Læsetid: 2 min.

Opsigtsvækkende sag om søvnsex rejser nye retslige problemer

Den nye diagnose ’sexsomni’ – en lidelse, hvor man ufrivilligt har sex i søvne – blev for nyligt brugt til at frikende en mand for voldtægtsforsøg mod to unge kvinder. Men sagen rejser en række juridiske og filosofiske problematikker omkring, hvilken rolle diagnoser spiller i vores retssystem, mener fagfolk
27. april 2013

For nylig blev en 32-årig mand frikendt for voldtægtsforsøg mod to 17-årige piger med henvisning til, at han lider af ’sexsomni’ – en ny diagnose, hvor man ufrivilligt har sex i søvne. Sagen er den første af sin slags i Danmark og er af politiets senioranklager blevet kaldt »den mest opsigtsvækkende i nyere retshistorie«.

Men dommen rejser også en række nye retssikkerhedsmæssige og filosofiske problematikker, mener fagfolk.

»Det er klart, at man i et retssamfund altid bør tage psykiske lidelser og diagnoser med ind i overvejelserne omkring skyldsspørgsmål. Men spørgsmålet er jo så: Hvor går grænsen for det? Jeg synes, sagen rejser nogle grundlæggende problematikker omkring, hvordan vi bruger diagnoser i vores samfund og ikke mindst, hvornår vi vurderer at kunne holde folk ansvarlige for deres handlinger,« siger professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, der forsker i diagnoser.

Carte blanche til overgreb

Dommen rejser også nogle alvorlige retssikkerhedsmæssige problemer, mener Center for Voldtægtsofre, der er bekymrede for, om sexsomni i fremtiden vil blive brugt som rygdækning til at begå overgreb.

»For det første stiller jeg mig tvivlende overfor, hvordan man kan stille en sikker diagnose. Men når man så alligevel giver folk det her mærkat, hvordan vil man så nogensinde kunne være sikker på, at vedkommende rent faktisk led af et ’anfald’ i gerningsøjeblikket? Jeg er meget bekymret for, at flere vil bruge det her til at dække sig ind efterfølgende,« siger ledende psykolog ved centeret, Anja Hareskov Jensen.

Politiets chefanklager og anklager i sagen, Martin Bülow, mener derimod ikke, at det er noget, man skal være bekymret for:

»Det er ikke nogen let sag at få diagnosen. Det kræver mange måneders udredning i et søvnlaboratorium, og det er altså ikke noget, du kan snyde dig til i retslig sammenhæng,« siger Martin Bülow.

Desuden giver diagnosen ikke carte blanche til at begå overgreb, forklarer den nu frikendte 32-årige mands forsvarer, Andro Vrlic:

»Hverken min klient eller andre, der har fået diagnosen, vil nogensinde kunne dække sig ind bag lidelsen – tværtimod vil de altid være forpligtede til at oplyse andre om lidelsen.«

Der findes ingen officielle tal på, hvor mange mennesker kunne tænkes at have lidelsen, men i både Norge, Sverige og Storbritannien har man tidligere haft flere sager om sexsomni.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kristian Kofod
Kristian Kofod anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thorbjørn Kühl

Det er noget rod, bør man som mand i virkeligheden sætte et par GoPro kameraer op i soveværelset så man bedre kan forsvare sig over senere voldtægtsanklager?

Lena Smirnova

Ai, hvor er jeg blevet mæt at læse ”Informationen”. Jeg mener om at læse om sex weekend efter weekend. Når jeg får avisen kun om weekenden, ser det ud til at det er virkeligt libidoproblemer her i samfundet, man har og skal aktivt tage stilling til. Hele forår gik under tema om homoseksuelle i alle afskygninger, så kom det om fisse ”Hvad skal det hedde”. Nu er det ”opsigtvækkende søvnsex”.
Ærligt er jeg ikke særlig from, men det skal være også grænser for hvor meget skal man skrive og hvor ivrigt gider man at læse om de nedre regioner.
Mvh Lena, der overvejer om at opsige sit abonnement
www.smirnova.dk

Kan een ikke skubbe en sovende een (formentlig...) af sig ?
Ved det ikke. Een tiltrækkes af muskelbundter og faste greb, så måske ikke altid.

Men nu er det jo sådan - omvendt set, at voldtægt af bevidstløse er 99% legalt allerede. Naturligvis - det bliver jo kun meget sjældent opdaget.
Hvis bevidstløsheden skyldes at een har givet een en beroligende drink som parringsgave, vil ethvert evt. forsøg på jura i den forbindelse blive massivt saboteret af hele samfundet civilt som institutionelt, fra top til bund, - for den gave er alligevel den urørligste gral fra begge sider set, ligegyldigt hvilke fysio- eller psyko-farmika den indeholder.
Og det er jo praktisk for den overdrevent liderlige een, der generelt vil være meget initiativrig også. Een behøver såmænd ingen falsk søvnamni-diagnose.

Beklager den tummelumske antiracistisk/svenske jargon, jeg her lige tester.
Indsæt selv 'mand' og 'kvinde' efter behov :-D

Michael Kongstad Nielsen

Når man er færdig med sex-journalen kan man gå over i brevkassen og læse om granvoksne menneskers udstiiling af deres teenageagtige usikkerhed, om de skal lade sig tatovere og hvor, eller ej.

Man undrer sig lidt over, hvordan de to 17-årige for det første var havnet i den søvnramte 32-åriges seng og for det andet åbentbart var ude af stand eller vilje til at vække ham under akten.
Men hvad f..., man er jo heller ikke diagnoseforsker eller andet fint.