Nyhed
Læsetid: 2 min.

Departementschef: Rønn traf selv beslutningerne i statsløsesag

Tidligere topchef i Integrationsministeriet, Claes Nilas, peger på Birthe Rønn Hornbech som den ansvarlige for den ulovlige sagsbehandling
Tidligere departementschef i Integrationsministeriet Claes Nilas blev i går afhørt i Statsløsekommissionen i Søborg 

 

Tidligere departementschef i Integrationsministeriet Claes Nilas blev i går afhørt i Statsløsekommissionen i Søborg 

 

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

Indland
7. maj 2013

Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech bliver nu yderligere belastet i statsløsesagen. Under gårsdagens afhøring i Statsløsekommis-sionen forklarede forhenværende departementschef i Integrationsministeriet Claes Nilas således, at ministeren selv traf de afgørende beslutninger i sagen i strid med indstillingerne fra sine embedsmænd.

Det er første gang, at et vidne, der har deltaget i de centrale møder i sagen, over for kommissionen peger på ministeren som den direkte årsag til, at Integrationsministeriets ulovlige praksis over for statsløse fik lov at fortsætte i næsten halvandet år, efter at embedsmændene havde indstillet til ministeren, at ministeriet burde rette ind efter konventionen.

I august 2008 fik Birthe Rønn Hornbech besked om, at Integrationsministeriets Indfødsretskontor i en årrække var kommet til at se bort fra en FN-konvention, der skal sikre statsborgerskab til statsløse unge, hvis de er født og opvokset i Danmark.

Kontoret indstillede, at ministeriet straks rettede ind efter konventionen, og det støttede både den ansvarlige afdelingschef og departementschefen selv. Men ifølge Claes Nilas besluttede Birthe Rønn Hornbech i stedet ved et møde i september 2008, at Indfødsretskontoret skulle undersøge de øvrige nordiske landes håndhævelse af konventionen, før hun ville give grønt lys for en praksisændring.

Det skete, selv om de øvrige nordiske landes praksis reelt ikke havde nogen juridisk betydning for den danske efterlevelse af konventionen. Men som Claes Nilas sagde: »Denne her undersøgelse bliver nu sat i gang, og det er det, der er beslutningen.«

’Jeg må selv afklare det her’

Efter at have undersøgt de nordiske landes praksis indstillede embedsmændene igen i januar 2009, at ministeriet skulle rette ind efter konventionen. Men igen stillede Birthe Rønn Hornbech sig i vejen. Ved et møde den 29. januar besluttede hun ifølge Claes Nilas selv at tage sagen op ved et nordisk ministermøde den følgende sommer.

»Det, der sker på mødet, er, at ministeren siger: ’Jeg må selv afklare det her’,« huskede departementschefen. Og ved et møde i begyndelsen af februar 2009 besluttede hun ifølge Claes Nilas desuden, at de statsløses ansøgninger indtil da skulle behandles som alle andre ansøgninger – og dermed uden hensyn til FN-konventionen.

Den ulovlige sagsbehandling fortsatte ikke alene frem til det nordiske ministermøde i sommeren 2009. På grund af sygdom kunne Birthe Rønn Hornbech ikke deltage i mødet, og først i januar 2010 besluttede hun at rette ind efter konventionen.

Birthe Rønn Hornbech skal afhøres i morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Andersen

Ministeren må tage ansvaret.
Sådan er det.

Jette Abildgaard

Birthe Rønn Hornbech og Claes Nilas = 2 alen ud af et stykke!!

Menneskehadere helt ind til det sted, hvor vi andre har en sjael!

Ole Chemnitz Larsen

Fratager bevidst borgerne en fordel, som de har et retskrav på.

Her et statsborgerskab.

I Tamilsagen drejede det sig som bekendt om den fordel, der ligger i at få samlet sin familie.

Så i retlig henseende må det tilsyneladende lægges til grund, at her er der en ny Tamilsag.

Grundlæggende kræver det en klar hjemmel, hvis man fratager en borger en fordel, som han har et retskrav på.

Jens Falkesgaard, Mette Hansen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Sidst Information skrev om dette kom det frem, at der havde været en praksis gennem længere tid, som bare var blevet videreført efter et ministerskifte, som der jo, i nogle perioder, er nogle stykker af,(Job rotation, red).
Går man ud og siger at kun èn person er ansvarlig, så frikender man jo samtidigt en hel regering for ansvar.

Jens Falkesgaard, Rune Petersen, Mette Hansen, Dorte Sørensen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar

Hvordan var det nu - han var også involveret i Ninn-Hansens sag med samme tema.......

Mandatar Torben Wilken

NEJ Tove Andersen
Claes Nilas kom først til Erik Ninn Hansen (K) som ministersekretær efter at Erik Ninn Hansen selv havde lagt de færdig behandlede og godkendte familiesammenføringssager for Tamilske flygtninge i en skuffe. Derved blev familiesammenføringerne udskud og det var ulovligt. Derfor slap han fri for tiltale sammen med flere andre. Desværre var han ren i kanten senere som direktør i Udlændingestyrelsen og senere i ministeriet i Holbergsgade. Hans holdning til gældende ret er problematisk.

Jette Abildgaard

Kaere Ole Chemnitz Larsen,

Du skriver bl.a. ''Grundlæggende kræver det en klar hjemmel, hvis man fratager en borger en fordel, som han har et retskrav på.''

Desvaerre er det saadan i Danmark, som landet nu er, at lige netop dette sker hver eneste dag, aaret rundt. Hvis ikke du kender en der kender en i det lille land, da kan du godt pakke sammen....uanset hvor slemme tingene er, og hvor store retskrav du har...hele ''systemet'' (manglen paa samme) i vort land er blevet saa bundraaddent, at det ikke er til at holde ud at kigge paa!!

Jeg haaeber saa meget at I - Danskerne - med denne sag - faar oejnene op for, hvorfor I skal have HELE regeringen INKLUSIVE embedsmaendene skiftet 100% ud....ALLESAMMEN - 100%!!! Og, det haster kaere venner!!!!

Heinrich R. Jørgensen

Claes Nilas var embedsmændenes foresatte, og han kan ikke tørre sit ansvar af på ministeren.

Desuden tog unoderne sin begyndelse længe før Birthe Rønn Hornbech blev minister. Før da var Rikke Hvilshøj blev minister (en uventet forfremmelse; muligvis for at kunne gøre hende til syndebuk?), og før da var det Bertel Haarder der havde posten, på det tidspunkt hvor kugler blev støbt.

Jette Abildgaard, Carsten Mortensen, Jens Falkesgaard, Rune Petersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS:til anbefaling - Hør Jesper Tunels (eller hvordan det staves) indslag i P1 s Orientering. Han har lidt mere med om de fjernede mavebælter, der kan blive til ministerens fordel.

Bill Atkins

Statens departementschefer er så indfedtede i de politiske narrestreger, at de, ligesom spindoktorerne, bør gå af sammen med deres ministre ved nyvalg. Ærgerligt at disse topembedsmænd, der i følge dansk forvaltningstradition er garanter for kontinuerlighed i statsforvaltningen, ikke er deres opgaver voksne. De undergraver Staten inde fra.

Jette Abildgaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Carsten Mortensen og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar
H.C. (Hans Christian) Ebbe

Selvom ministeren skal tage ansvaret, så får BRH mere opmærksomhed end hendes format gør sig fortjent

Ole Chemnitz Larsen

Kære Jette Abildgaard

Enig i det sker meget, der ikke er efter bogen

Men for at det er alvorligt, skal det dokumenteres, at de ansvarlige bevidst her brudt loven til skade for de berørte borgere.

Jette Abildgaard

Aah ja Ole Chemnitz Larsen,

Desvaerre er det nogle gange (oftest - om man ikke er i familie med ''de rigtige'') saadan, at uanset hvor meget dokumentation folk har, da bliver retskravet dem alligevel frataget/naegtet.....det eneste dette kraever er, blot en enkelt psykopat i det ''fine'' Danske ''system'', - systemet som ikke eksisterer!

Hvis ikke man vidste det foer, da kigger man blot paa alle de statsloese hvis liv er blevet oedelagt af disse ''mennesker'' som aviserne jo skriver mere om (maaske med undtagelse af Information) end de goer om ofrene...ikke sandt!? Altid...altid den ''fine'' ene procent...!!

Og ja.....''alvorlige'' ting skal dokumenteres....hvornaar er noget 'alvorligt' mon? Naar et menneske doer og, en ''system-ansat'' saa bagefter blot kan sige ''aah ja, det var dog tragisk, her maa jo vaere sket en ''fejl'' '' og vupti, saa fik man sig skilt af med en borger uden at faa andet end en loenforhoejelse.....

Lige netop denne form for mord, foregaar saa ofte - i netop Norden - at man ofte bruger netop Nordens sager som de aller-vaerste eksempler, naar man underviser i forskellige dele af juraen i andre lande.....eksempler der er saa ulaekre, at man knapt kan beskrive dem.....i Norden sidder de skyldige stadig i deres gode og velbetalte job......det er DER jeg (og andre) begynder at stille de store ???, men saadan er der saa meget......maaske de omtalte ''mennesker'' her blot elsker at oedelaegge og myrde andre mennesker, fordi de ikke har samme hudfarve som de selv har (det kunne have vaeret hvad som helst andet) og, da disse 1-procentere jo altid kender nogen der kender nogen andre, jamen saa gaar det jo nok altsammen....:(:(

Hvad jeg lige har beskrevet her Ole - det er den ene ting jeg virkeligt hader og afskyr ved netop Norden - og som altid med lille DK ''flot'' i front ;(:(