Læsetid: 2 min.

Regeringstoppen sylter grøn omstilling

Miljøminister Ida Aukens (SF) ressourcestrategi og klimaminister Martin Lidegaards (R) klimaplan er måneder forsinket, fortrængt af vækstpakke og andre kriseindgreb
Miljøminister Ida Aukens (SF) ressourcestrategi og klimaminister Martin Lidegaards (R) klimaplan er måneder forsinket, fortrængt af vækstpakke og andre kriseindgreb

Tine Sletting

30. april 2013

De to længe ventede flagskibe i regeringens bebudede sejlads mod grøn omstilling af Danmarks økonomi er stødt på grund. Klima- og energiminister Martin Lidegaards (R) klimaplan og miljøminister Ida Aukens (SF) ny ressourcestrategi er igen udskudt og kan først ventes efter sommeren, siger kilder til Information.

Det er angiveligt regeringstoppens vedvarende prioritering af de nære økonomiske udfordringer, der spænder ben for de grønne planer. Begge udspil er helt centrale i det grønne projekt, Helle Thorning-Schmidts (S) regering forpligtede sig på i regeringsgrundlaget fra oktober 2011.

Klimaplanen, der med et katalog over politiske tiltag skal anvise mulighederne for at nå regeringens ambition om 40 pct. CO2-reduktion i 2020, har været ventet siden nytår.

»Vi sagde, at vi ville komme med en klimaplan ved udgangen af 2012. Det har vi ikke nået, men det er ikke første gang i historien, at et så omfattende arbejde forsinkes,« siger Martin Lidegaard.

Ifølge Informations oplysninger er det usandsynligt, at klimaplanen kommer på denne side af sommerferien. Den oplysning vil ministeren dog ikke bekræfte.

»Jeg satser på at kunne præsentere en klimaplan inden sommerferien,« siger han.

Ida Aukens ressourcestrategi er bebudet som »et markant paradigmeskift«, hvor stadig mindre affald skal ende i forbrændingsanlæggene, og mere skal nyttiggøres som råstoffer via skærpede mål for genanvendelse. Nu erfarer Information, at strategien først kommer efter sommerferien.

Ligesom klimaplanen forsinkes færdiggørelsen af ressourcestrategien af regeringens økonomiudvalg, der har finansminister Bjarne Corydon (S) for bordenden. Her er det ugentlige møde flere gange blevet aflyst eller de grønne planer taget af dagsordenen på grund af, hvad der opfattes som vigtigere sager, senest vækstpakken. Samtidig har Finansministeriet i månedsvis stillet nye spørgsmål til beregningerne i de grønne planer.

Information skrev i februar, at beregningerne på ressourcestrategien viste, at den både ville være til gavn for samfundsøkonomien og skaffe nye arbejdspladser, men det har angiveligt ikke været nok for Finansministeriet. En kilde taler om »idiosynkratisk modvilje« mod de grønne udspil i ministeriet.

Martin Lidegaard afviser, at han er blevet presset til at holde klimaplanen tilbage.

»Det har også været mit eget valg. Vi skal lave arbejdet ordentligt, og det er ikke et udtryk for nedprioritering af det grønne område fra regeringens side,« siger han. Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Ida Auken i går.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Jamen det er dog flot.
Var det ikke netop grønomstilling der var en af de vigtigste ting til at skabe job.
Havde det så ikke været bedre at lave den færdig før nedskæringer i kontanthjælp osv. ( til anbefaling hør P1 s Orientering , hvor Jesper Tunell har et indslag om at kun 4000 af de 20000 unge der er arbejdsparate er skønnet vil komme i arbejde eller uddannelse - de vil bare få lavere indkomst - med andre ord fattigdomsydelserne bliver genindført med OVK og LAs hjælp.) eller sænke selskabsskatten, der er et meget tvivlsomt middel. OSV----------------

Holger Madsen

Det er utroligt, som den regering kan blive ved med at grave sin grav dybere og dybere, - i vækstens hellige navn.
På et tidspunkt må de da nå bunden.

Det her er en ikke-historie.
Det er et spørgsmål om timing. Nu har vi fået væltet alt lortet ud over os af regeringen og nu venter de på, at vi lige vænner os til det, før de vil fyre en kaskade af gode ting afsted, så det sidste indtryk vi husker, er de gode. Det kan så også legitimere et ja fra Ø til finanslovsafstemningen, når det ser ud som om, at regeringen er vendt til en bedre stil.

Vælgernes hukommelse er kort, og det bliver der spillet på.

Børge Rahbech Jensen

Regeringens ambition er nok den sædvanlige om, at andre lande skal reducere sine CO2-udslip med 40% helst ved hjælp af dansk teknologi. Et spørgsmål er så, hvor længe andre lande vil lege med.

Det er nu intet paradigmeskift, at mindre affald skal ende i forbrændingsanlæg. Det har flere kommuner arbejdet på i årtier. Fx. blev kildesorteringen i kommunen, jeg bor i, senest udvidet ved årsskiftet, så mere emballage kan lægges i containerne til glas.