Nyhed
Læsetid: 3 min.

Hækkerup truer med rød forsvarsaftale

Forsvarsministeren vil sammenlægge Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet. De borgerlige partier vil omgøre en sådan eventuel beslutning efter et regeringsskifte
Indland
6. april 2013

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) truer med bryde den traditionelle brede politiske enighed om Forsvarets indretning. Forud for at Folketinget senere på måneden skal behandle forsvarsministerens nye lovforslag om forsvarets ledelse, gør Nick Hækkerup det klart, at han – om nødvendigt – er parat til at få lovforslaget vedtaget alene med Enhedslistens stemmer.

»Nu lægges lovforslaget frem, og det er selvfølgelig for at få det vedtaget. Og vi ved, at Liberal Alliance og Enhedslisten er positiv, så der er et flertal i Folketinget for lovforslaget. Og det er ikke forligsstof, hvilket vil sige, at det kan vedtages af de 90 mandater, som der ifølge grundloven skal til for at vedtage en lov. Det er ikke det samme som, at jeg ikke behøver at interessere mig for, hvad Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti måtte mene. Det vil jeg selvfølgelig interessere mig for. Men de får ikke vetoret,« siger Nick Hækkerup.

På forhånd afviser Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti (som sammen med Liberal Alliance står bag forsvarsforliget) nemlig lovforslaget, som giver den til enhver tid siddende forsvarsminister ret til administrativt at »fastlægge den nærmere organisering af ledelsen af forsvaret i forhold til aktuelle behov«.

Forsvarsordførerne fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har tidligere advaret forsvarsministeren mod at fremsætte lovforslaget med den begrundelse, at det ville »være et brud på det nuværende forsvarsforlig«. Selv om de tre partier er »åbne for« at placere Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen samme sted, afviser de at gå lige så langt som forsvarsministeren.

Nick Hækkerup vil sammenlægge Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet til én institution på én adresse. Hans begrundelse er, at de internationale opgaver skaber behov for bedre og mere effektivt samtænkning af politik, militær og økonomi.

Grænsende til stupid

Ifølge Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, vil en eventuelt kommende borgerlig regering omgøre en sådan beslutning.

»Det er vigtigt, at der er en gennemskuelighed i, hvilke militærfaglige anbefalinger der går fra det militære og til det politiske niveau, hvilket er lige præcis det, som der nu bliver fjernet. Men det må selvfølgelig også få nogle konsekvenser i forhold til det fremtidige samarbejde, hvis forsvarsministeren vil være så modig – grænsende til stupid – at lave en smal vedtagelse med Enhedslisten om en forsvarslov,« siger Troels Lund Poulsen.

Samme advarsel kommer fra Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup:

»Der er jo ikke tale om en modernisering – men en politisering af forsvaret, når Forsvarskommandoen bliver underlagt Forsvarsministeriet. Vi risikerer ikke at få den ypperste militærfaglige rådgivning, når den militærfaglige rådgiver er blevet underordnet Forsvarsministeriet. Og på samme måde bliver den militære styring af forsvaret også politisk, så dem ude i rækkerne ikke længere bliver styret af en officer med forstand på tingene. Men af en politiker, som ikke har forstand på tingene«.

Selv om Liberal Alliances forsvarsordfører, Villum Christensen, ikke afviser forsvarsministerens plan, »hælder« han mest til de andre borgerlige partiers forslag: At Forsvarskommandoen og departementet nok kommer til at sidde i det samme hus, men at det stadig er to adskilte enheder.

Det efterlader Nick Hækkerup med ét støtteparti, hvis han vil gennemføre sin foreslåede sammenlægning: Enhedslisten. Og Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, støtter Hækkerups plan.

»Det er afgørende at få ryddet op i forsvaret efter al den råddenskab, der har været. Og én af muligheder er at ryste strukturen i forsvarsledelsen,« siger Nikolaj Villumsen. Det tror formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), Flemming Vinther, nu ikke på.

»Det der med, at det skal aflive nye fremtidige dårlige historier, tror jeg ikke to sekunder på,« siger Flemming Vinther.

I sit høringssvar til lovforslaget advarer HKFF ikke blot mod at give den til enhver tid siddende forsvarsministr administrativ magt til at ændre strukturen i forsvarsledelsen, men også mod sammenlægningen af Forsvarskommandoen og ministeriet, som – med formandens ord – medfører, at det nu er »ministeren man vender bedetæppet imod«.

Nick Hækkerup afviser, at en smal aftale med Enhedslisten om forsvarsloven vil være et nybrud i forsvarspolitikken.

»Nej, krigen mod Irak blev også vedtaget med mindst muligt flertal i Folketinget. Og den må man da sige var en vidtgående forsvarspolitisk beslutning, hvor regeringen fuldstændig kørte udenom«.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thorbjørn Kühl

Jeg foretrækker et let mere vidtgående forslag, nedlæg forsvaret.