Nyhed
Læsetid: 2 min.

Omfattende svindel med dansk Afghanistan-bistand

Mindst 10 danske bistandsprojekter i Afghanistan har været ramt af korruption, svindel og tyveri, viser en aktindsigt fra Udenrigsministeriet. Præsident Karzai påstod under sit besøg for nylig, at den danske bistand er i gode hænder
»Jeg kan med fuldstændig sikkerhed sige til det danske folk, at den afghanske regering vil yde de penge, danskerne giver til det afghanske folk, den største retfærdighed,« sagde præsident Hamid Karzai, da han besøgte Danmark tidligere på året. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

»Jeg kan med fuldstændig sikkerhed sige til det danske folk, at den afghanske regering vil yde de penge, danskerne giver til det afghanske folk, den største retfærdighed,« sagde præsident Hamid Karzai, da han besøgte Danmark tidligere på året. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Indland
23. maj 2013

Der bliver svindlet på alle niveauer med den danske milliardbistand til Afghanistan – lige fra ministeren, som bruger donorpenge på at købe en lejlighed, til regnskabsmedarbejderen, som stikker af med 40.000 dollar efter et besøg i banken. På baggrund af en aktindsigt fra Udenrigsministeriet kan Information i dag tegne et detaljeret billede af, hvordan svindlen med danske bistandsmidler finder sted. I mindst 10 tilfælde siden 2005 har danske bistandsprojekter i Afghanistan således været ramt af korruption og svindel, og dermed er en væsentlig del af de 530 millioner kroner, Danmark hvert år giver i bistand til Afghanistan, havnet i de forkerte lommer.

»Sagerne viser, at korruptionen findes på alle niveauer i det afghanske samfund,« siger Afghanistan-ekspert Christian Bayer Tygesen fra Københavns Universitet.

Han understreger, at det af den grund er naivt at tro, at Danmark kan undgå spild af bistandsmidler.

Christian Bjørnskov, der er lektor og forsker i international økonomi ved Aarhus Universitet, vurderer, at de 10 danske korruptionssager blot er toppen af isbjerget.

Det er imidlertid vanskeligt at gøre op, hvor stor en del af den danske bistand, der bliver svindlet med, da Danmark som oftest giver pengene til store fælles puljeprojekter.

NATO’s antikorruptionschef, Flemming Agerskov, anslog for nylig, at der svindles med en tredjedel af den danske bistand uden dog at kunne fremlægge dokumentation herfor.

Tomme løfter

Da Afghanistans præsident, Hamid Karzai, for tre uger siden besøgte Danmark, garanterede han, at danske bistandsmidler ikke ville forsvinde i korruption.

»Absolut! Jeg kan med fuldstændig sikkerhed sige til det danske folk, at den afghanske regering vil yde de penge, danskerne giver til det afghanske folk, den største retfærdighed – såfremt de giver dem til den afghanske regering og gennem vores budgetsystem, som vi er ansvarlige for,« sagde Karzai til DR.

Størstedelen af den danske bistand kanaliseres i dag igennem Karzais regering, og det er derfor påfaldende, at tre af de 10 sager, Information har fået indsigt i, netop omhandler svindel i hans administration.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) erkender, at Karzais løfter ikke er meget værd.

»Vi ved udmærket, at Karzais bastante udmelding ikke holder i byretten,« siger han til Information. »Men den korruption, der rammer danske bistandsmidler, er meget beskeden i forhold til den samlede udbetaling til Afghanistan,« siger Christian Friis Bach.

Danmark har siden 2002 givet over 3,5 milliarder kr. til genopbygningen af Afghanistan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Benny Jensen

Jørgen

Det nye er, at en minister er taget i ammestuesnak. Nej, vent...
Det nye er, at pengene er godt givet ud. Nej, vent...
Det nye er, at Danmark og især hæren gør det godt. Nej, vent...

Ok - du har ret.

Gad vide om danske ministres medvirken til korruption via skatteyderbetalt bistand til betændte regimer er ansvarspådragende ...

Lisa Ahlqvist, Peter Ole Kvint, Per Torbensen, Nic Pedersen, Andreas Trägårdh og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
ost Ostemad

Han synes da sikkert bare at hans hænder er lige så gode som alle andres. Lidt "administrationsgebyr" skal der åbenbart til.

Lisa Ahlqvist, Per Torbensen, Andreas Trägårdh og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Den deprimerende erkendelse er vel dybest set, at de Skandinaviske / Nordiske normer for, hvad man kan og ikke kan tillade sig og afvisningen af korruption, nepotisme o s v er noget, som er usædvanligt og uforståeligt i store dele af verden.

De nordiske normer er "en mindretals holdning" - flertallet af lande i verden ( incl visse Syd- og Østeuropæiske lande) har det tilsyneladende "fint" med penge under bordet o s v.

Spørgsmålet er - hvor bevæger vi os hen ? er det de nordiske normer, der vinder i sidste ende ? - eller ender det med, at alle bliver lidt korrupte ?

Peter Ole Kvint, Lisa Ahlqvist og Jan Nygaard anbefalede denne kommentar

Krigsforbryderne, gangsterne og narko-bosserne i Karzais regering og i parlamentet - den anden-mest korrupte regime i verdenen iflg. Transparency International - har svindlet med bistandsmidler? *SHOCK*

Mandatar Torben Wilken, Lisa Ahlqvist, Andreas Trägårdh, Jens Overgaard Bjerre og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er positivt, at det forarger dansker, at man bestikker i Afghanistan, i nogle tilfælde godtager det danske skattevæsen, hvis man handler i lande, hvor bestikkelse er reglen og ikke undtagelsen, bestikkelse bogført som salgsfremmende omkostninger.

I Danmark har vi en hel finanssektor, hvor centralt placerede personer tjener på dårlig vejledning fra banken. Hvordan vi opfatter integritet afhænger af, hvordan man som borger i samfundet vægte ærlighed, redelighed og retfærdighed.

Marianne Nielsen

Jeg bliver godt gammeldags forarget!!
Jeg har ligeledes hørt, at Chr. Friis bach også syntes, at DK skulle være de første til at støtte Zimbabwe :-(
Ærligt talt: Når vi skal støtte individer som Mugabe og Karzai, så tror da pokker, at der ikke er råd til at yde hjemmehjælp til borgere i DK.

Lisa Ahlqvist, Nic Pedersen, Per Torbensen, Jan Nygaard og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Jeg har før sagt det: hvor dum eller godtroende kan man tillade sig at være. Det er helt ufatteligt hvordan denne regering bruger vores penge på. Læser regeringen ikke aviser. Følger de ikke med i Folketinget. Har ministeren ingen rådgivere. Hvad fanden laver regeringen. I Danmark sætter den folk i den situation, at de ikke kan leve uden at skulle tigge eller stjæle for at overleve. Eller må have svensk Røde Kors hjælp.

Og så strinter man med pengene til en verdenskendt korrupt svindler som Karzai. Hvad med at gå ulandshjælpen igennem med en tættekam. Det er utroligt mange milliader af kroner, som forsvinder og som man ikke kan gøre rede for. Vi har også danske borgere, som har behov for et ordentligt liv. Men det vist ikke gået op for de kristne radikale, S og SF. De er for fine på den!

Lisa Ahlqvist, Peter Ole Kvint, Per Torbensen, Nic Pedersen, ulrik mortensen, Jan Weis, Katrine Visby og Marianne Nielsen anbefalede denne kommentar
Katrine Visby

Det kunne de fleste af os vist godt have gættet, at pengene ville havne i de forkerte lommer.
Det er en stor provokation at se på, når de fattige i Danmark er blevet fattigere, og vi bliver proppet med afgifter - nå nej vi kan få lidt billigere sodavand, så vi kan få lidt flere diabetes tilfælde.

Det må være et spil statslederne har kørende, når Thorning står og trykker Karzai i hånden velvidende at ikke alle pengene går til de rette vedkommende.( for så naiv kan hun da ikke være)

Hun har posten i EU for øje nu. Efter at have kørt landet i sænk. Mit gæt er, at hun er ude af DK inden den næste 1.maj 2014. Hvem ved hvilken rådden frugt der kommer flyvende igennem luften næste gang.
Jeg synes bare befolkningen skulle fyre hende nu.

Ole Munk, Lisa Ahlqvist og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Jan Nygaard

Forsvindende lidt svindel med dansk Afghanistan-bistand ville være en nyhed...

Selvfølgelig mener Karzai at dansk bistand 'er i gode hænder'.

Nemlig hos alle de svindlere, der rager danske skattemidler til sig. Sig mig engang: Hvad havde man egentlig forestillet sig?

Send flere penge!

Nic Pedersen

"Karzai garanterer" ?

Ja så?

Det lyder som han skylder os penge så. Mange penge!

Sådan 530 mill. kr. årligt er alligevel ca. en hundredekroneseddel pr. dansker.

Vi kunne jo starte med at gøre udlæg i HTS og andre gavmilde ministres løn og pensioner, så kan de gå videre med inddrivelse og inkasso hos hr. Karzai.

Mandatar Torben Wilken, Per Torbensen og Lisa Ahlqvist anbefalede denne kommentar
Lisa Ahlqvist

BORGMESTER KARZAI ER SKAM EN FIN MAND, SOM DOVNE ROBERT

Ja, det godt nok lige lovlig radikalt, efter det meste af dronningeriget så borgmester Karzai indoktrinere DRs interviewer, at de selvsamme vennetjenester osse foregår lige pt og nu i Danmark, at den Radikale Udviklingsbistandsminister, Christian Friis Bach ikke øjeblikkeligt stoppede al bistandshjælp til Karzai og hans røverbande.

For når det drejer sig om leverpostejsdanskere, som hele Danmarks Dovne Robert, som jeg for et par uger siden retfærdigvist omdøbte til Busy Bob, ryger ikke blot nuv bistandshjælp, men alt Busy Bob har ruffet til sig de sidste 15 år, skal returneres til kommunens tærskehold, med renter. Og selv hans hund og papegøje ryger med en tur i gældsfængsel. Det bare ferie.

Men, når det så drejer sig om fine exotiske udenlandske ledere, som bl.a. Karzai, (og lad dog vær med at kalde ham præsident, da han knap nok regerer mere end lige inde i og lige foran paladset, hvor duerne holder til) så hvisker man end ikke om tilbagebetaing og da slet ikke strafferenter. Nætak, for Karzai, borgmesteren fra noget af Kabul, er skam en fin mand. Med flotte grønne kapper fra Paris' fornemmeste haute couture boutiques. Betalt til tiden af Friis Bachs specialkontokontor for travle borgmestre.

Så, næste gang du ser hr Bach, der ikke er så radikal, så det gør noget, så spørg lige denne fine herre fra Danmarks Kontokontor for Exotiske Forarmede Landes Foramede Borgmestre, hvorfor der er så stor forskel med Dovne Robert og tyveknægte som næsten borgmester af Kabul, den ærede Karzai?

Svaret kan du bare glemme, for hr Bach er beskyttet af Bødskovs nye smarte Offentlighedslov.

Så ka du bare la vær med at være så næsvis.

Philip B. Johnsen

@Lisa Ahlqvist 24. maj, 2013 - 19:06

Jeg har begået en forargelses svada, lignende din i en anden tråd, hvorefter Bill Atkins svarede mig:

Philip du ved da godt, alle der tjener mere end 50.000 US dollars om måneden, er hvid og uskyldig!

Må jeg foreslå Information at lave en opsamling af hele denne debat blandt politikere og "velmenene" lederskribenter m.m.

Det er eksempelvis ikke mere end en uge side, udviklingsminister Christian Friis Bach i en debat på P1 næsten aggressivt og gentagne gange fastholdt, at alt var i orden og under kontrol i Afghanistan.

Alle, der har beskæftiget sig med emnet, vidste og ved, at manden stod og løj for åben mikrofon.
Hvad fanden bilder ministeren sig ind?

Vi oplever det samme i indvandrerdebatten, hvor borgmester Mee har udtalt, at hun ønsker et samarbejde med helt ekstreme muslimske grupper og personer. At hun på det seneste i en konkret sag trak i land, har intet ændret ved borgmesterens grundholdning.

Lisa Ahlqvist

Philip B. Johnsen

Undskyld, men jeg forstår slet ikke, hvad du mener, mr Philip. Og, $50.000 per md, wow, så meget har jeg end ikke om året. Og hvordan kommer Bill Atkins (er han a dinkum Oz?) ind i billedet.

Jeg forstår slet ikke, hvad I har gang i. Er det dig fra the US+ eller den anden. If so, please, make your point clear.

Lisa Ahlqvist

Hvis man stopper al ulandshjælp i morgen, går alle luksusbilfabrikkerne konkurs få dage senre!

For ingen har vel nogensinde set diktatorer fra den 3. verden køre i Lada?

Leif Høybye

Hvorfor hidser I jer op over korruption i Afghanistan. Det er vel en del af deres kultur med økonomisk korruption. Selv hvis det er rigtigt at 1/3 er gået til korruption, så er 2/3 gået til de rigtige.
Jeg kan slet ikke se, hvordan det skulle hænge sammen med kontanthjælpmodtagere og antallet af hjemmehjælpere herhjemme.
Herhjemme hedder korruptionen netværk (det er gennem sine netværk, man kan få et job) har man ikke det rigtige netværk, så er man på den. Det hedder vel også vennetjenester. Så er der almindelig kollegial korruption. Klapper jeg dig på skulderen, så skal jeg nok også klappe dig på skulderen. Der findes sikkert mange andre former for ikke økonomisk korruption. Så spar jeres forargelse- og giv de, der arbejder i Afghanistan tid og arbejdsro til stille og roligt at mindske den økonomiske korruption

Lisa Ahlqvist

Hej Leif, tror nok det er dg, der hidser dig op. Men hvad har du så oplevet, som får dig til at holde med bjergrøveren og borgmesteren fra Kabul, Karzai.

han garanterer at yde pengene retfærdighed - det løfte skulle han vel nok kunne holde? Der er jo ikke så megen retfærdighed i det hele taget.