Baggrund
Læsetid: 3 min.

Universiteter får millionbøder for internationale studerende

Danske universiteter får 97, 4 millioner kroner i bøde for at tiltrække langt flere udvekslingsstuderende, end de sender ud i verden. Nu vil universiteterne lukke færre udlændinge ind og gøre det nemmere for danske studerende at rejse ud
De danske universiteter er langt bedre til at tiltrække udvekslingsstuderende, end de er til at sørge for, at de danske studerende rejser ud. Det koster dem nu dyrt.
Indland
15. maj 2013

Internationale studerende bliver som regel set som en gevinst for Danmark. Men efter en millionbøde fra staten skærer de danske universiteter nu drastisk ned på, hvor mange udvekslingsstuderende de vil tage imod.

På Københavns Universitet tog man sidste studieår imod 25 pct. færre udvekslingsstuderende end året før, og i år har man måttet afvise endnu flere, siger Anni Søborg, konstitueret vicedirektør for uddannelse. Målet er at rette op på ubalancen mellem, hvor mange man tager imod i forhold til, hvor mange der rejser ud. »Den store ubalance har handlet om studerende fra Europa via Erasmus-programmet. Der har vi skåret 30 pct. af ubalancen over en årrække. Vi har forsøgt at gøre det lempeligt, men det er klart, at det giver genlyd over for vores partner-universiteter,« siger hun.

Samme ubalance går igen på samtlige landets otte universiteter. De er simpelthen langt bedre til at tiltrække udvekslingsstuderende, end de er til at sørge for, at de danske studerende rejser ud. Sådan har det været i årevis. Men da udvekslingsstuderende ikke selv betaler deres studieafgift, har den store ubalance også store økonomiske konsekvenser, og for første gang har staten nu sendt regningen videre til universiteterne. Københavns Universitet skal betale 30,2 millioner kroner tilbage til Uddannelsesministeriet, og samlet skal universiteterne af med 97,4 millioner kroner.

De var advaret

Universiteterne har i flere år fået advarsler om, at de ville få en regning, hvis de ikke rettede op på ubalancen. Derfor er der heller ikke så meget andet at gøre end at betale, siger rektorformand Jens Oddershede, Syddansk Universitet.

»Når det så er sagt, så er det da lidt kedeligt, at vi i Danmark ikke er mere åbne for at modtage udenlandske studerende. De kan forbedre vores muligheder for at få højt kvalificeret arbejdskraft i årene fremover, så set fra et nationalt synspunkt bidrager de også til værdiskabelsen i Danmark,« siger Jens Oddershede.

Bøden fra Uddannelsesministeriet strider da også direkte imod principper i den Internationaliseringsstrategi, som uddannelsesminister Morten Østergaard (R) præsenterer i nærmeste fremtid. Derfor vil ministeren også ændre balanceprincippet som led i strategien, så universiteterne ikke bliver straffet for at tiltrække mange internationale studerende, men samtidig får et incitament til at sende flere ud.

»Jeg vil øge trafikken af studerende både ind og ud af landet, og jeg kan konstatere, at balanceprincippet ikke har bidraget til det,« siger Morten Østergaard, der understreger, at princippet blev indført under den tidligere regering. Dog vil han ikke »gisne om«, hvorvidt universiteterne også får en regning næste år, hvis de har flere udvekslingsstuderende, end de sender ud.

Flere skal ud

Samtidig med at færre udvekslingsstuderende får udsigt til at læse i Danmark, arbejder universiteterne nu på at sende langt flere danske studerende til udlandet. Københavns Universitet vil kortlægge de barrierer, der måtte være, og DTU vil lave færdige udvekslingspakker til alle studieretninger, så alt er planlagt på forhånd. »En økonomisk lussing på 100 millioner kroner er bestemt et wake-up call til alle,« som Jens Oddershede siger.

Information har tidligere beskrevet, hvordan studerende ofte må kæmpe for at læse i udlandet. Men det er ikke nødvendigvis en god nyhed for de studerende, at det nu bliver lettere, mener studenterformand Jacob Ruggaard fra Danske Studerendes Fællesråd. Når universiteterne på den måde bliver presset på pengepungen, risikerer man, at de ser flot på fagligheden i bestræbelserne for at få flere ud, mener han.

»Det giver mening at gøre det lettere at tage til udlandet, for det er et ekstremt stort bureaukrati for den enkelte studerende,« siger han.

»Men når man tager penge ud af lommerne på universiteterne, så kan man presse dem til ikke at lave de smarteste og fagligt mest holdbare løsninger, men de mest virkningsfulde løsninger her og nu,« mener han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Det lyder som rendyrket DF politik at uddele dummeboeder.

Morten Kjeldgaard

»Når det så er sagt, så er det da lidt kedeligt, at vi i Danmark ikke er mere åbne for at modtage udenlandske studerende. De kan forbedre vores muligheder for at få højt kvalificeret arbejdskraft i årene fremover, så set fra et nationalt synspunkt bidrager de også til værdiskabelsen i Danmark,« siger Jens Oddershede.

Når hvad er sagt? Problemet som fremstillet i artiklen er jo netop ikke, at Danmark ikke er åbent over for at tage imod fremmede studerende, men tværtimod ikke åbne nok for at rejse ud. Altså, for at sige det på godt dansk, at vi er hjemmefødinge, der foretrækker mors kødgryder.

Malcolm McGugan, Steffen Gliese, Kristian Rikard og Gert Romme anbefalede denne kommentar

At dumheden slet ikke kender grænser, er faktisk det første man associerer, når man læser denne nyhed.

For det er faktisk en kendsgerning fra mange undersøgelser gennem tiderne, at også hjemlandets studerende bliver dygtigere, når de får udenlandske kollegaer. Der opstår simpelt hen visionær og kreativ inspiration i det terminale punkt, hvor flere kulturer mødes i et konstruktivt samarbejde. Sådan er det altså.

Brian Pietersen

min egen erfaring.... jeg fik intet ud af at arbejde med en udvekslingsstuderende.... hvis jeg havde studeret psykologi...havde det sikkert været uovertruffent.-.. men det gjorde jeg ik...spild af tid.

Brian Pietersen

fuldstændigt vanvittigt at spilde vores tid fordi der er nogle der vil tjene penge på det her.

Alexander Ildhøj

Nu kan det vel ikke betegnes som en 'dummebøde' når det egentlig er regningen fra alle de ekstraophold som regeringen havde advaret dem om i flere år, der er blevet sendt retur til universiteterne. Der er snarere tale om en irettesættelse og en vedlagt regning.
" Men da udvekslingsstuderende ikke selv betaler deres studieafgift, har den store ubalance også store økonomiske konsekvenser, og for første gang har staten nu sendt regningen videre til universiteterne. Københavns Universitet skal betale 30,2 millioner kroner tilbage til Uddannelsesministeriet, og samlet skal universiteterne af med 97,4 millioner kroner."

Jeg synes at det er fint, at regeringen giver en reprimande til skolerne, hvis der er blevet givet advarsler flere gange. 30 millioner lyder dog alligevel af meget for ét universitet - vi må bare håbe, at regeringen ikke har skudt sig selv i foden endnu engang og uheldigvis har forringet undervisningskvaliteten på landets uddannelsesinstitutioner.

Kasper Risbjerg Eskildsen

Problemet med "dummebøderne" er at det bliver en motivation for universiteterne til at opsige eksisterende udvekslingsaftaler og til ikke at indgå nye udvekslingsaftaler. Siden man aldrig ved hvor mange der tager den ene eller den anden vej på en udvekslingsaftale er det altid sikrere ikke at oprette aftalen. Det helt optimale for universiteterne ville være slet ikke at have udvekslingsaftaler, da der jo så altid er balance i regnskabet og derfor ingen ekstra udgifter. Politikken kunne vise sig at være en meget kortsigtet strategi fra regeringens side, da resultatet sandsynligvis ikke kun bliver færre udenlandske studerende i Danmark, men også færre muligheder for udlandsophold for danske studerende. Så meget for internationaliseringsstrategien.

Johannes Lennar

De kalder det merkantilisme, bare med mennesker i stedet for varer.

Steffen Gliese

Universiteternes opgave er at forske og uddanne på højeste niveau i et samfund og at fungere som omveksler mellem viden skabt i samfundet til udbredelse, og viden skab "internationalt" til berigelse.
Det er da fint, at der kommer nogle håndfulde studerende ind udefra for at se, hvordan vi gør det her, og at vi samtidig sender nogle håndfulde udenlands for at søge inspiration til forbedringer; men det multifacetterede i menneskers stræben efter viden er farvet af traditioner, kultur, konkrete mennesker og refleksion over erfaring og iagttagelse - alt sammen noget konkret forankret, som dog aldrig er tilbundsgående forstået og beskrevet.