Læsetid: 4 min.

Ny hård kurs over for somaliske asylansøgere

Sikkerhedssituationen i Somalia er ikke længere så dårlig, at den i sig selv kan udløse asyl. Det vurderer Flygtningenævnet, der nu gør op med en praksis fastlagt efter en dom fra Menneskerettigheds-domstolen i sommeren 2011. Bødskov varsler tvangsudsendelser
29. maj 2013

Sikkerhedssituationen i Somalia er i den senere tid blevet så meget bedre, at somaliske asylansøgere ikke længere kan få asyl alene med henvisning til den udbredte vold i landet. Sådan lyder vurderingen nu fra asylmyndighedernes øverste instans, Flygtningenævnet.

»Nævnet har ikke fundet, at de generelle forhold i og omkring Mogadishu i sig selv kan begrunde opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7 (asyl),« skriver nævnet på sin hjemmeside.

Praksisændringen fra Flygtningenævnet får justitsminister Morten Bødskov (S) til at varsle tvangsudsendelser af de somaliske asylansøgere, der fremover vil få afslag på asyl. »Hvis de ikke rejser hjem frivilligt, så vil de blive udsendt tvangsmæssigt,« udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Flygtningenævnets praksisændring sker, efter at nævnet har truffet afgørelse i fem såkaldte prøvesager om somaliske asylansøgere. Afgørelserne i de fem sager lægger op til en markant anderledes behandling af somaliske asylansøgeres sager end tidligere.

Gennem de seneste halvandet år har asylmyndighederne som følge af en principiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg givet asyl til stort set alle asylansøgere fra det sydlige og centrale Somalia.

Domstolen vurderede nemlig i sommeren 2011, at sikkerhedssituationen i området var så dårlig, at alle derfra som udgangspunkt havde krav på asyl, fordi en hjemsendelse af dem ville udgøre en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions forbud mod at udsende mennesker til lande, hvor de risikerer overgreb.

I 2012 fik 93 procent af alle somaliske asylansøgere i Danmark derfor asyl i første instans, Udlændingestyrelsen, efter at kun 22 procent havde fået asyl året forinden.

Det går fremad i Somalia

Som følge af praksisændringen vil somaliske asylansøgere ligesom andre asylansøgere fremover skulle sandsynliggøre, at de er i en konkret og individuel risiko for at blive forfulgt eller udsat for overgreb, hvis de skal have asyl. I de fem prøvesager gav Flygtningenævnet således tre afslag på asyl, fordi de pågældende ansøgere ikke kunne sandsynliggøre noget individuelt asylmotiv, mens to fik asyl, fordi de på trods af fremskridtene i Somalia antages at være i en konkret og individuel risiko for forfølgelse.

I juni 2011, hvor Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afsagde dom i den principielle sag, der førte til en dansk praksisændring, var der åben kamp i Mogadishu og kun en del af byen var kontrolleret af regeringen. Det er ifølge de rapporter, som Flygtningenævnet bygger deres afgørelse på, ikke længere tilfældet.

»Direkte kamphandlinger med brug af våben på begge sider er ophørt, og en vis genopbygning af byen er gået i gang,« skriver nævnet i en af sine afgørelser og anfører også:

»Antallet af civile, der bliver slået ihjel, svinger periodevis, men tendensen har været en markant nedgang i antallet af dræbte civile gennem de sidste par år. Folk kan nu gå og flytte frit omkring.«

Der er ifølge rapporterne også sket en svækkelse af den militante gruppe al-Shabaab, som mange somaliske asylansøgere frygter. Flygtningenævnet noterer, at gruppen nu primært angriber »regeringsmedlemmer, myndighedspersoner og regeringens internationale støtter samt personer, der associeres hermed.«

Nævnet lægger blandt andet vægt på en række rapporter fra Udlændingestyrelsen, der siden april 2012 har været på tre såkaldte fact finding-missioner til Somalia. Udlændingestyrelsen er også asylmyndighedernes første instans.

Styrelsen valgte allerede i februar at skærpe sin praksis over for somaliske asylansøgere, og det er denne praksisændring, som Flygtningenævnet nu stadfæster.

»Vores fact finding mission i april 2012 konstaterede, at sikkerhedssituationen i Mogadishu var forbedret i forhold til tidligere, men det var efter vores opfattelse for tidligt at vurdere, om sikkerhedssituationen var stabil. Valget i august 2012 understregede den gode udvikling. Den efterfølgende fact finding mission i oktober 2012 viste, at sikkerhedssituationen i Mogadishu nu var stabilt forbedret. Det har siden været vores opfattelse, at der ikke er grundlag for at tildele asyl til somaliere, alene fordi de kommer fra Mogadishu. Denne vurdering understøttes også af den seneste fact finding mission i maj måned og af Flygtningenævnets seneste afgørelser,« forklarer kontorchef i Udlændingestyrelsen Jakob Dam Glynstrup.

Hvornår er det sikkert nok?

Asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp anerkender, at sikkerhedssituationen i Mogadishu er forbedret i forhold til tidligere.

»Men det er en kompliceret situation, som kræver, at man ser tilbage på de seneste 20 år, hvor der har været borgerkrig og anarki. Som udgangspunkt havde vi helst set, at man havde ventet med at ændre praksis. Den relativt forbedrede sikkerhedssituation har kun fundet sted i et års tid, og det er en meget kort periode taget konfliktens længde i betragtning,« siger Eva Singer og tilføjer, at man ifølge Dansk Flygtningehjælp under ingen omstændigheder må give afslag til andre personer fra det sydlige og centrale Somalia, end de, som kommer fra Mogadishu.

Ud fra en streng asylretslig vurdering mener Eva Singer, at det er i orden at foretage individuelle vurderinger i stedet for automatisk at give alle somaliere asyl, men kun hvis man tager visse problematikker med i beslutningen:

»Det er vigtigt, at man kun overvejer at give afslag til asylansøgere fra Mogadishu, som fortsat har familie og venner i området, og at man også tager med i sin betragtning, at myndighederne slet ikke er i stand til at give beskyttelse til enkeltpersoner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Laursen

Jeg synes at Morten Bødskov selv skal tage på "fact finding mission" i Mogadishu.

Først var det indvandreforældre, der gemte sig bag parabolerne, og nu er det altså de somaliske asylansøgeres tur.
- Hvad bliver mon det næste "budskab" fra denne totalt upopulære regering, der efterhånden vil gøre alt for at få blot en kreds af tilhængere. - Også selv om de kommer fra den yderste højrefløjs pøbelvælde.

Sagen er jo, at dette lugter langt væk af en veltilrettelagt kampagne. Og ser man på budskabets formulering, er det jo næppe ministrenes eget ordvalg, der præger dem. Formentlig ser vi derfor en færdig kampagne, hvor ministernes fremtidige helt spontane fustrationer forlængst er skrevet ned, og er blevet forsynet med dato for offentliggørelse.

Lars R. Hansen

Med andre ord - lukker den ene gruppe sig mere om sig selv end den anden - eller er alle kulturer ens og lige gode om det.

Jørn Stjerneklar

Til Eva Singer i Dansk Flygtningehjælp....

Der har ikke været anarki de sidste 20 år i Somalia. Gid det havde været så vel. Der har kun været kaos.
Jeg vil på bedste dronninge-maner sende varme tanker til de kenyanske soldater der for tiden kæmper i landet. Tak.

KH
Stjerneklar