Nyhed
Læsetid: 1 min.

Enlige i vildrede om regler for støtte

Kritikken mod kommuners kontrol af enlige forsørgere, som Information beskrev i går, fortsætter. Lovene er modsatrettede, reglerne uklare og juridisk direkte problematiske, mener Mødrehjælpen
Indland
27. juni 2013

Mange enlige føler sig desperate og magtesløse, når de står over for kommunernes regler om støtte til enlige forsørgere. Det oplever Mødrehjælpen, der støtter og rådgiver mænd og kvinder med problemer i familien.

»Vi får virkelig mange henvendelser fra folk, der føler sig usikre og nervøse over, om de nu bryder reglerne,« siger direktør Mads Roke Clausen, og det kan han godt forstå.

»Det er jo ekstremt forvirrende, at man på den ene side har forældreansvarsloven, der foreskriver, at man som skilt skal arbejde for et nært samarbejde, mens du på den anden side har loven om offentlig forsørgelse, der taler om det komplet modsatte. Nogle kommuner tillader jo ikke engang, at man spiser sammen. Lovene er decideret modsatrettede.«

Derfor ønsker Mads Roke Clausen en uvildig instans, man som enlig forsøger kan henvende sig til for at blive vejledt om, hvilke muligheder man har og ikke kun hører om dem, man ikke har.

»Det er et stort problem, at kommunerne både er anklager og dommer i disse sager. De har jo en klar interesse i at komme af med så få penge som muligt,« siger han og understreger deuden det juridisk problematiske i at bevisbyrden er vendt på hovedet

»Alle sagerne er lagt an på at man skal bevise sin uskyld og ikke som i resten af retsvæsnet omvendt. Det finder vi helt utilstedeligt. Vi går ikke ind for socialt bedrageri, men vi går ind for klare linjer og retfærdig sagsbehandling,« siger Mads Roke Clausen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening, men gennem deres presseafdeling oplyser KL, at alle borgere, der er i tvivl om de kommunale reglerne, kan henvende sig til deres lokale kommune.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Information for at tage dette problem op.

Dels undre det mig at politikerne ikke interesserer sig for familiernes retssikkerhed i disse situationer .Det kan da ikke være rigtigt at mistanken om snyd med børnepenge ol. er en langt større forbrydelse end sortarbejde og reguleret skattesnyd .

Dels hvorfor glæder politikerne sig ikke over at fraskilte ol. forældre kan finde sammen og gøre ting sammen med deres fælles børn. Hvorfor bliver disse sager ikke fremhævet som positive historier, som andre kan tage lærer af. Fx hvis de forældre der ikke kar barnet boende men alligevel kan/vil tage barnets sygedage ol. eller hjælpe på anden måde. I mine øjne må det da alt andet lige være samfundsbesparende og ikke mindst godt for barnet - her lyder det ellers altid at barnet har KRAV på både en far og mor.