Læsetid 1 min.

EL giver ikke Johanne Schmidt ny chance for genvalg

Enhedslisten afviser forslag, der kunne have sikret Johanne Schmidt-Nielsen en ny periode i Folketinget
Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Scanpix

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Scanpix

28. april 2013

Enhedslistens bagland gav ikke ved dørene i forhold til partiets helt store stemmesluger, Johanne Schmidt-Nielsen.

De delegerede på Enhedslistens årsmøde har afvist et forslag, der ville have betydet, at Johanne Schmidt-Nielsen kunne have fortsat i Folketinget efter næste valg.

Forslaget ville have gjort op med partiets særlige rotationsprincip der betyder, at partiets medlemmer af folketinget ikke kan genopstille til en ny periode efter syv år.

For Johanne Schmidt-Nielsens vedkommende betyder det, at hun ikke kan genopstille til næste folketingsvalg, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt skulle vælge at skubbe valgdagen længst muligt til efteråret 2015.

Ændringsforslaget - som mange har kaldt "lex Johanne" - gik ud på, at gøre en undtagelse fra rotationsreglen så folketingsmedlemmer og spidskandidater skal have lov til at genopstille, hvis der er mindre end seks måneder til, at folketingsvalget senest skal udskrives.

Argumentet var, at seks måneder ville være for kort tid for nye kandidater at ruste sig til en valgkamp.

Et argument, der faldt på et stengulv hos modstanderne:

»Jeg synes, det er et pinligt forslag. Det er flovt, at vi sælger ud af arvesølvet, fordi vi lige nu står i den her situation,« lød det forud for afstemningen fra Gunna Starck.

Tilhængerne af forslaget afviste, at forslaget er et forsøg på at kaste en redningskrans ud til Johanne Schmidt-Nielsen.

»Jeg synes, man skal se bort fra mediernes fokus på "lex Johanne" og stemme for forslaget, fordi det er fornuftigt,« sagde partiets folketingskandidat og politisk rådgiver, Pelle Dragsted.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Martin Madsen
Martin Madsen

Bravo Enhedslisten.
I var sunket meget lavt på min horisont - det her giver jer lidt opdrift igen.
Tak fra en politisk (rød) hjemløs.

John Hansen, Niels Mosbak, Mette Olesen, Brian Pietersen, Rasmus Kongshøj og Dennis Baggers Laursen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Steen Sohn

De fundamentalistiske fjolser i Enhedslisten ser bort fra, at man tidligere har dispenseret fra den rigide rotationsregel.
Forhåbentlig kommer valget, inden JS-N falder for den.

Inger Sundsvald, Karsten Aaen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Peter Jensen

Det er når de kommer under pres, principper skal vise deres styrke og relevans. Listens (på dette punkt) fravalg af persongejl som dominant vektor i det politiske arbejde bryder med den opportunistiske bølge. Tak.

Dennis Berg, John Hansen, Brian Larsen, Niels-Holger Nielsen, Heinrich R. Jørgensen, Morten Lind, Christian Svenstrup Harder, Karsten Aaen, Mette Hansen, Bjarke Hansen, Mette Olesen, Brian Pietersen, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Esben Maaløe og Dennis Baggers Laursen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Martin Madsen
Martin Madsen

Det er nu JS-N skal vise sin styrke og integritet. hvis hun forbliver Enhedsliste og arbejder videre for sagen, er alt vundet ved at fastholde rotationsprincippet.
Vil nødig se hende som socialdemokrat a-la børnebanden fra sf.

John Vedsegaard, Brian Pietersen, Anders Feder, Rasmus Kongshøj og Dennis Baggers Laursen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Baggers Laursen
Dennis Baggers Laursen

Dejligt at se, at partiets kulturradikale højrefløj fik en velfortjent, politisk lussing, og blev sat på plads af de delegerede. Kan Dragsted m.fl. ikke bare smutte over i SF/Soc.dem. med det samme?

Martin Mørch, Brian Pietersen, Jens Overgaard Bjerre og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Per Langholz

Det er sikkert ikke retfærdigt overfor Thorning, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke på, om dette ikke netop giver Thorning et incitament, til at holde et valg så sent som som, for at begrænse skaderne så meget som muligt.

Brugerbillede for Alan Strandbygaard
Alan Strandbygaard

Det er dumt at kaste guld på gaden på grund af et princip.

Johanne burde have været undtagelsen der bekræfter reglen.

Det er jo ikke sådan at Johanne har nogen særlig magt i Folketinget eller partiet. Hun er bare ikonet der formår at tiltrække sig folkets opmærksomhed.

Jeg kan ikke se idéen i at debatere samfundomvæltninger i en uendelighed, så længe man spænder ben for sig selv.

Hvis du mangler et ur og køber et der virker, så smider du det da ikke væk, for i stedet at købe en kasse med gamle og defekte ure du ikke har en anelse om virker?
Du beholder det gode ur, og forsøger sideløbende at få et af de andre ure til at gå.

Partiets store opbakning vise sig at være meget kortvarig.
De 12 procent er ikke nogle, vi får for at være Enhedslisten, men fordi regeringen skuffer. Det er proteststemmer. De er et udtryk for et fravalg, og ikke et tilvalg. Det er vælgere, der er på vild flugt fra S og SF.
Vores udfordring er at fastholde alle disse nye vælgere, der slet ikke er vokset op med Enhedslistens tankegang.

Regeringen har gjort sig upopulær ved at vedtage stramninger af dagpengene, kontanthjælpen og SU'en. Samtidig har den i sidste uge vedtaget en vækstplan, der giver skattelettelser til erhvervslivet.

Vort bedste kort er at vælte regeringen og skabe en mere samlet venstrefløj, der passer os bedre. Dertil skal vi bibeholde de virkemidler vi ved har effekt: Johanne i front.

Jeg har netop forladt partiet i protest.

Jesper Hansen, Flemming Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Marianne Nielsen
Marianne Nielsen

@Allan
Jeg advokerede selv for kort tid siden for det synspunkt, at Johanne skulle beholdes, men det var i et øjebliks ubetænksomhed - og i min store begejstring for Johanne :-)
Jeg blev med rette gjort opmærksom på faren ved at ændre denne regel!!
EL er nu det eneste parti i Folketinget, der har idealerne i behold og som ikke vil give køb på dem bare for at fiske stemmer.
Det må man ære dem for!
Når det så er sagt, mener jeg også, at de skal vælte regeringen netop for at beholde egen integritet. Argumentet om at Løkke ikke skal til magten holder ikke: Det gør jo ingen forskel, da Thorning og Co. fører samme politik og er bedøvende ligeglade med vælgerne :-(

Jesper Hansen, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen, Morten Lind, Dennis Baggers Laursen, Karsten Aaen og Esben Maaløe anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Esben Maaløe
Esben Maaløe

Regeringen skal vælte sig selv. På den måde opnås et traume i S der vil holde sig i mange år fremover.

Hvis Ø aktivt vælter regeringen bliver fortællingen at et lille oprørsk og uansvarligt parti spændte ben for projektet, og den fortælling vil blive slugt, ædt og anset for "sandheden"

Kristian Laursen, Hans-Henrik Hansen, Niels-Holger Nielsen, Morten Lind, Dennis Baggers Laursen, Dorte Sørensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Lars-Bo Abdullah Roland Jensen
Lars-Bo Abdullah Roland Jensen

Stolt af Enhedslisten, der vælger at holde fast på principperne selv når det er svært. Hun har gjort det rigtig godt, og stort tak for det, men EL ville synke ned på SF og S niveau, hvis man fraveg princippet. Nu kan de holde hovedet højt, de har vist at de er klar til også de svære valg.

Så kan vi jo håbe at S snubler i de blå mærkesager, og må opgive mens Johanne stadig kan nå det.

Martin Mørch, Brian Pietersen og Dennis Baggers Laursen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dorte Sørensen
Dorte Sørensen

Der har tidligere været mange dygtige EL folk, der er blevet erstattet af andre lige så dygtige folk . Fx blev Line Barfod beskrevet som det dygtigste folketingsmedlem -. Nu har EL Johanne S-N og i kulissen står Skipper allerede klar.
Når Johanne S-N har gjort sin uddannelse færdig mv. så kan hun da komme ind igen, hvis hun har lyst.

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

At diskutere opstillede folketingskandidater i Enhedslisten udfra Ritzau og andre mediers præmisser, har intet med virkeligheden at gøre.

Brian Pietersen og Dennis Baggers Laursen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Baggers Laursen
Dennis Baggers Laursen

@Alan Strandbygaard:
Var det ikke rotationsprincippet, der netop gav plads til Johanne i sin tid?

Brugerbillede for Dennis Baggers Laursen
Dennis Baggers Laursen

@Esben Maaløe:
Hvordan vælter regeringen sig selv? Fordrer det ikke et mistillidsvotum fra Enhedslisten, som så vil medføre det næste, du beskriver?
Jeg er ikke så skarp på negativ parlamentarisme...

Brugerbillede for Gitte Hansen

@Holger
Er Enhedslisten da hævet over den almindelige mediedækning ?......lidt ligesom kommunistpartiet i Sovjet måske ;)

Udover det, så var det en klog beslutning af dem. Godt at være principfast, når andet frister. I øvrigt fornemmer man også en anelse udbrændthed hos JSN på det seneste, så altid godt med nye koste med jævne mellemrum.

Brugerbillede for Karen von Sydow
Karen von Sydow

Der er noget sekt-agtigt over Enhedslisten dyrkning/opdrætning af unge, pæne piger, der skal sælge skrivebordsgeneralernes radikale manifester for åben skærm og blitzende linser. Disse bidronninger virker dragende på mange - mig selv inklusive - men hvad ligger der bag; er det fordi alt glider nemmere ned med honning?

Nuvel. God søndag.

Brugerbillede for Peter Jensen

von Sydow;

det er et velkendt træk ved den såkaldt moderne, repræsentative parlamentarisme at den let udvikler tilskuerdemokratiske tilstande. I sådanne bliver personlig habitus/performance og ikoniseringsbestræbelser væsentlige; alle aktører i scenariet vil blive influeret/berørt af fænomenerne. Nu ser vi Johanne-pigen blive spændt for nogens vogn og kørt både den ene og den anden vej; det samme har vi kunnet (og kan vi) sige om kyllepyllerylledylleogmyllerne i de borgerlige lejre. De Radikale har også dyrket fænomenet Margrethe Vestager, f.eks. En funklende blomst på demokraturet. Velkommen i buret.

Christian Svenstrup Harder og Dennis Baggers Laursen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

Gitte Hansen til mig.
- Er Enhedslisten da hævet over den almidelige mediedækning ?.....lidt ligesom kommunistpartiet i Sovjet :).

Nej, Enhedslisten er absolut ikke hævet over den almindelige mediedækning, men min kommentar gik på, at denne almindelige mediedækning har intet med min virkelighed at gøre.
Nu har jeg i tre dage deltaget i Enhedslistens Årsmøde. Lyttet til og diskuteret mange emner. Når jeg så læser mediernes referater fra Årsmødet, kommer jeg stærkt i tvivl om, om det har været det samme Årsmøde jeg har været til.
Eller måske er det bare sådan, at øjne og ører ser og hører, hvad øjne og ører gerne vil se og høre.?

Simon Olmo Larsen, Martin Mørch, Niels Mosbak, Lars-Bo Abdullah Roland Jensen, Tue Romanow, Brian Pietersen, Inger Sundsvald, Bill Atkins og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen

I stedet kunne EL bare sørge for et folketingsvalg i utide, så ville der ikke være gået syv år for det konkrete medlem.

Niels-Holger Nielsen, J. A. Hansen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

Enhedslisten har kun folketingskandidater klar for et år ad gangen. Johanne er også med på listen det næste år.

Brugerbillede for Jesper Hansen
Jesper Hansen

Gitte Hansen: "I øvrigt fornemmer man også en anelse udbrændthed hos JSN på det seneste,"

Sludder. Johanne har lige vundet en personlig kæmpesejr i sagen om en 16-årig statsløs dansk-palæstinensisk pige. Palæstinenser-pigen kan personligt takke Johanne for at hun har opnået det statsborgerskab som hun retmæssigt har fortjent.

Johanne genåbnede sagen og fik indfødsretsudvalget til at give den nazi-kyniske og onde Morten Bødskov en lang næse. Johanne har faktisk i den sag vist ægte politisk dyd og god handling, og dermed bevist både sin politiske og menneskelige integretet.

Kristian Laursen, Bill Atkins og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Bill Atkins

Selve rotationsprincippets ide er til evig ærgrelse for medierne og til forundring for deres hjernevaskede forbrugere - et signal der er mere langtrækkende og dybere end en enkelt persons evner.

...men jeg synes at alle burde have chancen for genvalg efter to perioder ude.

http://www.information.dk/454308

Jeg husker at levebrødspolitikerens gestalt og Mærsks velgører: Bendt Bendtsen, smågrinende fortalte Anders Fogh Rasmussen at han ved deres entré i tv-studiet havde bedt Johanne Smidth Nielsen om at hente ham en kop kaffe - "Jeg troede hun var piccoline."

Den slags kunne få mig til at ønske Johanne et langt liv blandt disse fladrøvede taburetklæbere.

Brugerbillede for Nic Pedersen

Jeg er modstander af partier i det hele taget, men EL får dog uforbeholden ros herfra for at vedstå sit, iøvrigt gode, princip her, selv når Partiets evt. egen vinding er på spil.
Det kunne andre lære af!

Intet forhindrer vel forresten Johanne i at opstille igen på egen hånd, og hendes vælgere i at stemme på hende?

Hvis Jacob Haugaard kunne, hvorfor skulle hun så ikke kunne?

Jesper Hansen, Kristian Rikard og Christian Svenstrup Harder anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Gitte Hansen

"Eller måske er det bare sådan, at øjne og ører ser og hører, hvad øjne og ører gerne vil se og høre.?" @Holger - du har nok ret, og det gælder både mediernernes og dine øjne og ører :o)

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

@ Gitte Hansen

Ja, men pyt med mig, jeg var jo på mødet og kunne således selv danne mig min mening om, hvad der var væsentligt på mødet.
Men jer, der ikke var på mødet, har jo kun mediernes væsentlighedskriterier at forholde jer til, og det ser jeg som et stort demokratisk problem, at medierne på denne måde, stort set har magten over meningsdannelsen i deres hule hånd.

Brugerbillede for Bill Atkins

Johanne er så kvik og har så stor gennemslagskraft, at regeringen er fredet indtil hendes karéns-periode træder i kraft.

Brugerbillede for Bill Atkins

Niels Holger, jeg tror sgu ikke han blev flov - jeg har Bendt Betjent Bendtsen mistænkt for at "tage fejl" alene fordi han på indlært overklassemanér, arrogant og nedladende, ville tryne og nedgøre et nyt folketingsmedlem lige inden tv-udsendelsen gik i luften. Men tak for oplysningen.

Brugerbillede for Martin Mørch
Martin Mørch

Midt under en grundig politisk debat i weekenden begyndte tv-kameraerne, til min stille undren, at line op i det ene hjørne af salen.(de havde været fraværende under store dele debatten) Så kunne jeg se, at vi skulle til at behandle et forslag, der har været oppe gentagne gange før, og hver gang var faldet med et brag. Ganske rigtigt, et gammelt forslag indgik nu i en ny kontekst og var blevet omdøbt til Lex Johanne(hende havde vi nu heller også kun set på talerstolen en gang tidligere i weekenden) Og som Pavlovske hunde væltede journalisterne ind. Det var demokratiets vagthunde i flotteste form.

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

At de private mediers sporhunde jagter det, de er sendt i byen efter, er forventeligt.
Men at de offentlige medier følger trop, er både dårlig informations journalistik og politisk manipulering med den offentlige mening, - som de jo står for.

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

@ Gitte Hansen

Når Niels-Holger Nielsen kalder Bendt Bendtsen for en fynsk bøssekarl, så tænker han sikkert på den sag, da økonomi- og erhversministeren sender ministerbilen til Fyn, for at hente hans jagtgevær.

Brugerbillede for O.H. Hansen

Har Enhedslisten begået noget som helst i den tid hvor Thorning har været Statsminister?
Bortset fra deres tomme ord i medierne fra tid til anden?

Mvh

Brugerbillede for Jesper Hansen
Jesper Hansen

Peter Jensen: "Forventer du at blive seriøs, når du kalder vores justitsminister nazi-kynisk og ond?"

Det er ikke injurier. Det er et faktum. Beviserne for ultra-kynismen foreligger. Jeg er sikker på at Bødskov gerne vil sende dig til KZ med et pennestrøg, hvis han kan finde en passende paragraf som han kan bruge..

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

Ser man på vælgervandringen det sidste år, - så får man et noget andet billed, end det medierne prøver at tegne.
Det viser sig, at Venstre er det parti, der er gået næstmest tilbage efter Socialdemokratiet.

A - 8 mandater
B - 2 mandater
C 0 mandater
F - 4 mandater
I + 3 mandater
O+ 4 mandater
V - 5 mandater
Ø+ 12 mandater

Brugerbillede for Dennis Berg

Holger Madsen:
Det er en noget misvisende observation. Procentvis ligger V uhyggeligt højt og næsten dobbelt så højt som de to næste tilsammen. At der er nogle procents udsving for dem, synes jeg ikke på nogen måde er bemærkelsesværdigt.

Nogle procents svingninger virker meget forskelligt fra parti til parti. Mens det næsten ikke kan ses hos Venstre, så kan det udslette partier som K og SF.
Det er mere interesssant at se på, hvor stor andel af deres samlede størrelse de har tabt, og der er nogle procenter ikke meget.

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

Dennis Berg:
Jeg har blot sammenlignet vælgertilslutningen d. 29.04.2013 med vælgertilslutningen et år tidligere d. 11.04.2012. Altså vandringen.