Nyhed
Læsetid: 3 min.

Unge socialdemokrater håber SF’ere kommer med fornyelse

En række af SF’s unge, såkaldte arbejderister har nu meldt sig ind i det gamle arbejderparti, Socialdemokraterne. De unge socialdemokrater håber på, at det styrker ’progressive kræfter’, mens ældre medlemmer er mere skeptiske over for deres betydning
Det er en klar styrkelse af Socialdemokraterne, at SF’s hidtidige politiske ordfører, Jesper Petersen, er nyt medlem af partiets folketingsgruppe. Det fastslår gruppeformand Henrik Sass Larsen, efter at Jesper Petersen blev optaget i gruppen onsdag middag: ’Det styrker jo altid Socialdemokraterne, hvis vi får nye medlemmer,’ sagde han onsdag.

Det er en klar styrkelse af Socialdemokraterne, at SF’s hidtidige politiske ordfører, Jesper Petersen, er nyt medlem af partiets folketingsgruppe. Det fastslår gruppeformand Henrik Sass Larsen, efter at Jesper Petersen blev optaget i gruppen onsdag middag: ’Det styrker jo altid Socialdemokraterne, hvis vi får nye medlemmer,’ sagde han onsdag.

Torkil Adsersen

Indland
21. marts 2013

Da Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, onsdag fortalte folketingsgruppen, at den får et nyt medlem, nemlig den tidligere SF’er Jesper Petersen, havde han én besked til gruppemedlemmerne: Lad nu være med at hovere!

»Det styrker altid Socialdemokraterne, hvis vi får nye medlemmer,« lød det da også bagefter beskedent fra Henrik Sass Larsen.

Inden da havde de tidligere SF-politikere Jesper Petersen, Nanna Westerby og Emilie Turunen i en koordineret aktion meldt sig ud af SF og ind i Socialdemokraterne.

Og selv om Socialdemokraternes meningsmålingerne nu nok skulle lægge en dæmper på eventuelle overvejelser om at hovere, så håber flere unge socialdemokrater imidlertid, at Jesper Petersen og de unge, såkaldte arbejderisters partiskifte ikke blot styrker det gamle arbejderparti. De nu tidligere SF’ere kan være med til at trække Socialdemokraterne til venstre eller i hvert fald revitalisere den politiske debat i partiet.

Formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Camilla Schwalbe, understreger dog, at hun på ingen måde anser Jesper Petersen & Co. for at repræsentere »det ægte socialdemokrati« eller være en redningskrans for partiet.

»Mit udgangspunkt er bare, at der lige nu trænger til at være et stærkt centrum-venstre, hvor Socialdemo-kraterne historisk set altid har udgjort fyrtårnet på den akse. Jeg synes, at der er en nyorientering på den økonomiske politik – fordeling af kriseregningen, den økonomiske omfordeling, værdikampen – hvor jeg bedre kan forene mig med de, der nu kommer fra SF, end jeg måske kan med Bjarne Corydon.«

Camilla Schwalbes forgænger på posten som formand for DSU, folketingskandidat Peter Hummelgaard, mener, at »Socialdemokraterne har brug for flere progressive kræfter«, og at de tidligere SF’er vil blive vel modtaget.

»Som jeg kender Socialdemokraterne, er det den helt rigtige tilgang at komme til partiet med en ydmyghed. Det tager den tid, det tager. Det afgørende her er, at der kommer kræfter ind, som kan være med til at udvikle partiets politik på de indre linjer,« siger Peter Hummelgaard.

Ritt: Positive indmeldelser

Den tidligere EU-Kommissær, fødevareminister og overborgmester i København, Ritt Bjerregaard (S), kan også kun se det positive i indmeldelserne. Men det er for tidligt at sige, hvilken betydning de får, siger Ritt Bjerregaard:

»Det kan man ikke finde ud af, før de har været der et stykke tid. Man er jo socialdemokrat, hvis man beslutter sig for at melde sig ind i partiet. Og så kan man deltage i debatten og præge den linje, som partiet skal indtage.«

Boligminister Carsten Hansen – som i dag er den fremmeste repræsentant for Socialdemokraternes traditionelle venstrefløj i kaffeklubben Bjørnebanden – tør heller ikke spå om, hvilken betydning de tidligere SF’ere får for deres nye parti.

»Det kommer an på, hvor meget de engagerer sig. I Socialdemokraterne er det sådan, at hvis man laver det lokale arbejde, kommer til kongresserne og bliver opstillet – og der ellers er nogen som har tillid til en! – så kan man selvfølgelig få indflydelse. Men det er jo et stort parti, og der er lang vej. Man kommer ikke bare ind og sidde i de vitale organer,« siger Carsten Hansen.

Udover Bjørnebanden er Socialdemokraternes højrefløj – omkring Helle Thorning-Schmidt, Henrik Sass Larsen og Nick Hækkerup – organiseret i Morgenmadsklubben. Mens midterfløjen, eller Netværket, tæller blandt andre Mette Frederiksen, Nicolai Wammen – samt Mogens Lykketoft, som kaffeklubben plejede at mødes hos.

Kristian Weise, direktør i centrum-venstre-tænketanken Cevea mener ikke, at der kan tages patent på at være en ægte socialdemokrat.

»Men jeg tror, de nye socialdemokrater har et stærkt politisk projekt, som de brænder for. Og det rimer ikke bare på, at Socialdemokraterne er et midterparti, eller at Socialdemokraterne handler om måden, man driver politik på. Jeg tror, de er mere idealistiske end det. Samtidig mener jeg heller ikke, at man kan placere dem på de klassiske, socialdemokratiske akser. Akser, som jo også i øjeblikket er under nedbrydning,« siger Kristian Weise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Progressive kræfter = styrkelse af de velhavende.

Frederik Larsen

Hvis jeg var socialdemokrat så ville jeg være ked af at skulle få partiet inficeret af disse ambitiøse unge mennesker, der nu ikke ser karriereforfremmelse i SF.

Vibeke Rasmussen, Coco Henriette Thorhauge, Henrik Jensen, Morten Larsen, Lykke Johansen, Michael Skaarup, Jens Kofoed, Lene Christensen, Lise Lotte Rahbek, Claus Jørgensen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Peter Taitto, Carsten Mortensen, Torben Nielsen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar

De har ikke nogen visioner - de vil bare magten.

Emilie Turunen sagde det meget klart i et interview på DR1 her til aften. Hun ville være der, hvor der var mulighed for indflydelse. Om det så er de blå blå eller de andre blå, det kommer sig ikke så nøje for denne akademiker, der har uddannet sig til politiker.

Og det må alt andet lige være lettere at shoppe rundt hos partier med indflydelse uden at have et så tungt åg som visioner kan være, til at stoppe sig

Erik Jensen , Morten Larsen, Morten Lind, Lykke Johansen, Niels Mosbak, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Morten Kjeldgaard, Lene Christensen, Herdis Weins, Claus Jørgensen, Janus Agerbo, lars abildgaard, Ellen Braae, J. A. Hansen, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Torben Nielsen, Niels-Holger Nielsen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar

.
They have a dream.to become a ministra. Kind of Private Sector dream.
.

Niels Christensen

Ja, de er i alle tilfælde tilpasningsduelige. Når man tænker tilbage på deres udtalelser hen over de sidste år, så er det eneste der står fast, helt fast - hvis man ellers skal tro deres artikel i Politikken -er at de er imod en regering ledet af venstre.
Og det er da godt for unge mennesker at have et fast holdepunkt de første stadier på livets vej.
Men at de skulle have noget at tilbyde et socialdemokrati, det må man stille sig stærkt tvivlende overfor.

Erik Jensen , Lykke Johansen, Jens Kofoed, Herdis Weins, Steffen Gliese, Robert Ørsted-Jensen, Rasmus Kongshøj, Peter Taitto og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

Unge socialdemokrater håber, at børnebandens indtog kan trække Socialdemokraterne til venstre eller i hvert fald revitalisere den politiske debat i partiet.

De bliver slemt skuffede. Ingen af disse gøgeunger, der er udruget i et højredrejet og spinduperet SFU, har nogensinde bidraget med egentlige idepoltiske analyser ud over banale taktiske vurderinger i en overfladisk magttænkning. De er unge, ser pæne ud, er veltalende og har stor tro på egen evner, men de er uden politisk substans, hvilket deres begrundelser for bruddet også tydeligt viser. Vi vil et nyt sted hen, hvor vi kan gøre en forskel - for os selv.

Reelt ´har de længe været højresocialdemokrater og det bliver Corydons nylierale teknokratiske linje, de vil støtte - og da han og Thorning mangler støtter, kan de håbe på, at topledelsen i mangel af bedre vil bruge dem som loyale óg holdningsløse lejetropper i kampen mod det kritiske bagland. En opgave, de er blever godt trænet i under Villys vinger.

.

Erik Jensen , Vibeke Rasmussen, Morten Larsen, Tove Lodal, Morten Lind, Lykke Johansen, Niels Mosbak, Morten Kjeldgaard, Per Torbensen, Peter Poulsen, Lene Christensen, Curt Sørensen, Herdis Weins, Niels-Holger Nielsen, Claus Jørgensen, Frederik Larsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Taburetklæbere.

To ting mangler de tilsyneladende. historien og erfaringen. Ellers havde de ikke - kollektivt - meldt sig ud af SF og ind i S, Men S er tilsyneladende et springbrædt videre i deres karriere. Det værste er, at S åbenbart tager imod dem med åbne arme.

Vibeke Rasmussen, Tove Lodal, Morten Lind, Lykke Johansen, Lene Christensen, Claus Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Skidt med hvilken indflydelse de vil have på det tidligere socialdemokrati, om et par år er de alligevel drevet videre til Venstre.

Lykke Johansen, Lars Peter Simonsen, Lene Christensen og J. A. Hansen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Rasmus Kongshøj,
Kan du nævne bare 5 eksempler - udover Karen Jespersen - som har foretaget denne påståede vandring over "midten" i nyere tid. Jeg mangler en smule empiri, og ser frem til at du kan retlede mig :-).

Steffen Gliese

Det entydigt gode ved dette brud er, at SF'ere nu igen kan rejse sig fra sofaen og genoprette basisdemokratiet.

Erik Jensen , Morten Lind, Lene Christensen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg har svært ved at se forskellen på professionel sport, og politik.

Jeg har ligeledes svært ved at se ideen i at stemme - ingen af de synspunkter der blev viftede med, som en egenskab ved partiet, holdt.

At de her mennesker afkræver befolkningen moral, burde møde døve ører for fremtiden.

http://ekstrabladet.dk/nationen/article1940596.ece

"Vupti, 17.000 SF-vælgere snydt
Jesper Petersen fik lige omkring 3000 personlige stemmer ved valget i 2011 - og når man som tommelfingerregel siger, at man skal bruge omkring 20.000 stemmer for at komme i folketinget, har han altså fået ca. 17.000 fra partiet. Og de 17.000 SF-vælgere er nu med til at hjælpe ham ind i S."

Er det ikke muligt for et parti at sikre sig mod dette - f.eks.en vedtægt som forhindrer en kandidat i at gå direkte over i et andet parti. Kunne noget sådant ikke strikkes sammen udenom grundloven.

Vibeke Rasmussen, Michael Skaarup og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar

Utroligt at SF står model til at fortsætte i det besynderlige samarbejde.

Det er lidt unfair over for de vælgere, der har stemt på SF, og som nu må se mandatet blive taget med over i et andet parti. Men på sigt mener jeg, at dette er godt for både S og SF.

Disse unge karrierepolitikere forsøgte reelt at gøre SF til en slags Socialdemokratiet light eller sågar endda Dansk Folkeparti light, som det er meget svært at se, hvad vi skal bruge til i dansk politik. I S kan de derimod komme til at gøre gavn, idet de kan styrke partiet i kampen mod hovedrivalen Venstre.

Torben Knudsen

Den største udfordring for de såkaldte partier er programmer udformet på partikongresser. Programmer, der mere eller mindre ubehjælpeligt styrket af paroler virker gammeldags fra en svunden tid.
Det virker som en sang skrevet til en ungdommelig konfirmation, hvor man opdager, det er et voksent bryllup, man er kommet til.
At styre et land i en verden, der får mere og mere indflydelse på råderummet for en national politik er ikke at fremture med partipolitik med afsyngning af partisange, men en realpolitisk indstilling, hvor fællesskabet skal stå stærkest i den nationale politik.
Når man nu ikke kan trække Socialdemokratiet i SF's retning, er det da fornuftigt at sende nogle stykker over til, om ikke undergravende virksomhed, så dog mulighed for prægning og ændring af Socialdemokratiets politik lidt væk fra højrefløjens.
Realpolitisk betyder det ikke en dyt.
Hvad med et topartisystem i erkendelse af, at realpolitiken bestemmmer og den nationale politik er marginal.

Lise Lotte Rahbek

Disse gøgeunger kan med deres trang til at gøre en forskel - om ikke andet så for deres egen skyld - gøre en hel del skade.

De er med til at øge politikerleden. Ærlig talt kvalmer det kraftigt bare man hører om dem. DEN kvalme vil ramme bredt og tiltroen til det repræsentative demokrati har fået endnu en bule. Demokratiet og tilliden til det ligner nu en blikdåse, som blev efterladt i en grøft, efter at nogen havde splllet fodbold med den.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Morten Larsen, Lars Peter Simonsen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Nielsen

I princippet er jeg enig i at vælgerne bliver snydt ved at flytte rundt på mandaterne, men er det i bund og grund ikke ligegyldigt hvilket af de to partier de er medlemmer af, begge fører jo samme politik?

Curt Sørensen

Hvordan i alverden kan en indslusning i S af en flok unge opportunister og karrieremagere med en flosset moral og uden idealer og dyberegående selvstændig erkendelse dog blive opfattet som et 'tilskud af progressive kræfter'? Velkomsten af sådanne personer i S siger sandelig også noget om hvor dybt S er faldet. Det siger generelt også noget om dansk politiks efterhånden næsten afgrundsdybe niveau.

Morten Kjeldgaard og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Camilla Schwalbes kølige velkomst fortæller at osse hun kan se sine chancer for en politisk karriere forsvinde i horisonten, med de mange nye som konkurrerer om de samme (få) pladser.

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Hvor er dem med visionerne for samfundet som helhed?

Jeg stemmer blankt fra nu af...der er ingen der kan, vil eller tør...vatnisser hele bundet

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Og hvem er medlem af cognac klubben, cigar klubben, strikke klubben etc...folket ønsker mere åbenhed om hvem der styre vores land...godt Information er med til at sprede kys over dette...og så kunne Information samtidigt spørge lidt til de unge mennesker hvorfor de skifter parti...useriøs journalistik om useriøse mennesker...
Jeg stemmer blankt indtil der sker noget på tinget!

Lise Lotte Rahbek

(jeg kan godt lide tanken om at sprede kys over landet..:-) )

H.C. (Hans Christian) Ebbe og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

"Overbevisning" oversættes rask væk med "holdning" eller "mening"; men det er altså noget mere, og når der nu så lystigt argumenteres for, at man jo kan skifte mening, eller partiet kan rykke sig, så overses det rask væk, at vælgerne snarere oplever, at den kandidat, de gav deres stemme, viser sig at være en anden, som man kendte dårligere, end man troede, end at man var med på at rykke magtbalancen.

Henrik Bjerre

Jeg er enig i at der er noget letvaegt-agtigt over Boernebanden - pudsigt nok virker det som om der er mere tyngde over de "unge" paa hoejrefloejen, Jens Rohde, Morten Messerscmidt og maaske Rasmus Jarlov.

Nu er jeg som en del af de vrisne, gamle hvide maend ikke den rette til at vurdere letvaegt eller ej, men det er jo skraemmende hvis vi har helt eller delvis ret. Letvaegterne faar kun denne opmaerksomhed fordi dem med tyngde befinder sig et andet sted.

Lise Lotte Rahbek, Kristian Rikard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lykke Johansen

"Det entydigt gode ved dette brud er, at SF'ere nu igen kan rejse sig fra sofaen og genoprette basisdemokratiet." skriver Peter Hansen. Efter min mening er bruddet ikke entydigt godt MEDMINDRE Annette Wilhelmsen og resterne af det - af socialdemokraterne ydmygede parti - SF trækker sig ud af regeringen, genopbygger partiet på dets oprindelige idegrundlag, og meddeler Corydon og Thorning, at SF ikke vil være parlamentarisk grundlag for regeringen, men kun vil (ud fra SF's oprindelige politik) vil bakke op, hvis SF kan sige god for dens lovslag.

Steffen Gliese

Det, Lykke Johansen, tror jeg fast, er, hvad man diskuterer - men jeg tror ikke, at det vil ske før efter kommunalvalget, hvor det så til gengæld vist også vil være tydeligt for enhver, at der ikke er andet at gøre.

Jeg forstår ikke alle de sure kommentarer; dette er nok den mest positive samlede tilstrømning af politisk talent til Socialdemokraterne de sidste mange år. Synd for SF men ubetinget godt for moderskibet.

I de første sekunder undrede det mig, at Astrid Krag ikke også deltog i den kollektive faneflugt, men så gik det selvfølgelige op for mig, hvad der er den store forskel på hende og de andre cry babies:
MINISTERLØNNEN!

Vibeke Rasmussen

"Men jeg tror, de nye socialdemokrater har et stærkt politisk projekt, som de brænder for. Og det rimer ikke bare på, at Socialdemokraterne er et midterparti, eller at Socialdemokraterne handler om måden, man driver politik på. Jeg tror, de er mere idealistiske end det", mener Kristian Weise.

Idealistiske? På mig fremstår de nu snarere som opportunistiske. Og deres "stærke politiske projekt" handler vist mest af alt om: "Mig, mig, mig …"

Poul Krogsgård

Da Emilie Turunen var i TV onsdag aften bemærkede jeg, at hun flere gange brugte udtrykket "jeg har brug for". Hendes politiske arbejde handler åbenbart mest om hendes egen selvudvikling og karriere, og mon ikke det er det samme for Jesper Petersen. Det er pænt af socialdemokraterne at åbne døren for at de kan komme ind, men de skal nok huske at holde den åben, så de kan komme ud igen, når det måtte passe i deres individualistiske karriereplaner.

Lisa Ahlqvist

RÆVERØDT ER BLEVET TIL KONGEBLÅT
Aldrig tidligere har vi haft en regering så ekstrem højreekstremistisk, som den nuværende forvirrede og farveblinde regering af Socialdemokrater og hensynende SFere, som altid har bedyret, de hjælper de små og svage. Det var lige indtil de Radikales Magrethe Vestager, bedre kendt som Margrethe III, smed hele den ræverøde samling af nu meget fhv. SF socialister, afhoppede DKPere, ELlerter, KAPere og Sossernes marxister i farvemaskinen.
Der rullede de så rundt i 14 dages tid og blandede hele banden rundt i en pærevælling, mens Margrethe III holdt hof i det Sorte Tårn med landets mest grusomme spindoktorer, som mente, at Lille Lars vist nok var alt, alt for Venstreorienteret rød. Og ud af den anden ende kom så en flok kongeblå højreekstremistiske marionetdukker, som Margrethe III har kostet rundt med lige siden efter for godt befindende.
Da så de nye kongeblå socialdemokrater og SFere endelig kom i gang med at dele Margrethe IIIs pengegaver ud til landets aller rigeste, som de snuppede ud af hænderne på handicappede, svage, syge, gamle, førtidspensionister, hospitaler skoler, universiteter og de på SU osv. Men især de arbejdsløse, som snart kyles ud af deres boliger, da understøttelsen snart stopper med at brag, som kan høres vidt omkring. Lige bortset fra inde bag murene på Christiansborg.
Når understøttelsen så endelig har sin triste slutfinale, flyttes alle de ny-hjemløse ind i forskellige flygtningelejre, som for længst er ryddet for flygtninge. Udlændinge og arbejdsløse bryder man sig ikke om i DK.. Og alle de tomme huse og lejligheder, som de arbejdsløse blev kylet ud af, sælges nu til højeste bud til de nyrige. Som alle har godt, fast arbejde. Det tjener Margrethe IIIs højredrejede regime så en masse milliarder dollars på, som visker betalingsbalancens nuller ud, de næste 20-30 år.
Ude på Venstrefløjen står der så nu en sur og uløkkelig Lille Lars Løkke. Sur og uløkkelig over at han ikke turde gøre det, som Margrthe IIIs regime turde. Nemlig at overhale Lille Lars mest våde liberale drømme, endog ekstremt højre om.
Margrethe III lyder osse bedre end Kong Lars. Det da logik for liggehøns.
Lige bortser for de arbejsløse, handicappede, svage, gamle osv, osv, som IGEN har betalt gildet for de rige.
Velkommen til den mest kongeblå højreekstremiske regering nogensinde i Danmarks historie.
LISA AHLQVIST, SAMFUNDSPARTIET