Interview
Læsetid: 6 min.

’Politikernes og politiets indsats mod det åbne, stabile hashmarked er vanvittig’

Den optrappede politiindsats mod Christianias åbenlyse hashmarked gavner kun ’de tunge kriminelle bander’, lyder advarslen fra advokat Knud Foldschack, der er medlem af bestyrelsen for den fond, der ejer Christiania og dermed Pusher Street
Den politiske indsats mod hashhandlen på Christiania betyder, at det bliver sværere for den fond, der ejer fristaden og dermed har ejedomsretligt ansvar over Pusher Street, at bevare overblikket. Det betyder, at de tunge kriminelle får mere spillerum, advarer Knud Foldschack.

Tine Sletting

Indland
18. marts 2013

Vi har forhandlet med staten i årevis om for eksempel cykelruter, om fredede bygninger, rejsning på kviste, flettede hegn, hønsebure på volden, brændeskure og postkasser, men vi har aldrig talt om Pusher Street,« siger advokat Knud Foldschack, der har været frontfigur i forhandlingerne.

Arealmæssigt er Pusher Street lille i forhold til Christianias cirka 34 hektar store område, men i forhold til det illegale hashmarked og den offentlige opfattelse af Christiania er gadens få hundrede kvadratmeter af betydelig størrelse.

Siden 2003 har forhandlingerne mellem staten og Christiania om fristadens fremtid været baseret på en teknisk adskillelse af fristad og hashmarked, som blev introduceret af VK-regeringen: Staten og Christiania kunne forhandle om alt det civilretslige, mens hashmarkedet blev betragtet som et politianliggende. Og som Knud Foldschack samtidig understreger:

»Vi har da været glade for ikke at skulle forholde os til Pusher Street, som er et offentligt politisk anliggende.«

Men i dag er Knud Foldschack næstformand for bestyrelsen for Fonden Fristaden Christiania, der ejer Christiania og dermed siden juli også har været ejer af Pusher Street.

»Ja, fonden har ejendomsretsligt ansvar for Pusher Street. Og jeg vil ikke som bestyrelsesmedlem være ansvarlig for et område, hvor den grove og tunge kriminalitet vokser og vokser,« siger han.

Uro i Pusher Street

Hvad gør fonden så, når man får meldinger om fund af skarpladte våben i Loppebygningen eller læser om trusselsbreve vedlagt en skudklar patron med krav om nedlæggelse af hashmarkedet?

»Det står helt klart: Fra fondens side er vi meget utilfredse med den grove voldskriminalitet og den tunge økonomiske kriminalitet. Omvendt mener jeg, at politikernes og politiets indsats mod det åbne stabile hashmarked er vanvittig,« siger han og henviser til, at politiet med den nyoprettede Task Force Pusher Street i stigende grad retter søgelyset mod små fisk og hashkøbere. Ifølge Knud Foldschack fordi politiet politisk er pålagt at komme »den åbenlyse hashhandel« til livs.

»Vi mærker i fonden, at den politisk påtvungne politiindsats skaber uro i Pusher Street. Boder skifter besætning, og det bliver sværere og sværere at få et overblik over, hvad der foregår. Grupperingerne bliver mere uigennemsigtige, både for Christiania og for fonden. Der er et øget pres på området, som formentlig har relation til forskellige grupperinger uden for Christiania,« siger han.

– Det kunne jo udlægges, som om politiet har succes, og at hashmarkedet i Pusher Street derfor er presset?

»Man får ikke bekæmpet noget som helst, forstået sådan at der bliver mindre hash i Danmark. Kun én part har fordel, nemlig de virkelig store kriminelle bander. Mit indtryk er, at alle grupperinger inden for bandemiljøet opruster lige nu, det være sig i Værløse, på Blaagaards Plads, på Christiania, eller hvor de nu holder til. Faktum er, at jo mere uoverskue-ligt, det bliver, jo mere der røres i gryden, og jo flere små fisk der bliver tilbageholdt, des mere spillerum bliver der for de tunge økonomiske kriminelle.«

Knud Foldschack vil derfor tage emnet op på næste bestyrelsesmøde i fonden.

»Enten må vi fraskrive os ansvaret, eller også må vi sikre os et vist indblik. Christiania kunne for eksempel overveje, om der skal gives en brugstilladelse til boderne i Pusher Street. Vi må selvfølgelig lægge til grund, at der foregår lovlig aktivitet, hvis Christiania skal udstede en brugstilladelse.«

Han pointerer, at hans udmelding skal forstås »som et nødråb«.

»Vi ved ikke, politiet ved ikke, og politikerne ved heller ikke, hvad vi lukker op for med den lige nu førte indsats mod Pusher Street. Én ting ved vi dog alle: Bekæmpelsen af den åbne hashhandel virker ikke.«

Gennem årene har politiindsatsen mod Pusher Street svinget frem og tilbage mellem hyppige aktioner og sjældnere indsatser.

Hannes hemmelige notat

I marts 2003 konstaterede daværende politidirektør Hanne Bech Hansen således i et notat, som blev offentliggjort af Information i 2008, at Politiets årelange indsats mod Pusher Street »i vidt omfang måtte betegnes som nyttesløs«.

Hanne Bech Hansen advarede også mod, at effekten af en effektiv indsats og en lukning af Pusher Street ville betyde, at hashhandlen flyttede ud i byens gader, hvorved kunderne ville få nemmere adgang til hårdere stoffer.

De senere måneder er politiets pendul atter svinget i retning af de hyppige aktioner.

»Januar har været hård for Pusher Street«, som Københavns Politi meddelte i starten af februar efter beslaglæggelser af fem pistoler og »hashprodukter« til en anslået værdi af 17 millioner i årets første måned.

»Problemet er jo, at det har man forsøgt og forsøgt i årevis. Et tocifret antal justitsministre har ikke kunne fjernet hashmarkedet i løbet af de mere end 40 år, Christiania har eksisteret,« mener Knud Foldschack.

Han tror ikke et sekund på, at politiets nu genoptagne aktioner mod Pusher Street begrænser hashmarkedet eller et mindre hashforbrug.

»Tværtimod, der har aldrig været så meget hash i Europa som nu,« siger han. »Vi må bare se i øjnene, at Christiania ligger i en hovedstad, hvor et flertal af bystyret går ind for en legalisering af hash. De indser, at nultolerancepolitikken ikke har virket og heller ikke vil virke. Alligevel kriminaliseres hundredvis af unge, fordi de bliver taget med en joint eller et par gram hash. De får en plettet straffeattest, som kan ødelægge deres fremtid.«

– I Christianias avis Ugespejlet kan man læse om trusselsbreve med krav om nedlæggelse af hashmarkedet?

»Der kommer med jævne mellemrum trusselsbreve. Der er krav om nedlæggelse af hashmarkedet, og så er der vedlagt en skudklar patron. Uanset hvem afsenderen er, og uanset at brevene umiddelbart virker ubehjælpsomme, kan vi i fonden ikke se bort fra det, så det samarbejder vi med politiet om.«

– Ifølge Ugespejlet var politiet nødt til at trække pistoler, da det efter aftale med Christiania kom for at hente det seneste brev?

»Det er fuldstændig vanvittigt og helt uacceptabelt. Men det er igen et eksempel på, at man ikke kan overskue, hvad der foregår. Jeg er 100 procent sikker på, at det ikke var folk fra Christiania, men derimod folk med tråde ud til den hårde kriminalitet, der stod bag,« vurderer Knud Foldschack.

Nej til rockerbod

For nylig har Christiania udleveret navnet på en voldsmand til politiet, og det har givet ros, forklarer Knud Foldschack.

»Christiania har overskredet en barriere ved samlet at tage afstand fra voldelig kriminalitet og udlevere navnet,« siger han.

– Jeg har forstået, at et fællesmøde for nylig også har sagt nej til en rocker-bod i Pusher Street?

»Det er formentlig rigtigt. I det omfang, man kan gennemskue det, har der altid været en vis selvjustits på Christiania. Og i den forbindelse er det formentlig rigtigt, at man har skredet ind mod rockerinfiltrering i boderne i Pusher Street. Det er afgørende for Christiania, om de tunge kriminelle holder deres indtog i Pusher Street.«

– Hvad har man konkret gjort?

»Jeg har fået oplyst, at man har smidt folk, som klart kom fra den tungere del, væk fra Pusher Street.«

– Kan du forestille dig et Christiania uden et hashmarked?

»Nej, lige som jeg ikke kan forestille mig et Danmark uden hash eller et USA uden whisky. Derimod kan jeg sagtens forestille mig et legaliseret hashsalg på Christiania. Pusher Street er jo i forvejen et stærkt brand, kan man sige.«

Knud Foldschack er overbevist om, at en legalisering af hash vil gavne Christiania.

»Det undrer mig, at regeringen ikke implementerer en ny hashpolitik, så man får afgifter i statskassen og vejledning til brugerne frem for at bruge tocifrede millionbeløb på en politiindsats, der ikke virker, men kun graver kløften mellem politiet og dele af befolkningen dybere og dybere. Det er ligesom med spiritusforbuddet i USA i 1930’erne, og man må spørge: Hvornår kommer fornuften?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Oersted

Det kan ikke undre, at Christinias hofadvokat taler varmt for fri hash. Det vil bare medføre øget misbrug. Der er mange der så gerne vil kaste vrag på alkoholforbuddet i USA. Det halverede alkoholforbruget og reduktionen i alkoholforbruget varede helt op i 40'erene.

Med eller uden hjemmebrand?

Jens Falkesgaard, uffe hellum, Svend Erik Sokkelund, Daniel Mikkelsen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Kasper Milius Brandt

Vi skal have vendt hele denne diskussion. Først og fremmest kan ét tiltag på et helt fagområde aldrig gøre nok alene, så selvfølgelig skal legaliseringen komme med forskellige tiltag som eksempelvis regulering, oplysning, kontrol med videre. Udover det, skal diskussionen ikke dreje sig om misbrug og skadelighed, når der er videnskabelig enighed om, at hashfaren er overdreven og tangerer til ren og skær propaganda fra modstandere. Skulle hash ikke legaliseres ville samtlige fastfoodkæder, fryseretter og i det hele taget konventionel mad forbydes. I stedet handler det til gengæld alt sammen om oplysning. Se bare økologiens fremmarch. Det kommer ikke af diverse forbyd, men af oplysning omkring etik og sundhed. Der kan selvfølgelig ikke tales sundhed vedrørende hashrygning, men forbedret hverdagskvalitet - livskvalitet om man vil, samt værdipolitik i form af støtte til stat i stedet for kriminalitet.

Peter Andreas Ebbesen, Henning Pedersen, Enrico Smith og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Rasmus Lund-Hansen

@Jesper Oersted

Og samtidigt skete der er en eksplosiv vækst inden for voldelig kriminalitet, mens de organiserede bander skovlede penge ind på salg af smuglersprut...

Jens Falkesgaard, Peter Andreas Ebbesen, Eddie Pier, Lasse Hertz, Søren Nielsen, kim jensen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Vejledning burde ikke være afhængig af lovlighed. Knud Foldschack har for længst markeret sig som useriøs advokat.

Når det nu er skrevet, mener jeg, Knud Foldschack helt overser den politiske udvikling, som førte til politiets aktuelle indsats mod Christianias hashhandel. Folketinget fører stigende grad reelt politik for København med støtte fra pressen.
Derfor overser han også mindst to parter, der har fordel af politiets indsats: De, der groft sagt ønsker kolonihaveidyl i København, og de partier i Folketinget, som profiterer på det. Det er et definitionsspørgsmål, om det graver en evt. klølft mellem politiet og befolkningen dybere i provinsen, når provinsen får færre betjente. Det skaber ikke større modvilje mod politiet men snarere mindre tillid til, politiet kommer, hvis de tilkaldes.

Det undrer mig, også Knud Foldschack spørger om fornuft uden overhovedet at forholde sig til, hvorfor brugere, der er vant til køb af hash på de nuværende vilkår, skulle ønske at betale afgift. endsige hvordan politiets indsats bliver mindre af, at politiet sandsynligvis skal bistå Skat ved kontrol af, at hashsælgere betaler evt. lovpligtige afgifter. Mig bekendt bruger politiet i forvejen mange ressourcer på støtte til andre offentlige myndigheder såsom Skat og sociale myndigheder.

Glimrende ide at åbne hashmarkedet.

Peter Andreas Ebbesen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar

Forslaget fra Frank Jensen, var netop ikke gadesalg, Børge.

Stig Henriksen

Johannes Åagaard,
Det kan jo være, at fællesmødet afholdtes for at overbevise dem, der kendte voldsmanden, til at opgive hans identitet til politiet. Så har det vel sådan set virket fint nok.

Der er tre store gåder i mit liv, som jeg aldrig lærer at fatte: De to første er Roskilde festivalen og Christiania,der burde være afgået ved en stille, naturlig død for årtier siden - og den tredje er Knud F. En tilsyneladende begavet og veluddannet mand, der vælter sig i taber-sølet derude i Prinsessegade.
Mycket, mycket märkvärdigt.

Søren Hansen

Rent hykleri, når Foldschack hævder, at han vil kriminaliteten til livs, men samtidig ikke vil tage afstand fra Pusher Street. Hans politiske ståsted skygger for hans juridiske dømmekraft --- også i denne sag.
Der er dog altid tid og plads til en sviner til politiet......

Jørn Sonny Chabert

der er en stor gåde i mit liv som jeg aldrig lære at fatte:
det er hvorfor fornuftige læser/debatører altid forventer en hvis form for selvtægt, som de ikke forventer af resten af landets borgere.

Der bliver solgt hash alle vegne i danmark og hykleriet om stillingstagen og selvtægt
forventes åbenbart ikke af alle andre borger.

ja der bliver solgt hash af kriminelle grupperinger i Pusherstreet, men det bliver der også i resten af danmark og det er politikerne og politiets opgave at bekæmpe disse grupperinger og deres kriminelle forretninger, ikke borgerne.

Palle Pendul, kim jensen, Niels Mosbak og Malik Bonnicksen anbefalede denne kommentar
Jørn Sonny Chabert

@Jesper Oersted: kilder please.
jeg syntes at have læst at faldet kun var kortvarigt og at forbruget i længden steg, men jeg kan tage fejl og dette er kun fra hukommelsen så tillæg dette udsagn den værdig.
jeg mangler som sagt selv lige at støve min kilde op.

Gorm Petersen

I betragtning af beløbenes størrelse er det naivt at tro, at der ikke er en eller anden økonomisk relation mellem højtplacerede personer inden for stat og/eller politi - og så det gigantiske pengeflow.

Beslutninger, der kan forøge de kriminelles indtægter - herunder tvinge kunderne ud i miljøer, hvor de præsenteres for hårde stoffer - må næsten forventes på den baggrund.

Danmark er i danskernes øjne det eneste vestlige land, hvor politiet er ubestikkeligt.

På samme måde som Danmark har en fri presse - mens vi peger fingre af Berlusconis Italien.

Det Italien, hvor 10-15 % af de trykte medier ikke kontrolleres af Berlusconi og/eller Kapitalen - men af fagforeningerne.

Hvor stor en del af de danske trykte medier er det nu liige, der ikke kontrolleres af Kapitalen men af fagbevægelsen ?

Kan nogen huske tallet ?

Michael Madsen, kim jensen, Malik Bonnicksen og Jørn Sonny Chabert anbefalede denne kommentar
Daniel Mikkelsen

Der er flere her der snakker som de har forstand til, og hvis man ikke kender christiania's beslutningsprocess så skal man tilegne sig noget viden inden man begynder at ævle og kævle på nettet.
Når det så er sagt så skal man midt i denne debat huske på at der bliver solgt hash i ALLE (og jeg mener alle) parker i kbh med respekt for sig selv. Der er stadig nogle hashklubber rundt omkring og så er der alle de luskede 2værelses som også fungerer som lokale centraler i deres respektive områder.

Så alt der foregår på staden foregår tifold ude i byen og samtidig er det værd at nævne at der IKKE er hårde stoffer på staden og slet ikke i hashmarkedet så alle status quo folk som ikke bor i kbh og lever med konsekvenserne af politikernes kortsyn på hashområdet, syntes jeg burde sætte sig lidt mere ind i tingene før man lukker gylle ud på nettet.

Søren Roepstorff, Niels-Holger Nielsen, kim jensen, Sabine Behrmann, Niels Mosbak, Theis Thomsen, Malik Bonnicksen, Jacob Jensen og Jørn Sonny Chabert anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

TR:
"og den tredje er Knud F. En tilsyneladende begavet og veluddannet mand, der vælter sig i taber-sølet derude i Prinsessegade.
Mycket, mycket märkvärdigt."

GP:
Måske lever vi i et land, hvor taberne er lykkelige mens vinderne begår selvmord i samme sekund tilførslen af lykkepiller svigter.

Storm P havde vist fat i noget tilsvarende med sine vagabonder - for over 60 år siden.

Senere havde Leif Panduro også fat i noget.

Manden med leen banker alligevel på hos enhver - og for den der i hele sit liv intet spændende oplevede - surt show.

(der er altid sjovest i rygerbussen).

Niels Duus Nielsen, Henning Pedersen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

"Hvornår kommer fornuften?" Ja, ærligt talt!

Henning Pedersen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Lars Peter Simonsen

Der er utroligt mange mennesker der har mening om Christiania - flertallet af disse har aldrig sat deres ben der.
Hash er ikke noget alle kan tåle, jeg kan for eksempel ikke, men det gælder jo mange ting som ikke er forbudt, og forbud virker jo ikke. Manden der stod bag det amerikanske spiritusforbud,eller i hvert fald var dybt involveret i dets gennemførelse, Harry Anslinger, var osse involveret i forbuddet mod hash. Det skulle vel ikke være nødvendigt at minde om de kolossale, illegale formuer der blev skabt p.g.a. forbuddet, og muliggjorde den organiserede kriminalitets opstigen og infiltration, som i dag har bredt sig til snart sagt alle områder hvor der kan tjenes penge, legalt eller illegalt, uanset hvor man vender blikket hen. Også, og ikke mindst, i EU.
Are you fucking blind, or what? Legalize it! For nu at være lidt moderne og næsten hip i udtrykket...

Tue Juncker-Løndal, Daniel Mikkelsen, Jørn Sonny Chabert, Eddie Pier, kim jensen, Sabine Behrmann, Theis Thomsen og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

@Jesper Wendt;

Jeg ved ikke, hvad Frank Jensens forslag gik ud på i detaljer. Jeg tænker bare, at hvis jeg var hashbruger og vant til køb hos en pusher, ville jeg næppe købe det fx. på et apotek endsige betale afgift, hvis den hidtidige forhandler stadig tilbød diskretion og solgte uden afgift.

Som jeg ser det, er Frank Jensen også ude på dybt vand på flere måder. For det første er han ude på dybt vand på den måde, at han fører landspolitik snarere end kommunalpolitik. For det andet hans forslag nu præg af, at han prøver at skabe ro på en nem måde. Derudover synes jeg, Folketingets politik i forhold til Christiania og hash nu bærer præg af, at det er meget omtalt i pressen og foregår tæt på Christiansborg. Jeg opfatter mest både Frank Jensens og Folketingets initiativer som symptomer på, København lukker sig stadigt mere om sig selv og stræber efter en form for utopia, hvor storbyens natteliv kombineres med landsbyers ensartede idyl. Selv har jeg aldrig besøgt Christiania, har aldrig brugt hash, har ingen intensioner om nogen af dele, men købte en enkelt folkeaktie af Christiania. Faktisk har jeg ikke besøgt København i årevis, og har ingen intensioner om det, så længe byens befolkning tilsyneladende helst vil have fred. Det er underligt nok at læse indikationer på, at København nu slås med samme problemer, som provinsbyen, jeg bor i nu, sloges med for 20-30 år siden.

Hasse Gårde-Askmose

"»Christiania har overskredet en barriere ved samlet at tage afstand fra voldelig kriminalitet og udlevere navnet,« siger han."
("han" er advokat Knud Foldschack).

Det var dog imponerende!!!!!!. :-(

Børge Rahbech Jensen

Eftersom cannabis er et billigt produkt at fremstille, er meningen med Frank Jensens forslag naturligvis, at prisen på det legaliserede produkt skal være konkurrencedygtigt selv om der betales afgift.
Der findes jo masser af mennesker der ryger cannabis, men ikke har lyst til at understøtte kriminelle bander - det være sig rockere eller indvandrere, ligesom de samme mennesker ikke nødvendigvis ønsker at opsøge kriminelle miljøer, hvis de kunne blive fri...

http://www.breakingthetaboo.info/supportersv5.htm - Præsidenter, økonomer, nobel pris vindere, FN folk osv. støtter op om en anden tilgang og politik på området. Hvad med dig?

Lad mig i al stilhed minde om, at handel med narkotika og cannabis er, at regne for den 3. største industri i verden, kun overgået af fødevare- og olieindustrien.
Det er jo helt absurd, at man nu i 50år ikke har ønsket en bedre åben offentlig kontrol på det her område end tilfældet er, og overladt det til kriminelle gangstere.

Fortalere for skærpelse og fortsat opretholdelse af forbud og formynderiet, er at betragte som nyttige idioter for de kriminelle der lukrer det her. Så enkelt er det.

odd bjertnes, Jørn Sonny Chabert, Eddie Pier, Toke Andersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Hasse, såvidt jeg ved gør man sig juridisk set til medskyldig i en forbrydelse ved at dække over forbryderens identitet...

Hasse Gårde-Askmose

Sven Erik.
Min kommentar var ren sarkasme.
Jeg synes, at det er utroligt, at det ligefrem skal betragtes som en barriere "...samlet at tage afstand..."

Børge Rahbech Jensen

@Niels Mosbak:

Din argumentation holder ikke. Den forudsætter, cannabis kan købes lovligt. I modsat fald kan cannabis kun købes hos kriminelle bander, som bruger jo så må have valgt at støtte. Desuden forudsættes, at cannabis kun er billigt at fremstille, når den beskattes. I modsat fald er det altid muligt at sælge produktet billigere uden afgift end med afgift.
Endelig forudsættes, at de hashbrugere, som ikke nødvendigvis ønsker at opsøge kriminelle miljøer, hvor de i forvejen er kunder, gerne - afhængig af modellen - først går til egen læge for at få en recept på stoffet, og dernæst går hen og venter på et apotek blandt mennesker, der skal købe noget helt andet som fx. håndkøbsmedicin, kondomer el. hudplejeprodukter, hvor købet også kan registreres. Med en sådan model vil der endog være brugere, som ikke kan få ordineret cannabis, men stadig må købe stoffet hos illegale udbydere.

Også mindst to andre forhold glemmes. Det ene er, at Frank Jensens forslag næppe sigter mod bedre forhold for brugerne af cannabis men derimod mod stop for den tiltagende brug af skydevåben og knive. Det andet er begrebet "civil ulydighed", som især København var kendt for i 1980'erne via http://da.wikipedia.org/wiki/Bz-bevægelsen , mens nogle provinsbyer blev kendt for kriminelle bander. Bl.a. Frank Jensen og Knud Folkschack var vist aktive i miljøet omkring bz-bevægelsen.

Links: 1980'ernes København; http://da.wikipedia.org/wiki/Bz-bevægelsen

jens sørensen

Tja.., man skulle tro, politiet havde vigtigere ting at tage sig til, end ørkesløst forsøge at standse hashrygning, - en aktivitet som sikkert er kommet for at blive, har selv røget en del af det, men har desværre ikke haft tid til det i mange år.

Børge Rahbeck Jensen

Det er jo hele ideen med Frank Jensens plan jo netop at lovligøre cannabismarkedet og holde kriminelle ude derfra. Ved et sådant tiltag, som netop også findes i USA og Holland tager man fortjenesten fra kriminelle bander, der jo alt andet lige importerer produkterne fra andre lande, hvilket forøger udgiften der naturligt afspejler risikoen ved indsmuglingen.
Der har vist ikke været på tale at gøre det receptpligtigt, så det er vist en stråmand du stiller op der.
Og der er jo intet i vejen for at dæmme op for de daglige skyderier i København og omegn - og er dette en af måderne, er der jo ingen grund til at lade den uforsøgt inden udenforstående kommer til skade.
Nu voksede Frank Jensen vist op i Svenstrup, lige syd for Aalborg - og der var ikke nogen BZ-bevægelse han som pæn ung socialdemokrat kunne tilslutte sig - det brugte man vist ikke på de kanter.

Torben Kjeldsen

Indsat tidligere i andre artikler om legalisering af hash..

Jeg vil rose Frank Jensen + andre at der endelig er nogen der helt velovervejet og med afmålt risici vil legaliserer hash. Og nej det er ikke problemfrit- langtfra!!!. Men et intelligent samfund vil selvfølgelig lære af eventuelle risici og møde dem. Den lovgivning og politik der har været ført indtil videre er både naiv, baseret på fordomme og forøver desværre større skade end gavn (overhovedet ingen dokumenteret gavn) både på brugere og det omgivende samfund. Og nej jeg er ikke bruger, men jeg har arbejdet med unge og børn i rigtigt mange år. Det er kun ganske få tilfælde at jeg har oplevet at hash er selve problemet, som regel er den unge i vanskeligheder, som ikke kun handler om misbrug, men handler om finde mening, kærlighed og sikkerhed i livet. Finder de den, bliver hashforbruget som regel dæmpet eller ophøre. Det er fakta at netop fordi ´hash er ulovligt udsættes de for potentielt kriminelle konsekvenser. DET GIVER UNGDOMSPROBLEMER SKAL JEG HILSE OG SIGE. Og så er de mange voksne der blot ryger en pibe i ny og næ, helt ærligt skal de virkelig 'kriminaliseres'.
Kort og godt giver jeg Knud Foldschack ret , det ville gavne Christiania, mange unge, voksne brugere og samfundet. Ville det løse alle forbundne kriminelle problemer, nej, ville det risikere at fastholde eller øge misbrug. Måske, men så kunne vi møde problemerne intelligent og med færre ressourcer end det der anvendes i dag, som for det meste ofte er virkningsløse.

Janus Agerbo, Malan Helge, Jørn Sonny Chabert og Eddie Pier anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Det er ikke bare børn der har problemer der bruger det det er også børn af pæne og respektable borgere som går på pæne universiteter, det er respektable borgere, det er politikere, har det vist sig. Det er væsentligt mindre skadeligt end alkohol det er et mindre kriminelt miljø der sælger det bl.a. det giver en masse problemer og er forfærdeligt dyrt at kriminalisere det. Ja, hvorfor så ikke forsøge sig med at gøre det lovligt, for at se hvor mange penge og kræfter man kan spare nu hvor vi har så meget spare iver.

Jeg bruger det heller ikke, men derfor kan jeg sagtens se det hovedløse i at opretholde et forbud.

Morten Jensen

Vi står med et MEGET konkret problem, vi star midt i en bandekrig, der kan have totalt uoverskuelige konsekvenser på meget lang sigt... ALLE de ideer der kan fremtænkes for at bremse udviklingen skal afprøves, for det er meget simpelt, fungerer det ikke, kan vi ALTID bare give markedet tilbage til rocker/bander

Alle erfaringer fra f.eks Holland viser at legalisering gør hash mindre interessant, langt færre unge i Holland har prøvet det, med en legalisering kan vi få en åben debat, på samme vis som alkohol, istedet for samme mange af jer - DIN HJERNE DØR AF HASH, yeah right, prøv du at overbevise de unge om det!!!

Janus Agerbo, Malan Helge, Jens Kofoed og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

Sandheden er, at stoffet virker på mange forskellige måder på mange forskellige mennesker.

Den med at skulle hente det på apoteket i fuld offentlighed havde været et problem for 20 år siden - men der er sket et kulturskred.

Mange bruger f.ex. i dag ritalin som koncentrationsfremmende middel. Små mængder cannabis blandet med store mængder kaffe, kan gøre præcis det samme.

Lur mig ikke om det mix en dag vil vise sig at være mere skånsomt for hjernen end ritalin. Og præcist lige så effektivt.

Men det har overordentlig mange andre effekter - mange kender f.ex. kun den virkning der opstår ved blanding med alkohol - altså en mild form for Delirium.

Så for dem må det lyde underligt, at man overvejer at frigive Delirium Tremens.

Præcis på samme måde må araberen (der har masser af hash) tænke, hvis nogen foreslår at frigive alkohol.

Der var en grund til at hollænderne kaldte det "coffee" shops - og i den grad IKKE "alcohol" shops.

De unges uansvarlighed er det egentlige problem - og den største trussel mod deres helbred er ikke cannabis - for det sænker kaste-op tærsklen når de samtidig drikker alkohol.

Den store trussel er RedBull og andre speed-produkter fordi det øger kaste-op tærsklen ved indtagelse af alkohol (Redbull + vodka). De pådrager sig derved lettere de alkohol-hjerneskader, der mistænkes for at fremme tidlig demens.

Tue Juncker-Løndal

Børge Rahbech Jensen:

Argumentet omkring afgifter og prisen på råvaren, godtager jeg ikke. Som cannabishandlen ser ud i dag, skal de endeløse transporter af plantematerialet, gennem endnu mere endeløse forsyningsrækker, af folk med mere, eller mindre, rent mel i posen. Disse mennesker skal således betales; det gælder alle dem fra Libanon, Afghanistan, Marokko og alle de andre steder, hvor man profiterer på dyrkningen og transporten af cannabis, og selvom prisen på råvaren ikke er så høj, overskygges den hurtigt af de mange hundrede kroner, der lægges oveni, for at gøre hele forsyningskæden rentabel, for de mennesker der indgår. Med en kontrolleret import (og hjemme-dyrkning), ville man kunne vurdere produktet udfra kvaliteten/THC-indholdet mm., fremfor at lade mere eller mindre lyssky elementer bestemme deres egen løn. Derfor ville prisen afspejle kvaliteten og produktionsomkostningerne (der ikke ville være høje), og man ville dermed kunne holde afgiften på et fornuftigt niveau, samtidig med at illegal handel gøres urentabelt.

Legaliser denne uskyldige plante, få en aldergrænse og nogle afgifter på, og lad os nyde naturen, som den er blevet givet os alle, i fred. Det må da give mening, selv på Christiansborg.

Enrico Smith, Janus Agerbo, Jens Kofoed og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

"Det må da give mening, selv på Christiansborg."

Hvor mange gange har folk ikke lovet både det ene og det andet ?

Men så snart de kommer ind i magtens cirkler, skifter de pludselig mening under henvisning til folks "retsbevidsthed".

Får de et "tilbud der ikke kan afslås" af banderne eller deres bagmænd ?

Det er sket igen og igen - de mister totalt lysten til at udtale sig til pressen.

John Vedsegaard

Hvorfor er der lige pludselig så mange debatter om fri hash?

Det skulle vel ikke vare arrangeret for at vi skal glemme den voldtægt regeringen laver mod socialismen?

Georg Christensen

"Hash", er efterhånden kun en "bagatel". Det virkelige problem er, at vores politikere og vores "justis", ikke har formået at fjerne bandemiljøt´s rødder, nemlig (HA og Banditos), som efterhånden har etableret sig og virker ud af til som "rene" forretnigs mdeller, hvilket har skabt grobund for nye "samfundsfjentlige bander".

Danmark trænger til et indenlandsk "efteretningsvæsen", (som virker) , til forsvar i DANMARK, og et "forsvars efterretnigs" væsen, til forsvar for DANMARK fra udefrakommede trudsler. To adskilte efteretnings væsner fuldstænig uafhængige som samarbejdende, virker. Det nuværende "PET", har fuldstændig midstet konrollen, vel nok fordi "verdens terroismen" stod på dagsordnen.

NB Til sidst, for at komme tilbage til "hash" problemet: Hvad er mest skadelig: Et hovede fyldt med piller, af alle mulige og umulige ater, eller en "(kop)" hash?.: ..

Peter Andreas Ebbesen

Mange af kommentarerne viser den sørgelige sandhed, at der i dagens Danmark er ved at opstå en forbuds og mistænkeliggørelsesindustri, der udelukkende har til formål at kriminalisere store dele af befolkningen, samt at afholde politiet væk fra politimæssigt arbejde. I stedet bruges en masse kræfter på at genere hashbrugere.
«vis det handlede om skadelighed skulle hellere lukke McDonalds og forbyde ikkeøkologiske fødevarer--- Og hvad med alkoholslik (Sommersby: Carlsbøvs) eller (Recordliderlig: Unibrew). Jeg har ikke engang nævnt forbrydelser som indkøb af buræg. Men sådan må det jo være, når den største og mest omfattende virkelige kriminalitet, udøves på rockerborgen Axelborg.

Apoteker er nikotinens Pusher-street, ligesom tankstationer og biografer er det for sukkerslik. Prøv at sammenlign udgifterne fra alkohol/sukker/tobaks-relaterede sundhedsskader i befolkningen med dem for marijuana.