Nyhed
Læsetid: 7 min.

Det røde ægteskab er gået i stykker

Enhedslisten troede engang, at partiet skulle være det nye Dansk Folkeparti. I stedet er SRSF-regeringens støtteparti endt uden indflydelse, partiets topforhandlere og regeringens ditto mødes ikke længere, og forude risikerer forhandlingerne om næste års finanslov at ende i et folketingsvalg. Hvordan er det kommet dertil?
Selv om Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten har bragt Helle Thorning-Schmidt og SRSF-regeringen til magten, er der ikke mange møder mellem Enhedslisten og regeringstoppen. På billedet stikker Villy Søvndal (SF), Helle Thorning-Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) og Johanne Schmidt-Nielsen hovederne sammen i forbindelse med tv-debat.

Claus Bech

Indland
4. april 2013

Bagefter var deltagerne usikre på, hvordan ordene egentlig var faldet under mødet i Statsministeriet. Men ingen var ikke i tvivl om, hvad Helle Thorning-Schmidt mente den dag i april 2012: Hvis Enhedslisten ikke stemte for den kommende aftale om kommunernes økonomi, så udskrev statsministeren folketingsvalg.

Til Helle Thorning-Schmidts overraskelse krævede Enhedslisten nemlig, at kommunerne fik flere penge i 2013, hvis støttepartiet – for første gang – skulle stemme for det såkaldte aktstykke i Folketingets finansudvalg. Et krav, statsministeren hverken ville bøje sig for eller havde forudset.

»Det var os, som gjorde regeringen opmærksom på, at kommuneaftalen er en lille finanslov, og altså en aftale, regeringen må finde flertal for, hvilket gjorde, at den havde et problem. Det havde regeringen ikke lige gennemskuet,« som Frank Aaen fortæller.

Da Enhedslistens finansordfører sammen med Johanne Schmidt-Nielsen og partiets politiske rådgiver, Pelle Dragsted, forlod mødet med Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon samt statsministerens særlige rådgiver, Noa Reddington, gik de derfor i gang med i al hemmelighed at lave en såkaldt plan C.I forvejen havde Enhedslisten altid arbejdet med en langsigtet plan A, hvis folketingsvalget kom til tiden. En halvlangsigtet B, hvis valget kom før tiden. Og nu blev der yderligere lavet en plan C for, hvis det kom i løbet af få uger eller måneder. Der blev nedsat en valgkampledelse, partiet gik igang med plakatklistring, og der blev oprettet en særlig valgkampagnestilling.

Hvis statsministeren altså gjorde alvor af truslen.

Det nye DF

Inden regeringsskiftet i 2011 havde Enhedslisten ellers store forventninger. Både til partiets fremtidige rolle i dansk politik. Og den fremtidige politik.

Tilbage i 2009 sammenlignede Per Clausen Liste Ø’s kommende magt under en rød regering med Dansk Folkepartis under VK-regeringerne i 00’erne.

»Dansk Folkeparti har været inspirerende for os, fordi partiet har vist, at man kan have megen indflydelse uden at sidde i regering. Vi mener, at vi kommer i den samme situation, hvor vi skal levere de nødvendige stemmer for at komme igennem med de forandringer, som en Socialde-mokratisk ledet regering ønsker. Hvis man siger, at Dansk Folkeparti har haft meget indflydelse, så vil vi have lige så megen indflydelse som dem. I udgangspunktet vil vi sige, at en kommende S-ledet regering må forstå, at vores indsats bliver bedømt på, om vi får indflydelse,« forklarede Enhedslistens gruppeformand til Berlingske.

Dengang i 00’erne havde Pia Kjærsgaard løbende frokostmøder med Anders Fogh Rasmussen, og senere Lars Løkke Rasmussen, i Statsministeriet eller på Marienborg. Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl blev ad hoc kaldt over i Statsministeriet, når VK-regeringen fik behov for at drøfte forhold, hvor støttepartiet havde en anden mening end regeringen. Og to-tre gange om året samledes Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup på Marienborg med Venstre og Konservatives topministre for at endevende den kommende politiske dagsorden.

Når Per Clausen troede på en lignende let adgang til Statsministeriet, skyldtes det, at Socialdemokraterne og SF i deres fælles skatte- og udlændingeudspil havde givet løfter, som i givet fald netop krævede Enhedslistens stemmer for at blive indfriet. Nu skulle forholdene forbedres for de arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagerne. Og pengene skulle komme fra højere skatter og ikke mindst beskatningen af erhvervslivet, forklarede Enhedslistens gruppeformand.

Til gengæld advarede Venstre og Konservative på det tidspunkt om, at danskerne efter det kommende folketingsvalg ville vågne til et rødt chok.

»En stemme på Helle Thorning-Schmidt er en stemme på Frank Aaen,« konstaterede Lene Espersen.

Når det aldrig kom så vidt, skyldes det ifølge Kristian Thulesen Dahl Enhedslisten selv.

»Hvis Enhedslisten havde haft ambition om at få den samme betydning overfor den nuværende regering, som vi havde overfor den tidligere, ville det kræve, at partiet var parat til at sætte sig i respekt. De første halvandet år har vist, at Enhedslisten springer op som løver og falder ned som lam, hver gang de er blevet sat ud på et sidespor af regeringen. Det betyder, at regeringen er sikker på, at Enhedslisten altid falder på plads, når det er nødvendigt. Og derfor behøver regeringen ikke at tage særlig notits af dem,« siger Dansk Folkepartis formand.

Hvedebrødsdage er talte

I foråret 2012 endte statsministeren dog med at bøje sig for Enhedslistens krav til kommuneaftalen, efter at Johanne Schmidt-Nielsen fra talerstolen på partiets årsmøde, i maj, havde advaret hende om, at »I kommer ingen vegne med trusler«.

Enhedslisten fik 800 millioner kroner ekstra til kommunerne. Og ikke blot kom der ikke noget folketingsvalg. Offentligheden hørte aldrig om, hvor tæt vi kom på det, da hverken Helle Thorning-Schmidt eller Enhedslisten på det tidspunkt ønskede at udstille deres uenighed yderligere.

Men de politiske hvedebrødsdage var overståede.

Ganske vist manglede regeringen og Enhedslisten i sommeren 2012 kun at underskrive en skatteaftale inden Venstre i sidste øjeblik sprang til. Men det forbedrede selvfølgelig ikke forholdet mellem regeringen og Enhedslisten. Tværtimod. Efter forløbet om skatteaftalen begyndte Johanne Schmidt-Nielsen at føre referat på møderne med regeringen, for at ingen efterfølgende skulle være i tvivl om, hvad der var blevet sagt og lovet.

Forud for sidste efterårs finanslovforhandlinger krævede Enhedslisten derfor en kroneforkrone-erstatning for skatteaftalen og en løsning for dagpengemodtagerne som falder ud af systemet på grund af den forkortede dagpenge- og optjeningsperiode.

Sådan gik det som bekendt ikke, og Johanne Schmidt-Nielsen erkendte efterfølgende, at »vi vurderede, at den parlamentariske situation var anderledes, end den er«.

Enhedslisten troede nemlig, at Venstre stod klar til at lave en finanslovaftale. En aftale Liste Ø skønnede ville være endnu dårligere.

For trods alt at udstille uenigheden valgte Enhedslisten i stedet at blive væk fra det traditionelle pressemøde foran finansministerens dør efter indgåelsen af finanslovsaftalen for 2013.

’Godt nytår’

Siden har der ikke været nogen møder mellem regeringstoppen og Enhedslisten, så da Frank Aaen den sidste dag i februar mødte op i Finansministeriet til det første forhandlingsmøde om Vækstplanen indledte han med at sige »Godt nytår«.

Hvilket man jo gerne gør, når man møder folk for første gang i det nye år, som Enhedslistens finansordfører forklarede.

Hvordan det er kommet hertil, får man forskellige svar på afhængig af, om du spørger kilder i Enhedslisten eller regeringspartierne.

Per Clausen placerer ansvaret ét sted:

»Det er da klart, at jeg er blevet overrasket over, at regeringen er så indstillet på at føre borgerlig politik, som den har vist sig at være. Og når regeringen beslutter sig for at føre borgerlig politik, så samarbejder den jo med de borgerlige partier og det samarbejde bliver det interessante, og så er regeringen ikke så optaget af relationen til os. Den dag, regeringen besluttede sig til, at den – i al væsentlighed – ville føre den samme økonomiske politik som Venstre og Konservative, så var spørgsmålet bare, om de kunne gøre det samme med disse partier«.

Til gengæld mener kilderne i regeringspartierne, at årsagen til krisen i parforholdet netop skyldes, at Enhedslisten forventede at blive Dansk Folkeparti model 2.0. Ikke blot at blive støtteparti som under Nyrup-regeringerne i 1990’erne.

Men det var for det første aldrig realistisk, da vælgerne på valgdagen viste, at der ikke er flertal for en rød politik.

Og for det andet så er afstanden mellem Enhedslisten og regeringen i den økonomiske politik så meget større, end den var mellem Dansk Folkeparti og den daværende VK-regering.

»Enhedslisten er langt fra skiven,« som en kilde udtrykker det med henvisning til, at partiet anfægter regeringens fokus på at øge arbejdsudbuddet og senest – i forbindelse med Vækstplanen – at fokusere på konkurrenceevnen.

I stedet har Enhedslisten nærmest fra dag ét kritiseret regeringens politik og taler hele tiden om, at støttepartiet ikke kommer til at vælte den – regeringen vil vælte sig selv, hvis det sker. Den retorik ville Pia Kjærsgaard aldrig bruge, lyder det.

Radiotavshed

Under alle omstændigheder undrer Frank Aaen sig over regeringens radiotavshed.

»Det ville vel være normalt at mødes nogle gange med dem, som har bragt regeringen til magten for ligesom at høre, hvad der skal ske i de kommende måneder. Det har været fraværende. Der er ikke nogen fornærmethed i det. Det er bare en konstatering af, at regeringen har besluttet, at det hele skal laves med Venstre. Men en regering som har omsorg for sit eget liv ville nok alligevel jævnligt tage den slags møder«.

I dag har både regeringspartierne og Enhedslisten svært ved at se, hvordan enderne endnu engang skal kunne nås ved efterårets finanslovsforhandlinger, hvis Vækstplanen som forventet vedtages med Venstres stemmer (det vil til gengæld sikre, at Venstre stemmer for dette års kommunalaftale, da denne ventes at blive en del af den samlede aftale om Vækstplanen).

Også selv om ingen af parterne har nogen interesse i et eventuelt folketingsvalg før tiden, som kun vil overlade Statsministeriet til tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men som Bjarne Corydon diplomatisk konstaterer i en skriftlig kommentar:

»Vi er en mindretalsregering, der er afhængig af at kunne skaffe flertal til begge sider, hvis vi vil have vores politik igennem. Jeg synes, at regeringen har lavet ganske mange aftaler med Enhedslisten, som begge parter har al mulig grund til at være tilfredse med. Og for mig er det da også en given sag, at vi kommer til at lave flere«.

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Regeringen vælter sig selv, javel, men skulle det nu være så slemt aktivt at vælte den, når den nu er så reaktionær, som den er. Det kan da kun komme an på valget af det rette taktiske tidspunkt. Det gælder om at slå til, når regeringens meningsmålinger er i bund. Er det ikke heromkring? Lad dem ligge som de har redt. Enhedslisten har vist sin ansvarlighed langt ud over enhver rimelig grænse. Man bør aldrig tåle ydmygelser i politik. Lad folket tale.

Heidi Schou Witthøft, Filo Butcher, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Claus Høeg, Ivy Schousboe, Henning Pedersen, John Victor Lorck, Daniel Mikkelsen, Jørn Sonny Chabert, Else Damsgaard, Holger Madsen, Dennis Berg, Lau Dam Mortensen, Nicolai Niemeyer, Georg Christensen, Anders Kristensen, Bob Jensen, Søren 2 Jensen, Anders Krog, Henrik Nielsen, Alan Strandbygaard, Ellen Braae, Søren Roepstorff, Martin Hansen , Niels Engelsted, Nic Pedersen, Marianne Rosenkvist, Claus Jørgensen, Henrik Rude Hvid, Karsten Aaen, Lykke Johansen, Torben Nielsen, n n, Sabine Behrmann, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Niels Mosbak, Leonard Mortensen, Carsten Mortensen, Michael Kongstad Nielsen og Kim Øllgaard anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Billedet er en hel historie i sig selv, men også en præcis kommentar til artiklen.

Claus Høeg, Henning Pedersen, John Victor Lorck, Daniel Mikkelsen, Ervin Lazar, J. A. Hansen, Bob Jensen, Søren 2 Jensen, Anders Krog, Nic Pedersen, Per Torbensen, Olav Bo Hessellund, Henrik Rude Hvid, Karsten Aaen, Lykke Johansen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Holger Madsen, Sten Victor, Ellen Braae og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Til billedet: Hvis det er på den måde Søvndal og Vestager optræder, når fire politikere stikker hovederne sammen, så øh ...

John Victor Lorck, J. A. Hansen, Lone Christensen, lars abildgaard, Holger Madsen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvis EL skal være vælteren, skal EL forberede det rigtig godt. Det er ikke nok at vælge det rette taktiske tidspunkt, EL må gennem handling, talen, gøren og laden bygge op til dette crescendo, så folk bliver klar over, hvor det bærer henad, og hvorfor. Dertil kommer så regeringens egen dødsdrift, det kan EL jo ikke gøre for.

peter fonnesbech, Ivy Schousboe, Henning Pedersen, John Vedsegaard, Bob Jensen, Søren 2 Jensen, Per Torbensen, Claus Jørgensen, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

He-he, ja. Dén med, at de "stikker hovederne sammen" på fotoet, er da sublim humor.

Michael Kongstad Nielsen

Ang. billedet:
- jeg tror Thorning er ved at holde én af sine lange, kolde taler, som om hun et øjeblik har glemt, at det ikke er pressen hun taler til og belærer. Søvndal er tydeligt træt af at høre på det, og længes i sit stille sind tilbage til dengang, hvor han var i opposition, Schmidt-Nielsens mimik siger: "du skal ikke tro du er noget, bare fordi du er højere end mig", og Vestager ville helst være det lille myr foruden, men får situationen til at blive tålelig ved at sende et småbittert, men mildt overbærende blik mod Thorning.

Bob Jensen, Søren 2 Jensen, Lone Christensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Det var vist et Las Vegas-bryllup under en drukferie.

Ruben Michelsen

Danmark har en mindretalsregering. Det betyder (for dem der ikke måtte vide det) at regeringen skal finde flertal for sin politik hos dem der vil være med.
Hvor svært kan det være.
Det kan betyde, at regeringen kan vælte på et tidspunkt. Det gælder alle mindretalsregeringer.
Hvor svært kan det være II.

Kan det ikke også været ligegyldigt?
Vi har nu i dansk politik Blå Blok og Enhedslisten, intet der imellem.

Jeg synes mest af alt det ligner noget med at det politiske system som det er udformet nu har spillet fallit, og befinder sig i sin sidste dødsrallen. Det gælder ikke kun Danmark, men hele den kapitaliserede verden.

Lad os nu snart få det global-kollaps så vi kan komme videre!

Janus Agerbo, Steffen Gliese, Keld Sandkvist, Henning Pedersen, Daniel Mikkelsen, Peter Nielsen, Søren 2 Jensen, Søren Roepstorff, Martin Hansen , Claus Jørgensen, Henrik Rude Hvid, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Lykke Johansen og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

VK-regeringen var også en mindretalsregering. Den holdt sig i live i 10 år. Hvor svært kan det være?

Daniel Mikkelsen, lars abildgaard, Henrik Klausen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Ruben Michelsen

Tor Brandt.
Ja, EL har isoleret sig.

Nick Mogensen

Det var fra starten et passionsløst, kærlighedsforladt proforma ægteskab. Disse går som oftest til grunde eksplicit eller også nedbrydes deltagernes mentale velbefindende, indtil masken lader usikkerheden, vreden og afmagtens lys trænge ind på falliterklæringens rådne hud.

peter fonnesbech, Steffen Gliese, lars abildgaard og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Kristian Thulesen Dahl rammer hovedet på sømmet hvad angår Enhedslistens manglende indflydelse. Nok er det rigtigt at regeringen og Enhedslisten er langt fra hinanden ideologisk, men det vil jo altid være muligt at nå til kompromiser, så resultatet ender et sted i midten. Det virkelige problem er at regeringen ikke respekterer Enhedslisten, og tager deres støtte for givet.

Det har Enhedslisten dog kun sig selv at takke for. Hvis man havde været mere agressive, turdet være lige så dumme svin som i Dansk Folkeparti, og måske fældet en minister hist og her for at spille med musklerne, så ville regeringen være nødt til at forholde sig til den mulighed, at de ikke altid ville have Enhedslistens støtte. Det ville så igen give Enhedslisten en reel forhandlingsposition.

Løbet er nok kørt for den indeværende valgperiode, men det ville have en god pædagogisk effekt på regeringens partier, hvis Enhedslisten trak stikket, efterfulgt af en klar, offentlig meddelelse om at man ikke vil gentage Thorning-fiaskoen igen, at man aldrig igen vil pege på en borgerlig regering.

Er der noget socialdemokrater gerne vil, så er det at sidde i regering, og for at kunne det, har de brug for Enhedslistens stemmer. Hvis Socialdemokraterne finder ud af at deres eneste chance for igen at se en ministerbil indefra, er at tage både Enhedslisten og deres egen arv alvorligt, så skal de nok makke ret.

Enhedslisten må til at smide fløjlshandskerne; den nuværende regering er ikke venligtsindet, den er borgerlig og fjendtligt stillet overfor Enhedslisten.

Paul Peter Porges, Jens Overgaard Bjerre, Henning Pedersen, Jørn Sonny Chabert, Else Damsgaard, lars abildgaard, Dennis Berg, Georg Christensen, Anders Kristensen, Søren 2 Jensen, Bob Jensen, Mona Jensen, Ellen Braae, Jarl Artild, Lone Christensen, Per Torbensen, Claus Jørgensen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Lykke Johansen, Rasmus Knus og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Ruben Michelsen

Michael Kongstad.
Jeg skrev "det kan betyde" o.s.v.
Men forhåbentlig sker det ikke i de første mange år.
Vi skulle jo nødigt lav en "grækenland".

Michael Kongstad Nielsen

Ok. Michelsen, det fangede jeg ikke helt.

Torben Nielsen

En underligt sammensat artikel der starter in medias res.

@Ruben Michelsen:
I mine øjne BLIVER Enhedslisten isoleret, netop fordi de er de eneste, som tilbyder et reelt alternativ til den neoliberalistiske kapitalisme, som p.t. er ved at sejle hele den vestlige verden udover afgrunden. Mange vil måske sige at "de bare kan samarbejde". Jeg ser det imidlertid som yderst sympatisk, at de nægter at medvirke til den dødssejler.
Ikke at jeg havde regnet med at der blev gjort noget før det er sent. Men så står de nye ideer heldigvis klar efter sammenbruddet, hvilket jo som oftest er tidspunktet for fornyelse.

Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Henning Pedersen, Jørn Sonny Chabert, Benny Larsen, lars abildgaard, Søren 2 Jensen, Claus Jørgensen, Karsten Aaen, Lykke Johansen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Analysen er forkert, fordi mindst tre helt afgørende forudsætninger ikke indgår.

For det første glemmes, at Dansk Folkeparti fik indflydelse, fordi de modsat Socialdemokraterne accepterede Anders Fogh Rasmussens skattestop, som var en forudsætning for forlig. I realiteten anerkendte Socialdemokraterne og SF ikke den borgerlige regering og dermed ikke det danske demokrati.

For det andet glemmes, at Radikale Venstre ikke er et socialistisk parti.

For det tredie glemmes det helt afgørende resultat af seneste folketingsvalg, at der ikke er flertal i Folketinget for socialdemokratisk politik. Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten har kun 72 mandater, og to af de tre partier tabte endda mandater. Helle Thorning-Schmidt blev statsminister, fordi Radikale Venstre fik fremgang især på Konservative Folkepartis bekostning.

Et fjerde forhold er, at Socialdemokraterne er et splittet parti, hvor højtlønnede lønmodtagere, lavtlønnede lønmodtagere og mennesker uden for arbejdsmarkedet har vidt forskellige, ofte modstridende ønsker.

Ruben Michelsen

Tor Brandt.
Jeg forstår hvad du mener, men ..... hvem er det lige der to gange har stemt for en neoliberalistisk kapitalistisk finanslov ?

Det er ganske enkelt løgn, at DF fik indflydelse fordi de accepterede skattestoppet. Ja, udadtil, måske. Men diverse rygter (som jeg anser for at være sande eller i hvert fald ikke usande) tilsiger også dette: V, og da især Anders Fogh R. var så forhippet på at se indtil flere ministerbiler indefra, at de indgik en aftale med Pia Kjærsgaard om alt den nat i november i 2011: bare DF fik alt ift. udlændinge opfyldt, så skulle DF nok stemme for økonomien....

Og vi må ikke glemme, at i bund og grund er DF er borgerligt parti......

Rasmus Kongshøj, Anders Krog, Lone Christensen og Marianne Rosenkvist anbefalede denne kommentar
Marianne Rosenkvist

DF er populister. De var og er til salg for symbolpolitik. Pyntebomme ved grænsen til Tyskland, julecheck til de ældre og chikane af de fremmede. De accepterede eller var enige i at Fogh og Løkke førte asocial politik, som også (og måske især) ramte deres kernevælgere.

Enhedslisten siger nej tak til at nøjes med kulørte bånd og glimmerklistermærker på pakker fyldt med neoliberal politik. Ikke mindst når pakkerne er fejl-deklarerede som redning af velfærden. Det var ikke den pakke, der var stillet i udsigt under valgkampen.

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Henning Pedersen, John Victor Lorck, lars abildgaard, Claus Jørgensen, Lone Christensen, Henrik Stæhr og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Lone Christensen

Jeg synes, at artiklen fungerer godt som udgangspunkt for en samtale om hvad der kan gøres nu og i fremtiden.

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Kristian Rikard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

»Enhedslisten er langt fra skiven,« som en kilde udtrykker det med henvisning til, at partiet anfægter regeringens fokus på at øge arbejdsudbuddet og senest – i forbindelse med Vækstplanen – at fokusere på konkurrenceevnen."

Bullseye er det regeringen, og alt det der er uden for skiven er det befolkningen?

Børge Rahbech Jensen

@Karsten Aaen:

Udover løse rygter ikke kan bruges til ret meget, forholdt du dig slet ikke til, at Socialdemokraterne og SF hurtigt forlod forhandlinger med Anders Fogh Rasmussens regering, formelt fordi de ikke ville acceptere skattestoppet.
Dansk Folkeparti fik indflydelse, fordi de var det eneste parti, der både kunne og ville levere de mandater, VK manglede. Det problem har den nuværende regering ikke.

En henvisning til ministerbiler er kun relevant, hvis Socialdemokraterne krævede en socialdemokratisk regering for at indgå forlig. Du ved forhåbentlig selv, hvorfor du ikke skrev det, selvom det faktisk er afgørende for hele debatten. En vigtig forskel på Venstre og Socialdemokraterne er, at Venstre også gerne indgår forlig, når de er i opposition, mens Socialdemokraterne i opposition alene er optagede af, hvordan de kan få regeringsmagten tilbage.

Begivenhederne viser det, som enhver lige efter valgets mandater og regeringsdannelsen kunne konstatere. Se tilbage i debatten her på avisen.
Jeg skrev det selv flere gange i månederne efter.
Hvorfor så overraskede. EL ER ude i den kolde sne.

Godt nok er det et ældre billede, men det er stadigt skræmmende at se.

lars abildgaard, Torben Nielsen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Jacob Svendsen

Så vidt jeg er orienteret, kan EL ikke vælte regeringen, fordi EL trækker for få mandater med sig, hvis de trækker sig, mens de har æren i behold. I øvrigt mener jeg, at lortet skal væltes, så vi kan få en regering, man ved hvad er, uanset at jeg også vil være utilfreds med de blå. Måske kan folket vækkes til at forstå dets magt i en forhåbentlig nærtstående fremtid.

Rasmus Kongshøj, Ivy Schousboe, Steffen Gliese, Søren 2 Jensen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Jo mere regeringen søger mod højre.

jo flere stemmer får EL ved de lokale valg

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, lars abildgaard og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Sten Victor, hvilken betydning har det rent politisk, at du synes det?

Michael Kongstad Nielsen

Sten Victor, hvilken betydning har det rent politisk, at du synes det?

Kristian Rikard

Herligt,
Nu har jeg også oplevet at få slettet et indlæg her?
Det er sket en gang før. Dengang var det Esbeh F der helt berettiget ikke kunne lide, at jeg skrev en stor S... N.... om Vincent Fredericks.

Kristian Rikard

Vincent F. Hendrics - beklager

Nicolai Niemeyer

Sikke et stærkt billede!

"Skam" hos Villy, "foragt" hos Vestager og "vrede" fra Johanne. Meget stærke følelser fanget i et billede.

Peter Andersen

Information er nok den mest censurerende netavis.
Man skal bare være så relevant...

Men uanset, så må EL bare ikke vige en tomme!

Torben Nielsen

Jacob Svendsen. EL kan vel kræve en forespørgselsdebat og fælde regeringen på vælgerbedrag. Det tror jeg ikke, at de borgerlige kan tåle at stemme imod, da de har skreget om det siden valget.

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Martin Bendtsen

At Soc. dem. og SF fører en blå politik er jo deres sag, men hvorfor i himlens navn siger de det så bare ikke? Tjaeh, det vinder de jo nok ikke så mange stemmer på. Den her regering kom ind på en løgn om et løfte om at tage mere fra de rige og give mere til de fattige. Enhedslisten (partiet) samt Soc. dem.'s og SFs venstreorienterede vælgere, ved nu, at man overhovedet ikke kan stole på disse partier, i form af at de på ingen måd esætter handling bag ord. Alternativet er så at stemme på nogle, der måske nok taler mere sandt om deres politik, den er bare desto værre end de "rødes", selvom det de gør er direkte imod, det de har sagt, de vil gøre, er deres politik desværre nok (så længe det varer) bedre end de blås politik.
Ak ja, hvor er Danmark (Mandark som Nephew synger) ikke på vej hen...

Hvad er det, der i virkeligheden foregår?
Efter min overbevisning, så kan du have indflydelse i parlamentet, hvis du ikke rører ved kernen i systemet - økonomien. Går du i nærheden af den, så ryger du på sidelinjen.

DF var flintrende ligeglade med økonomi, bare de fik deres hadefulde agenda igennem, og derfor fik de indflydelse. Enhedslisten, derimod, vil have indflydelse på det økonomiske system, og derfor er de sat udenfor. Nuvel, de kan stadig få lidt smålunser, bare det drejer sig om ikke-økonomiske områder (de aftaler, som Corydon taler om de har lavet med Ø).

Økonomien er fundamentet i hele vores system. Økonomi ER politik. Har du ikke indflydelse på økonomien, har du ikke indflydelse på noget afgørende i samfundet, og derfor ser man også 10 års DF-politik idag blæst væk på ingen tid.

Det samme sker i USA.
http://robertreich.org/post/46544844804

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Steffen Gliese og Casper Fryd Rækjær anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Jeg ser det som Danmarks og socialismens, største problem at SF endnu ikke har stabiliseret sig som det socialistiske parti de burde være.

Enhedslisten og SF vinder uden tvivl ikke med et totalt flertal ved næste valg, men jo stærkere de er, jo mere magt i opposition til de øvrige partier, som jo alle er blå.

Rasmus Kongshøj, Ivy Schousboe og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det billede burde få prisen som årets pressefoto.

Til jeres orientering, viser det Helle Thorning i gang med at berette, med stor begejstring, om det øjeblik, hvor hun spottede Sarah Jessica Parker i Oslo, og fik hendes autograf.

/O

Enhedslisten er en flok kyllinger. De har allerede tabt alt og kan derfor igen sætte sig i rundkreds og synge bange sange... Glem dem, de er fortid

Vi får en rød finanslov med Enhedslisten som støtte parti næste gang.
Regeringen er gået for langt og de ved det. Spørgsmålet er blot hvordan det stratekiske tilbagetog skal iscenesættes.
Apropos billedet Niels-Holger så læg endelig mærke til hvem det er der stadig er i Dialog med Johanne.

Lars Kristensen

Så længe Enhedslisten ikke vil vælte regeringen fører Enhedslisten selv borgerlig politik.

Hvad vælgerne vil vælge efter valget, det er derimod et stort spørgsmål, for vil danskerne have en borgerlig økonomisk politik, der mere tænker på penge end på mennesker eller vil vælgerne have en socialistisk politik der ikke ved, hvad den selv vil?

Det danske folkestyre behøver en anden slags politikere, end dem der i dag fører sig frem, for det er som om de alle sammen mere vil det kapitalistiske system, selv Enhedslisten, for alle vil have folk ud på arbejdsmarkedet som arbejdsredskaber og hvor er så det levende menneske henne i det skuespil?

Vi skal have folk i folketinget der tager menneskets parti, i stedet for at de tager kapitalens og pengemagtens parti, men det betinger, at vi mennesker også selv begynder at ændre på vores måde at vælge politikere på og ikke mindst begynder at tænke menneskeværdigt, frem for kapitalistisk og husk, socialismen er barn af kapitalismen, hvorfor de begge to skal udsultes og dermed afkræftes, for godt nok har de givet menneskene en bedre tilværelse, men det er godt nok en tilværelse i et gyldent fængsel og med lænker af pengeguld.

Mihail Larsen

Kan det blive værre?

De, der i går d. 4. april så Debatten i TV, vil huske Claus Hjorth Frederiksen for i flere omgange at sige, at han aldrig (som finansminister) ville have turdet fremsætte de finanspolitiske forslag, som den nuværende regering har fremlagt. Hvorfor? For så ville det med garanti have ført til en folkelig opstand ("400.000 på slotspladsen") og en voldsom kritik fra S og SFs side. Ja, det sagde han.

Den logiske konsekvens heraf synes desværre at være, at det set fra et venstreorienteret standpunkt vil være til mindre skade at have en borgerlig regering, der er bange for en venstreorienteret opposition end omvendt. Selv om det også er slemt nok.

Det er lidt som pest eller kolera.

Hvad der kunne tale for, at EL nu siger stop, er, at den nuværende regering er i færd med at køre hele fagbevægelsen ud på historiens mødding. Hjort Frederiksen bemærkede, at det vil være interessant, hvis det lykkes regeringen at sætte 'den danske model' ud af kraft for de offentligt ansatte, for det kan få betydning for, hvordan kommende regeringer tackler fagbevægelsen. Lyt til historiens vingesus.

Peter Larsen, Paul Peter Porges, lars abildgaard, Rasmus Knus, Michael Kongstad Nielsen, Rasmus Kongshøj, n n, Ivy Schousboe, Vibeke Rasmussen, Steffen Gliese, Henning Pedersen, Torben Nielsen, Hans Jørgen Vodsgaard, John Victor Lorck, Lise Lotte Rahbek, Steen Sohn, Jørn Sonny Chabert og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Billedet af en søvnig mand og 3 rejekællinger siger vel noget om hvad der er galt i Dansk politik...

Karen von Sydow

Dette billede er fantastisk, men når det er sagt så er der mange af os, der er glade for at tiden hvor et yderligtgående fløjparti var det ubestridt mest magtfulde parti i Danmark er ovre. Den tid skal ikke komme igen i nye bogstaver.

Tak for det.

Mihail Larsen
Steffen Gliese, Torben Nielsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

Vi må nok erkende at en mindre blå borgerlig regering er at foretrække.

Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Paradigmer, mine damer og herrer! Da der blev ført progressiv politik, skete det på en udbredt folkevilje om fordeling, fordi vi havde nået et niveau i forbruget, hvor det ikke gav mening med de givne muligheder at rage mere til sig for almindelige mennesker. Velfærdssamfundets aflastning var et gode, alle kunne se fordelen ved.
Den teknologiske udvikling på alle områder indenfor de seneste tyve år har givet nye forbrugsmuligheder, så nu har folk lige pludselig igen brug for deres penge selv, synes de, og det er ikke længere entydigt en fordel at velfærdssamfundet påtager sig opgaver, som man nu synes, folk skal bruge egne penge på.
Men grundlæggende er analysen forkert, for det er ikke et enten-eller! Når der produceres mere, lettere og forhåbentlig med mindre og mindre belastning af naturgrundlaget, bliver udbredelse af velstand ikke en modsætning til velfærd, tværtimod. Hvad der ikke er råd til, er den magtfordrejende ophobning af virtuelle madkuponer i en fantasiforladt overklasse.

Rasmus Kongshøj, Per Torbensen, Mihail Larsen og n n anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Claus Hjort siger hvad som helst, og somme tider slipper han af sted med det.

Vibeke Rasmussen

Helt så dystert et billede tegner der sig nu ikke, hvis man f.eks. lytter til Christian Juhl i 'Politisk debat' på P1 30/3.

Han udtrykte her glædelig overraskelse over, hvor central en placering EL har fået – til trods for skuffelse over, at regeringen ikke har givet meget plads. Skrækscenariet ville for ham have været en borgerlig regering, hvor EL så blot kunne sidde i opposition og stille forslag uden at have indflydelse. Som parlamentarisk støtteparti har de en MEGET bedre platform. Desuden udtrykte han en VÆLDIG tilfredshed med finansloven, hvor EL var kommet igennem med en stribe, godt nok små, men gode ting. Og han kunne ikke umiddelbart se noget perspektiv i at vælte regeringen.

Samtalen med CHristian Juhl begynder ca. 12 minutter inde i programmet:
http://www.dr.dk/P1/poldeb/Udsendelser/2013/03/22103151.htm

Sider