Nyhed
Læsetid: 4 min.

Censor nægtede at trykke kvindelige elever i hånden

En mandlig censor ville af religiøse årsager ikke give hånd til kvindelige eksaminander. Er det i orden? Det mener eleverne ikke, og en af dem går nu videre med sagen. Undervisningsministeriet afviste at skride ind, men Ligebehandlingsnævnet bør inddrages, mener ekspert
Modelfoto: Sigrid Nygaard

Modelfoto: Sigrid Nygaard

Indland
14. juni 2013

»Vores censor har meddelt, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder. Så det vil nok være en god idé ikke at forsøge at give ham hånden. I hvert fald er I nu advarede, så I ikke i eksamenssituationen bliver forvirrede over det. Held og lykke med eksamen.«

Sådan lød meldingen fra matematiklæreren, da Michala Mosegaard søndag tjekkede intranettet på Herning HF og VUC, hvor hun i disse uger har mundtlige eksamener.

Beskeden omhandlede den 20-årige Michala Mosegaards matematikeksamen, som skulle afholdes få dage senere. Og meldingen undrede hende.

»Jeg blev faktisk ret chokeret. Det var virkelig mærkeligt. Jeg synes ikke, sådan noget burde finde sted i dagens Danmark,« siger Michala Mosegaard.

Michala Mosegaard var utryg over at skulle eksamineres af en censor, der ikke vil trykke kvinder i hånden.

Om mandagen henvendte hun sig derfor til skolens administration for at høre, om hun kunne få tildelt en anden censor. Det samme gjorde flere af hendes klassekammerater, der også var utilfredse med censorens udmelding.

»Når man som pige får sådan en besked, føler man sig allerede bagud på point, inden man går ind til eksamen. Uanset hvor godt man er inde i stoffet, føler man sig ikke objektivt behandlet,« siger Michala Mosegaard.

Hendes henvendelse var dog forgæves. Med henvisning til det korte varsel afviste administrationen på Herning HF og VUC at finde en anden censor. Ifølge uddannelseschef Marianne Dose Hvid blev skolens ledelse først klar over, at censoren ikke vil give hånd til kvinder, da Michala Mosegaard henvendte sig mandag morgen.

»Jeg tænker, at det er sørme godt nok en speget sag. Der er jo så mange censorer, der aldrig giver hånd til nogen af deres elever, og det kunne han jo også bare have valgt. At han ikke vil give hånd, er hans private mening, men at han melder det ud inden, er ærgerligt. Man skal ikke blande sin religion ind i en eksamen,« siger Marianne Dose Hvid, der derfor søgte rådgivning hos Ministeriet for Børn og Undervisning.

Ifølge Marianne Dose Hvid blev skolen og ministeriet derefter enige om at lade den igangværende eksamen forsætte.

Til Information oplyser ministeriet, at der ikke er regler for, hvorvidt en lærer eller censor kan vælge kun at give hånd til det ene køn, men at det er op til den enkelte skole at vurdere, om den enkelte eksamen bliver afholdt korrekt.

– Marianne Dose Hvid, er I som uddannelsesinstitution ikke med til at blåstemple en forskelsbehandling, når I benytter en censor, der ikke vil give hånd til den ene halvdel af eleverne?

»Jeg må jo gå ud fra, at han agerer professionelt. Eleverne skal bedømmes objektivt, og hvis de fornemmer, at der foregår noget, hvor de bliver miskrediteret, så må de jo klage.«

Trykket stemning

Også Michala Mosegaard kontaktede Ministeriet for Børn og Undervisning, efter at hun fik afvist sit ønske om en anden censor. Men også hun fik besked om, at ministeriet ikke kunne gøre noget. Dernæst kontaktede Michala Mosegaard Ministeriet for Ligestilling og Kirke, som efter en længere dialog også afviste at hjælpe hende.

»Til sidst følte jeg mig en lille smule fortabt. Det virkede som om især Undervisningsministeriet bare ville slå sagen hen. Men de burde jo varetage elevernes interesser,« siger Michala Mosegaard, der til sidst besluttede at tage til eksamen.

»Jeg synes, stemningen var lidt trykket. Jeg plejer normalt altid at give hånd til censor og lærer, og så står man og tænker ’hvad gør jeg nu.’ Men så gav jeg hverken lærer eller censor hånden, og så gik vi i gang.«

– Men kan du ikke være ligeglad med, om en censor vil trykke din hånd?

»Det er jo ikke selve håndtrykket, det handler om. Det er, fordi det principielt er diskriminerende, og fordi skolen vælger at sætte hensynet til censor over hensynet til eleven,« siger Michala Mosegaard. Hun understreger, at hun oplevede censor som værende fair gennem selve eksaminationen. Og på samme måde lyder de øvrige tilbagemeldinger, som Marianne Dose Hvid har fået fra andre elever.

Den omstridte censor, Youssef Minawi, forklarer selv, at han på grund af sin tro på islam kun kan give hånd til kvinder, hvis de er en del af hans nærmeste familie. Men ikke til kvinder, der teoretisk kunne blive hans ægtefælle. Da han tog sit pædagogikum, blev han rådet af sin kursusleder til altid i forvejen at forklare sig over for eleverne, inden de skal til eksamen.

»Jeg skriver altid til læreren for de klasser, jeg skal eksaminere. Jeg vil ikke have, at de skal blive forskrækkede over, at jeg ikke giver hånd af religiøse grunde. Jeg giver heller ikke hånd til den pågældende lærer, hvis hun er en kvinde. Sådan har jeg gjort i otte år, og det har aldrig været et problem.«

Han understreger, at han selv i sin oprindelige mail til matematiklæreren påHerning HF og VUC forklarede, at det var af religiøse årsager, at hanikke ønsker at give kvinder hånden. Denne forklaring kom imidlertid ikkemed i lærerens besked til eleverne, og muligvis kan det have »givetanledning til en misforståelse hos nogle elever«, mener han.

– Kan du forstå, at kvindelige studerende kan føle sig forskelsbehandlet, når du ikke vil trykke deres hånd?

»Ja, det kan jeg godt, for jeg har også før oplevet, at nogle af mine elever tror, at jeg behandler piger og drenge forskelligt. Men jeg behandler alle elever på samme måde – venligt og fagligt,« siger Youssef Minawi.

Han vil også fremover sende en forklarende e-mail ud til skoler, hvor han skal være censor.

Uddannelseschef på Herning HF og VUC Marianne Dose Hvid vil på et kommende møde evaluere sagens forløb. Også Michala Mosegaard vil tage sagen op i skolens elevråd, når hun har overstået resten af sine eksaminer.

»For mig er det ligegyldigt, hvilken religion mine undervisere eller censorer har. Jeg vil bare ikke behandles anderledes på grund af mit køn.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

Er det i orden at en censor ikke vil give hånd til en kvindelig eksaminand? Ja, det er i orden. Er det latterligt? Ja, i høj grad.

Moh Abu Khassin , Filo Butcher, Torben K L Jensen, Folmer Fredslund, Karsten Aaen, Niels Martin Madsen, Thomas Holm, Flemming Pedersen, Michael Dassa, Martin Hansen , Peter Nielsen, Inger Sundsvald, Sune Olsen, Navid Rezaie , Per Klüver, Else Damsgaard, Carsten Munk, Claus Wøbbe, Lasse Damgaard, Lykke Johansen, Per Holm Knudsen, Jakob Silberbrandt, Benjamin Engrob Hjul Jakobsen, Henrik Rude Hvid, Lise Lotte Rahbek, Christian Christensen og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Verden er fuld af store og åbenbart også meget små problemer.

Moh Abu Khassin , Laurids Hedaa, Filo Butcher, Kirsten Kjellerup, Niels Martin Madsen, Eva Bertram, Flemming Pedersen, Jes Kiil, Niels Mosbak, Navid Rezaie , Per Klüver, Carsten Munk, olivier goulin, Lasse Damgaard, Lykke Johansen, lars abildgaard, christel gruner-olesen, Steffen Gliese, Martin Hansen , Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Ak ja, what's on a man's mind?

Marianne Rasmussen

Lur mig om ikke Pia og DF får det slået stort op i pressen i morgen.

Jes Kiil, Thomas Borghus, Navid Rezaie , Lasse Damgaard, Benjamin Engrob Hjul Jakobsen, Mette Hansen, Martin Hansen og Henrik Rude Hvid anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvor mange censorer giver egentlig hånd?
Ville problemet ikke lettes løses , hvis det blev reglen at censor ikke giver hånd , men bare hilser mundtligt.

PS: Jeg kan ikke huske, at jeg i min tid har givet hånd til mine censorer - hvorfor skal det nu gøres til et problem?

Hvis ikke Youssef Minawi havde forsøgt at være så korrekt og skrive ud så havde der ikke været noget problem og han kunne bare hilse mundtligt på alle.

Anna Dam, Eva Bertram, Simone Bærentzen, Michael Dassa, Jes Kiil, randi christiansen, Inger Sundsvald, Carsten Mortensen, Carsten Munk, Maj-Britt Kent Hansen, Lasse Damgaard, Lykke Johansen, lars abildgaard, Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese, Henrik Rude Hvid, Lise Lotte Rahbek og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Viktor Knudsen

Nej det er ikke i orden. I Danmark møder man hinanden med ansigtet, og siger goddag med et håndtryk.

Han er efter min mening uegnet til at være censor.

Lis Jeppesen, Brian Rosberg, jens sørensen, Jørn Boye, Carsten Hansen, Benny Jensen, Morten Dreyer, Claus Oreskov, Helge Andersen, Lasse Damgaard, erik mørk thomsen, Cathrine Steffansen, Niels Christensen, Per Torbensen, Robert Ørsted-Jensen, Henrik Jensen og Tedros Istifanos anbefalede denne kommentar
Anders Feder

Jeg kan egentlig godt forstå de piger der føler det diskriminerende. Det er uheldigt signal at sende i en situation hvor censor jo netop er hentet ind for at være upartisk. Men skoler mv. må blive bedre til at løse denne slags på lokalt plan. Det kan ikke passe at Dansk Folkeparti skal ind over hver eneste lille sag.

Lis Jeppesen, Brian Rosberg, Carsten Hansen, Bjarne Witthoff, Steffen Gliese, Jens Thaarup Nyberg, Lasse Damgaard og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Kulturel enfoldighed er jo en berigelse!

Carsten Hansen, Morten Dreyer, Claus Oreskov, Lasse Damgaard, Per Torbensen, Torben Nielsen og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Denne sag overgår alt, lige fra klimaproblemerne til Afghanistan og Irak, alle verdens problemer blegner i forhold til dette manglende håndtryk.

Laurids Hedaa, Kirsten Kjellerup, Per Torbensen, Eva Bertram, Michael Dassa, Niels Mosbak, Marianne Nielsen, Navid Rezaie , Carsten Munk, olivier goulin, Lasse Damgaard, Peter Jensen, Lykke Johansen, Per Holm Knudsen, lars abildgaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Steffen Gliese, Martin Hansen , Holger Madsen, Dorte Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben Bruhn Andersen

Når han nu ikke ville give hånd, så kunne han gnide næse med de kvindlige studerende i stedet for, det er vist ikke forbudt....

Brian Rosberg, Marianne Nielsen, olivier goulin, Lasse Damgaard, Jens Illum, Jakob Silberbrandt, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jesper Wendt og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg kan heller ikke huske, at jeg har givet hånd til censorer.

Som moden er med knus og kram alle vegne nu om dage, er jeg ret glad for, at jeg ikke lige skal eksaminere(s).

Kirsten Kjellerup, Niels Mosbak, Herdis Weins, Navid Rezaie , Maj-Britt Kent Hansen, Lasse Damgaard, Kristian Rikard, Dorte Sørensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Det virker reelt nok at fortælle det på forhånd, i stedet for en 'don't ask, don't tell' fremgang. På den anden side synes jeg ikke at det er acceptabelt, at censor har en udtrykt bias, da han skal være eksaminandens sikkerhed for en fair eksamen.
I dette tilfælde var utrygheden tilsyneladende ubegrundet, men hvad nu hvis der var blevet en sag?

Hvad nu hvis han var en velrenomeret racist? Hvis jeg var tørklædeklædt somalisk kvinde, ville jeg bestemt være utryg ved Jesper Langballe som censor.

Flemming Pedersen, Lasse Damgaard, Frans Røjkjær Christensen, Robert Ørsted-Jensen og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

En mand viser at han er ubevaebnet ved at give haand? Hvis nogen saa naegter at give hand, maa man antage at de er bevaebnede og handle derefter. F.eks. ved selv at baere et vaaben - der naturligvis skal vaere lovligt - for eksempel en faegtekaarde.

At censor ikke giver hånd er jo ikke ment som en diskrimination. Det handler jo ikke om, at han ikke vil give hånd, fordi kvinder er mindre værd, men fordi det for ham er en upassende kontakt mellem mand og kvinde.

Der er ingen tvivl om, at der er findes masser af religionsbetinget kvindeundertrykkelse, men at man ikke vil give hånd, fordi man opfatter det som for intimt, er helt okay med mig. Jeg ville nødig presse andre til at overskride deres grænser. F.eks ville jeg også være ked af at give nogen, som jeg ikke følte mig på krammefod med, et kram. Og hvis det nu føles lige så grænseoverskridende for censor at røre en fremmed kvindes hånd...

Jeg forstår godt pigen umiddelbart har oplevet det som diskriminerende, men jeg mener, at hun misforstår situationen. Det er ikke mandens og kvindens værd, der gøres forskel på i den her situation, så vidt jeg kan se.

Selv ville jeg finde det besynderligt, fordi jeg intet seksuelt lægger i et håndtryk overhovedet, men det ville ikke støde mig som kvinde at blive snydt for et håndtryk.

Niels Martin Madsen, Kirsten Kjellerup, lars abildgaard, Michael Dassa, Jens Thaarup Nyberg, Niels Mosbak, Mikkel Marienlund, Jan Christensen , Ole Olsen, Lasse Damgaard, Peter Jensen, Lykke Johansen, Jakob Silberbrandt, Heinrich R. Jørgensen, christel gruner-olesen, H.C. (Hans Christian) Ebbe og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Skægt nok, når det drejer sig om legetøjskøkkener i Bilka, så er Ministeriet for Ligestiling helt med på dupperne, men når det kommer sig til diskriminering af kvinder pga. religion, så kan man pludselig ikke gøre noget! Dvs. havde manden været en jøde eller Mormon, så havde sagen nok stillet sig lidt anderles, men Islam, så skal man squ ikke have klinket noget! Det er ikke i orden! Manden kunne jo have valgt, at skrive ud, at han af personlige grunde ikke ville give hånd til eleverne både de mandlige og de kvindelige! Det havde da været ok. Men nææ nej, det skulle lige præcis understreges, at det kun var kvinder! "Jeg mente ikke noget ondt eller diskriminerende med det". Men hvorfor faen, holdt du så ikke bare bøtten lukket? Men diskrimination er det da, tænk hvis nogen sagde,"sorry jeg giver ikke hånd til sorte, pga. min religion!" Man var blevet vippet ud med warpspeed hastighed!

Jan-Inge Wijk, Brian Rosberg, Karsten Aaen, Karin Jønsson, Carsten Hansen, Morten Dreyer, Else Damsgaard, Morten Pedersen, Farah Sabouri, Ole Olsen, Lasse Damgaard, Jens Illum, Frans Røjkjær Christensen, erik mørk thomsen, Mihail Larsen, Martin Poulsen, Finn Thøgersen, Robert Ørsted-Jensen, Torben Nielsen, Michael Bohn, Cathrine Steffansen, Henrik Bjerre, Flemming Scheel Andersen, Niels Jørgensen, Vibeke Rasmussen og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Nej censorer der mener sig forpligtiget til at diskriminere bør afsættes fra det job, uanset hvor lille forseelsen er, vi kan ikke have tillid til at de ikke også diskriminerer på andre punkter. Der er kulturforskelle som bør forblive uyacceptable i visse jobs, man skal heller iukke have lov til at bruge buskort med billede hvis man uikke vil vise siut ansigt, og man skal heller iukke have lov til at køre bil med tildækket ansigt etc etc - vi må ikke give efter for den slags.

Lis Jeppesen, Jan-Inge Wijk, Brian Rosberg, jens sørensen, Jørn Boye, Carsten Hansen, Morten Dreyer, Claus Oreskov, Morten Pedersen, Lasse Damgaard, Mihail Larsen, Flemming Scheel Andersen, Per Torbensen og Niels Jørgensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Brøndum

Jap. En kårde eller en måske en pænt dekoreret morgenstjerne..

Henrik Jensen

Rikke - jeg har et par, tre, folk, jeg ikke kan udstå.

Og hvordan viser jeg så det? Ved ikke at tale med dem, se ige igennem dem - og ved ikke at give dem hånden.

Det er altså voldsomt grænseoverskridende i vores kultur: Det var det, Alex Ferguson gjorde ved Rafa Benitez...og førte til masser af avisoverskrifter.

I Belgien er det fyringsgrund...

Lis Jeppesen, Brian Rosberg, jens sørensen, Carsten Hansen, Morten Dreyer, Jens Hansen, Claus Oreskov, Lasse Damgaard, Frans Røjkjær Christensen, Heinrich R. Jørgensen, Christian Harder, Viktor Knudsen, Michael Bohn, Cathrine Steffansen, Robert Ørsted-Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Maria Bjørnsten

Youssef Minawi bryder sig ikke om at give kvinder hånden. Det er en ærlig sag. Men sommetider må man altså nuancere tingene. Handler eksamenssituationen om at Minawi skal finde sin kommende ægtefælle? Nej.

Godt så. Så burde der ikke være noget problem med den håndsrækning.

Jørn Boye, Carsten Hansen, Claus Oreskov, Sabine Behrmann, Lasse Damgaard, Jakob Silberbrandt og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Feder

Henrik Jensen: Hvis du var eksaminand, og censor nægtede at give hånd til alle eksaminander uanset køn pga. sin religion, ville du så også blive fornærmet?

Lasse Damgaard og christel gruner-olesen anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Jeg kan ikke se en uformel gestus, kan skabe virak. Det virker rabiat.

Carsten Munk, Lasse Damgaard, Steffen Gliese og Martin Hansen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Det er ikke og bør ikke accepteres eller kunne klassificeres som DFsk at afvise kulturelativisme, og da slet ikke når vi taler om punkter der handler om diskrimination af kvinder, homosexuelle eller lignende forhold. Hvis folk har religiøse problemer med det kan de ikke ansættes til funktioner hvor man ikke kan have tillid til deres upartiskhed

Lis Jeppesen, Jan-Inge Wijk, Brian Rosberg, Carsten Hansen, Morten Dreyer, Claus Oreskov, ellen nielsen, Lasse Damgaard, Mihail Larsen, Vibeke Rasmussen, Torben Nielsen, Cathrine Steffansen, Michael Bohn, Flemming Scheel Andersen og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Hvis den kvindelige studerende er muslim, SKAL hun så håndhilse på censor?

Forresten er det både tilladt og ikke tilladt, det er et personligt valg.

Carsten Munk, Lasse Damgaard, christel gruner-olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Andersen
Det må være elevens valg - eleven er ikke der for at bedømme en censur - det er censor der er betalt for at bedømme en elev.

Jeg vil ikke acceptere at offentlige penge går til en censor som ikke vil respektere kvinder som ligeværdige - og så er jeg flintrenbde ligeglad om han henviser til religiøse årsager. En sådan person kan ikke være censor.

Elever er ikke betalt for at bedømme censorer - det er omvendt - derfor er en elev selvsagt ikke forpligtet til at give censor hånden.

Men en elev bør selvsagt kunne gå¨til eksamen med tildækket ansigt, for så kan censor naturligt ikke vide om eleven er den person eleven giver sig ud for at være

Lis Jeppesen, Carsten Hansen, Claus Oreskov, Lasse Damgaard, Viktor Knudsen og Michael Bohn anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Skolen burde have nægtet at acceptere manden som censor

Lis Jeppesen, Jan-Inge Wijk, Jørn Boye, Morten Dreyer, Claus Oreskov, Sabine Behrmann, Lasse Damgaard og Cathrine Steffansen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Anders:

"Henrik Jensen: Hvis du var eksaminand, og censor nægtede at give hånd til alle eksaminander uanset køn pga. sin religion, ville du så også blive fornærmet?"

Ja. Så ville jeg gå ud fra, at han var salafist og anså mig for at være en kafir...

Lasse Damgaard, Jakob Silberbrandt og Cathrine Steffansen anbefalede denne kommentar
Cathrine Steffansen

Som pige, der rent faktisk skal til eksamen i morgen, vil jeg synes det var dybt stødende at se ham give hånden til 'drengen' som gik ind før mig, men så i det at jeg trådte ind i lokalet ikke fik sammen form for hilsen. Fordi det er det, det er, en hilsen. En høflig måde at sige hej til nogen man ikke kender. Det er fuldstændig uacceptabelt.

Lis Jeppesen, Jan-Inge Wijk, Brian Rosberg, Jørn Boye, Carsten Hansen, Claus Oreskov, Sabine Behrmann, ellen nielsen, Morten Pedersen, Lasse Damgaard, Martin Poulsen, Jakob Silberbrandt, Heinrich R. Jørgensen, Vibeke Rasmussen, Viktor Knudsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Cathrine Steffansen

Som pige, der rent faktisk skal til eksamen i morgen, vil jeg synes det var dybt stødende at se ham give hånden til 'drengen' som gik ind før mig, men så i det at jeg trådte ind i lokalet ikke fik sammen form for hilsen. Fordi det er det, det er, en hilsen. En høflig måde at sige hej til nogen man ikke kender. Det er fuldstændig uacceptabelt.

Jan-Inge Wijk, Mette Olesen, Lasse Damgaard og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Erik Daugaard

Når jeg er i f.eks. Belgien er jeg også nødt til at sige, at jeg ikke deltager i det der kindkysseri de bruger dernede. Ikke fordi der er noget forkert i det - jeg kan bare ikke lide det.
Eller rettere - de kindkysser vist ikke, men laver blot kysselyde ved hinandens ører. Jeg synes simpelthen det er latterligt, og folk i Belgien synes jeg er mærkelig.

Der er også nogle lande hvor mænd går rundt på gaden med hinanden i hænderne. Endnu en skik som ville få mig til at føle mig temmelig kejtet, og som jeg ville snakke mig ud af.

Så hvis ellers fætter Youssuf er en OK censor, skal vi så ikke lade den sag ligge.

Tue Juncker-Løndal, Simon Olmo Larsen, Kirsten Kjellerup, Jens Thaarup Nyberg, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Carsten Munk, Lasse Damgaard, Steffen Gliese, Martin Hansen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Cathrine Steffansen

@Erik Daugaard
Men den handling går ikke udover en specifik gruppe, som dette kun går ud over piger.

Lis Jeppesen, Brian Rosberg, Carsten Hansen, Lasse Damgaard, Jakob Silberbrandt og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Regeringen burde nedsætte et udvalg og gennemgå og lave retningslinier for enhver sag af denne religiøs og kulturbetingede art -

Peter Olesen

Det multikulturelle fordrer en nulstilling af alle gængse normer og omgangsformer - hos værtskulturen, vel at mærke. Nulstilling er måske så meget sagt. Tilbagestilling er nok mere præcist.

Tilbagestilling, blandt andet, til niveauet hvor kvinder skal ringeagtes, og nægtes anerkendelse, frihed og lighed. Lydsporet til denne afsporing og tilbagerulning af hævdvundne idealer, er en flok, tydeligvis, let modellerbare fladpander, der kværner løs om dialog, tolerance, forståelse etc., etc., etc., etc., etc.

Mæthedsfornemmelsen efter alle de kameler der efterhånden skal sluges, er overvældende. Returkommissionen fortoner sig i horisonten.

Brian Rosberg, ellen nielsen, Ole Olsen, Lasse Damgaard, Henrik Jensen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Dauygaard du er ikke betalt af det offetlige for at tage til Belgien på ferie

Henrik Jensen

Emma - jeg håber du brækker benet i morgen...

Robert Ørsted-Jensen

Det her er såre enkelt det offetlige betaler en censor for at foretage en upartisk bedømmelse - man kan selvsagt ikke betale en censor som 'af religiøse grunbde' ikke mener at kvinder er ligeværdige

Lis Jeppesen, Jan-Inge Wijk, Morten Dreyer, Flemming Scheel Andersen, Lasse Damgaard, Mette Hansen og Viktor Knudsen anbefalede denne kommentar
Cathrine Steffansen

@Henrik Jensen
Hvorfor så aggressiv?

Lis Jeppesen, Brian Rosberg, Morten Pedersen og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar

@Henrik Brøndum

En fægtekårde kræver blankvåben tilladelse

Henrik Jensen

@Henrik Jensen
Hvorfor så aggressiv?

WTF!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Break_a_leg

Flemming Pedersen, Lasse Damgaard og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Cathrine Steffansen

@Henrik Jensen
Arggg undskyld! Har kun hørt knæk og bræk. Er ikke helt dansk selv, så jeg kender lidt færre idiomer. Tal :)

Britta Hansen, Flemming Pedersen og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar
Cathrine Steffansen

*Tak

Niels-Holger Nielsen

Emma Gad for viderekommende

Simon Olmo Larsen, Jens Thaarup Nyberg, Carsten Mortensen, Carsten Munk og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Alene det at censor fremkalder usikkerhed hos kvindelige eksaminander, kan jo få disse til at præstere dårligere. For mange er det en nervekamp. Specielt fordi karakterræset er så voldomt og afgørende for folks fremtidige muligheder.

Jeg mener at det at tilhøre censorkorpset, er et særligt betroet tillidshverv. Der er da også mange etniske danskere, som af den ene eller anden grund ikke bør være censorer. Eller for den sags skyld, undervisere.

Jan-Inge Wijk, Brian Rosberg, Josephine Lehaff, Lasse Damgaard og Cathrine Steffansen anbefalede denne kommentar
Michael Sørensen

Det handler ikke om, hvorvidt den ene eller anden ikke vil give hånd til kvinder. Det drejet sig om, at alle er lige uanset "hvor" de kommer fra. Det er jo retorisk forældet, men klassekampen/-konflikten lever og er i live.

Peter Andersen

Jensen
For min skyld kan du også gøre som du ønsker.

Mette Hansen

.....Alle de bakterier, der bliver udvekslet med alle de håndtryk.......

Torben Nielsen, Lykke Johansen, Carsten Munk, Lasse Damgaard, Viggo Helth, Steffen Gliese og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
peter hansen

Ok Youssef Minawi er censor.
Men eleverne skal have mulighed for at vælge en sådan censor fra.

Youssef Minawi vil af etiske grunde ikke give hånd til kvinder.
Ok, men så bør eleverne også kunne fravælge denne censor af etiske grunde.

Jan-Inge Wijk, Brian Rosberg, Jacob Svendsen, Claus Oreskov, Erik Daugaard og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Hvis man acceptere dette vil man - alene fordi der er lighed for loven - også skulle acceptere en censor som ikke vil hilse på mennesker af sort eller mørk hudfarve fordi det nu engang er hans overbevisning at f.eks. muslimer og afrikanere er to racer som ikke er rigtige mennesker og derfor ikke har den samme begavelse som rigtige hvide.

Kulturelativisme er vejen til helvede

Jan-Inge Wijk, Brian Rosberg, Jacob Svendsen, Flemming Scheel Andersen, Cathrine Steffansen, Lasse Damgaard og Christian Harder anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

nope peter hansen

det offentlige skal vælge ham fra

Jan-Inge Wijk, Jacob Svendsen, ellen nielsen og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Hvis en censur skal have lov til at diskriminere mod kvinder vil en anden censur naturligvis også skulle have lov tiul at diskriminere mod afrikanere, eller kinesere eller you name it

Jan-Inge Wijk, Brian Rosberg, Jacob Svendsen, ellen nielsen, Flemming Scheel Andersen, Lasse Damgaard og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Undskyld, jeg er træt og burde gå i seng. Men jeg synes sgu altid vi roder rundt i det her spørgsmål.
I dette tilfælde er der tale om en repræsentant for systemet Danmark, i et embedde med betydelig magt og ansvar.
At afvise at give hånd til kvinder med den forklaring at en eller anden bog siger det, kan selvfølgelig ikke accepteres. Han må stilles et ultimatum: Læg din religion ved døren og find på en bedre undskyldning, evt helt lade være med give hånd til nogen eller find et andet job.

Det er hverken kultur-imperialisme eller urimelig tvang. Det handler om at mange års erfaring har vist at ligestilling er grundlaget for enhver civiliseret kultur, og at det er det vi ønsker her.
Hvis en person optræder i et officielt virke, skal pågældende selvfølgeligt behandle alle lige.

Brian Rosberg, Tino Rozzo, randi christiansen, Vibeke Rasmussen, Sabine Behrmann, Cathrine Steffansen, Lasse Damgaard, Mihail Larsen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar

Sider