Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Gys med Børsen

Intet andet sted i den danske medieverden udpensles menneskets skyggesider så udførligt som i dagbladet Børsen+
Indland
3. juni 2013

Hånden på hjertet, kære læser: Drages du af menneskets skyggesider? Er du benovet, når folk narrer, besvindler og bedrager hinanden? Hvis ja, så er dagbladet Børsen lige noget for dig. Hver dag opruller Børsen de skrækkeligste ugerninger – uden på nogen måde at dølge gruen ved at pakke den ind i moralsk forargelse.

Her er pluk af fredagens rystende overskrifter i Børsen: »Hotelbranchen er en konkursbombe.«

I sin lidenskabsløshed afstår artiklen fra at nævne de ulykkelige ofre, som bomben risikerer at detonere under. Er det skikkelige leverandører eller godtroende forudbetalende hotelgæster? Vi får kun at vide, at antallet af konkursbombesprængninger i hotelverdenen overgår »reklamebureauer, ejendomsmæglere og bilforhandlere«. Og så må man selv tænke sig til, hvor galt det står til.

En anden gyselig overskrift er: »Onsdagens rentehop tryllet væk«. Helt præcist hvem der har tryllet, får man ikke at vide. Børsen har i det hele taget et stort antal artikler, der handler om trylleri med store værdier. Uden at det klart fremgår, hvordan tryllekunstnerne bærer sig ad. Nogle gange får læseren dog efterfølgende at vide, at de nu er sat i fængsel. Så det var altså mere hekseri end behændighed.

26,5 mia. kr. tabt

På sin forside har Børsen fredag denne angstvækkende meddelelse: »Ti danske banker kæmper for livet.«

Hvem kæmper de imod? Tænkeligt kan det være Banktilsynet, for artiklen inde i bladet rummer denne oplysning: »De undersøgte institutter foretog i 2012 nedskrivninger for cirka 25,6 milliarder kroner.«

Hvadbeha’r? Nedskrivninger for 26,6 milliarder kroner – bare på ét år? Det er et andet ordvalg for, at de ti banker har bortødslet dette svimlende beløb.

Hvem andre end bankdirektører kunne slippe af sted med den slags? De får deres tårnhøje honoreringer for at gennemskue, om bankens låneansøgere er nogle fusentaster. Men det magter de ikke. Måske fordi de selv er det.

Foruroligende er også overskriften: »Mærsk-døtre taber millioner på andele i tankskibe.«

Hm. Mon ikke det lykkes de guldrandede døtre at smøre dette tankskibstab af på nogle andre? De danske skatteborgere, for eksempel.

Man skulle jo tro, at Børsens redaktion gik rundt i rystet tilstand over alle de samfundsmæssige dårligdomme, som avisen kan berette om. Men nej, når man læser Børsens ledere, erfarer man, at Børsen ikke kan få dårligdomme nok. Børsen advokerer ivrigt for, at der skal være den mindst tænkelige lovregulering af de tabsskabende transaktioner. Lad de tusinde konkursbomber springe! Børsen lever velfornøjet med dem. Og af dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Men sådan en som den med de ti danske banker, der kæmper for livet, får jo også Børsens oplag til at stige. Købte da selv avisen - da man jo ikke umiddelbart kan læse den på nettet. Og dermed ved jeg også, at der et pænt antal boliger i 15-20 millioners-klassen til salg nord for København. Gyser eller ej?

Torben Lindegaard

"Børsen advokerer ivrigt for, at der skal være den mindst tænkelige lovregulering af de tabsskabende transaktioner."
Man kan modsætningsvis slutte, at David Rehling går ind for mere lovgivning af de tabsgivende transaktioner; måske endda mest tænkelig lovgivning.
Ja, hvis blot der var empirisk grundlag for at antage, at mere lovgivning ville optimere situationen, så gerne for min skyld. Det er der bare ikke. Detaillovgivning fører sjældent noget godt med sig. Folketinget eller EU kan heller ikke spå om fremtiden.

Men det er i allerhøjeste grad forargeligt, at de finanschefer, der fremprovokerede krisen i 2008, kan trække sig tilbage med milliardformuer, eller som i visse tilfælde forsætte i det vellønnede job efter statsredningen.
I Danmark har vi eksemplet med Peter Skaarup, der tabte Gud ved hvor mange milliarder i Irland for Danske Bank, og nu er indtrådt i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Han var åbenbart en god mand for Mærsk, der ellers er hovedaktionær i Danske Bank.

Michael Kongstad Nielsen

Alle de mennesker, der tilbeder guldkalven, finansmarkedernes værdipapirer, de pludselige kursudsving og uforklarlige bankkrak, elsker dødsdansen for de andre, jo mere død jo bedre, for så svinger aktierne vidunderligt rundt, og staterne kommer med hjælpepakker, og skatteyderne betaler, og gud hvor har vi det dejligt. Den enes død, den andens fest.