Læsetid: 3 min.

Fem ministerier skal forhandle om grøn pulje

Enhedslisten inviterer sig selv til forhandlinger i fem forskellige ministerier for at fordele 434 grønne millioner kroner frem mod 2016
12. juni 2013

Fem af regeringens ministre kommer i den kommende tid til at se meget til Enhedslistens gruppeformand og miljøordfører Per Clausen.

Enhedslisten er nemlig i gang med en rundtur til en række fagministre for at diskutere og beslutte, hvordan 20 forskellige puljer til en samlet værdi af 434 millioner kroner frem mod 2016 skal fordeles på det grønne område.

Det er blandt andre Annette Vilhelmsen (SF) i Erhvervs- og Vækstministeriet, Martin Lidegaard (R) i Klima- og Energiministeriet og Mette Gjerskov (S) i Fødevareministeriet, der kan se frem til at få besøg af Per Clausen.

»Vi har en klar aftale med finansministeren om, at vi skal bruge nogle penge på at reducere vores ressourceforbrug i produktionen og vores forurening. Og så er der sådan set meget fornuft i, at man tager nogle initiativer på forskellige ministerområder. Det kan selvfølgelig godt være lidt besværligt, men vi synes, at det er den bedste måde at få et godt resultat,« siger Per Clausen.

De mange grønne millioner kroner er resultatet af Enhedslistens finanslovsaftale med regeringen sidste år samt af den seneste dagpengeaftale, som indfører den nye arbejdsmarkedsydelse. Her besluttede regeringen i samarbejde med Enhedslisten at ændre indfasningen af midlerne til en grøn omstillingspulje, og samtidig blev puljen frem mod 2016 øget med 50 millioner kroner.

»Vi har nogle klare forslag parat, men vi vil gerne have konkrete forhandlinger med de enkelte ressortministre for at komme helt tæt på, hvordan vi kan skrue nogle ordninger sammen, der giver det bedst tænkelige resultat,« siger Per Clausen.

Blandt de forslag, Per Clausen vil fremføre, er blandt andet en tilskudspulje til energirenoveringsprojekter i forbindelse med grøn byfornyelse samt etablering af et videncenter for ressourcer.

Men udover de 20 konkrete forslag er det altafgørende for Enhedslisten og Per Clausen, at midlerne bliver fordelt og øremærket over flere år. Det har længe været et stort ønske fra de grønne organisationer, at puljemidlerne ikke blot var et-årige.

»Vi forsøger at skabe forudsigelighed. Vi møder tit kritik af, at midlerne kun gives for et år ad gangen. Det gør det svært at komme i gang med projekterne og samle brugbare resultater. Nu giver vi bedre mulighed for at planlægge, så vi sender et klart signal om, at vi gerne vil drive produktionen i Danmark i retning af, at der er fokus på at omstille produktionen og mindste forureningen,« siger Per Clausen.

Hos Socialdemokraterne ønsker klima- og energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil ikke at kommentere de enkelte forhandlinger, der er i gang. Men tanken om at forhandle i flere ministerier om samme emne passer hende glimrende.

»Det glæder mig, at Enhedslisten også ser tingene i en sammenhæng, selv om tingene retter sig mod forskellige områder,« siger hun.

Større sikkerhed

Også for Socialdemokraterne er det ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil vigtigt, at der skabes større sikkerhed for de enkelte projekter ved at sikre midler flere år frem i tiden.

»Det gavner enhver form for lyst til at investere, hvis man har en fornemmelse af de rammer, man går ind til – også på mellemlangt sigt. Så den hensigt deler vi med Enhedslisten, og det er i øvrigt også udgangspunktet for den lovgivning, vi i øvrigt har lavet på energiområdet,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil

Enhedslisten Per Clausen er allerede begyndt at mødes med de enkelte ministre, og det er forventningen, at de første aftaler bliver færdige, før Folketinget går på sommerferie, ellers fortsætter forhandlingerne efter ferien.

Venstres klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt har ikke meget til overs for Enhedslistens og regeringens grønne puljemidler.

»Som udgangspunkt mener jeg, at man burde have givet pengene til skattelettelser i stedet for at dele små klatter ud på den måde. Det tror jeg ikke, man får de store resultater ud af. Samtidig er jeg meget betænkelig ved, at man målrettet går ind og siger, at vi booster 20 specifikke områder. Jeg tror ikke, vi som politikere er egnet til at vælge, hvem der skal være fremtidens videre. Det er markedet meget bedre til at styre end politikere,« siger Lars Christian Lilleholt.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu