Nyhed
Læsetid: 3 min.

Nydanskere strømmer til fagbevægelsen

Både FOA og 3F har de seneste år fået flere medlemmer med anden etnisk baggrund end dansk. Stigningen i antallet af medlemmer sker, alt imens det samlede medlemstal falder i hele LO-fagbevægelsen. At netop gruppen af nydanskere bliver organiseret, er vigtigt for fagbevægelsens fremtid, siger eksperter
Indland
1. maj 2013

Alt imens fagbevægelsen som helhed mister medlemmer, vokser antallet af fagforeningsmedlemmer med anden etnisk baggrund end dansk. Det viser tal fra de to store danske fagforeninger FOA og 3F.

FOA har fra 2006 til 2012 haft en fremgang i antallet af medlemmer med ikke-dansk oprindelse på 4.180 medlemmer. Det er især indvandrere fra ikke-vestlige lande og deres efterkommere, som har meldt sig ind i FOA.

I samme periode er det samlede medlemstal faldet med cirka 8.352 medlemmer.

Samme billede tegner sig i 3F, der siden 2010 har fået godt 10.000 flere medlemmer med anden etnisk baggrund end dansk. Det er sket, samtidig med at 3F samlet har mistet 28.429 medlemmer. I dag udgør andelen af medlemmer med anden etnisk baggrund end dansk 15 procent, det er en stigning på fire procentpoint siden 2010.

Det glæder forbundssekretær i 3F, Per Christensen, som fortæller, at foreningen har lagt mange kræfter i at få gruppen af lønmodtagere med anden etnisk baggrund end dansk til at organisere sig.

»Jeg tror, det skyldes vores insisteren på, at vi vil organisere den her gruppe,« siger Per Christensen.

Samtidig peger han på, at 3F’s medlemsgruppe forandrer sig, og at netop gruppen af nydanskere ofte får job i de brancher, der traditionelt organiserer sig i 3F.

Løntrykkere

Flere eksperter fremhæver, at medlemmerne af ikke-dansk oprindelse er vigtige for fagbevægelsen – og særligt for fagforeninger som FOA og 3F, som traditionelt har organiseret arbejdere i lavtlønsgruppen, hvor de potentielle medlemmer med anden etnisk baggrund end dansk er beskæftiget.

»I Danmark er der som bekendt ikke er nogen mindsteløn fastsat ved lov, og det betyder, at hvis man skal forsvare den her gruppe menneskers rettigheder, så er man nødt til at få dem organiseret,« siger Laust Høgedahl, som forsker i faglig organisering på Aarhus Universitet.

»Derudover kan de virke som løntrykkere – det vi kalder social dumping – hvis de ikke er organiserede. Det er fagbevægelsen, der skal forsvare den danske model, og det er fagbevægelsen, der skal løse opgaven. Både for gruppens egen skyld og for fagbevægelsen selv,« siger Laust Høgedahl.

Jens Arnholtz, der bl.a. forsker i migrantarbejdere på det danske arbejdsmarked ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, er enig.

»Vi kender specielt til problemet i forhold til østeuropæiske arbejdere. Det er især et problem, fordi de stort set kan komme og gå, som de vil, og modtage en ringere løn, når de ikke er organiseret. Det er en udfordring, man bliver nødt til at prioritere, for hvis man ikke får dem organiseret, vil den solidariske retorik med, at alle er velkomne på lige vilkår, være svær at opretholde,« siger han.

Jens Arnholtz påpeger, at det betyder meget for solidariteten og respekten på en arbejdsplads, at både udenlandske og indenlandske arbejdstagere er organiseret.

»Det er vigtigt, at man organiserer på et bredt niveau, men det kommer jo i virkeligheden nedefra i de enkelte virksomheder, og fra den konkrete oplevelse af, at der ikke går nogen og arbejder ved siden af, som ikke er medlem af fagforeningen,« siger han.

Anders Ejrnæs, lektor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, vurderer, at stigningen i antallet af fagforeningsmedlemmer med ikke-dansk baggrund er et udtryk for, at indvandrere i højere grad har vænnet sig til den danske arbejdsmarkedsmodel.

»Det er godt, at fagforeningerne får fat i en stor lønmodtagergruppe, som man ikke har haft fat i før. Det er med til at afhjælpe nogle af de dårlige arbejdsvilkår som lav løn, dårligt arbejdsmiljø, dårlig arbejdssikkerhed og skæve arbejdstider,« siger Anders Ejrnæs.

Information har forsøgt at få lignende tal fra Dansk Metal og HK, men de opgør ikke deres medlemmer efter etnicitet.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

indvandrende mm. er klogere end os danskere...
mon vi kan lære noget af det....vi skal jo kun 30-40år tilbage i tiden da vi var klogere.

John Vedsegaard

Tja, Brian
Det kan også være de ikke har opdaget at fagbevægelsens sympatier hovedsagligt ligger hos de ansatte..

Pia Nielsen

Fagbevægelsen står overfor nogle alvorlige problemer. Et af problemerne er at de sidder fast i gamle opfattelser af hvor vi er på vej hen. Det er da udmærket at nydanskere i højere grad slutter op om fagbevægelsen men det nytter ikke hvis endnu flere melder sig ud. Og hvis fagbevægelsen ikke vågner op af tornerosesøvnen og kommer mere i offensiven vil flere og flere falde fra.

Det er for det første vigtigt at fagbevægelsen gør op med ideen om at modparten er interesseret i at samarbejde - Det er de ikke længere. Konsensus politikken er død og samarbejdet opsagt. Forstå det NU. Et samarbejde bygger nemlig på nogle overordnede fælles mål - og de eksisterer ikke længere.
Derfor har man også set at de faglige organisationer ..." over en længere periode er blevet afkoblet fra indflydelse på den politiske proces og den endelige politikudvikling. Denne tendens tog fart op til gennemførelsen af strukturreformen i 2007 og sås sidst, da den nuværende regering aflyste tre-partsforhandlingerne." ..
.."Det er ikke længere borgernes velfærd og demokratiske indflydelse, der er staternes raison d’etre. Det er at skabe økonomisk vækst og styrke det nationale erhvervsliv i overlevelseskampen på verdensmarkedet. Alle andre statslige og offentlige aktiviteter underordnes dette mål, og krisepolitikken og den oppustede gældskrise tjener til at nødvendiggøre og legitimere denne magtdrejning."

Det er et grundlæggende opgør med velfærdsstaten som er i gang og orkestreres fra EU. Derfor ser vi de samme konflikter i alle europæiske lande, væk fra omsorg for borgernes velfærd og demokratiske indflydelse.

Lærerkonflikten bliver derfor ikke en enkeltstående hændelse men vil blive fulgt op af flere af samme slags. Nu gælder kun den rå magt.

Her er en artikel om de visioner den britiske regering har for deres skole.
http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/10003772/Cut-length-o...

Også der afviser man at forhandle med lærernes organisationer
http://www.coalitionofresistance.org.uk/2013/03/teaching-unions-agree-jo...

Citaterne er fra: http://kritiskdebat.dk/news.php?readmore=103