Læsetid: 2 min.

Bødskov vil ikke kommentere sag om aktindsigter

Justitsministeren afstår i et svar til Folketinget fra at kommentere Informations gennemgang af lange svartider i ministeriernes sager om aktindsigt og nøjes med at fastslå, at aktindsigter skal besvares ’snarest’
3. maj 2013

Justitsministeriet har ikke kendskab til grundlaget for den pågældende opgørelse, og ministeriet kan derfor ikke kommentere denne nærmere.«

Sådan lyder justitsminister Morten Bødskovs svar til Folketingets Retsudvalg, der har bedt om ministerens kommentar til den gennemgang af ministeriernes svartider, som blev offentliggjort i Information den 16. april.

Gennemgangen har vist, at ud af samlet 1.160 sager er kun 37 procent blevet besvaret inden for den tidsfrist, som offentlighedsloven fastsætter. For 18 procent af samtlige sager har besvarelsen trukket ud længere end to måneder. At 63 procent af samtlige sager har strukket sig ud over tidsfristen, gør ifølge flere journalister ofte aktindsigt ubrugelig som et redskab for pressen til at dække aktuelle sager, selv om det ellers er et udtrykkeligt formål med offentlighedsloven.

På linje med 12 andre departementer har Justitsministeriet selv bidraget med oplysninger til Informations gennemgang, og ministeriet må derfor formodes at have et vist kendskab til »grundlaget for den pågældende opgørelse«. Alligevel nøjes ministeren med at gennemgå de gældende og de kommende regler i forslaget til ny offentlighedslov (L 144) for besvarelse af aktindsigter:

En myndighed skal »snarest« afgøre, om en aktindsigt skal imødekommes, men der gælder ikke en absolut frist. Kun rent »undtagelsesvist« kan besvarelser trække ud, f.eks. hvis der indgår et større antal dokumenter, som kræver nærmere juridiske overvejelser. Hvis en myndighed i forvejen har et større antal ubesvarede aktindsigter, kan det også føre til, at tidsfristen overskrides.

Ministeren nævner – men forholder sig altså ikke til – at det af bemærkningerne til L 144 fremgår, at overskridelser af tidsfristen, som altså kun må ske »undtagelsesvist«, i »det samlede billede af aktindsigtssager for samtlige landets myndigheder ikke må være det normale.«

Et sådant samlet billede af alle myndigheders svartider eksisterer ikke. Informations gennemgang er den første undersøgelse af sin art, men den omfatter alene ministeriernes departementer, så dybest set kan Morten Bødskov ikke vide, hvordan det samlede billede tegner sig. Alligevel mener han, at »en kort frist for, hvornår aktindsigtssager som udgangspunkt skal være færdigbehandlet«, kan medvirke til, at sagerne »behandles og afgøres så hurtigt som muligt«.

Selv hører Justitsministeriet ifølge Informations gennemgang til i den tunge ende.

Således blev kun 16 procent af de aktindsigter i Justitsministeriet, som indgik i gennemgangen, besvaret inden for tidsfristen, mens hele 23 procent trak ud i mere end to måneder.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Anders Feder
  • Heinrich R. Jørgensen
Dorte Sørensen, Anders Feder og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

Morten Bødskovs natur gør ham uegnet til at bestride noget offentlige tillidshverv eller embede.