Læsetid: 7 min.

Klar til bikini, klar til kamp

Det er forår, og mens bladene springer så naturligt ud, kræver det at krybe i bikini en anderledesmilitaristisk indsats. Fitnesscentre udbyder særlige bikiniklargørende træningsprogrammer til kvinder, der trimmer sig op til en helt ny form for identitet langt fra mandens blik
På Østerbro i København knokler kvinder på Bikini Bootcamp for at komme i form til sommeren. Ifølge psykoanalytikeren Alexandra Olivero-Alvarez er den kvindelige identitet blevet endnu tættere knyttet til kroppen, der fungerer som et fallisk symbol på magt.

Tine Sletting

10. maj 2013

Lykken er at forbrænde fedt i hviletilstand:

»Når I går hjem, vil I kunne mærke, at al energien er brugt, og samtidig vil forbrændingen være i top, også når I sidder i sofaen. Det er da skønt ikke?«

De begejstrede ord lyder fra en toptrænet kvindelig instruktør med headset, der byder velkommen til Bikini Bootcamp i Fitnessworld i Århusgade i København. Mens en technoversion af Lady Gaga lyder i højttalerne, kaster omkring 30 kvinder sig ud i et program med det formål at tage pusten fra hver og en. Under hæsblæsende instrukser køres øvelser i serier, så ansigter koger kokrøde, og sved tegner mønstre på selv løse T-shirts. Enorm koncentration præger de fortrinsvist unge ansigter under en hidsigt bokseragtig øvelse, hvor selvlysende joggingsko hamrer af sted, mens der tælles ned: 5, 4, 3, 2 ... så ved man, hvornår lidelsen får ende.

Kvinder gør klar til bikini, og de gør det for deres egen skyld. Det understreger Winnie Nakkada og Nanna Rasmussen da også adskillige gange, efter pulsen har fået lov at lægge sig med nogle rolige maveøvelser og Beyoncés »If I was a boy«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Højer
  • Jørn Vilvig
  • Inger Sundsvald
Erik Højer, Jørn Vilvig og Inger Sundsvald anbefalede denne artikel

Kommentarer

Olaf Tehrani

Er det nu også nødvendigt at gå disse psykoanalytiske omveje?
Måske ser vi bare det nye udtryk for det trivielle forhold, at kvinder konkurrerer benhårdt og ubarmhjertigt mod hinanden.
(Det er vel en almindelig iagttagelse, at når en kvinde virkelig staser sig op og smukkeserer sig, vil det oftest være fordi, hun skal ud med veninderne.
Læs også Milan Kunderas morsomme kvindeportrætter i romanen .)

Erik Højer

Freuds oprindelige fallos-teorier (dreng ser pige som dreng uden penis med kastrations-angst til følge) kan være meget fristende at overføre på hvad som helst, der handler om køn og identitet. Hvis man har behov for at få genopfrisket sit franske, er her et link til den omtalte artikel af Alvarez-Olivero; jeg har ikke umiddelbart kunne finde det citerede Lacan-citat i den af Byrckel oversatte ordlyd; men det kan jo være andre har mere held end mig.

http://sciences-croisees.com/N2-3/oliveroalvarez.pdf