Interview
Læsetid: 5 min.

Er Thorning en ny Stauning?

Helle Thorning-Schmidt som den nye Thorvald Stauning? For mange lyder det som en forrykt sammenligning, men måske er statsministeren i gang med at føre Socialdemokraternes politik og syn på velfærdssamfundet tilbage til Staunings tid. Det vurderer i hvert fald Peter Nedergaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet
Professor Peter Nedergaard mener, at den nuværende S-ledede regering på bl.a. skatteområdet og i forhold til erhvervslivet fører en politik meget lig den, Thorvald Stauning førte i sin embedsperiode.

Tine Sletting

Indland
18. maj 2013

Det er mere end 70 år siden, at Danmarks statsminister hed Thorvald Stauning. Dengang lå Staunings og Socialdemokratiets tilslutning på over 40 procent af vælgerne. I dag står Socialdemokraterne – som partiet kalder sig nu – til omkring 15-16 procent af stemmerne, når meningsmålingsinstitutterne spørger danskerne, hvem de ville stemme på.

Men måske er der udsigt til, at Socialdemokraterne snart vil opleve fremgang i meningsmålingerne. Det vurderer i hvert fald Peter Nedergaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Den nuværende socialdemokratiske ledelse skal nok ikke regne med en ’stauningsk’ tilslutning lige med det første, men ifølge Peter Nedergaard er der tegn i Socialdemokraternes aktuelle politik, som indikerer, at partiets ledelse med statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon i spidsen er ved at føre Socialdemokraterne tilbage til partiets oprindelige udgangspunkt – perioden fra grundlæggelsen i 1871 og frem til 1960 og H. C. Hansen, der ifølge Peter Nedergaard definerer de socialdemokratiske rødder.

»Hvis man skal placere Staunings Socialdemokrati på den politiske akse i dag, var det efter min mening et midterorienteret Socialdemokrati. Stauning ville i dag ligge på højrefløjen i Socialdemokratiet, fordi han havde en ambition om at være et bredtfavnende midterparti. Nogle gange skrev Stauning politiske kommentarer, som kunne ligne venstrefløjspolitik, men i den praktiske udførelse og gennemførelse af politikken var han midterorienteret,« siger Peter Nedergaard.

»Min påstand er, at Stauning fører de socialdemokratiske værdier fra partiets grundlæggelse videre, og det er først fra 1960’erne – med Jens Otto Krag som den store synder – at partiet går imod de grundlæggende værdier fra Staunings tid. Der sker forfaldet, som jeg ser det,« siger Peter Nedergaard.

– Finansminister Bjarne Corydon sagde for nylig, at Socialdemokraterne ikke er et venstrefløjsparti. Hvis man har opfattelse af, at Socialdemokraterne historisk set er et parti på venstrefløjen i dansk politik, er det så forkert?

»I praksis er det. Det kan godt være, at man kan finde valgprogrammer og principprogrammer som ligger på venstrefløjslinjen. Men det er først, da Krag beslutter sig for at konkurrere med SF om stemmerne på venstrefløjen, at Socialdemokratiet rykker til venstre. Så hvis man skal forsøge at skabe ræson i den linje, som partiet følger i dag, så forsøger ledelsen at bryde med den nære fortid for at vende tilbage til partiets rødder.«

Ifølge Peter Nedergaard er der flere lighedspunkter mellem Staunings socialdemokratiske politik og den politik, som Helle Thorning-Schmidt fører som leder af den nuværende regering med Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Det gælder blandt andet på skatteområdet, målet om arbejde til alle, forståelsen for erhvervslivets interesser og erkendelsen af nødvendigheden af at have produktion.

»Det er forkert, hvis man tror, at Socialdemokratiet altid har været tilhængere af høje skatter. I Staunings første principprogram som formand gik han ind for afskaffelse af skatter, og den nuværende regering har også erkendt, at skattetrykket ikke kan hæves mere. I stedet begynder de at bruge skattelettelser som middel til at skabe vækst,« lyder Peter Nedergaards analyse.

Flittighed er værdifuldt

I et forord til et af de gamle Rich’s-album fra 1939 skriver Stauning under overskriften »Vort flittige Folk«:

»Lær af Bogen at værdsætte Flid og Arbejde, og vær overbevist om, at det kun er ved flittig Udøvelse af Kræfterne, at Mennesket naar til en lykkelig Tilværelse. Uvirksomhed og Dovenskab er menneskenes Fjender. Ved Flid og Arbejde kommer de enkelte frem, og hver enkelt er med til at skabe et Samfund, der kan yde en god Tilværelse baade under Arbejdet, og naar Livsaftenen melder sig.«

Det er ifølge Peter Nedergaard et klassisk og sigende Stauning-citat:

»Flittighed er en kernesocialdemokratisk værdi. Flid er essensen. Er man ikke flittig og arbejdsom, gør man ikke det, man skal som menneske. Man skal yde alt det, man kan via sit arbejde,« siger Peter Neder-gaard.

– Er det derfor, vi i dag hører mange socialdemokrater tale om ’ret og pligt’ – eksempelvis beskæftigelsesminister Mette Frederiksen – i forbindelse med kontanthjælpsreformen?

»Ja, og ikke engang med ret først – men med pligten først. For Stauning var der ingen tvivl om, at først kom pligten og så kom retten. Ifølge Stauning var alle mennesker tandhjul i at få det danske samfund til at fungere, så man skulle bidrage med det, man nu kunne.«

Kritik af S-ånd er forfejlet

Erhvervslivets vilkår er også kommet øverst på den socialdemokratisk ledede regerings dagsorden i forbindelse med forhandlingerne om en vækstplan. Her har regeringen foreslået selskabsskattelettelser og diverse afgiftslempelser. Det fik mange folkevalgte socialdemokrater både på Christiansborg og på rådhusene rundt om i landet til offentligt at kritisere partiets ledelse. Men den kritik er ifølge Peter Nedergaard forfejlet, fordi erhvervslivets vilkår og forudsætninger siden Socialdemokratiets grundlæggelse har været altafgørende.

»Socialdemokratiet havde fra partiets begyndelse fat i stort set alle de privatansatte arbejdere. Men i kølvandet på ungdomsoprøret blev det private erhvervsliv ofte nærmest lagt for had, og Socialdemokratiet allierede sig med venstrefløjen i fagbevægelsen for at sikre økonomisk demokrati til lønmodtagerne. Det er fortid nu, hvor partiet igen forsøger at gøre det attraktivt at være erhvervsdrivende som på Staunings tid. Når mange socialdemokrater i dag vender sig mod skattelettelser, tror jeg, det skyldes, at de ikke kender partiets rødder. I stedet er det partiets periode fra 60’erne, der er kendt, og der handlede det jo om at skabe en meget stor velfærdsstat. Det er et par generationer af socialdemokrater, der er gået for langt til venstre, og derfor kan det være svært at huske, hvad Socialdemokratiet oprindeligt stod for,« siger Peter Nedergaard.

Mere produktion i Danmark

Den nuværende socialdemokratiske ledelse er ifølge Peter Nedergaard også nået til den erkendelse, at vi i Danmark er nødt til fortsat at have produktion. Tidligere lød argumentet ofte, at danskere ikke kunne konkurrere på produktionsvilkår med asiatiske lande.

»Men i dag bliver der ikke kun fokuseret på kreativitet og innovation. I dag er regeringen også optaget af skorstene, hvis de har det nødvendige partikelfilter på, så der kan blive produceret varer i Danmark af faglært arbejdskraft. Thorning har accepteret ’stauningismens’ påpegning af, at det er nødvendigt med produktion for at skabe indtægter og arbejdspladser til alle,« forklarer Peter Nedergaard.

Men når Helle Thorning-Schmidt og S-ledelsen ifølge Peter Nedergaard forsøger at genskabe Socialdemokraternes storhedstid ved at vende Staunings ’urkode’, kan det jo undre, at ikke flere vælger at stemme socialdemokratisk?

»Partitoppen mangler en fortælling. Det er sagt før, men det er sandt. Jeg ved ikke, om det er, fordi de ikke er bevidste om, hvad de gør, men de mangler helt at fortælle, hvorfor de gør, som de gør. De privatansatte arbejdere ved ikke, at Socialdemokratiet rent faktisk fører en politik lige nu, som er mere gunstig for dem, end den har været i mange år. Begynder de at kommunikere til den vælgergruppe, kan det være, at flere finder Socialdemokratiet attraktivt at stemme på. Samtidig kunne man også med fordel trække tråden mere bevidst tilbage til Staunings ideer,« siger Peter Nedergaard.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Ævl.
Man kan ikke sammenligne tider på den måde. Der var forskel på Staunings tid og Helle Thornings tid, det behøver vi ikke diskutere. Men Stauning var eksponent for klassesamarbejdet, og Helle mener slet ikke, der findes nogle klasser, i hver fald ikke nogen klassekamp. Der er en forskel. Stauning bekæmpede kommunisterne, Helle har ikke nogle at kæmpe imod, andre end sine egne dæmoner.

Bob Jensen, Maja Skov, Else Damsgaard, Bill Atkins, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Bjarne Nielsen, Karsten Aaen, John Vedsegaard, Niels Mosbak, Lars Peter Simonsen, Carsten Mortensen, Søren Roepstorff, Peter Ole Kvint, Reda Ammari, lars abildgaard, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Mona Jensen, Heinrich R. Jørgensen, Holger Madsen, Niels-Holger Nielsen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

Ja, en hel del er bestemt ævl, men Nedergaard bliver vist også skudt en del i skoene her!?
Nedergaards redegørelse for at S ikke altid var, hvad det opfattes som af mange i dag, er god nok.
Det gad jeg faktisk høre/læse uddybet uden journalistfilter.

Carsten Munk, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

Det er da noget af en nyhed at Stauning var neoliberal.

Else Damsgaard, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Alan Strandbygaard, Brian Pietersen, Leif Højgaard, Peter Ole Kvint, Anders Kristensen, Peter Nielsen, Steffen Gliese, Benny Jensen, Dorte Sørensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Henrik Rude Hvid, Flemming Andersen, Niels-Holger Nielsen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Gid du altid var så klar i mælet Michael. Selvfølgelig kan man pinde din kritik ud i forhold til den groft ahistoriske fortælling, som dette menighedsinterview er udtryk for. Men det er der ligesom ikke grundlag for så længe der ikke har vist sig nogen forsvarerer for det sentimentale og ahistoriske vrøvl. Du får lige en anbefaling til her!

Nic Pedersen

Han VAR nu nok bare socialdemokrat. men måske er og var S og Stauning bare ikke, hvad mange gerne har villet tro?

Ole Hilby, Lars Peter Simonsen, Søren Roepstorff, lars abildgaard, Olav Bo Hessellund, Rasmus Kongshøj, Kristian Rikard, Jakob Lilliendahl og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Helle Thorning bliver næppe en ny Stauning, selvom hun begynder at ryge cigarer.

Måske bliver hun en ny Imelda R. Marcos, hvis hun køber sko i stedet for tasker.

Michael Madsen, Anders Reinholdt, John Vedsegaard, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Lykke Johansen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

I grunden var han vel værre end neoliberal. Han var fx. også benhård antikommunist og langt hen ad vejen indstillet på samarbejde med de tyske fascister. Men det er selvfølgelig en kompliceret diskussion, som nok de færreste er parate til at tage op, her i ønsketænkningens interregnum.

Anders Reinholdt, Bjarne Nielsen, Ole Hilby, Lars Peter Simonsen, Anders Kristensen, lars abildgaard, Olav Bo Hessellund, Rasmus Kongshøj, Flemming Andersen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

For det første begynder damen nok ikke at ryge cigarer, og for det andet ville hun bare blive for lækker med det skæg.

Michael Madsen, John Vedsegaard, Bjarne Nielsen, Ole Hilby, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Flemming Andersen, Heinrich R. Jørgensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

Det er nu ellers en potentielt interessant diskussion.

Hans Jørn Storgaard Andersen, Ole Hilby, Kristian Rikard, Flemming Andersen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen
Stephan Paul Schneeberger

at Stauning har været på højrefløjen af socialdemokratiet er intet nyt, og derfor var han ikke særlig populært bland de socialdemokratier i Europa som var mere til venstre som f.eks. dengang det østrigske socialdemokrati, det svejtsiske socialdemokrati og det tyske USPD som dannede faktisk en egen internationale i protest mod den den slags reformisme.

Karsten Aaen, Lars Peter Simonsen, Reda Ammari, lars abildgaard, Jakob Lilliendahl, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Erik Jensen

Se eller gense valgvideoen med Helle Thorning og Stauning på Christiansborgs stille og mørke gange. Stauning på portrætmaleriet nikkede billigende til Helle.

"Helle Thorning er den sande arvtager, der regerer i overensstemmelse med de stolte socialdemokratiske fædre. Hun kan lede landet, nu ikke længere ud af kaos, men ud af det mørke, som har sænket sig over landet pga. den borgerlige blok. Stående på skuldrene af forfædrene er hun således den, der kan stå som garant for velfærd og tryghed og lede os ud af mørket" Citat af Peter Nielsen. Se linket herunder

Mon ikke også han er skuffet idag? Jeg og mange andre er ihvertfald...

Socialdemokraternes valgvideo 2011 (2:15) med Stauning; "Klar til forandring" eller "Christansborg om natten..." kan stadig ses på YouTube.

http://m.youtube.com/#/watch?v=yrg5pU6vslA&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3Dyr...

Peter Nielsen anmeldte valgvideoen i Information "Helle for lys i mørket"

http://www.information.dk/277447

Maja Skov, John Vedsegaard, Karsten Aaen, Dorte Sørensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Anders Lundkvist

Det er da rigtigt at Thorning og Stauning kan være enige om det med ret og pligt. At man skal være flittig (ingen dovne-Roberter). At der skal være produktion i Danmark (!). Men det er alt sammen banaliteter, som næsten alle – fra venstre til højre – har været enige om i de sidste 100 år eller mere. Ligesom at man ikke må være syndig.

Så lad os se på politikken, fx dette Stauning fra juni 1931, altså fra begyndelsen af krisen:

” Den kapitalistisk-liberalistiske teori om nedskæring af de offentlige udgifter i krisetider må bekæmpes, da virkningerne bliver mindre købeevne og forøget arbejdsløshed. Stat og kommune bør netop ved at iværksættelse af offentlige arbejder og ved opretholdelse og udbygning af sociale og kulturelle institutioner for hygiejne, sociallovgivning, skolevæsen osv. bidrage til den størst mulige produktion og omsætning. men da kriserne sikkert vil få lang varighed eller vil være tilbagevendende, må det tilrådes, at staten og kommunerne skaber et organ, der kan tilvejebringe plan for større offentlige arbejders udførelse, således at samfundets indsats på dette område ydes i tider, hvor det private initiativ er lammet af krisevanskeligheder.” (Citatet er fra Svend Aage Hansen og Ingrid Henningsen: Danske Socialhistorie 1914-39, s. 279, Gyldendal 1984).

Altså keynesianisme (før Keynes); udbygning af den offentlige sektor, fordi det private initiativ er lammet; og endda lidt socialistisk planøkonomi, som han andre steder talte begejstret om, fx så Socialdemokraterne dengang ikke Valutacentralens kapitalkontrol som noget midlertidigt, men som et skridt i den rigtige retning.
Heroverfor fører Thorning en nedskæringspolitik, der undergraver købekraften; hun skærer den offentlige sektor ned (vækst her på sølle 0,4%), ved at fyre statsansatte og ved at tvinge kommunerne til ligeledes at fyre i store bundter; i stedet satser hun på det private initiativ, selv om det – som i 30erne – ikke rokker sig ud af stedet.
Jeg kan kort sagt ane visse forskelle mellem Stauning og Thorning.

Lad os blade videre til side 282 i nævnte bog, der handler om Staunings faktiske beskæftigelsespolitik:

”Visse indgreb havde til formål at skabe mere arbejde /hvormed menes 'arbejde', ikke 'arbejdsudbud', min bemærkning/, andre havde til hensigt at sprede det eksisterende arbejde på flere hænder. Til den første gruppe hørte nødhjælpsarbejder, andre offentlige arbejder, grundforbedringslån, foranstaltninger til fremme af byggeriet og tilskud til merbeskæftigelse. Til den anden gruppe må henregnes den nedsættelse af aldersgrænsen for opnåelse af aldersrente fra 65 til 60 år, som skete i 1937, og visse bestemmelser i overarbejdsloven /nemlig stramninger/ af samme år. Til samme arbejdsfordelende kategori hører, selv om den ikke var bestemt af krisesituationen, ferieloven af 1938, der gennemførte to ugers ferie med løn for arbejdere og funktionærer.”

Kan man ikke, professor Nedergaard, her ane en vis forskel til Thornings politik? Stauning vil bekæmpe arbejdsløsheden ved at fordele det eksisterende arbejde, Thorning ville have at de beskæftigede skulle arbejde 12 minutter mere og at ældre skal arbejde i flere år; hun vil øge arbejdsudbuddet, selv om det i krisetider betyder øget arbejdsløshed.

Stauning var en god socialdemokrat, Thorning er en god liberal. Det er forskellen.

morten Hansen, Finn Bendixen, Maja Skov, Christian Sinding Nellemann, Kirsten Stausholm, John Vedsegaard, Anders Reinholdt, Karsten Aaen, Claus Piculell, Niels Mosbak, Dennis Berg, Esben Maaløe, Jakob Lilliendahl, Brian Pietersen, Lars Peter Simonsen, Claus G. Jørgensen, Leif Højgaard, Steffen Gliese, Reda Ammari, Dorte Sørensen, Erik Jensen , Robert Ørsted-Jensen, Heinrich R. Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Casper Fryd Rækjær, Pia Nielsen, Sabine Behrmann og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Stil op i kolonnen, så sørger Klassesamarbejde A/S for resten.

Peter Hansen

Det er en meget interessant artikel. Tror nu mere HTS og Corydon er blevet inspireret af Schröder i Tyskland, som for 10 år siden gjorde meget af det, som de gør nu.

Mange hilsner

Peter Hansen

Philip B. Johnsen, Olav Bo Hessellund, Levi Jahnsen, Karsten Aaen, Nic Pedersen, morten andersen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Gør din Pligt og kræv din Ret

Citatet er inskriptionen på det danske Socialdemokratis ældste fane, som i 1872 var med i slaget på Fælleden

Under Thornings regime har læger, lærere, KHmodtagere, studerende, ledige og syge mistet i tonsvis af ret.
Til gengæld har alle disse grupper blevet stillet overfor nye pligter, for at andre kunne få det bedre.

Noget der halter??

Martin Madsen, Maja Skov, Kirsten Stausholm, Anders Reinholdt, Bjarne Nielsen, Niels Mosbak, Dennis Berg, Esben Maaløe, Lars Peter Simonsen, Reda Ammari, lars abildgaard, Steffen Gliese, Niels-Holger Nielsen, Rasmus Kongshøj, Jakob Lilliendahl og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Jeg er enig med Peder Nedergaard et langt stykke hen ad vejen. Som jeg har forstået historien var Stauning i højere grad pragmatiker mere end ideolog - og det er måske hans største fortjeneste, også selv om eftertiden har tolket hans motiver og drivkraft anderledes.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Jeg er ikke overrasket. Det her havde Karl Marx forudset, da han sagde:

Historien gentager sig ... anden gang som farce!

morten Hansen, Maja Skov, Anders Reinholdt, Bjarne Nielsen, Karsten Aaen, Lykke Johansen, John Vedsegaard, Niels Mosbak, Lars Peter Simonsen, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Erik Jensen , Niels-Holger Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Hugo Barlach

Nok engang: Ævl! Enten er professoren skabs-socialdemokrat, eller osse' er han et eklatant udtryk for en art af akademiker, der ikke skal risikere noget og helst og snakke de gældende magt-relationer efter munden. Eller også har han nået en alder, hvor han mener, at hans egne små aha-oplevelser absolut skal deles med resten af verden.

For den siddende regering har under alle omstændigheder været i stand til, på tromlende vilkår, at udbrede en generel usikkerhed i befolkningen med reformiveren og den Corydonske magt-arrogance, især overfor de offentlige ansatte, de små indkomster i samfundet eller de instanser, som varetager opgaver på offentlighedens vegne, f.eks. lægerne. Samtidig har den siddende regering givet skattelettelser til topskatteyderne, 92 milliarder til erhvervslivet uden modkrav og bedt det økonomiske underdanmark om at betale festen! Så hvor i alverden er sammenligningen til Stavnings samtid?

Jeg er imidlertid udmærket klar over, at det er DF, som har markedsført synspunktet omkring en generel usikkerhed i samfundet rundet af en uforståenhed, der handler om, at vi slet ikke forstår, hvorfor overdanmark overhovedet ikke skal deltage i krisen, man snarere friholdes. Og i en venstreorienteret sammenhæng har man måske vanskeligt ved, at den politisk ideologiske barriere imellem DF og EL kan føre til en uhellig alliance på konsekvenserne af den siddende regerings politik.

MEN, der er med udsigten til et valg, som sender den siddende regering i hegnet, måske nok grund til at revidere, hvad dansk politik for tiden er udtryk for. Og her mener jeg slet ikke, at man bør lytte til hovedkanalernes sædvanlige politiske kommentatorer. Der blot er rørende enige om, at de selv skal høres igen imåren', for så er deres job sikrede. Der er med andre ord naturlige årsager til at DF og EL på en lang række af fortrinsvis sociale aspekter har nærmet sig den same indignation, som ellers har været venstrefløjens adelsmærke.

Det kan der siges meget mere om, så foreløbigt er opfordringen, at man tænker sig om, førend man overfalder DF af ideologiske årsager. Med en mere blå regering, som på vælgerbedragets vilkår kom til magten, ja så er det måske netop tiden til på åbne vilkår at genoverveje dele af DF's dispositioner i øjeblikket. De kan så ændre sig eklatant, når en blå regering igen sætter sig i sædet på baggrund af den siddendes regerings foreløbige magt-fuldkommenhed.

Men hvorfor ikke sondere DF's villighed til at slå slag for underdanmark? For såfremt den ikke står til praktisk efterprøvning, så standser DF's fremgang. Så er der lidt at tænke over...

Med venlig hilsen

Maja Skov, Kirsten Stausholm, Carsten Munk, Bjarne Nielsen, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Lars Peter Simonsen, Carsten Mortensen, Søren Roepstorff, Flemming Andersen, Heinrich R. Jørgensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Forskellen er 23%.

Carsten Mortensen, Peter Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Hugo Barlach

Jeps Jesper. Og det er galt nok. Men DF har spist de utilfredse socialdemokrater, som efter Sass-Larsens sandkasseagtige kommunistforskrækkelser ikke har turdet EL. Og det betyder, at vælgerne fortiden fordeler sig atypisk, hvis man ser bort fra, at nogle hopper på den liberale tankegang, og dermed svigter sig selv og en i øvrigt fornuftig venstreorienteret opposition til den siddende mørkeblå regering - eller i det hele taget mørkemænds tendens, som tilfældet er...

med venlig hilsen

Heinrich R. Jørgensen

Stauning havde et menneskesyn og et samfundssyn, der var meningsfulde. Ikke at udvise flid (at gøre sig umage), eller ikke at arbejde (et udsagnsord, ikke et navneord), leder erfaringsmæssigt til både den enkeltes dehumanisering og til samfundsmæssig deroute.

Peter Nedergaard synes at udtrykke sig på en måde, hvor 'arbejde' har skiftet ordklasse, fra udsagnsord til navneord. Fra betydningen 'at en person 'gør indsats med sigte på at udrette noget' til en betegnelse for et kontraktmæssig forhold, hvor én person har gjort sig til en andens tjener. En sådan sproglig misforståelse vil gøre det umuligt at fatte, hvad Stauning forsøgte at udtrykke.

Peter Nedergaard:
"For Stauning var der ingen tvivl om, at først kom pligten og så kom retten."

Mon Stauning talte om pligt og ret i bestemt form? 'Pligt' og 'ret' henviser sædvanligvis til abstrakte begreber, der knytter sig til hin enkelte. Når der tales om 'pligten' og 'retten', henviser der til noget konkret. Når der tales om pligter, forstås sædvanligvis de konkrete opgaver, en person er pålagt, hvorimod 'pligt' handler om hvad en persons etik byder vedkommende at gøre. Når der tales om 'retten' i betydningen 'at være tilladt', er der snarere tale om en rettighed vedkommende er blevet tilstået, end en naturlig 'ret' som enhver har.

Igen: En sådan sproglig misforståelse vil gøre det umuligt at fatte, hvad Stauning forsøgte at udtrykke.

Peter Nedergaard:
"De privatansatte arbejdere ved ikke, at Socialdemokratiet rent faktisk fører en politik lige nu, som er mere gunstig for dem, end den har været i mange år."

Mon Stauning var optaget af at lefle for en gruppe af befolkningen, med løfte om at det helt konkret var disse personers egeninteresse at sætte kryds udfor 'Socialdemokratiet', da det politiske apparat der stod bag den betegnelse ønskede havde som dagsorden at tage fra de øvrige medlemmer af befolkningen, for at give des mere til den udvalgte skare, som der blev anset som oplagte kernevælgere?

Næppe. En så plat og primitiv demokratiforståelse, havde næppe udbredelse i Staunings tid. Til gengæld dominerer den opfattelse i nutiden, i en grad så den skygger for muligheden for at fatte, at andre ikke altid har delt den tankegang.

Maja Skov, Kirsten Stausholm, John Vedsegaard, Anders Reinholdt, Mona Jensen, Morten Mohr, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Dennis Berg, Nic Pedersen, Esben Maaløe, Søren Roepstorff, Leif Højgaard, Brian Pietersen, Lars Peter Simonsen, Henrik Rude Hvid, Flemming Andersen og Hugo Barlach anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Stauning var højresocialdemokrat. Det man bare glemmer, er at en højresocialdemokrat i dag vil virke ganske venstreorienteret. De personager, der befolker det tidligere Socialdemokrati i dag er overhovedet ikke socialdemokrater; de omfavner kapitalismen og de eksisterende magtforhold. Den eneste forhold mellem moderne "socialdemokrater" og andre borgerlige er, at de moderne "socialdemokrater" varetager en kustode-funktion i forhold til velfærdsstaten og arbejderbevægelsen.

Thorvald Stauning gik over i historien som den, der førte Socialdemokratiet til nogle af sine største succeser. Under ham voksede idéen om at arbejderklassen bedst kunne forbedre sine vilkår, gennem velfærdsstatens midtsøgende klassekompromis. Helle Thorning er derimod af en ganske anden støbning; hun har massakreret sit parti, frataget det al troværdighed, og gjort liste A til en platform for nyliberal klassekamp mod arbejderne.

Hvor Stauning på mange måder var den, der opbyggede de moderne danske Socialdemokrati, så er Thorning den, der endegyldigt slog det ihjel.

Maja Skov, Kirsten Stausholm, John Vedsegaard, Anders Reinholdt, Mona Jensen, Bjarne Nielsen, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Dennis Berg, Søren Roepstorff, Brian Pietersen, Lars Peter Simonsen, Flemming Andersen, Anders Kristensen, Steffen Gliese, Erik Jensen , Hugo Barlach og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Hugo Barlach

Stavning havde jo befolkningen med sig, men som fakta ser ud, ja så flygter vælgerne fra Socialdemokratiet. Af gode grunde, rent ud sagt. Og de indtil konvulsions-punktet politisk korrekte kommentatorer på hovedkanalerne moser stadig rundt i, at der må vise sig en ændring i de politiske tilhørsforhold, når nu den siddende regering i sidste halvdel af perioden forsøger sig med at gøre sig til for deres traditionelle vælgergrupper. Men det ser imidlertid herude i store dele af offentligheden ud til, at tillidsforholdet er grundigt brudt med den corydonske linie, som nægter at betragte nogen form for bløde værdier som valide. Det kan man som samfund naturligvis ikke sidde overhørigt. Så enkelt er det såmænd. Når det bliver legitimt at samfunds-grupperinger direkte bekæmper hinden på overlevelses-grundlaget, ja så er der al mulig grund til at stille Socialdemokratiet til ansvar for denne ubehøvlede tingenes tilstand...

Med venlig hilsen

Martin Madsen, Maja Skov, Carsten Munk, Mona Jensen, Bjarne Nielsen, Niels Mosbak, Dennis Berg, Nic Pedersen, Søren Roepstorff, Lars Peter Simonsen, Steffen Gliese, Per Torbensen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Charlotte Jensen

Er "Thorning - eller kaos" så det samme som at sige:

"Pest - eller kolera"

Det er det lidt i min verden og hun kan og vil aldrig kunne sammenlignes med Stauning. Hun fører ikke noget der ligner socialdemokratisk politik - tvært imod. Hun er blevet godt opdraget til at blive sin egen lykkes smed.

John Vedsegaard, Lars Peter Simonsen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Hugo Barlach:
"Når det bliver legitimt at samfunds-grupperinger direkte bekæmper hinden på overlevelses-grundlaget, ja så er der al mulig grund til at stille Socialdemokratiet til ansvar for denne ubehøvlede tingenes tilstand..."

Det er præcis dér, at forskellen mellem Staunings humanitet og inklusive samfundssind, står i skarpest kontrast til Corydonsk afstumpethed.

Maja Skov, Hugo Barlach, Anders Reinholdt, Bjarne Nielsen, Karsten Aaen, Dennis Berg, Søren Roepstorff, Lars Peter Simonsen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Thornings regering fører nærmest en stalinistisk kolonisering af civilsamfundet igennem, som ikke engang vi gode, almindelige socialister ønsker os. Det er kæft, trit og retning for at realisere politbureauets visioner på befolkningens vegne.

Maja Skov, Kirsten Stausholm, John Vedsegaard, Anders Reinholdt, lars abildgaard, Henrik Rude Hvid, Flemming Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Kim Christiansen

Det var da godt nok en lang or sørgelig smørelse...

Når alle ved at de som egentlig regere dette land, hedder Djøffer. Der er intet over dem og alt under dem. De ødelægger alt hvad de kommer i nærheden af, af fællesskab og menneskelig kontakt.

De politikere vi har siddende i dag, er intet andet, end smilende papfigurer for de bereaukratiske mafioser i baglandet.

Philip B. Johnsen, Maja Skov, Anders Reinholdt, Bjarne Nielsen, Søren Roepstorff, Lars Peter Simonsen, Peter Nielsen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Peter Hansen:
"Det er kæft, trit og retning for at realisere politbureauets visioner på befolkningens vegne."

'på befolkningens vegne' ????

Det er ikke befolkningens tarv de varetager; tværtimod. De hævder at have opnået myndighed fra folket, men deres handlinger er decideret folkefjendske.

Maja Skov, Kirsten Stausholm, Anders Reinholdt, Søren Roepstorff, lars abildgaard, Lars Peter Simonsen, Henrik Rude Hvid, Steffen Gliese, Flemming Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Det er rigtigt, Hugo Barlach, vi må kræve nogle flere svar fra de principielle opportunister i DF. Det er aldeles for galt, at de sidder og scorer fremgang bare ved at pille næse og sige hmm en gang imellem. Men der er klart grænser for hvad man kan udrette, når man er blevet fed af at spise Det, for længst bovlamme, Konservative Folkeparti, sammen med sjakalerne i LA.

Maja Skov, Kirsten Stausholm, Hugo Barlach og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Henrich, en bygning de rejste

'Næppe. En så plat og primitiv demokratiforståelse, havde næppe udbredelse i Staunings tid. Til gengæld dominerer den opfattelse i nutiden, i en grad så den skygger for muligheden for at fatte, at andre ikke altid har delt den tankegang.'

Det var jo dengang de var ved at rejse deres bygning på sand. En bygning, de for længst har solgt til højstbydende. Der er altid noget værdifuldt i undergrunden og muldlaget;-)

I går kom jeg til at tænke på Country Joe McDonald, som sang: The subway is not the underground. Tilbage til rødderne, som de siger i RV! Så er spørgsmålet bare om de mener rødder som Scavenius eller rødder som 'Del jer efter anskuelser' Viggo Hørup, som står som en af danmarks flotteste monolitter på kanten af Kongens Have ned i hjørnet ved Kronprincessegade og Gothersgade. De Gothers og Venders.....

Anders Reinholdt, Heinrich R. Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Spindoktorerne er vist kommet på overarbejde.

Niels-Holger Nielsen

Hvorfor: 'Gør din pligt og kræv din ret'? Hvorfor ikke: Nu kræver vi vores ret til at gøre vores pligt. Og så kan mor Ka(pitalismen)ren gå hjem og hvile sine brukne ben.

Martin Madsen, Lars Peter Simonsen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Rasmus Kongshøj

Jeg tror, du lider af 'guldaldersyndromet'! Socialdemokratiets fetichkarakter

:-(

Jakob Lilliendahl

... fordi erhvervslivets vilkår og forudsætninger siden Socialdemokratiets grundlæggelse har været altafgørende.

Virkelig? Altafgørende? Her troede jeg ellers det var arbejderens vilkår og forudsætninger der historisk set havde optaget socialdemokratraterne..

»Socialdemokratiet havde fra partiets begyndelse fat i stort set alle de privatansatte arbejdere. Men i kølvandet på ungdomsoprøret blev det private erhvervsliv ofte nærmest lagt for had, og Socialdemokratiet allierede sig med venstrefløjen i fagbevægelsen for at sikre økonomisk demokrati til lønmodtagerne. Det er fortid nu, hvor partiet igen forsøger at gøre det attraktivt at være erhvervsdrivende som på Staunings tid. Når mange socialdemokrater i dag vender sig mod skattelettelser, tror jeg, det skyldes, at de ikke kender partiets rødder. I stedet er det partiets periode fra 60’erne, der er kendt, og der handlede det jo om at skabe en meget stor velfærdsstat. Det er et par generationer af socialdemokrater, der er gået for langt til venstre, og derfor kan det være svært at huske, hvad Socialdemokratiet oprindeligt stod for,« siger Peter Nedergaard.

Så det er tilbage til de oprindelige og ægte socialdemokratiske dyder når partiet idag varetager erhvervslivets interesser?? Mildest talt alternativ arbejderhistorie, hr. professor.. Hvis det var rigtigt har socialdemokratiet jo aldrig adskildt sig fra Venstre eller Rad. Venstre, men det vil jeg alligevel påstå at det gjorde engang.. Socialdemokratiets rødder er andet og mere en staunings pragmatik.. Og at snakke om "partiets oprindelige udgangspunkt – perioden fra grundlæggelsen i 1871 og frem til 1960" uden at differentiere det yderligere er jo helt grotesk.

Maja Skov, Anders Reinholdt, Bjarne Nielsen, Niels Mosbak, Dennis Berg, Heinrich R. Jørgensen, Pia Nielsen, Flemming Andersen, Rasmus Kongshøj, Reda Ammari og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Grundlæggende fortsat intet nyt under solen:

Går fortsat efter de blå socialdemokrater på højre side af midtbanen, der afgør valg til Borgen. Typisk en metalarbejder.

Hvis der skal trækkes 3 tænder ud, er det mindst pinefuldt at snuppe dem samtidig - i begyndelsen af valgperioden.

Og dermed skabe grundlag for et valgbudget.

Brian Pietersen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

@ Peter Hansen
- Det Socialdemokratiske politbureau.!
Den skal jeg lige huske til Sass Larsen, næste gang han kører frem med kommunistforskrækkelsen. :-)

Hugo Barlach, Flemming Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Hvis Syriza ikke vil være det nye (nye) PASOK, så kan det altså lade sig gøre at satse på en fremtid løsrevet fra det mest morbide klassesamarbejde? Forhåbentlig!

Niels Mosbak og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

En ting er, hvad der kan lade sig gøre for en stund,. Noget ganske andet er hvad vi er nødt til at sigte efter, hvis vi ikke vil gå under i en klimakatastrofe, som er blå, men som jævnt hen hævdes at være farveblind. Det sidste er en illusion. Ganske veludført, men den er ved at være slidt. Kapitalismen æder sjæle op.

Niels-Holger Nielsen

Hvis kapitalismen er et sindsygt projekt, så er Socialdemokraterne en afledning. Pas på den, de kunne gå hen at vinde fodfæste igen, når neoliberalismen smider håndklædet i ringen. Det ville være katastrofalt. Ikke mere livsforlængende medicin til den døende kapitalisme!

Mona Jensen, Bjarne Nielsen, Dennis Berg, Brian Pietersen, Lars Peter Simonsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Man bør aldrig forveksle socialdemokratismen med konjunkturerne, de økonomiske. Selv om de både har alt og intet med hinanden at gøre.

Helge Rasmussen

Regeringen regerer blot ud fra vor kristne kulturarv og Jesus' budskab.
Matthæus 13, 12:
For den, der har, til ham skal der gives, og han skal have overflod; men den, der ikke har, fra ham skal selv det tages, som han har.

Steffen Gliese

Hvorfor, Kim Christiansen, tror du, det hedder politbureauet?

Steffen Gliese

For enhver, der nu har været til møde om udmøntningen af de nye overenskomster på gymnasium og HF, er det klart, at systemet mest af alt ligner et totalitært system. Al den demokratiforståelse, som har styret landets udvikling til et af de suverænt bedste steder i verden at bo, fejes af bordet. For mig er det - forbundet med den konsekvens, at folk i ikke-manuelle fag proletariseres - neostalinisme.

Anders Reinholdt, Niels Mosbak, Dennis Berg, Heinrich R. Jørgensen, lars abildgaard, Lars Peter Simonsen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Flid var et naturlig ingrediens for Staunings socialdemokrater, ser det ud til, både for individet men også for samfundet.
Men i dag ved vi godt, at finansmarkeder, derivater, arv, boblemarkeder, personligt netværk etc. etc er der, de store penge tjenes.
Ikke via flid.

Flid er den sikre vej til tidlig nedslidning og sandsynligvis at blive snydt for de forsikringer, man sled sig til.
Dengang som nu.

Martin Madsen, Kirsten Stausholm, Mona Jensen, Anders Reinholdt, Niels-Holger Nielsen, Sven Elming, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen, Nic Pedersen, Brian Pietersen, lars abildgaard, Flemming Andersen, Lars Peter Simonsen, Rasmus Kongshøj, John Vedsegaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den gode professor Peter Nedergaard mener åbnebart at regeringen Helle Thorning Schmidt har nøglen til en ny æra ? - Var det ikke det Stauning havde? Hvis vi er heldige, så kan Thorning måske medvirke til at afslutte neoliberalismens alt for faste tag i nutidens økonomer. - Det er en kurs jeg tror vi har behov for, for at ændre til noget langt mere bæredygtigt. Neoliberalismen sætter ingen grænser for mere eller mindre kriminelle indhugst i klodens ressourcer eller tilegnelse af enorme enkeltmands ejede formuer med tvivlsomme transaktioner. Formuer så enorme, at f.eks. verdens 100 rigeste personer skulle være i stand til at afskaffe verdens fattigdom 4 gange! - Det er de opgaver vi har behov for at få løst. - Ligheden, - ikke blot her til lands, men over hele verden!
Ret og pligt siger socialdemokraterne. Mange har mistet deres rettigheder under Thorning, kontanthjælpsmodtagerne, dagpengemodtagerne, lærerne, og nu lægerne... Pligten består. Ligner det lidt af en planløsning? - måske er det en del af medicinen frem mod en ny æra med større lighed??? - Det er godt nok svært at se...

Kirsten Stausholm, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen, Brian Pietersen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det eneste, man kan være sikker på, er, at hårdt arbejde er den sikre vej til at forblive fattig.

Kim Houmøller, Anders Reinholdt, Sven Elming, Niels Mosbak, lars abildgaard, Leif Højgaard, Flemming Andersen, Lars Peter Simonsen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Per Torbensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Peter Hansen
politbureau er et rent sovjetrussisk anliggende det hed Politbyuro (Политбюро), en sammenskrivning af Politicheskoye Byuro (Политическое бюро, Det politiske bureau).

John Vedsegaard

Stauning ville vende sig i sin grav hvis han så hvad der foregår for tiden.

Det kan en ligegyldig professor ikke lave om på!

Anders Reinholdt, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen, Brian Pietersen, lars abildgaard, Flemming Andersen, Lars Peter Simonsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Det er interessant at se hvordan "socialdemokrater" desperat prøver at rødvaske regeringens borgerlige politik. Men uanset hvor mange gange man stiller sig op til et pressemøde og siger "klassisk socialdemokratisk politik" (før man kommer med endnu et forslag til at gøre de rige rigere og de fattige fattigere), så ændrer det ikke på at er bliver ført rendyrket liberalistisk politik. Alle de gamle idealer om at arbejderklassen skal frisættes kan man kigge i vejviseren efter.

En gris er stadig en gris, uanset hvor meget læbestift man putter på.

Kirsten Stausholm, Sven Elming, Dennis Berg, Brian Pietersen, Flemming Andersen, Lars Peter Simonsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Sider