Læsetid 4 min.

Connie Hedegaard: Borgerne må presse på for klimaet

Politikere og erhvervsliv presses af krisen og tænker enormt kortsigtet. Men udfordringerne er langsigtede, og derfor må borgerne gå i spidsen for den grønne omstilling og opgøret med den gamle vækstmodel, siger EU’s klimakommissær
EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, deltager på en række debatmøder under årets Folkemøde på Bornholm, hvor tusinder af borgere deltager. Og det er dem, hun vil nå – borgerne må nemlig presse hårdere på, mener hun, hvis den grønne omstilling skal ske. For hverken politikerne eller erhvervslivet vil gøre det af sig selv.

EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, deltager på en række debatmøder under årets Folkemøde på Bornholm, hvor tusinder af borgere deltager. Og det er dem, hun vil nå – borgerne må nemlig presse hårdere på, mener hun, hvis den grønne omstilling skal ske. For hverken politikerne eller erhvervslivet vil gøre det af sig selv.

Jens Nørgaard Larsen
15. juni 2013

Vi er nødt til at komme videre med den store omstilling.« Med deltagelse i en halv snes debatarrangementer under disse dages Folkemøde på Bornholm går EU’s klimakommissær Connie Hedegaard nu i offensiven for grøn omstilling af vækstøkonomien – med borgernes pres på politikere og erhvervsliv, der stritter imod, som den afgørende, nødvendige drivkraft.

»Jeg vil nødig leve i et samfund, hvor hele denne omstilling blev dikteret fra det politiske niveau. Det politiske niveau har sine opgaver, erhvervslivet har sin del af medansvaret, forskningen skal komme med løsninger, men i sidste ende lykkes alt det her ikke, hvis ikke der er nogle borgere, der i deres daglige liv og praksis prøver at tænke anderledes,« sagde klimakommissæren, da hun diskuterede omstilling på et møde arrangeret af Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Connie Hedegaard oplever, at der rundt omkring og netop nu er »sindssyg mange gode eksempler« på personer, virksomheder og kommuner, der tager små skridt mod mere bæredygtig produktion, forbrug og livsform. Men der er samtidig nogle meget store barrierer.

»Det med klima og miljø gik meget godt de første år af krisen, men nu er der et virkelig stærkt fokus på den mest snævre form for konkurrenceevnetænkning,« siger Hedegaard.

Hun mener, at både politikere og det meste af erhvervslivet tænker meget kortsigtet.

»Der er af mange gode grunde et ekstremt fokus på det korte sigt. Men det giver et enormt dilemma, for vores store politiske udfordringer er langsigtede. Så hvad gør man, når man har et marked, der tænker kortsigtet – det er jo markedets natur. Man har brug for nogle politikere, der også tænker ud over næste kvartal, næste bundlinjetal og næste finanslov. Og der er der altså brug for, at nogle borgere siger højt og klart og tydeligt, at det forventer man af sine politikere. Vi har ikke tid til at vente.«

»Hvis ikke der er borgere, der hjælper med at give debatten et bredere perspektiv, så sker der det, som også er sket i Danmark: Man laver store vækstplaner, men: ’desværre, det der med miljø og klima blev der ikke lige plads til i denne omgang. Det bliver en anden god gang’,« bemærker klimakommissæren.

Det sorte pres

Politikernes manglende handlekraft skyldes bl.a. det pres, de udsættes for fra dele af erhvervslivet. Hun nævner som eksempel EU-Kommissionens aktuelle bestræbelser på at få gennemført skærpede normer for bilers CO2-udledning.

»Så kommer der sjovt nok lige en tysk bilindustri og siger, ’aaah kan det nu også være rigtigt? Og kunne vi ikke lige få lov at få det udvandet.’ Og tyskerne er desværre ikke alene om det.«

»Min oplevelse er, at der er ufattelig mange interesser knyttet til, at tingene ikke ændrer sig. Nogle af de erhvervsorganisationer, der bliver hørt om den slags forslag, har næsten altid en interesse i, at tingene ikke ændrer sig ret meget. Der har vi et strukturelt problem, for man hører jo ikke fra dem, der først bliver til en forretning i morgen, eller kunne blive det, hvis vi blev lidt dygtigere.«

»Der er sindssygt stærke interesser i det her, og det er en kamp hver gang at komme igennem med noget,« siger Connie Hedegaard, der har siddet i klimakommissærstolen siden 2010.

Opgør med væksttænkning

For Connie Hedegaard er et opgør med traditionel væksttænkning centralt for omstillingen.

»Et af de mentale skift, vi har brug for, er, at vi alle sammen begynder at tænke anderledes, end at vi skal have mere, mere, mere af alting. Det er kættersk at sige, for vi ved også alle sammen, at vi har brug for vækst, brug for jobbene. Men vi er nødt til at diskutere: Hvad for en vækst? Vi er nødt til at prøve at sige: Kunne det være, at det var nok at have nok? At det var bedre at have kvalitet end kvantitet?« spørger klimakommissæren.

Hvis et sådant mentalt skift skal kunne ske, skal det være via borgernes initiativer og pres – på politikerne, men også på erhvervslivet.

»Der ligger en enorm magt hos os alle sammen,« siger Hedegaard.

»Der er rigtig mange signaler, hver eneste af os dagligt kan sende til markedet. Hvis 500 mio. europæere sender et signal til producenterne om, at ’det er det her, vi gerne vil have, I leverer, så er det til at forstå. Producenterne trænger til at høre et stærkere signal, og de reagerer på én ting: Hvor vi lægger vores penge.«

Når det gælder de grønne omstillingsinitiativer, som udfoldes lokalt af borgergrupper, enkeltvirksomheder, byer etc., så er udfordringen at få det bragt fra lille til stor skala.

»Det er en af mine kæpheste for tiden. Vi er ikke særlig gode til at få det skaleret op og spredt til nogle flere, når nogen har fundet på noget smart, for der er jo sindssyg mange gode eksempler derude.«

Hendes eget svar er bedre rammebetingelser for det nye i form af konkrete miljø- og klimamål, en pris på forurening og klimabelastning samt regulering i form af f.eks. nye normer og grænser. Dvs. rammer som politikerne i EU og Danmark må levere. Hvilket de efter kommissærens mening kun gør, hvis presset fra borgerne øges.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Kirsten Kjellerup
    Kirsten Kjellerup
  • Brugerbillede for Olaf Tehrani
    Olaf Tehrani
Kirsten Kjellerup og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Olaf Tehrani
Olaf Tehrani

Det bliver en hård kamp.
Der er enorme økonomiske interesser i spil – statslige såvel som private.
British Petroleum, Shell, Putin, Saud-familien, Halliburton, Cheney og alle de andre forbrydere vil bruge deres magt og rigdomme, og gøre hvad de finder fornødent for at bevare deres enorme indtægter – herunder forsøge at bremse den grønne omstilling.
Som bekendt de har før vist sig ikke at vige tilbage for noget som helst, hvor nogen går dem og deres interesser for nær.
Hvis anlæggene til den grønne energiforsyning først var på plads, ville der jo kun være forholdsvist små penge at tjene i energisektoren – nemlig dem, der kunne tjenes på vedligeholdelse og lidt udbygning. Det kan de store spillere på banen jo slet, slet ikke lade sig nøje med.
Og tænk også på de astronomisk store værdier, de ville gå glip af, hvis de blev tvungne til at lade de fossile ressourcer ligge, de så heldigt har kunnet gafle til sig.
Selv de ellers så givtige krigsindustrier og ’homeland security businesses’ kunne gå hen og visne, hvis det ikke længere var nødvendigt føre så mange krige mod alle de fremmede folk, som er så frække at bo lige netop dér, hvor deres olie- og gasfelter ligger.

Henrik Hansen, Jens Lerdorf, n n, morten Hansen, Mette Olesen, Tor Brandt, Rasmus Knus og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Olaf Tehrani
Olaf Tehrani

Noget andet er så, om det faktisk er muligt at rejse et folkeligt oprør mod ødelæggelsen af vores naturgrundlag. Lige nu ser det ikke sådan ud.
Og det er da et paradoks, at vi i den vestlige kultur ofte og gerne vil flashe, hvor enormt ansvarlige forældre, vi er, men ikke har lyst til udstrække ansvarligheden til det allervigtigste, nemlig omsorgen for den klode, vores børn skal arve efter os.

Brugerbillede for Børge Rahbech Jensen
Børge Rahbech Jensen

Ja, det bliver en hård kamp, fordi den terminologi vælges for at samle mennesker mod et fælles mål uden at stille spørgsmål. Der udpeges så 'enorme økonomiske interesser', at mennesker undlader at tænke selv, sådan som diktatorer elsker det.
Du. Olaf Tehrani, ønsker jo nok bare tilslutning fra en masse mennesker, der blindt adlyder dig, mens du selv gør, hvad du kan, for ikke at ændre noget som helst i dit liv. I modsat fald formulerede du dig nok markant anderledes.
Tænk hvis selviske interesser om social status blev erstattet af individuelle valg og opmærksomhed om fælles interesser, så der ikke blev opfordret til kampe mod fx. 'enorme økonomiske interesser'.

Bl.a. bilindustrien gør faktisk noget, selvom de er modvillige. Den danske udledning af CO2 er reduceret, bl.a. fordi tyske bilproducenter har reduceret udledningen af CO2 fra sine bilmodeller. Det glemmes, ligesom det glemmes, at den danske reduktion kun i begrænset omfang er en konsekvens af danske beslutninger.

Befolkningens pres på politikere er i øvrigt i modsat retning ikke mindst i Danmark. Den danske befolkning er imod alt, der koster penge, og presser politikere til at holde sig til det kendte og det nationale. Statsministerens deltagelse i møder i EU har nu mest ført til rygter om, hun er på vej til en toppost i EU, som om det ikke er en dansk regeringsleders opgave at deltage i EUs møder for regeringschefer. Danmark har trods alt været medlem af EU siden 1973, men det har store dele af de danske nyhedsmedier og den danske befolkning aldrig accepteret.

Brugerbillede for Børge Rahbech Jensen
Børge Rahbech Jensen

Olaf Tehrani,

"Noget andet er så, om det faktisk er muligt at rejse et folkeligt oprør mod ødelæggelsen af vores naturgrundlag. "

Hvorfor har du behov for et folkeligt oprør? Et paradoks er, at mennesker som du gør præcis det samme, som 'den vestlige kultur' kritiseres for. Er angsten for ensomhed virkelig så stor, at intet er muligt uden folkelig opbakning? Formelt er meget forbrug helt frivilligt, men en forudsætning for at fremstå som på niveau med og helst bedre end flertallet. Mon ikke det er mere opmærksomhed end naturen, du kæmper for?

Brugerbillede for Filo Butcher
Filo Butcher

Ja, Connie Hedegaard det du står og siger er desværre bare en anden omgang af typisk politiker vand-ud-af-ørerne...hvad er det du opfordrer til? Revolution?

Hun mener, at både politikere og det meste af erhvervslivet tænker meget kortsigtet.

Det gør vores politikere desværre i endnu højere grad!

Og hvad vi oplever fra dag til dag er at vores politikere jo slet ikke lytter til folkelig pres!

Vi lever i et repræsentativt demokrati og det er vores politikeres opgave at repræsentere os og derfor er de udstyret med de magtinstrumenter der gør det muligt at træffe beslutninger på trods af evt. modstand fra en hvilken som helst side den måtte komme fra.

Det der er nødvendig for at få den store omstilling i gang er politikere der tør leve op til det ansvar vi har uddelegeret til dem!

Brugerbillede for Olaf Tehrani
Olaf Tehrani

Fornuftige individuelle valg og ændring af de daglige rutiner kan da være små skridt i den rigtige retning, men hvis det virkelig skal batte, må vi ændre strukturerne.
Den slags gøres i fællesskab.

Brugerbillede for Filo Butcher
Filo Butcher

Fællesskab? Hvilket fællesskab?

Fællesskabet mellem forbrugere og erhvervslivet? mellem højrefløjen og venstrefløjen? EU tilhængere og EU modstandere?

Vores samfund er polariseret over smertegrænsen og vi lever i et system der vanskeliggør alt der fremmer fællesskab og favoriserer konkurrence og indivitualisme. Har du nogensinde prøvet at købe hus i fællesskab med andre? Eller bil? Så snart du prøver at gøre noget i fællesskab som jo i princip altid vil underminere konkurrence- og profit mentaliteten bliver du straffet fra alle sider, bankerne, skat, de sociale myndigheder, endda naboerne og naturligvis også medierne. Vi lever i en verden hvor profitmaksimering og konkurrencetænkning er hellige køer, men det er netop disse to holdninger som vi skal klippe meget hårdt tilbage hvis en omstilling skal have en chance. Der findes i forvejen masser af folkelig pres men den bliver jo bekæmpet med alle midler fra en alliance af politikere, medier og erhvervslivet.

Så hvad vil Connie H. vi skal gøre? Historisk set er den eneste form for folkelig pres der nogensinde har haft succes den blodige slags, eller i hvert fald den overhængende trussel om en blodig revolution. Glemn alt om Ghandis "fredelige" revolution, den var ikke særlig fredelig hvis man ser den efter i sømmene og hvad kom der sidstendelig ud af den? Snigmord, borgerkrig og splittelse af en førhenværende storslået og kulturelt enestående civilisation pga. af religiøse og magtpolitiske uenigheder.

Den omstilling der er nødvendig for at redde vores børnebørns verden kræver at vores politikere og ikke mindst medierne viser at de er parate til at skifte spor, bringer ofre, også personlige, så disse nødvendige strukturændringer kan ske. Incitamenter for erhvervslivet, statsstøtte til omstillingsprojekter en holdningændring overfor grundlæggende principper som konkurrence og kooperation,

Brugerbillede for Benjamin Bach
Benjamin Bach

@Filo Butcher
Props for indlægget og opgøret med konkurrencementaliteten. I Connie Hedegaards analyse mangler en reel opdeling af "politikere" og "erhvervslivet". Der mangler en erkendelse af den polarisering, konkurrence og den eklatante mangel på samarbejde og adressering af fælles problemer. Det kan jo ikke passe, at alle politikere er ens og erhvervslivet opfører sig som en samlet enhed. Det er, som du siger, polariseret.

Men mht. folkeligt pres, så mener jeg, at det ikke er en enten/eller størrelse. Folkeligt pres kan sameksistere med andre strømninger. Ansvaret er desværre kompliceret og fælles. Det er fair nok at sige, at befolkningen er nogle idioter, fordi de bliver ved med at køre i biler, æde 146 kg kød om året og skifter vores "smart" phones ud som vanvittige. Det er også befolkningens ansvar, ikke blot politikerne, erhvervslivet og medierne. Det kan man sagtens kalde et problem, der er både folkeligt, kulturelt, politisk og medieskabt. Man kan ikke have et samfund, hvor befolkningen ikke tager moralsk ansvar.. det gør befolkningen til en hvis grad i forvejen.. dog ikke specielt imponerende, når det kommer til miljøproblemer og global lighed.

Brugerbillede for Dennis Berg

"For Connie Hedegaard er et opgør med traditionel væksttænkning centralt for omstillingen."

Nåda. Det var da også på tide. Det er kun 5 år for sent, Connie.

Brugerbillede for Dennis Berg

"Politikernes manglende handlekraft skyldes bl.a. det pres, de udsættes for fra dele af erhvervslivet. Hun nævner som eksempel EU-Kommissionens aktuelle bestræbelser på at få gennemført skærpede normer for bilers CO2-udledning."

Jeg troede ikke virksomheder havde stemmeret i et demokrati?

Brugerbillede for Dennis Berg

"»Der er rigtig mange signaler, hver eneste af os dagligt kan sende til markedet. Hvis 500 mio. europæere sender et signal til producenterne om, at ’det er det her, vi gerne vil have, I leverer, så er det til at forstå. Producenterne trænger til at høre et stærkere signal, og de reagerer på én ting: Hvor vi lægger vores penge.«"

Så kommisæren tror på markedsdemokrati? Burde det være nødvendigt, hvis vi havde et fungerende demokrati?
Har kommisæren hørt om "green washing"?
Hvordan forventer kommisæren, at folk skal kunne træffe de rette beslutninger på et uoplyst eller vildledende grundlag?

Henrik Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for n n

Følgende er sendt til Klimakomissionen i maj 2011:

Følgende er sendt til klimakommisionen

Hvordan kan det være at danske kommuner beviseligt spænder ben for opstilling af husstandsmøller, når det kan dokumenteres at disse (møllerne) kan spare ca. 300.000 tons CO2 udledning pr. år?

Tallet bygger på at der er ca. 114.000 huse i det åbne land der er egnet til opstilling af husstandsmøller.
Hvis bare 60.000 af disse udnytter muligheden, og med en gns. produktion på 10.000 kWh pr. år pr. mølle, så bliver det altså 300.000 tons CO2.
CO2 udledningstallet pr. kWh, er taget fra energinet.dk's hjemmeside.
De 60.000 er realistisk. I UK planlægger man opstilling af 600.000 husstandsmøller og det svarer forholdsmæssigt til populationen.

Personligt er vi klar. Vi laver selv pil til brændsel, vi renser vores spildevand via pileanlæg og nu mangler vi blot vindmøllen for at være CO2 fri husstand.

Det er undskyld udtrykket, - lige til højrebenet - hvis blot kommunerne ville give tilladelse. Alene pilerensningsanlægget har taget to år at få igennem.

Vi kan ikke som almindelige borgere undgå at føle os trådt på, når den gode vilje ikke tages mere seriøst.

Husk på, at "Mange bække små, gør en stor å".

Jeg imødeser svar og kommentar og er selvfølgelig til rådighed med informationer såfremt dette måtte ønskes.

Erik Lang

Vi fik aldrig svar fra Connie Hedegaard.

Læserne af dette indlæg må så selv vurdere seriøsiteten af Fru Hedegaards appel.

Dennis Berg, Jens Lerdorf, Leo Nygaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Flemming Scheel Andersen
Flemming Scheel Andersen

Nå for søren. Endnu et indlæg slettet af en inkompetent Web redaktør, der ikke evner at fatte sammenhænge imod egen overbevisning.
Det er efterhånden latterligt at kalde det for en debat, måske "opremsning af tilladelige meninger" er mere passende.

Brugerbillede for Kristian Rikard
Kristian Rikard

Erik Lang,
"Vi fik aldrig svar fra Connie Hedegaard". Nej det tror da pokker!

Brugerbillede for Benjamin Bach
Benjamin Bach

Erik Lang, det er en god appel. Måske du skulle sende den til Lidegaard i stedet? Jeg tror ikke, at Hedegaard er personen, man skal henvende sig til ang. danske kommuners benspænd...?

Brugerbillede for Leo Nygaard

»Jeg vil nødig leve i et samfund, hvor hele denne omstilling blev dikteret fra det politiske niveau.<<
»Der er sindssygt stærke interesser i det her, og det er en kamp hver gang at komme igennem med noget,« siger Connie Hedegaard,...<<
Der er en modsætning i disse to udsagn. Disse stærke kræfter skal imødegåes af stærke politikere. Og hvis politikerne ønsker mandat hertil, må de nødvendigvis sætte sagen på dagsordenen ved de kommende valg.
Alle de individuelle tiltag er prisværdige, men skal det virkelig rykke, må politikerne træde i karakter. Overalt i passende fora verden over, men meget kan vi gøre selv.

Lige hørt, at Kina og USA er i dialog. God begyndelse.

Brugerbillede for Henning Wettendorff
Henning Wettendorff

Klimakommissæren skulle aldrig have været opfundet i EU. Hun fungerer som figenblad for kommissionen og ministerrådet, som lader de tunge områder køre videre med business as usual, mens Connie H. rejser rundt og snakker.
Ikke så underligt, hun ender med at kaste håndklædet i ringen på denne måde.

Dennis Berg og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Flemming Scheel Andersen
Flemming Scheel Andersen

Som jeg tidligere har skrevet og fået slettet af en smalsporet Web-redaktør:
Så sidder Hedegård til en urimelig høj løn og har ladet sig vælge til at udføre det job at være Klimakommisær.
Da Eus øvrige funktioner, som Hedegård og de konservative går varmt ind for, til enhver tid vil modarbejde klima og miljø ud fra ønsket om at alting skal være billigst muligt, så beder Klimakommisæren nu folket om støtte.
Det folk som EU-institutionen ikke ønsker at inddrage på demokratisk vis, ved at søge godkendelse af selve foretagenets og dets forretninger i befolkningerne ved folkeafstemninger og parlamentariske vedtagelser.

Den eneste grund til at selve EU - institutionen er interessant for vore politikere er den alt for høje aflønning, der spærrer totalt for en fair og sober, kritisk bedømmelse af hele butikken. Derfor fortsætter interessen for vor fortsatte deltagelse, så længe disse lønninger er gulerod for lavtflyvende politikere, og derfor er vi medlemmer af en klub der modarbejder befolkningernes interesse.

Det handler ikke en skid om fred, miljø, menneskerettigheder eller andre højtsvungne slagord, men cool cash i lommen hos de rette .

Derfor må Hedegård, virkningsløst, beder folket om støtte hun ikke kan få andre steder. Den får hun heller ikke , da resten af butikken hun holder så meget af, er optaget af vækst, profit og mer profit og sætter de rammer folket har at agere under

Brugerbillede for Leo Nygaard

Vær nu lidt optimistisk. Jeg vælger at tro, at Connie har mange skuffelser i rygsækken og ikke ønsker at fortsætte den ørkenvandring i EU. Om hun så vender tilbage til dansk politik som bannerfører for en bedre klode, er tvivlsomt, men en mulighed. Der skal nogen til at prøve at sætte en ny dagsorden om tidens mest presserende problemer.

Brugerbillede for Henning Wettendorff
Henning Wettendorff

Det har intet at gøre med, hvad Connie kan have af motiver til at sidde, hvor hun sidder (lønnen inclusive). Jeg tror, hun mener tingene af et godt hjerte, som hun selvfølgelig burde have åbnet mere for, da hun var en central spiller i dansk politik.

Men den manglende klimahandlekraft i EU afspejles i, at den kommissærpost overhovedet findes. Optimismen må pt. komme fra USA og Kina, der så småt begynder at røre på sig i direkte forhandlinger. Før det sker, vil EU ikke rykke sig ud af stedet.

Brugerbillede for Flemming Scheel Andersen
Flemming Scheel Andersen

Vi behøver ikke EUs og dets institutioners bureaukratis alt for høje lønninger , for at få lov til at følge i USA og Kinas fodspor.
Heller ikke når det gælder miljø.
Hvis det er det EU magter er pengene, for befolkningen , spildt. Men selvfølgeligt ikke for de som har deres levebrød af foretagenet.
Udstillingen af EUs hulhed er komplet, og til at få øje på.

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

- Kunne det være, at det var nok at have nok.? At det var bedre at have kvalitet end kvantitet.? spørger klimakommissæren.

Ak ja, til det spørgsmål svarer de fleste vestlige overflodssamfunds politikere og befolkningsflertal et klart og rungende NEJ.!
Vi har ikke nok, vi skal have mere og mere. Vi får aldrig NOK.!

Vækst, vækst og mere vækst er det eneste der i dag kan skabes politisk flertal for i de fleste vestlige overflodssamfund, incl. Danmark.

Brugerbillede for Jens Lerdorf
Jens Lerdorf

Hvem ejer egentlig vinden!
# Erik Lang
Du har ret og den nye vindmølle bekendtgørelse er et udtryk for, at staten vil eje vinden der blæser over Danmark og folks matrikler.

Der er dog provins kommuner der giver midlertidige tilladelser til små husstands vindmøller, men hvis de ikke har en dansk omstændig og en ½ år lang bekostelig 'test' typegodkendelse, må de ikke opsættes.

Så helt klart dybt godnat at ganske små ½ og op til 3 kW båd og husstands friløbs vindmøller, der er rotations og vinge proportioneret til netop friløb, ikke kan købes mere i Danmark.

Nogle vil påstå at staten laver plat på miljøet og jeg er tilbøjelig til, at give dem ret.

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

Og hvem ejer undergrunden -

nu efter at vore Christiansborgpolitikere har givet grønt lys for prøveboringer efter skifergas i Nordjylland og Nordsjælland, 3-4 km. nede under vort drikkevand.?

Brugerbillede for n n

Det handler om at hver gang en husstand bliver selvforsynende, så forsvinder beskatningsgrundlaget.

Men hvorfor regner man ikke de øvrige afledte positive effekter ind?

CO2 reduktion
Uafhængighed
Mindre sårbarhed overfor terror
Bevidsthed om forbrug

Jeg tillader mig at svare:

Fordi landet ledes af Djøf'er der bor på stenbroen og kun har en formålsparagraf i livet:

At blive forfremmet SIC!