Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Afsløring: Ekstra Bladet – nu uden kilder

Hans Engell sparer sin avis for bøvlet med journalister og kilder
Indland
4. juni 2013

Det er skrækkeligt dyrt at lave avis. Papiret koster, og journalisterne skal have løn. Og der er stadigt færre til at betale. Annoncører og læsere er flygtet over på nettet.

Hertil kommer alle de etiske kvababbelser, der kan være forbundet med at lave nyhedshistorier, hvor en journalist røber noget, som kilder har fortalt. Det kan jo være, at journalisten er alt for tæt på kilderne og bager rævekager med dem og bagefter fodrer de intetanende læsere af med rævekagen. Ganske som det skete med Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaard, der arrangerede nyheder sammen med Venstre-skatteminister Troels Lund Poulsens spindoktor, Peter Arnfeldt. Et samspil, som Kjærgaard ikke afslørede for sit blads læsere, men derimod måtte udrede for den undersøgelseskommission, der gransker utyskestregerne omkring Helle Thornings og hendes mands skatteforhold.

Den sag endte med, at Ekstra Bladet måtte fjerne Kjærgaard fra bladets Christiansborg-redaktion. Det er forståeligt, at Ekstra Bladet siden har haft overvejelser om sin journalistiske form.

Nu ser læserne, hvad disse overvejelser har ført til: Den kildeløse historie – driftsbillig og herligt fri for etisk bøvl med journalister og kilder.

Afsløring

Sidste søndags udgave af Ekstra Bladet har ryddet sin forside for at bringe baskeren: »Afsløring. Hans Engell: Helle favorit til EU-topjob.«

Inde i avisen lyder versionen om statsministerens fremtid: »Helle kan blive EU’s nye udenrigsminister.«

Teksten er skrevet af Ekstra Bladets tidligere chefredaktør og nuværende kommentator, Hans Engell, og den har – bemærkelsesværdigt – ikke en eneste kilde.

Det tætteste, Engell kommer på dokumentation af sin historie, er dette:

»Da hun forleden blev bedt om kommentar til forlydender i Financial Times om posten som formand for EU-Kommissionen, svarede hun, at man skal ’passe på ikke at lade fantasien flyve’. Men altså hverken ja eller nej.«

Som belæg for sin historie anfører Engell om Thorning-Schmidt: »De elsker hende i Europa-Parlamentet. God til sprog. Kan håndtere østersknive og hummergafler. Den rigtige garderobe.«

Aner man sexisme her? Ville Engell fremhæve de samme dyder, hvis kandidaten var en mand? Var det med at være elsket, fremmedsprogligt beleven, kniv- og gaffelferm samt velklædt noget, der i sin tid befordrede Hans Engells egen politiske opstigning?

Det ville det være spændende at læse Hans Engell interviewe sig selv om. Så har han da i det mindste en kilde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her