Læsetid: 1 min.

Løkke: Ingen tårer fra Rønn

Birthe Rønn Hornbech græd ikke, da hun blev fyret, forklarede Lars Løkke Rasmussen, der også afviste, at han i efteråret 2009 blev orienteret om ’substantielle sagsbehandlings-problemer’ i Integrationsministeriet
30. maj 2013

For første gang i Statsløsekommisionens langvarige række af afhøringer var tilhørerpladserne fyldt til sidste stol, da tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går afgav forklaring. Men hvis forventningerne i lokalet var høje, efter at hans forhenværende departementschef Karsten Dybvad havde fortalt, at han i kort form i efteråret 2009 havde omtalt for Lars Løkke Rasmussen, at der var »knas« i Indtegrationsministeriet, var resultatet af de tre kvarters afhøring pauvert.

»Jeg kan fuldstændig afvise, at jeg af min daværende departementschef eller fra nogen anden har modtaget nogen orientering om, at der skulle være, hvad jeg skal sige substantielle sagsbehandlingsproblemer i Integrationsministeriet. Og når jeg kan afvise det, er det fordi, jeg ville have handlet på det. Og jeg ville have husket det,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Fuldstændig udelukke, at der var faldet en bemærkning, kunne han ikke. Det var dog ikke noget, han kunne huske, og frem for alt ville en orientering fra en departementschef aldrig have så løs en karakter: »Det ville aldrig blive meddelt som henkastede bemærkninger. Det ville være i en form, som ikke ville efterlade tvivl om, at der skulle handles.«

Han traf beslutningen om at fyre Birthe Rønn Hornbech, »da det stod klart, at vi skulle have en undersøgelseskommission. Der ville det ikke fungere at have en minister siddende.« Om den aften den 7. marts 2011, hvor han sidste gang snakkede med hende, »efterlod hun mig klart med det indtryk, at hun ikke følte nogen skyld. Hun tog det som en mand, og hun sad ikke og græd ud på Marienborg.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Kan sagen ikke vendes om.
Hvorfor tog Løkke Rasmussen ikke denne bemærkning om "knas" i Integrationsministeriet alvorligt?
Dels når oplysningen kom fra hans egen departementschef og oplysningen kom fra Integrationsministeriets departementschef .Burde det ikke ha´fået advarselslamperne til at lyse for Løkke Rasmussen?
Den mest nærliggende forklaring på Løkke Rasmussens liigegyldighed over for oplysningen kan være, at Løkke Rasmussen alt for godt kendte til forholdene og presset fra DF. Eller måske var det det åndeligefællesskab mellem Venstre og DF der her slog igennem.

Dels sætter denne sag også værdigen af sådanne Kommissionsundersøgelser i et kritisk lys - for hvilken værdi har afhøringerne når langt de fleste ikke er forpligtigede til at tale sandt.