Læsetid: 4 min.

Foldschack: Lad os få en havets ombudsmand

Advokat Knud Foldschack har tidligere ført erstatningssag for kaprede søfolk og anerkender, at forhandlinger med pirater må være fortrolige. Men senest viser kapringen af skibet Leopard ifølge advokaten behovet for en ’havets ombudsmand’, der som uvildig instans kan varetage gidslernes interesser
Pirater ved Somalias kyst. Danske sømænd skal have en ombudsmand til at holde øje med forløbet omkring deres forhandlinger, hvios det står til advokat Knud Foldschack. Foto: Scanpix

Pirater ved Somalias kyst. Danske sømænd skal have en ombudsmand til at holde øje med forløbet omkring deres forhandlinger, hvios det står til advokat Knud Foldschack. Foto: Scanpix

18. juni 2013

I slutningen af maj vedtog Folketinget enstemmigt en ændring af søloven. Det er sket i al ubemærkethed i ly af opmærksomheden om frigivelsen af de kaprede søfolk Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, der sammen med fire filippinske søfolk fra skibet M/V Leopard havde været gidsler hos somaliske pirater i 838 dage.

Ifølge lovbemærkningerne medfører den nye sølov en forpligtelse for rederne »til at medvirke til, at søfarende, der er taget som gidsler i forbindelse med sørøveri, løslades hurtigst muligt.«

Ændringen af søloven rokker dog ikke ved den danske »tradition« for, at det »fortsat (er) rederiet, der leder forhandlingerne« med piraterne om en løsesum, fastslår lovforslaget.

Men ifølge advokat Knud Foldschack mangler den ny sølov et væsentligt element: Nemlig en statslig uvildig instans, der kan varetage gidslernes interesser og dermed også de pårørendes interesser.

»En uvildig havets ombudsmand ville være betryggende for de søfarende. De ville vide, at der trods alt i den kaotiske situation, som en skibskapring hurtigt udvikler sig til, var nogen, der tænkte på dem og varetog deres interesser,« siger Knud Foldschack.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Kroll

Vistnok et dårligt forslag ?

Hvorfor skal det kun være en ombudsmand for pirat-gidsler ?

Danskere , der tages som gidsler "på land" under f eks en ferierejse kan med rimelighed kræve "ligestilling" med søfolkene, hvis disse får en særlig havets ombudsmand ?

Og så er den danske stat "smurt ind" i alle gidselsituationer, og gidseltagerne vil vide, at der er en retlig instans ( en ombudsmand) i Danmark, der arbejder for en hurtig løsning / betaling i gidselsituationer.

Og så bliver danskere et eftertragtet mål for gidseltagere.