontanthjælp skal lære dansk.

Men hvis de mangler andre kompetencer for at komme på arbejdsmarkedet eller for at starte sin egen virksomhed, må dette jo også medtages. Og ud fra den erfaring jeg har fra mit opholdsland, tror jeg mest på det med at starte eget.

Torben K L Jensen, Mona Blenstrup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kunne jo også begynde med at genindføre starthjælpen, kontanthjælploftet og 225 timers reglen, de kommer jo alligevel igen når denne regeringsperiode er forbi.

Jeg kan endvidere forstille mig at hvis man deler de såkalte ikke vestlige indvandrer op på lande områder som fx BRICK, ASEAN og Mellemøsten, så vil det blive meget mere tydligt hvor problemerne er. For visse ikke vestlige indvandrer har en meget høj erhvervs frekvens, hvilket så betyder at for visse andre grupper er andelen af personer der sidder fast i kontanthjælpsystemet meget højere end de 25-27 % som artiklen nævner.

De fleste er vel 2-3 år om at gennemfører dansk 2 eller dansk 3 men at værre her i over 10 år uden arbejde og stadigvæk ikke kunne snakke på dansk 1 niveau, det lyder som om SU / ungeydelsen måske bør udvides til at dække andre end kun dem der er under 30 år.

Steffen Gliese

Folk skal tilbydes - så er de langt mere motiverede. Den der maternalistiske ide om at tvinge folk har taget overhånd og er uansvarlig overfor voksne mennesker.

Torben K L Jensen, Felix Zelda Xavier, Jacob Knudsen, Peter Nielsen, Rasmus Kongshøj, Jens Andersen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Jens Kofoed og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar

Som kvinde synes jeg det er rigtigt godt hvis der kommer pres på at kvindelige indvandrere der ikke før har fået dansk undervisning kommer ud og får det nu, selvfølgelig med den rette støtte og tålmodighed, og så behøver de ikke lære perfekt dansk, bare så vi kan forstå hinanden.
Men at genindføre starthjælpen vil da være et tilbageskridt uden lige, specielt for kvinderne der jo som oftest står for den daglige husførelse.

Mona Blenstrup, Janus Agerbo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Subhana Ahmed

At true med bål og brand hjælper altså slet ikke på motivationen eller engagementet. Det kan godt være, de tager imod tilbuddet, for netop at beholde deres ydelse, men at tage i sprogskole bliver jo bare en sur pine, der skal overstås. Det gavner jo slet ikke. Og kan slet ikke forestille mig, hvor meget de egentligt kommer til at lære.

Tue Romanow, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Herdis Weins, Anders Kristensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

For nogle år siden var jeg tilknyttet et flygtningecenter.
Der havde de voksne ikke ret til danskundervisning.
Danskundervisning var forbeholdt børnene.
Det er ikke usædvanligt, at flygtninge kan være på et flygtningecenter i årevis, indtil deres sag er behandlet.

Når de så kommer ud og bo rundt om i landet og forsøger at få en slags tilværelse op at stå, kan man da godt kræve af dem, at de kan tale dansk fra dag 1.
Vi skal jo stille krav, som de siger i regeringen.
Ingen arme, ingen småkager.
Sådan er det.

Felix Zelda Xavier, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Når henholdsvis 46% og 53% af Socialdemokraterne, hvis der var valg i dag, vil stemme V og DF det vil sige går til højre, skyldtes det nok at vælgerne mener, at højrefløjen er bedst til at føre liberalistisk politik ikke, at vælgerne ikke vil se regeringen føre den politik de blev valgt på.

"Hun [Inger Støjberg] så hellere, at flere indvandrere kom ud på arbejdsmarkedet frem for at sidde på skolebænken."

Glimrende - bare fortæl, hvor arbejdspladserne er.

Nille Torsen, Tue Romanow, Sabine Behrmann, Mona Blenstrup, Subhana Ahmed, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Henrik Rude Hvid og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

@Philip B. Johnsen
DF har overhalet S venstre om rent fordelingspolitisk, og tiltrækker nu i endnu højere grad vælgere på overførselsindkomst end tidligere.

Tidligere betragtede jeg DF som socialdemokratiets højrefløj, hvad de også er på den værdipolitiske skala, men det ser ud til at det er den fordelingspolitiske venstrefløj fra S der efterhånden er bunket sammen i DF.
Måske i virkeligheden ikke noget unaturligt mix.

Det må være et spørgsmål om tid før latte-S bliver tiltrukket af gammelsocialdemokraterne i DF's sirenesang, og gør dem stuerene.

Frit efter hukommelsen udgjorde EL+SF+S+DF 51% af stemmerne i den seneste meningsmåling.

Lise Lotte Rahbek

Steen Sohn

Inger Støjberg var ikke i stand til at pege på arbejdet, da hun var arbejdsminister, ligesom hendes master, Claus Hjort Frederiksen ikke var det.
Men de var begge sørme gode til at få jaget så mange så mulig ud i konkurrencen om de jobs, der måtte findes, samtidig med at hendes ansigt mere og mere mindede om Pia Kjærsgaards mundvige. Og nu har Mette Frederiksen så taget over i samme stil.
Jeg synes, en modig journalist skulle prøve at gå Inger Støjberg på klingen om, hvor mange flere jobs, det nu var, der blev skabt i hendes embedsperiode.
Men det har nok ingen interesse.

Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Steen Sohn og Anders Kristensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Egon Maltzon
-Frit efter hukommelsen udgjorde EL+SF+S+DF 51% af stemmerne i den seneste meningsmåling-.

EL i opposition.
Men SF+S+DF+K+V

Hans Jørn Storgaard Andersen

@Egon Maltzon: Sjovt regnestykke, du laver over DF og deres forhold til Socialdemokratiet.
Du glemmer blot en væsentlig ting: De sidder i opposition, og så er det lidt lettere at dreje på fordelingsknappen og lade som om, man har et socialt syn på tilværelsen.
Desuden glemmer du at tage højde for det værdipolitiske, selvom du nævner den.
Idet vi netop i denne sag har at gøre med indvandrerkvinder, som DF vel helst pakkede i en stor bus og kørt til et sted syd for de grænsebomme, de aldrig fik indført.
Næh du, man kan ikke adskille tingene, hverken det at være i regering og det at have en værdipolitik ad Pommern til ...

Steffen Gliese

Problemet er, og Lise Lotte Rahbek antyder det, at de forhold, asylansøgere på forskellige tidspunkter er blevet budt, mildt sagt ikke har hængt sammen. Nogle gange måtte de intet lave, det var dansk personale, der skulle lave mad i centrene, for at skabe arbejdspladser, forstås.
Fred være med det - her viser Inger Støjberg til gengæld, at hun bærer sit navn med rette: det er ren hvid støj at ville sende folk på arbejdsmarkedet som førstevalg, hvor det jo burde være sprogskole og yderligere kvalificering, der mødte dem - og det allerede kort tid efter ankomsten.

Rasmus Kongshøj, Mona Blenstrup, Pia Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens E. Hansen

Siden man fjernede starthjælpen sammen med de andre begrænsninger på ydelserne er antallet af kontanthjælpsmodtagere steget med 9-16%. En ægtefælle skal idag tjene tæt på 30.000 om måneden, for at det overhovedet kan betale sig. Så sig ikke, at økonomiske incitamenter ikke virker.

Det er helt urimeligt. Der er indvandrere der har fået at vide af venner eller familie, at de bare skal komme til Danmark, og at man kan leve af det offentlige.Der er heller ingen konkrete krav til integration, endsige assimilering,hvis man ikke ønsker det, har de fået at vide. Og nu begynder man at indføre diverse krav. Nogle nydanskere har ingen uddannelse, for ikke at sige at nogle er analfabeter. De mennesker er jo så kommet hertil på falske forudsætninger. Nå, men der sker nok ikke noget alligevel. Som sædvanlig.

Steffen Gliese

Problemet er det simple - vi burde være kommet over det - at utålmodigheden er for stor. Samtidig vil man ikke anerkende, at vi her i landet har indrettet os på en bestemt måde, og at den har nogle bestemte strukturelle virkninger, herunder at det ikke kan lade sig gøre at arbejde for rigtigt mange, fordi det danske arbejdsmarked er meget eksklusivt.

Hvor mange penge blev der egentlig sat af til denne reform?
Eller flytter man bare pengene fra nogle private udbydere til andre eller måske de samme udbydere nu bare med nye kurser til nye målgrupper. Sikke et cirkus.

Jeg mener nu nok at man bliver mødt med et krav om at gå på sprogskole og lære sproget.

Det er mig en gåde at man kan opholde sig 10 år i et andet land uden at tilegne sig sproget nogenlunde. Med mindre der er noget galt med indlæringen eller man har levet totalt afsondret fra omverdenen.

Hvordan gik det egentlig med asylansøgerne.

Mange blev vist psykisk knækket af at være stuvet sammen i årevis uden noget at foretage sig - hvis de ikke allerede var knækkede af det de flygtede fra.
Fra asken i ilden.

Peter Nielsen

Teatret kører altid efter samme skema. Først annoncerer man selve ideen om at kontanthjælpen kan fjernes, med eet eller andet latterligt argument som "begrundelse", dernæst fjerner man den. Kontanthjælpen vil ikke existere, reelt, om 2 år. Med sikkerhed. Dernæst ryder dagpengene, dernæst SUen, dernæst indføres brugerbetaling på hospitaler, osv. Men vi betaler stadig 80% af vores løn ind i skatter og afgifter.

Psykopat-Danmark.

Mona Blenstrup

Jeg synes at det må være rædsomt at bo i et land, hvor man ikke kan deltage rent sprogligt. Stakkels kvinder. Når de har opholdt sig her i mange år uden at kunen kommunikere med det offentlige i form af læge, sygehus, børnehave, SFO, skole og andet, må de føle sig godt isolerede.
Jeg ved da godt, at mange kvinder kan føle sig mere trygge inden for hjemmets vægge og måske slet ikke vil dele min opfattelse af isolering og manglende viden og deltagelse i samfundet. Men de må da for søren være ulykkelige over ikke at kunne hjælpe ders børn og børnebørn i det samfund, de dog lever i, som ikke sprogligt udøvende..
HØrte i dag i radioen om en kvinde, der har boet her i over 20 år og som ikke mente at kune tåle at lære det svære danske sprog fordi hun havde for højt blodtryk. Gad vide h vor mange danskere, der ville være mødt med sympati, hvis de kom med samme forklaring på at nægte at deltage i noget, som helst det offentlige forlangte mens de var på offentlig forsørgelse?
Jeg synes, at an har diskrimineret kvinder fra andre lande i mange år, når man har ladet dem sejle rundt uden at kunne deltage i samfundet. Man har stukket dem en sum og så helst set gennem fingre med deres manglende talenter for at intergrere sig til deres ellers egen fordel.

John Vedsegaard

Man skal snakke som de papegøjer man er i bur med, eller hvad?

Der skal nok nærmere gøres mere for at lave plads til alle, så man kan passe et arbejde uden nødvendigvis at kunne sproget, det burde ikke være helt umuligt at lave sådan nogle ordninger, og vel egentlig heller ikke særligt dyrt.

Har man et arbejde, vil det som regel være nemmere at lære sproget da man taler med kollegaer og sådan noget.

Emil Edelgart

Så kom den forventelige reaktion på, at Socialdemokraterne er blevet overhalet af Dansk Folkeparti i meningsmålingerne. Hvornår lærer de, at deres tåbelige overbudspolitik vil være deres død i sidste ende? Sikkert ikke så længe at Thorning fortsat er ved roret.

Marianne Abeille

Der har i årtier været en berøringsangst overfor indvandrerkvinder som derfor har fået lov til at være fastlåst i et kulturelt mønster der ligger milevidt fra det vi har her i Danmark. Disse kvinder er i den grad blevet svigtet af det danske samfund og "velmenene" sagsbehandlere og at der endelig nu ser ud til at der gøres noget for at forbedre deres situation, kan man jo kun støtte op om.

Man kan så bare spørge sig selv om, om den kultur af berøringsangst der findes blandt kommunernes sagsbehandlere, forsvinder med disse her tiltag. Jeg tvivler. For et er jo lovgivningen og dens intentioner fra politikerne på Christiansborg, noget andet er jo hvordan denne lovgivning så i praksis vil komme til at udmønte sig ude i kommunerne, for det er jo stadigvæk de selv samme sagsbehandlere som skal sidde og skønne i hver enkelt sag hvad de mener er godt i den enkelte indvandrerkvindes situation.
Og her kan jeg være bange for, at vi vil se "Aarhusmodellen" hvor et forholdsmæssigt massivt antal af indvandrerkvinder fik tilkendt førtidspension, til trods for at deres eneste problem ofte var, at de var isoleret fra det "danske" samfund især fordi de ikke kunne tale dansk eller i bedste fald kun gebrokken dansk.

Derfor vil jeg også mene, at der fra Christiansborgs side skal sættes fokus på den kultur af misforstået hensyn som i årtier har eksisteret ude i kommunerne for hvis det stadigvæk primært er den enkelts sagsbehandlers skøn og fortolkning af lovene der skal ligge til grund, så er jeg bange for at der ikke vil ske de store forandringer for indvandrerkvinderne men derimod at endnu flere af dem vil gå fra kontanthjælp til livsvarige sociale ydelser.

Philip B. Johnsen

Socialdemokratiet har taget patent på ret og pligt, Socialdemokratiets ret og borgerens pligt, ellers svinger Helle pisken oppefra og ned.

Man kan ikke tage fejl af metoden, men hvad er meningen?

@ Steen Sohn m.fl.

Der er såmænd masser af arbejde i samfundet der ikke bliver gjort. Og som blev gjort tidligere. Det er til dels et spørgsmål om hvordan man definere 'arbejde'. Og hvor meget der skal betales i løn for det. Så det er ikke dér problemet ligger. Men det ændre sig, for de 'gode tider' kommer ikke igen. Regeringen er så småt begyndt at tage hånd om problemet, og der kommer mere hen ad vejen. Velfærd forudsætter velstand, ellers må man låne, men det er svært i disse tider.

Det har i årtiet været sådan, at man - når man har fået fast opholdstilladelse - SKAL deltage i danskundervisning for at få økonomisk hjælp fra det offentlige. Og så har man sendt disse kvinder, der dels ofte var analfabeter eller kun havde meget lidt skolegang, dels ofte ikke havde nogen interesse i at være udearbejdende, på det ene kursus efter det andet. Disse kurser har oftest være præget af en ekstrem høj fraværsprocent rent fysisk,dels en høj mental fraværsprocent. De har oftes ikke kunnet se nytten af at lære dansk, da deres fysiske verden og mentale interesse begrænser sig til hjemmet og familien. Det kan man altså ikke sådan ændre lige med et slag. Måske synes de heller ikke altid, at de stressede danskere er SÅ attraktive at efterligne.
Sjovt nok i øvrigt er 2 af DFs egne skribenter i medierne, Katrine Winkel Holm og Eva Agnete Selsing kvinder, der går en dyd ud af at gå hjemme, skønt samfundet har bekostet en dyr akademisk uddannelse på dem. Men det er åbenbart helt OK.

Niels G Madsen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Felix Zelda Xavier

Jeg stemmer på Pol Pot til næste folketingsvalg. Det skal være mig en fornøjelse at se Mette Frederiksen, Hækkerup m. fl. blive sendt i tørvemoserne med spader over skuldrene. Vi skal jo alle flytte os!

Fakta er at der er arbejdsløshed. Det prøver man så på at krybe udenom ved at pege fingre af de arbejdsløse. Jeg syntes chikanen efterhånden er så systematisk at det virker som bevidst forfølgelse.

Vivi Rindom, Niels G Madsen, Philip B. Johnsen, Steffen Gliese, Herdis Weins og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

gert-romme
Men hvis de mangler andre kompetencer for at komme på arbejdsmarkedet eller for at starte sin egen virksomhed, må dette jo også medtages. Og ud fra den erfaring jeg har fra mit opholdsland, tror jeg mest på det med at starte eget.

det skal de ikke have kontant hjælp til , hvis du følger med til daglig kan du se hvordan ledige skal passe på med "tænke" på at blive selvstændig , så ryger dagpengene , så derfor kan det være rigtigt at indvandrerne skal have den hjælp

Torben Knudsen

Når vi nu er igang skal vi så ikke tage alle de danskere ,der heller ikke taler rigsdansk
Jeg elsker dialekter af det danske og forstår det meste og forskellene er vel også blevet mindre.
Men men men jeg kan stadig komme til Sønderjylland, Bornholm mange steder i Jylland, Fyn hvor jeg forstår en indvandrer bedre end en dialektdansker.
De har selvfølgelig ikke kravet hængende over hovedet men skulle de ikke have det?atså hvis de skal kunne få kontanthjælp.
Meget mystisk med disse mennesker udenfor kirken forstod jeg dem ikkemen inde i kirken sang de salmerne på det smukkeste rigsdanske man kunne tænke sig.Måske skulle sende de kontanthjælpsramte indvandrere hen i kirken til salmesang?

Det primære er vel systemets fallit over for samtlige de 24.000 skråparkerede, som har hængt til tørre i mere end ti år, imens de titulært veloplagt har stået til rådighed for et hungrende arbejdsmarked, og aktivt søgt job. Hvilket sprog skal de resterende 18.000 så oplæres i for at opretholde illusionen?