Nyhed
Læsetid: 5 min.

Danmark under pres for at gøre op med EU-forbehold

Regeringen er under tidsmæssigt pres for at få EU-forbeholdene på det retslige og forsvarspolitiske område ophævet inden for et år. Nye EU-traktatforhandlinger fra 2014-15 risikerer ellers at lægge diskussionen om Danmarks placering i EU død i flere år
Hvis Lars Løkke Rasmussen (V)  igen sætter sig i statsministerstolen efter et valg, vil han blive inden-rigspolitisk afhængig af især Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl, der har gjort EU-skepsis til en mærkesag, og derfor bliver svær at danse med, hvis EU-forbeholdene skal ophæves.

Keld Navntoft

Indland
27. juni 2013

Regeringen og de borgerlige EU-venlige partier har en tidsbegrænset åbning – måske på mindre end et år – til at forsøge at slippe af med et eller flere af de danske EU-forbehold ved en folkeafstemning.

Efter valget til Europa-Parlamentet i maj 2014 forventes det nemlig, at eurolandene vil nedsætte et konvent til at se på fremtidige ændringer af EU-traktaten. På EU-topmødet i dag og i morgen vil man drøfte en kommende bankunion, der er anledningen til den mulige traktatændring.

Det vil endnu en gang flytte grundlaget for, hvad danskerne skal stemme om ved en folkeafstemning om ophævelse af forbeholdene. Både den nuværende regering og dens mulige borgerlige efterfølger risikerer dermed at havne i den samme ’fælde’ som Fogh-regeringen i 00’erne, da den årelange diskussion om først EU-forfatning og derpå traktatændring gjorde det svært at sætte forbeholdene til afstemning, advarer en erfaren Venstre-politiker, der ønsker at være anonym.

»Den fælde kan klappe i igen,« siger politikeren til Information. »Der var en del år, hvor vi gik rundt på stedet, hver gang der skulle tales om EU,« husker vedkommende om tiden under den sidste borgerlige regering.

Under processen med først EU-forfatningen og derpå Lissabon-traktaten i årene 2001-2009 lød det som et mantra fra daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), hver gang han var til et EU-topmøde, at der ikke kunne udskrives nogen folkeafstemning om EU-forbeholdene, så længe man ikke kendte udfaldet af EU’s proces med en ny traktat.

Pres på eurosamarbejde

I det nuværende arbejde med at stable en europæisk bankunion på benene har eurolandene hidtil forsøgt at undgå debatten om en traktatændring. Men på sigt vil det være umuligt at gøre eurosamarbejdet tilstrækkeligt overlevelsesdygtigt uden vidtgående reformer, hedder det i Bruxelles.

»Det er nødvendigt med en traktatændring,« siger lederen af den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt.

»Senest i begyndelsen af 2015 vil den begynde«, er han overbevist om.

Den samme udmelding kommer fra tyske diplomatiske kilder. Selv om forbundskansler Angela Merkel indtil videre efter pres fra den franske præsident, François Hollande, har opgivet tanken om en ændring af EU-traktaten som et led i de nuværende forhandlinger om at skabe en EU-bankunion, kan Tyskland på grund af sin forfatning ikke binde sig tættere ind i eurosamarbejdet, uden at der ændres væsentligt på EU-traktaten, hedder det fra tysk side.

»Det vil være umuligt for en regering i Berlin at binde sig til en fælles europæisk bankgaranti, uden at euro-bestemmelserne ændres,« vurderer en tysk diplomat. Ellers risikerer man, at den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe helt går ind og underkender bankunionen.

De EU-positive partier i Folketinget forhandler i øjeblikket om en fælles Europa-aftale, der egentligt skulle have været færdig inden sommerferien. Men den er nu udskudt på grund af uenighed om, hvor positivt man skal udtrykke sig om dansk medlemskab af bankunionen.

Officielt står Danmark på sidelinjen, idet diskussionen om aftalens indhold føres blandt eurolandene. Men Nationalbanken har gjort det klart for regeringen, at Danmark skal med i det nye samarbejde om kontrol med bankerne. Det vil være for farligt for Danmark at stå uden for en ny fælles garantiordning, sagde Nationalbankens direktør Lars Roh-de på en høring om bankunionen på Christiansborg i februar.

»Som følge af banksektorens størrelse vil en fælleseuropæisk forsikringsordning, som en bankunion indebærer, alt andet lige være et attraktivt element set fra et dansk synspunkt,« sagde Rohde. Problemet hedder i realiteten Danske Bank, som Nationalbanken under den sidste finanskrise måtte redde med en snuptagsløsning, og som fylder så meget i dansk økonomi, at det vil være livsfarligt, hvis den ikke dækkes ind under EU’s bankunion.

Et dansk medlemskab af bankunionen kan i sig selv betyde en folkeafstemning. Men mere bekymrende for de EU-venlige partier er udsigten til en ny traktatrunde fra 2014. For partierne kan det have den konsekvens, at en diskussion om ophævelse af EU-forbeholdene risikerer at blive lagt død i flere år.

En del borgerlige politikere ser derfor gerne, at den nuværende regering forsøger at få ophævet forsvars- og retsforbeholdet så hurtigt som muligt. Hvis Lars Løkke Rasmussen (V) i 2015 på ny sætter sig i statsministerstolen, bliver han samtidig dybt indenrigspolitisk afhængig af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – to partier, der har gjort EU-skepsis til en mærkesag, og derfor bliver svære at danse med, hvis EU-forbeholdene skal ophæves. »Det får det til at løbe koldt ned ad ryggen på de af os, som mener, at Danmark skal være fuldt EU-medlem,« siger Venstre-politikeren.

Forbehold er »bevægeligt mål«

Problemet for regeringen og oppositionen i VK er, at forbeholdene er et »bevægeligt mål«, sådan som tidligere EU-kommissær Poul Nielson har betegnet det. Omfanget af forbeholdene vil således vokse betydeligt i det kommende år.

Justitsminister Morten Bødskov (S) advarer om, at Danmark inden for to år risikerer at måtte træde helt ud af det europæiske politisamarbejde, Europol, fordi EU-Kommissionen har fremlagt et nyt forslag til Europols funktion. Hvis forslaget som forventet vedtages, træder det 20 år gamle EU-forbehold på det retspolitiske område i kraft, fordi Europol-samarbejdet bliver ændret fra at være et mellemstatsligt samarbejde til at være ’kommunitært’ og dermed overstatsligt.

Efter nogle års stilstand om at udvikle EU’s forsvarspolitik bliver sagen sat øverst på dagsordenen senere i år på EU’s topmøde i december. Både Libyen-krigen og den nuværende europæiske intervention i Mali peger mod, at USA vil ’uddelegere’ mindre internationale opgaver til europæerne.

Topmødet i december kommer også til at dreje sig om fremtidens økonomiske grundlag for europæisk forsvar og et større samarbejde om våbenteknologi. I de kommende år står de europæiske regeringer over for en grundlæggende beslutning om, hvor meget Europa skal satse på en egen våbenindustri- og teknologi. F.eks skal man snart til at beslutte sig for, om man vil bruge hundreder af milliarder på at udvikle en ny generation af europæiske jagerfly, eller om man fremover skal ’købe amerikansk’. »Europa skal klare flere internationale militære opgaver, samtidig med at forsvarsudgifterne falder. Den debat kan kun løses, hvis man inddrager den bredere økonomi i sagen, og her er EU det rigtige forum,« siger den tyske forsvarspolitiske ekspert Wolfgang Ischinger, leder af den Sikkerhedspolitiske Konference i München.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lasse Damgaard

Ja - man fornemmer angstens sved fra de EU positivistiske partier

Morten Rasmussen, Jeanne Kruse og Peder Kruse anbefalede denne kommentar
Lars B. Jensen

Jeg kan kun forstå den anonyme (???) Venstre politikers udtalelser som at det er nødvendigt at få forbeholdende sat til afstemning, inden at den danske befolkning finder ud af hvor meget det betyder hvis vi afskaffer dem.

Det er desuden nødvendigt for regeringen at tage dette potentielt upopulære skridt, fordi at Fogh, i sin iver for at beholde magten og fremstå positivt indtil han kunne sikre sig en ny stilling, intet turde foretage sig. Heller ikke på dette område.

Jeg kan godt forstå behovet for kildebeskyttelse men det er at drive det for vidt, når en politiker der udtaler sig om politiske emner, får lov at være anonym.

Hugo Pieterse, anne bach, Jakob Lilliendahl, Flemming Scheel Andersen, Jeanne Kruse og Peder Kruse anbefalede denne kommentar

Trist, vore politikere stadig ønsker Danmark længere ud i den udemokratiske mørke sump. Den udligning, som er i gang mellem rige og fattige nationer i Europa betales i dag af vore chauffører, andre arbejdere med mindre uddannelse, vore gamle og syge og nu også landmændene. Vi ender op uden lokal produktion og uden velfærdssystem. Hvad er der så egentlig tilbage af det Danmark, vi engang var så stolte af.

Vore nuværende politikere er totalt blinde over for den katastrofe, de har startet. Vi må håbe på, den næste generation er mindre forblændede af det fatamorgana, hvis virkeliggørelse rammer Europa i disse år. De gamle tonser bare videre som Disney's lemminger, videre ud i sumpen med et tomt blik i øjnene.

Carsten Mortensen, Hugo Pieterse, Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen, morten Hansen, Per Torbensen, Flemming Scheel Andersen, Lars B. Jensen og Jeanne Kruse anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Udviklingen går i retning af, at Kina bliver verdens supermagt nr 1 efterfulgt af Indien og USA - og det bliver disse 3 lande , der suverænt sætter dagsordenen. De europæiske stater er hver for sig ikke "tunge" nok til at gøre sig gældende i dette spil.

Hvis Europa vil gøre sig gældende og have indflydelse, så må EU (desværre) gå den tunge gang og skabe fælles udenrigspolitik, en fælles udviklingspolitik for u-landene og en fælles forsvarspolitik ( incl fælles militær).

Det kan nok lade sig gøre efterhånden som det går op for europæerne, at de ellers bare bliver "en flok tabere".

EU samarbejdet burde fokusere på sådanne fælles nødvendigheder og samtidig i meget højere rad respektere EU-landenes kulturelle forskelligheder og nationale særpræg. ( Sociale forhold, kultur, sundhedsforhold, beskatningssystemer , uddannelsespolitik, naturpleje , færdselspolitik , ejendomsretlige reguleringer , arbejdsret , familiepolitik , strafferet o s v bør være eksklusive nationale kompetencer, hvor det overstatslige EU "blander sig udenom".)

Dan Johannesson

Mon ikke de tvinger det igennem de ønsker uden folkeafstemninger? Det tror jeg vi vil opleve.

Hertil lader det til at næste skridt, den globale verdens union, også er ved at røre på sig: "Både Libyen-krigen og den nuværende europæiske intervention i Mali peger mod, at USA vil ’uddelegere’ mindre internationale opgaver til europæerne."

Som altid: Små skridt, gradvis tilvænning, kæmpe koordinerede forandringer, gennem salmimetoden, m. en masse umiddelbart ukoordinerede frygtbaserede del argumentationer, for de enkelte elementer.

How to climb a mountain: Don't watch the mountain, just watch the next step..

Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen, Flemming Scheel Andersen og Jeanne Kruse anbefalede denne kommentar
Hugo Pieterse

@angstens sved

Jo. Men på den anden side sveder jeg lige så meget ved tanken om at det hidtil er lykkedes for denne kabale at få alt det igennem som de ville, og mere til.

Hvem havde drømt om, blot for fem år siden, at EU ville blande sig så meget på så mange områder som det lige pludseligt er blevet tilfældet?

De skal bestemme hvad vi må ryge (mentol), spise, snuse, de vil have fuld kontrol over alle frø i EU; dvs. al handel med ikke EU-autoriserede frø vil blive forbudt. Hønsehold og æg til naboen, alt skal registreres og kontrolleres af EUs kasketkarle. Vi må ikke selv vælge belysning, men er tvunget til at acceptere EU-regimets ideer om miljø - mere kviksølv på lossepladsen - for at spare CO2.

De blander sig i lægelønninger, undervisning, de tvinger danskerne til at betale milliarder i sociale udgifter til midlertidige fremmede arbejdere, som også har lov til at underbyde danskerne.

Når der snakkes EU, så er det ofte de overordnede økonomiske problemstillinger som er i centrum. Men prøv at se på det afskyelige morads af flere og flere detaildirektiver fra EU der påvirker almindelige menneskers hverdag, fratager dem retten til selv at bestemme over deres liv og hvilke vaner de vil dyrke, fratager dem muligheden for at protestere direkte til deres egne folkevalgte.

EU blander sig mere og mere, vore politikere kan ikke slå en prut uden at den først skal vendes i Bryssel, dette berører hvert evige eneste aspekt af vores liv. Det er indførelse af et nyt diktatur hvis lige verden endnu ikke har set. Og dette diktatur vil blive være end både DDR og Sovjet og Nazityskland.

Den gang var der stadigvæk store områder som myndighederne ikke interesserede sig for eller havde kontrol med. Men med de nye bureaukratiske IT-løsninger kan alt overvåges til lands til vands og i luften. Hvis du har en gris rendende uden EU-øremærke på dit nedlagte landbrug derude hvor kragerne vender, så bliver du opdaget. Allerede nu fotograferer kommuner og andre myndigheder løs for at få styr over hvert eneste skur og hver eneste stolpe i Danmark. Selv om det måske ikke i første omgang var et EU-anliggende; også byggeri og sikkerhedsforskrifter i mange brancher er ved at blive så vanvittige at alting derved bliver mere og mere kompliceret og kræver mere og mere bureaukrati, umyndiggør folk, nedvurderer deres dømmekraft og fratager dem ansvar. Også dette i forvejen overproportionalt voksede cirkus vil blive endnu værre med EU-diktaturets greb, som synes at blive strammet og tydeliggjort i takt med at de økonomiske løsningsmodeller som foreslås viser sig at være de sidste krampetrækninger af et fallitbo.

EU-regimet er en forbrydelse mod menneskeheden. Det er en ulovlig besættelse som er kommet i stand via løgn og manipulation fra første færd. Alle diktaturets bestemmelser og direktiver er herved erklæret ugyldige, og skal kun efterkommes i det omfang besættelsesmagtens terror tvinger den enkelte til at overholde dem. Import af mentolcigaretter, snus, konventionelle glødepærer og andre artikler som regimet har forbudt sine undersåtter at besidde og anvende må anses som modstandskamp, og bør støttes på alle niveauer af enhver retsindet person som måtte have muligheden for det.

Carsten Mortensen, Thomas Petersen, Morten Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen, Per Torbensen, Jørn Petersen, Jeanne Kruse og Peder Kruse anbefalede denne kommentar
Jeanne Kruse

Undskyld mig Robert Kroll!

Hvad er det for en syg idé, at vi skal blande os i de 3 supermagters indbyrdes stridigheder om magten i verden.

Jeg behøver sgu ikke læne mig op af nogen supermagter, for at finde min plads i verden.
Utopien om at DK selv kan styre hele den liste med sociale forhold m.m., som du mener, det er ikke realistisk, hvis du samtidig vil have EU som den 4. supermagt.

Drop det.
Vi skal UD.

Lars B. Jensen, Thomas Petersen, Torben Nielsen, morten Hansen, Per Torbensen, Flemming Scheel Andersen og Peder Kruse anbefalede denne kommentar

Danmark vil være langt stærkere som en nation i Europa, end vi nogensinde ville blive som en delstat i EU. Hvis EU får magt og militær, som EU har agt, siger jeg tak for kaffe. Forestil jer en fransk general i spidsen for en fælles EU hær med tonsvis af isenkram. Jeg får sgu kuldegysninger. Hvad sker der, hvis han en dag bliver fornærmet ? Det lyder som opskriften på en verdenskonflikt, der måske kunne gøre noget ved problemet omkring den store befolkningstilvækst. Er det det, vi vil med fremtiden i Europa ?

Jeanne Kruse

Jeg er frustreret og meget enig med Hugo, Peder mf.!

Du/I rammer ned i noget meget vigtigt.
Hver evig eneste dag kan vi føre mindst en ny sindssyg ting på listen, som Barrosos Bureau har bestemt.

Den frihed, der kom ud af 60 ernes ungdomsoprør, er pist væk. Vi lægger os fladt på maven, næsegrus af beundring, eller er det simpel ugidelighed, og gør ikke en skid.

Befolkningen, kollegaer, venner - sågar familie kan da godt se det er træls, men de gør intet for at stoppe det.

Politikerne gider jeg slet ikke tale om. De er landsforrædere hele bundet.

Er der nogen, der har en Virkelig God Idé til, hvordan vi slipper ud af klørene på det Cirkus?????

Mette Hansen, Thomas Petersen, Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen, morten Hansen og Peder Kruse anbefalede denne kommentar
Hugo Pieterse

@Robert Kroll - 27. juni, 2013 - 09:28

Hvis man skal følge din tankegang, så skal vi altså være udemokratiske og blæse på totalt modsatrettede synspunkter, evt. iværksætte endnu flere overgreb på suveræne stater og danse efter Cameron; Hollande og Merkels pibe, i stedet for efter Uncle Sams.

Forbedringen er til at få øje på.

Til side:

uden at jeg har én eller anden forkromet ide parat; findes der ikke andre tolkninger end den meget simplistiske mht. til "stormagter" og mindre stærke landes forhold til dem?

Jeg forstår heller ikke det der med at der på den ene side hamres på "solidaritet" (vi skal hjælpe de stakkels syrere mod den frygtelige diktator), og den globale landsby hvor vi alle sammen har ansvar for hvem der ryger mentolcigaretter i Congo, og på den anden side piskes til nådesløs konkurrence, hvor vi er nødet til at indføre 50 timers arbejdsuge og skoleuniformer for at kunne "hamle op med Kina". Og dertil opdelingen af verden i tre stormagtsblokke. Det har i mange år været god Latin, for ikke at sige den eneste tilladte mulighed, at opføre sig som en satellitstat til én eller anden stormagt. Er der ikke en mulighed for at mere individualisme og assertivitet fra de mindre landes side er en mulighed? Det samme gælder herhjemme; vi skal være lige og solidariske, men vi skal også knokle røven ud af bokserne og bruge albuerne for at komme til truget, gå i skole flere timer, arbejde flere timer. På den ene side en slags sødsuppe moral om lighed og rettigheder og broderskab og social retfærdighed for hele verden, på den anden side en benhård konkurrence, mens prædikanterne selv lever som herremænd og kan se frem til lukrative pensionsordninger og særlige privilegier.

Niels Duus Nielsen, Peder Kruse og Jeanne Kruse anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Så længe politikernes og eurokraternes lønninger er så høje i EUs administrative paradis for forordninger og reguleringer, så længe vil EU bestå og forsøges tvunget og fuppet ned over hovederne på div. befolkninger.
Trusler om alle mulige og umulige ulykker fra krige, forureninger og klimaforandringer vil blive brugt.
Tomme løfter om guld på gaden, menneskerettigheder og sociale forbedringer vil blive fremsat

I samme øjeblik de alt for oppustede lønninger nedsættes, vil interessen fra parnasset forsvind og alle EUs fejl vil blive fremhævet, og ønsket om nationale selvbestemmelser og disse enorme fordele vil blive fremhævet og EU falder sammen som det korthus det er.

Endnu engang kan det konstateres at befolkningerne er til grin for egne penge.

Torben Nielsen, Hugo Pieterse, Peder Kruse og Jeanne Kruse anbefalede denne kommentar

Jeg savner noget national OG personlig integritet!
Hvorfor skal vi lade det nyimperialistiske EU bestemme over vores liv, vores land og vores kultur? Nåå nej, vi har jo ikke noget valg! Det bliver trukket ned over hovedet på os, og vi bliver ikke spurgt, om det er i orden, at EU dikterer 80 % (hvis ikke mere?) af vores lovgivning.
EU er de kapitalisternes, og deres kulturradikale halehængs våde drøm: fri bevægelighed for arbejdskraft, varer og penge.
Arbejdskraften kan frit hentes for fattigere lande, og bruges til at tjene profit ved dels at betale mindre løn for samme arbejdskraft, dels at presse de lokales løn
Varerne kan frit dumpes hvor man ville, f.eks. i Afrika, så et helt kontinents folk bliver stigmatiseret og holdes i fattigdom. De får jo smidt EU's GMO-korn i hovedet til priser, hvor de lokale bønder ikke kan følge med, fordi den europæiske arbejder betaler (under tvang!) store summer af sin indkomst til EU's skatteapparat, heriblandt landbrugsstøtten, så prisen på den europæiske GMO-korn kan holdes kunstig nede.
Og pengene - ja, dem har vi da i skattely rundt omkring, så de penge, bankerne har stjålet fra det europæiske folk, bliver sendt i skattely, og ikke kommer folket til gode.

Nu er det på tide, at vi siger stop til EU's kultur- og nationalnedbrydende ensretning og magtcentralisering!
Vi må kræve, at være os selv! Vi skal ikke undertvinge os kulturassimileringen, og blive en kulturel ørken, hvor vi alle er ens. Lad os værne om den kulturelle, sociale og sproglige mangfoldighed, så vi stadig kan rejse til hinanden, lære af hinanden, og blive klogere af hinanden. Vi skal ikke leve i det kulturradikale paradis med "ét land, ét folk, ét styre". For det bliver en dødssyg verden; og gæt, hvilken kultur, der bliver den dominerende, og hvilke, der bliver slagtet? Jeg er ikke i tvivl...
Vi må også kræve, og genvinde vores nationale integritet! Vi skal erobre demokratiet tilbage, og lade folket tage beslutningerne. Vi skal ikke lade de diktatoriske bureaukrater i Bruxelles og Strasbourg bestemme over vores land og vores grænser! Vi skal genindføre vores grænsekontrol, så vi kan stoppe tilstrømningen af våben og stoffer til banderne, og fælde de svinske menneskehandlere, og hjælpe de mennesker, der er ofre for menneskehandlen. Vi skal kræve magten tilbage fra EU, og indføre plandemokrati, hvor ALLE bliver hørt, og den lokale magt er forankret lokalt. Vi må indføre et system med lokalråd, kommuner, amter og stat, hvor lokalrådene tager de lokale beslutninger, og alle højere instanser skal have godkendelse af de lavere, før at relevante love, ændringer og iværksættelser kan implementeres. Medlemmerne i alle 4 instanser er naturligvis folkevalgte, og folket kan nedlægge mistillidsvotum, hvis nogle af de valgte ikke repræsenterer folket, eller ikke følger det, vedkommende har sagt. Og nåja, så er der naturligvis også folkeafstemninger om alle større, nationale lovforslag etc.

Mine drømme er visionære, men de kan lade sig gøre. Hvis folket er med, kan ALT lade sig gøre!

Flemming Scheel Andersen, Hugo Pieterse og Jeanne Kruse anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Kære Jeanne Kruse ( kl 09.47) og Hugo Pieterse ( kl 10.12).

Uanset om man er det fredeligste land i verden, så varer freden ikke længere end andre lande vil det.

Så vil man som land leve uden at blande sig eller ufrivilligt at blive indblandet i andre landes "kabaler", så må man opretholde en "væbnet neutralitet" og dermed om nødvendigt kunne "slå fra sig".

I gamle dage var dansk udenrigspolitik 100% dikteret af forholdet til Rusland/USSR p g a de danske bælter som passage til Østersøen og af forholdet til Tyskland, som den store nabo i syd.

I dag er Danmark medlem af EU,NATO og FN - USSR er væk , Tyskland er blevet demokratisk og nettoresultatet er, at Danmark egentlig p t har den største udenrigspolitiske frihed nogensinde .
Vi kan f eks fornærme hvem som helst uden at risikere grove sanktioner .
P t er vi f eks lagt på is af Indien p g a en dansk våbensmugler og vi "overlevede" tegninge-sagen, men det skal nok lykkes os at fornærme nogle flere hen ad vejen - det har vi talent for.

Denne ny vundne frihed er ikke en permanent given ting - og det logiske er at konsolidere i et EU-samarbejde om udenrigspolitik , militær m v.

På billedet ser det ud til, at Løkke er under pres fra Tulle.
Og det frihedselskende LA er også EU-skeptiske efterhånden.

Jeanne Kruse

Kære Robert Kroll 11:59!

Desværre er jeg helt og aldeles uenig i dit synspunkt.
Du taler for underkastelse til et gigantisk bureaukrati, der indebærer regulering helt ind i privatsfæren med sindelagskontrol som slutstenen på værket.

Det står ikke tilbage for sovjet og Hitler Tyskland. Blot pakket ind i et blåt EU flag med stjerner på.

Den frihed du omtaler, har vi ikke, du har bare ikke set det. Det er det, der er taktikken. Små ubetydelige bidder, splittet op uden synlig sammenhæng, og så lige pludselig finder vi ud af, at Lissabontraktaten, som vi skrev under på, faktisk er suverænitetsafgivelse i stort omfang. Derefter hænger vi på den. Selv Højesteret har ikke taget stilling til søgsmålet, for det må de ikke.

Sommetider ville jeg ønske, der i DK var lidt længere mellem måltiderne, og at danskerne var lidt mere hidsige. De kan i Sydeuropa, Tyrkiet, Brasilien m.m. Så vågn dog op alle gæve vikinger. Lad os gå på gaden.

Hugo Pieterse

@Robert Kroll

Problemet er ikke så meget at vi i nogle bestemte udenrigspolitiske spørgsmål må afstemme vores politik efter forholdene. Og selvfølgelig har vi ikke total handlefrihed. Men der er forskellige grader af underkastelse. Man kan nøjes med at føje sig hvor man skal. Men her har vi folk som Søren Pind der springer op og tilbyder Danmarks assistance så snart han hører om endnu en mulighed for at smyge sig op af benene på en amerikansk statsleder. Og selv om Pind er den som tilbyder som den første forhåndenværende komiske Ali, så skal man ikke tro at Bødskov og resten af flokken ser meget anderledes på det. Det her er ikke at tage det nødvendige bestik af realiteter, men at lægge sig flad på maven og lave samarbejdspolitik med en krigslysten og evig intimiderende supermagt. Og det vi indtil videre har set fra EU er ikke meget bedre. Hvordan også; med de to traditionelle herskesyge intrigante kolonimagter England og Frankrig i førersædet atter på krigsstien, som så mange gange før i historien.

Lasse Damgaard

@Hugo

En af EU's vigtigste eksportmarkeder er våbenindustri - selv Danmark øger fortjenesten her
En rask krig i ny og næ er med til at hold beskæftigelsen nogenlunde oven vande.

Har du et godt alternativ til EU og den globale verden ?

@Lasse
Et alternativ til EU kunne fint være et fælles marked og KUN et fælles marked. Hvorfor skal initiativrettighederne til alle europæiske tiltag begrænses til Barroso og hans bureau ? Så længe jeg ikke har penge til en hær af lobbyister, får jeg ingen, absolut ingen indflydelse her.

Et alternativ til den globale verden må du selv finde. Verden har altid været verdensomspændende :)

Michael Kongstad Nielsen

Hvor er det pinligt, at en venstre-politiker vil være anonym på dette politikområde, og at Information bruger vedkommendes udtalelser alligevel.

Har Information i øvrigt ikke glemt et forbehold? Mig bekendt er der fire forbehold, ikke kun tre, som Information skriver. De har måske glemt forbeholdet mod unionsborgerskabet
http://www.eu-oplysningen.dk/emner/forbehold/unionsborgerskab/

Men bare rolig, kære politikere, for der bliver ingen ophævelse af de danske forbehold. Danskerne vil ikke have det, når det kommer til stykket. Og jeg tror også det bliver rigtig svært for EU i det hele taget af få vedtaget traktatændringer, hvad enten det er Bankunion eller andet, bare husk hvor svært det var med Forfatningstraktaten i 2005.

Med hensyn til Europol vil Danmark fortsat kunne samarbejde på mellemstatsligt niveau fra sag til sag med Europol, selvom Europol bliver et overstatsligt anliggende.

Morten Rasmussen
Hugo Pieterse

@Lasse Damgaard:

"Har du et godt alternativ til EU og den globale verden ?"

Mmm. Jeg tror jeg skal gætte mig lidt til at du prøver at stille det op som på den ene side indadskuende, isolationistisk, nationalistisk, - gammeldags etc. overfor udadvendt, åbent, grænseløs - modern.

Som om der kun findes to muligheder, og som om den eneste måde hvorpå man kan være åben og udadvendt er den som praktiseres af EU, og som advokeres af dagens poppede globaliserings-tilhængere som har et portræt af Obama over deres seng i stedet for et af Che Guevara.

Et alternativ? Jeg behøver ikke at lede ret længe. Bare gå lidt tilbage i tiden og udviklingen, da synes jeg faktisk at tingene fungerede bedre end de gør nu. Mere indviklet behøver det ikke at være.

Jeanne Kruse, Morten Rasmussen og Thomas Petersen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Kvit eller dobbelt afstemning. Enten fjernes forbehold og danske kroner, ellers meldes vi helt ud. EU må være det område hvor det repræsentative demokrati er mest ude af trit med danskerne.

Og hvis størrelsen på Danske Bank er til fare for Danmarks økonomi må den opsplittes ved lov!

Lasse Damgaard

@Hugo

Så alternativet er at gå tilbage i tiden ?

Næ jeg er sådan set ikke ude på at få et bestemt svar andet end det du giver mig.

Men for mig findes tilbageskruning af tiden kun når det kommer til at vi stiller uret tilbage når sommeren er forbi.

Hvor langt tilbage i tiden vil du have vi skal gå tilbage til den tid hvor det ikke var kompliceret - for mig at se har menneskets adfærd altid været kompliceret.
Samarbejde og magt ...
- Desuden har jeg det svært med at råbe - demokrati - når vi ikke engang på hjemmebanen formår at sætte de folkevalgte på porten, når vi har muligheden.
Vi skal ikke foregøgle os selv at vi er verdensmestre i demokratisk ide og udvikling

Og for at du ikke skal opfatte mig som ubetinget EU positivist - så er jeg ret kritisk selv.
Men at vende tilbage til skoven er for mig ikke et levedygtigt alternativ.
Nationalromantik og forestillingen om at den globale virkelighed ikke eksistere - er den direkte vej til fortabelse og undergang.

Hvordan kan et oplyst menneske slukke for det der engang har været lyst op ?

Morten Rasmussen

En annonym Venstre politiker og Morten Bødskov....

Hvor mange flere mørkemænd skal der forsamles, før alle kan se at den er helt gal med denne artikel?

Jeg er helt sat af.
Hvordan er det lige, vi får etableret den sandhed, at EU definitorisk er 'udemokratisk'? Jeg ser ikke, på hvilke punkter vi i Danmark har et demokrati, der fungerer bedre. Jeg ser en masse problemer i EU, men da ingen der er mere demokratitruende end de demokratiproblemer, vi slås med i Danmark.
Det er i min optik noget naivt at tro, at lobbyisme har ringere kår i Danmark end i EU.
Jeg er med på, at medierne i årevis har bombarderet os med gnit og gnat og småpolitik fra EU's store katalog.
De virkelige problemer, som vi står overfor i Danmark f.eks. en regulering af landbrugstilskud, en regulering af finansmarkederne, reguleringer af internationale handelseaftaler har vi da ingen muligheder for at kæmpe igennem på egen hånd. Faktum er, at vi som mini-land (f.eks. er Danmarks befolkning ikke større end den her i Schleswig-Holstein + Hamburg) har en uforholdsmæssig stor indflydelse på store tunge politikområder f.eks. gennem kommisærposter, vetoret osv. via EU.
Medierne har i den grad forsømt at holde os informeret om de store europæiske politikspørgsmål og de øvrige EU-landes holdninger og stillinger til disse ting.
Jeg fornemmer en besynderlig højskole social nationalisme, med en meget kort horisont. Og en selvtilfredshed eller selvtilstrækkelighed der går helt ned til: dansk kød er det bedste, ordentlige kartofler er danske, kun dansk mælk i dansk kopper, de eneste rigtige jordbær er de danske, rigtig dansk rugbrød, kolonihaver er noget ur-dansk.... En lang række grundopfattelser af ting, som danner vores verdensmålestok, og som forskruer vores verdensbillede.
Der er som om vi godt kan være vildt kritiske overfor alt det fremmede, men alt det kendte - dét skal vi forsvare.
Er den ikke langt mere gal med tredelingen af magten i Danmark end i de fleste andre EU-lande? Er vi ikke det land i EU hvor vi har den dybeste daglige overvågning af borgerne? Er vi ikke det land i EU, hvor kommunerne er størst, og hvor nærdemokratiet er sat helt ud af spillet?

Hvad ligner det, at Information giver en folkevalgt anonym plads i spalterne? Hvilken mening bliver sådan et fjols valgt på, hvaordan stemmer vedkommende, og hvordan ... Uafhængig af folket, det er det denne politiker er. 800.000 skattepenge ind på kontoen om året. Hurra for det kernedanske demokrati!

Morten Rasmussen

Kære Lars Dahl:

Prøv at starte med at læse om de 113 skud.

Læs derefter om resten af de demokratiske valg rundt om i EU, som enten blev ignoreret, eller sendt til 'omvalg'.

Læs om Lisabon traktaten.

Der findes meget mere, men mere bør man som demokrat ikke behøve for at vide at EU ikke er demokratisk.

Jeanne Kruse og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Jeg tror desværre at mange her på stedet misforstår situationen, og specielt hvad der skete for ca. eet år siden. Vi blev kørt godt og grundigt ud på et sidespor - og alle der læser internationale aviser eller besøger Bruxelles ved det! Mange af de andre medlemmer giiiiider os simpelthen ikke mere.
De danske medier synes heller ikke at ville eller kunne forstå det.
Så i min optik og helt pragmatisk er det vist ikke så meget os, der har serveretten mere.
Og måske det glæder mange her på stedet - mig glæder det ikke. Iøvrigt er jeg på linie et stykke hen ad vejen med robert Kroll ovenfor.

Hugo Pieterse

@Lasse Damgaard

"Næ jeg er sådan set ikke ude på at få et bestemt svar andet end det du giver mig."

Min bemærkning "Jeg tror jeg skal gætte mig lidt til at du prøver at stille det op" var møntet på at dit spørgsmål "Har du et godt alternativ til EU og den globale verden ?", hvis man læser det som det er skrevet er noget uklart og indeholder en række uudtalte påstande /stråmænd sammen med noget der ligner et spørgsmål. Jeg prøvede at finde ind til kernen af hvad du mente, uden at skulle acceptere præmisserne i de uudtalte påstande. Sammenlign med et ærligt forsøg på at besvare "er du holdt op med at slå din kone".

I dit andet svar fortsætter du lidt i samme skure.

Men ikke mere om det. Jeg synes til gengæld følgende bemærkning var interessant filosofisk set.

"Hvordan kan et oplyst menneske slukke for det der engang har været lyst op ?"

I den vestlige verden er vi vant til at se verden og udviklingen som causaliteter på en fremadskridende tidslinje. Vi bliver undfanget, født, vokser op, formerer os, og dør. En materialistisk / biologisk opfattelse af virkeligheden og livet, som vi ser som en udvikling til en højere livsform, mere indsigt, mere harmoni, fred i verden osv.

Det kunne være interessant at se på hvordan tibetanske buddhister ser på det.

Ifølge deres filosofi er livet til at begynde med fødslen en fremadskridende nedadgående proces, hvor den oplyste fri bevidsthed mere og mere bliver indfanget i materiens faldgruber og oplysningen gør plads for de illusioner ("mørket") som tilsammen udgør skabelsen.

I den Kristne religion (der som nogle forskere mener, har hentet inspiration fra Buddhismen) kan dette sammenlignes med syndefaldet og fordrivelsen fra paradisets have.

Hvis man kan tale om at buddhister har et mål (et spørgsmål som har optaget mig en del), så ville det være at undgå at lade sin bevidsthed blive indfanget i den materielle skabelses illusoriske verden, og at søge tilbage til den uskabte tilstand før fødslen.

Nu tilbage til dit spørgsmål: "Hvordan kan et oplyst menneske slukke for det der engang har været lyst op ?"

Vesterlændingen tror på at oplysning er noget som gradvist udvikler sig i en fremadskridende historisk proces - vi bliver klogere og klogere, mere og mere oplyste. Den tibetanske buddhist påstår at oplysningen var der til at begynde med, og at livet består i en gradvis fortabelse af denne oplysning.

Om ikke andet blot en påmindelse om at der virkeligt findes mange meget forskellige måder hvorpå man kan anskue verden, livet og eksistensen.

Nu håber jeg 3 gang er lykkens gang for en Folkafstemning, alt andet er udemokratisk!

Handel er en sjov ting...

Der var engang, hvor handel var udveksling af varer mellem to nationer, personer etc. Altså man handlede noget, man havde, for noget, man ikke havde. Vikingerne handlede f.eks. skind for krydderier. Det gav mening.
Handel i dag, sker med varer, man også SELV har. Lad os tage et lavpraktisk eksempel som rapsolie. Hvis man vil have en økologisk, lokalproduceret rapsolie, i en miljøvenlig version, skal man dels betale dyre domme for det, dels skal man lede rundt i diverse specialbutikker, eller man skal ud i en gårdbutik. Vil man derimod have en billig rapsolie, importeret fra den anden ende af jorden, og som i dén grad kan siges at være miljøbeskidt, skal man bare gå i Netto.
Det er det samme med arbejdskraft. Vi importerer ting, vi selv kunne producere; til skade for, ja, nærmest alt: væksten, miljøet, arbejdskraften, livsglæden... Danmark havde en af verdens mest visionære og fagligt aktive tøjarbejdere i 70'erne. Men takket været økonomisk grådighed, blev dette enorme udviklingspotentiale totalsmadret, for først at rykke det til Sydeuropa og Tyrkiet, siden til Kina og Bangladesh.

Handel er en underlig ting...

Jeanne Kruse, Hugo Pieterse og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Mange andre EU-lande har EU-forbehold. Som bekendt er 10 EU-lande udenfor euroen, desuden er Storbritannien og Irland udenfor grænsesamarbejdet (Schengen), Polen og Irland udenfor rettighedscharteret, Sverige og Finland har særlige forbehold for de samiske områder osv. Der er sikkert mange flere, men det tales der ikke om, kun trampes der grundigt rundt i den danske befolknings fremragende og dygtigt forhandlede forbehold, som politikerne dog aldrig har accepteret, og aldrig tilgivet danskerne for.

Om de fleste andre EU lande skulle være trætte af Danmark, som Kristian Rikard skriver, det er nok overdrevet, så betydningsfulde er vi jo ikke, tværtimod tror jeg mange lande er misundelige på vores skønne forbehold. Hvis nogen skulle være sure over nogen, skulle det være på Storbritannien, der planlægger at genforhandle hele deres forhold til EU, og vil holde folkeafstemning om det.

Det dumme ved den danske ageren i EU er efter min mening, at vi optræder som om vi er fuldt medlem, hvad vi jo ikke er. Så når Heller Thorning og Co. har formandskabet, eller bare i almindelig hverdag, foregiver at ville blande sig i alt hvad der foregår, herunder f. eks. de finansielle stabilitetsmekanismer efsf og esm, Bankunion osv., selvom vi ikke kan eller må, så virker underligt på de andre medlemmer. Det ville være nemmere at være dansker i Bruxelles, hvis de delegerede tog egne forbehold alvorligt og handlede ud fra dem, i stedet for nærmest at ignorere dem og hele tinden pønse på, hvordan vi kan få dem væk.

Hugo Pieterse og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Dennis Baggers Laursen,
Der er for kort tid siden kommet en ny udgave af en lille letlæst bog med titlen "Wealth of Nations". Her introduceres som noget revolutionerende nyt begrebet "kompative fordele".

Lasse Damgaard

@Hugo

- "Alle rejser starter med et skridt"-
Lao'Tse

--
-" Rejsen tælles ikke kun i skridt - men i også længder, og hvorfor udsætte rejsen ?
for i morgen skal du dø"-
Lasse Damgaard.

Hvis det at vende tilbage til at side på en klippe og tænke, er dit alternativ til EU og den globale tilstand
- tja så døden indtruffet.

Ja vesten kan mangle nogle holistiske tilgange til de udfordringer der er.
- men det skyldes mere dyret i os end viden.
At give efter for kropsimpulser er netop de faldgruber alle de store livsfilosofer advare imod og som viser vi først lige er kravlet ned af træerne.

At undlade at bruge sin oplyste bevidsthed til ikke at undertvinge de dyriske impulser, Viser det første skridt ikke er langt nok.

-"Hvor meget viden skal der til før man laver noget man ved er forket om ?
Lasse Damgaard.

Den eneste anke jeg har er; råbe hovederne på bagsædet jamre sig over den elendige kørsel - og når man så beder dem selv overtage rettet, blive mopset over tilbuddet.
- Tja måske er rejsen ikke engang begyndt ?
Der er stadig hjernespind der skal tæskes igennem endnu engang :)