Læsetid: 3 min.

Konkurrenceevne er et ’misbrugt’ begreb

Ingen er enige om, hvad konkurrenceevne i vid forstand egentlig er, og hvordan det måles. Enten handler det kun om et lands lønninger, eller også handler det om ’en blanding af alverdens ting’ og lønnen
14. marts 2013

Manglen på en definition er en måde at åbne for et rum med ethvert mål« siger Gilles Ardinat som svar på, hvilke følger det har, at konkurrenceevne diskuteres, uden at nogen har en fælles forståelse af, hvad det præcist er.

Gilles Ardinat, der er professor på Université Paul Valéry i Montpellier i Frankrig, har i sin ph.d. gennemgået de sidste 30 års vigtigste videnskabelig litteratur for at hitte rede i, hvad konkurrenceevne betyder, når det bliver brugt om lande og geografiske områder i konkurrence med hinanden.

Han når frem til, at der ikke er en bredt videnskabeligt anerkendt definition af, hvad konkurrenceevne er. Og dermed er der heller ingen fælles måde at måle evnen til at konkurrere land mod land.

Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet, mener heller ikke, at der hersker en samlet opfattelse af, hvad konkurrenceevne er.

»Du kan sige, at det er et spørgsmål om produktivitet. Men du kan også have andre mål; hvad er det, der giver os størst mulighed for beskæftigelse? Eller fjerner fattigdom,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • HC Grau Nielsen
  • Carsten Mortensen
  • Ole Henriksen
  • Grethe Preisler
  • Jørn Vilvig
HC Grau Nielsen, Carsten Mortensen, Ole Henriksen, Grethe Preisler og Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Mortensen

Konkurrenceevne....:

Alle kan lave en pølse som er 50 øre billigere......
.....men hvor meget mere mel er der i?
......eller har vi undertrykt en polak ell. anden så meget at disse nu under slavelignende forhold er villig til at undvære noget mere for at pølsefabrikanten kan beholde sin Audi.