Læsetid: 3 min.

Danmark følger briternes beslutninger i Afghanistan

Danmark har aldrig fået de oplysninger, som førte til suspensionen af de afghanske fangeudleveringer. Dansk Institut mod Tortur, Dignity, kritiserer regeringen for ikke selv at tage stilling
Afghanske soldater med en fængselsfange ved amerikanernes overdragelse af ansvaret for  det tidligere berygtede Bagram-fængsel, der nu er omdøbt til Afghan National Detention Facility i Parwan. Det skete den 25. marts i år.

S. Sabawoon

11. maj 2013

Danmark har aldrig fået de oplysninger, som sidste efterår førte til suspensionen af fangeudleveringer til den afghanske sikkerhedstjeneste NDS i provinshovedstaden Lashkar Gah.

Det bekræfter forsvarsminister Nick Hækkerup (S) over for Information.

»Briterne siger, at de har nogle informationer, men de er ikke meget for at udlevere dem,« siger han.

Trods den manglende dokumentation valgte regeringen i november sidste år at følge Storbritannien ogsuspendere fangeudleveringen.

»Vi har valgt at lade tvivlen komme menneskerettighederne til gode,« siger Nick Hækkerup og understreger, at hvis briterne er bekymrende over forholdene i NDS-faciliteten i Lashkar Gah, så har han så megen tiltro til samarbejdet med briterne, at han er villig til at følge dem, selv om han ikke kender den konkrete årsag til den britiske beslutning.

Therese Rytter, juridisk chef i DIGNITY, Dansk Institut mod Tortur, har deltaget i flere møder med forsvarsministeren om fangeproblematikken i Afghanistan. Men heller ikke hun kender det præcise grundlag for den danske suspension.

Kan ikke skjule os bag briterne

»Forsvarsministeren henholder sig til, at briterne udleverer så mange fanger, at de har meget større indsigt i forholdene i de afghanske fængsler, end danskerne har. Og hvis de mener, at det er uforsvarligt at udlevere til den afghanske sikkerhedstjeneste i Lashkar Gah, så er det nok uforsvarligt,« siger Therese Rytter.

Men den fremgangsmåde duer ikke, understreger hun. Danmark bør i stedet selv tage stilling til udleveringsspørgsmålet.

»Problemet er ikke, at Danmark følger briterne, når de beslutter at suspendere udleveringerne. Problemet opstår, når briterne en dag beslutter at genoptage udleveringerne. Hvis Danmark her ikke kender grundlaget for den britiske beslutning,hvordan kan vi så vide, at forholdene virkelig er i orden efter dansk målestok,« spørger hun.

I det hele taget mener DIGNITYs juridiske chef ikke, at Danmark og Storbritannien nødvendigvis ser med samme øjnepå udleveringsspørgsmålet.

»Det er vigtigt, at Danmark ikke bare lægger sig i slipstrømmen af andre lande. Hvis det er stater, vi kan have tillid til, og som har samme høje grad af efterlevelse af menneskerettighederne, kan man måske gøre det. Men Storbritannien har tidligere vist, at de ikke har samme høje menneskerettighedsstandardsom Danmark,« siger hun og nævner briternes planer om at udlevere den militante islamist Abu Qatada til Jordan, som er kendtfor at udøve tortur og at anvende torturbeviser i retssager. Og det sagde domstolen nej til.

Hun understreger, at tortur er et så udbredt problem i Afghanistan, at det er svært at tro på, at forholdene pludselig igen skulle være i orden i Lashkar Gah.

»Ifølge FN bliver stort set hver anden fange torteret. Da Afghanistan er en stat, hvor torturen er udbredt og systematisker det naivt at tro, at forholdene kan ændre sig på nogle få måneder,« siger hun.

Tavs forsvarsminister

Forsvarsminister Nick Hækkerup ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Det gør til gengæld Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

»Det er fornuftigt, at Danmark har indstillet udleveringen til Lashkar Gah, men det er dybt problematisk, at Danmark ikke har styr på, hvad der foregår« siger han.

»Det er alarmerende, at vi bare blindt tror på briterne og træffer de her beslutninger uden selv at undersøge sagen«.

Nikolaj Villumsen erkender, at der kan være grunde til, at briterne ikke ønsker at dele oplysningerne med Danmark.

»Det er jo et meget følsomt emne, der handler om samarbejdet med de afghanske myndigheder. Og det kan jo også være, at briterne selv har etlig i lasten i denne sag. Men det ændrer ikke ved, at det er den danske forsvarsministers opgave at sikre, at Danmark er ordentligt informeret om situationen hos de afghanske myndigheder. Det er Danmarks ansvar at sikre,at de fanger, som danskerne har taget, ikke udleveres til tortur,« understreger han og tilføjer: »Det er ikke briternes.«

I det hele taget mener Enhedslisten, at forløbet omkring den danske beslutning om at suspendere udleveringen af fanger til den afghanske sikkerhedstjeneste i Lashkar Gah har været meget rodet.

»Det har været en kaotisk proces, hvor det har været svært at få klarhed over, hvorvidt fangeudleveringen var suspenderet eller ej, både på britisk og dansk side,« siger han og understreger, at hans parti mener, at den danske fangeudlevering ikke bare bør suspenderes. Den bør stoppe helt.

»Selv om en enkelt institution måske kan være i orden, er der ingen garanti for, at fangerne ikke bare flyttes et andet sted hen. Derfor bør Danmark må tage konsekvensen af, at de afghanske myndigheder mishandler og torterer fanger og sikre en retfærdig rettergang samt en sikker afsoning, enten i samarbejde med de afghanske myndigheder eller i Danmark,« siger han.

Nikolaj Villumsen vil nu bede forsvarsministeren om at fremskaffe de oplysninger, der ligger til grund for suspensionen af de britiske og danske fangeudleveringer og forelægge dem for Forsvarsudvalget.

 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu