Folkemødet på Bornholm, som afholdes for tredje gang i år, er siden sidste år eksploderet i både antallet af arrangementer og besøgende. På Folkemødet vil der være over 1.200 officielle events, og man regner med, at cirka 40.000 mennesker vil besøge Allinge på Bornholm i løbet af de fire dage. Sidste år var der til sammenligning godt 750 events og 33.000 gæster.
Landbrug og Fødevarer er en af de organisationer, som bruger mange ressourcer på Folkemødet. Hvor mange penge, det præcist drejer sig om, vil direktør Søren Gade ikke oplyse, men det er en del, fortæller han. Organisationen har opprioriteret Folkemødet i forhold til sidste år og sender også flere medarbejdere af sted.
»Folkemødet er et større setup end sidste år. Det er hævet over en hver tvivl,« siger Søren Gade, som blev direktør for Landbrug og Fødevarer sidste år.
»Jeg er fra Vestjylland og har en sund, naturlig skepsis. Sidste år tænkte jeg: Hvad pokker skal jeg på Bornholm, så jeg bookede mig kun ind i to dage. Men det gik op for mig derovre, at det faktisk var supergodt, og at vi fik talt med folk, vi normalt ikke taler med,« siger Søren Gade.
»Det gjorde faktisk, at jeg med det samme bookede mig til hele perioden i år,« tilføjer han.
Ufin lobbyisme
Udover at deltage i og afholde debatter er organisationen også arrangør af en middag for særligt udvalgte gæster i morgen aften. Og flere andre organisationer og ngo’er inviterer også politikere og andre prominente gæster på Bornholm til gratis middag, drinks eller fest.
Det er et problem, mener socialdemokraten Benny Engelbrecht, som i et debatindlæg i Jyllands-Posten i søndags rettede kritik imod organisationernes lokkemad. Han mener, at de organisationer, der deltager i Folkemødet, bør være åbne om, hvor mange penge der bruges i løbet af de fire dage. Benny Engelbrecht er i øvrigt selv på Folkemødets deltagerliste.
Søren Gade ser ikke noget problem i, at diskussioner skylles ned med fadøl, og at argumenter serveres sammen med middage.
»Vi tvangsfodrer ikke folk som gæs, og mad på Bornholm er nok den mindste udgiftspost, vi har. Så længe vi gør det i det åbne, så synes jeg, at vi er i vores gode ret til at lave det arrangement. Hvad de arrangementer koster, rager kun dem, der betaler det, og det er vores medlemmer. Hvis man er bange for, at man ikke kan bevare sin integritet over for en organisation, så kan man jo bare holde sig væk.«
Modsat Landbrug og Fødevarer hører fagforbundet FOA til de organisationer på Folkemødet, som bruger et minimum af ressourcer på deres deltagelse, fortæller pressechef Jens-Jørgen Krogh.
Han vurderer dog, at der er risiko for, at FOA’s muligheder for interessevaretagelse ikke er så »sublime, som dem, der inviterer fine politikere til fine middage«.
FOA og deres pensionsselskab, PenSam, er gået sammen om udgifterne til Folkemødet, og de bestræber sig på at holde udgifterne på under en halv million i alt, fortæller pressechefen.
»Det er det niveau, vi føler, vi kan forsvare. Vi må hele tiden spørge os selv, hvad medlemmerne får ud af det. Debatten er vigtig, og den prioriterer vi. Men de påvirker jo ikke direkte vores medlemmer, så de får en bedre overenskomst eller en bedre hverdag. Vi ønsker, at udbytte og udgifter følges ad,« forklarer han.
Åbenhed
Men selv om mange af deltagerne lægger masser af kræfter og penge i de fire dage på Bornholm, skal de ikke regne med, at der bliver flyttet store politiske holdninger, vurderer Henriette Søltoft, som er branchedirektør i Dansk Industris branchefællesskab, DI Videnrådgiverne. Sammen med Public Relations Branchen under Dansk Erhverv har DI Videnrådgiverne udformet en række principper for god lobbyisme. »Man skal nok ikke gøre sig nogle ambitioner som lobbyist, uanset om du repræsenterer en organisation eller en lobbyistfirma, om at få flyttet de store politiske holdninger. Det kan godt være, at der er nogle borgere, der bliver oplyst på nogle områder, men Folkemødet på Bornholm er i mine øjne et sted, hvor man markedsfører de interesser, man har,« siger hun.
Men det ændrer ikke på, at Landbrug og Fødevarer ser Folkemødet som en vigtig genvej til beslutningstagerne:
»Sagt med et glimt i øjet er det da nemmere at lave lobbyisme på Bornholm, end det er i dagligdagen. Du flytter alle interessante mennesker, du skal snakke med, fra København til Bornholm. Jeg kan holde flere møder fra torsdag til søndag, end jeg kan på tre-fire uger i København,« siger Søren Gade.
Lobbyismeprincippernes hovedformål er at skabe mere synlighed omkring, hvad lobbyisme er, og hvor kompleks politisk interessevare-tagelse er.
Og Folkemødet på Bornholm er et godt eksempel, siger Henriette Søltoft. »Man kan sagtens anvende principperne i forhold til Bornholm, for det handler jo om, at man dels skal have respekt for de normer og regler, der gælder i samfundet, og at man skal være åben omkring, hvad det er for nogle interesser, man repræsenterer,« siger hun og påpeger, at deltagerne på Bornholm netop er meget eksplicitte omkring deres budskaber.
Den holdning deler Søren Gade:
»Det er jo klart, at det er meget synligt på Bornholm, hvem du snakker med. Det er ikke nogen overraskelse, at vi holder møder med ministrene, men vi er ret åbne med, hvad det er, der er vores dagsorden,« siger han.
Folkemødet på Bornholm
Seneste artikler
Stærke borgmestre svækker demokratisk samliv
15. juni 2013Stemmeprocenten er faldet ved de seneste kommunalvalg. Hvorfor er der færre som stemmer, og hvordan vender man den negative udvikling? På Folkemødets anden dag blev nærdemokratiet taget op til debatFolkemødets første dag i aftalernes tegn
14. juni 2013Enighed om både fremtidens folkeskole og kommunernes økonomi prægede Folkemødets første dag.’Virksomhederne gør, hvad de kan for at skabe vækst,’ forsikrede DI-direktør Karsten Dybvad samtidig
Det er jo bare en stor havefest for de velstillede, som har chancen for at omgås hinanden og netværke under afslappede former.
Vi ved allesammen, hvem der IKKE har mulighed for at deltage og påvirke politikerne og andre beslutningstagere,
selvom det nok er dem, som har mest brug for at få taletid og ørenlyd.
Men fred med havefesten, hvor repræsentanterne har mulighed for at fejre sig selv og tro på egen folkelighed.
Bornholm kan sikkert godt bruge pengene.
Hvad med i stedet at lave fx. en månedlig dag hvor folk kan komme ind i Folketinget og få mulighed til at tale med de forskellige politikere. (PS: tidligere havde hver minister nogle dage hvor folk , foreninger mv. kunne komme og tale med ministeren)
Hørte fx. i P1 s Orientering af en mand fra Københavnsområdet havde fundet at Karen Hækkerup og de øvrige Kontanthjælpsreformpartiers udsagn om at ægtefæller nu blev ligestillet med folk der levede i et parforhold . Men det er ikke tilfældet , da folk i parforhold, der med reformen nu skal forsørge den ledige partner - IKKE kan få samleverens bundfradrag overført som ægtepar kan - yderligere skal den ledige betale skat af et beløb for at blive forsørget af samleveren - denne skattepligt har ægtefælder heller ikke. Med andre ord samlevende bliver med Kontanthjælpsreformen stillet DÅRLIGERE end ægtepar.
Sådanne ting kunne det da være nyttigt, at folk havde mulighed for at kunne sige direkte til politikerne inden de vedtager kommende reformer.
Journalister har en afsporet opfattelse af demokrati - i P1 Morgen syntes de, at det var mærkeligt, at politikerne ikke benyttede lejligheden til at sætte en dagsorden; men demokrati er ikke politikere, der sætter en dagsorden, men politikere, der lytter til borgerne og omsætter borgernes ønsker til politik.
Eller rettere: løser borgernes problemer.
De fleste om ikke alle folketingsmedlemmer har da e-mail adresser, som kan findes via http://www.ft.dk/Folketinget.aspx .
Børge Rahbech Jensen
Hvad har e-mailadresser med tilgængelighed at gøre?
Jeg skrev en mail til beskæftigelsesministeren.
Jeg fik et totalt ligegyldigt svar 3/4 år senere af en kontorvikar. Jeg kender masser af mennesker, som har oplevet tilsvarende, når de har henvendt sig til folketingspolitikere.
Sådan er det jo.
Uanset hvordan man vender og drejer det, så har det ikke meget med et FOLKEMØDE at gøre i mine øjne.
Demokrati-romantik, kunne man også bare kalde det.
Vi ved jo godt hvor beslutningerne tages.
Folkemøde - "hvor politikere møder folket" - emmer sådan lidt af gode gamle dage, hvor det f.eks. kunne betale sig at strejke....og en lockout var en reel faglig kamp...
Snak de bare røven af sig selv og hinanden. Jeg har ikke til hensigt at bruge bare fem minutters tv-tid på at overvære en masse mennesker gøre, hvad mennesker, som de er flest, tilsyneladende gør det meste af tiden: forsøge at positionere sig selv, hævde sig selv; forsøge at spille sorteper videre. Hvis Folkemødet var et møde, hvor det moderne menneskets eksistentiel-psykologiske adfærd og konstitution blev dissekeret og udstillet, ja, så ville min interessere være en helt anden.
Men, nej, det er det ikke: akkurat som rejsende, der valfartende fra den ene (såkaldte) seværdighed på denne planet til den anden, ikke evner at opdage, at den virkelige seværdighed ikke befinder sig udenfor dem selv, men indeni dem selv (i spørgsmålet: hvorfor kan jeg ikke stoppe op?; hvad er det inde i mig, der driver mig hvileløst omkring?), ja, der forbliver dette Folkemøde optaget af overfladen af vores eksistens og netop derfor ude af stand til at opdage de psykologiske mekanismer, der driver vores såkaldte civilisation mod afgrunden.
Under valgkampen i 2011 husker jeg en episode, hvor en hjemløs mand havde nærmet sig Helle Thorning-Schmidt og fortalte om sin håbløse situation. Hun blev tydeligt utilpas ved situationen og kom med en overfladisk bemærkning om, at det var da også for galt, før hun hastede væk. (Og uden så meget som at gi' ham en rose, 'snort'!)
Der kunne i den situation have været tale om en hvilken som helst politiker, reaktionen ville have været den samme, og selv om jeg er mere positiv over for folkemødet end andre her, tvivler jeg alligevel stærkt på, at pågældende hjemløse – eller for den sags skyld nogen af os andre 'almindelige' borgere – ville kunne komme spor tættere på politikerne eller ville få mere dybtfølte, engagerede svar fra dem på et folkemøde end vi ellers kan.
Som Tom Jensen bl.a. skriver i et glimrende blogindlæg:
"Der er sket noget med de danske politikere. Det er som om, de har besluttet, at vi er et problem – vi, befolkningen, der skal vælge dem. Vi er en ulempe.
[…]
… den politiske klasse lukker sig om sig selv og konkluderer, at det er dem derude – folket, medierne, de nyfigne, dem der ikke respekterer det repræsentative demokratis rollefordeling – som er skyld i alle problemerne, spolerer en effektiv magtudøvelse og ødelægger demokratiet.
Det er folket, som er problemet. Og i sin egen selvforståelse er medlemmerne af den politiske klasse derfor endt som ofre for folket."
Link-funktionen virker ikke, så her:
http://tomjensen.blogs.berlingske.dk/2013/06/12/ofre-for-folket/
DR sender 134 mand til at dække Folkemødet.
Hvilket så ikke ligefrem gør mistanken om, at der er alt for mange ansatte i DR, mindre.
@Vibeke Rasmussen
Nej det er ikke godt med for mange journalister - se bare hvad der skete med Armenien-kampen! Havde det vaeret Gunnar Nu Hansen med en mikrofon, der havde staaet for mediedaekningen havde vi haft vores nationalfoelese indtakt baaret af en fnysende protest mod en uretfaerdig russisk dommer og harme over Armenernes udspekulerede spillestil.
@Lise Lotte Rahbek
Der er jeg nu uenig, jeg har faaet mange gode svar fra mest folketingspolitikere men ogsaa ministre og borgmestre. Jeg tror det er vigtigt ar bruge vikingemetoden (hvor man binder sit svaer med 3 knuder) og foerst skriver naar man lagt evt. harme paa hylden og derudover saetter sig ind i den paagaeldendes handlerum.
lyder som om det måske er så som så med "folke"-andelen
Bare som en bemærkning.
Jeg har oplevet at ringe til Enhedslistens parti telefonnummer, med en sag.
Og fik uventet og til min egen benovelse, oplyst deres ordføreres privat telefon nummer, så jeg selv kunne ringe ham op.
Ikke at der så er kommet mere ud af min sag siden da. Men der blev lyttet, såvel som vist villighed til at lytte.
Folkemøde:
"Endnu et udstillingsvindue for de etablerede "spidser", hvor div. prøveballoner kan opsendes, for at efterprøve befolkningens grad af modstand."
Alt sammen til udhuling og forfladigelse af demokratiet og styrkelse af magtens besiddere.
Det koster 600,- kr. at tage med Information derover på lørdag. Start fra Landgreven kl. 6.15. Og så kan man få lov at trykke Connie Hedegaard på næven.
http://ishop.information.dk/foredrag-og-debat-3/dagstur-til-folkemoedet-...
Henrik Brøndum
Min mail til beskæftigelsesministeren var absolut afdæmpet og helt uden ukvemsord eller underforståede trusler. Jeg garanterer.
Den var nok bare ikke interessant.
Michael K.N.
Tak for tippet - men der er 100-gangsjubilæum for en stille protest på Anstændighedens Plads i Svendborg.
Det er vigtigere.
(Åhåh, Jubilæum i SIS er først næste weekend)
Folkemødet er jo en efterabning af svenskernes "Almedalsveckan" i Visby på Gotland, men som så ofte før træder svenskerne dansen mere anstændigt an, og lader det folkelige få en chance fremfor provoveringen. På en måde er det mere hyggeligt i Sverige, selvom hygge er et dansk begreb. I Danmark tager det kommercielle lynhurtigt over, som også John Fredsted er inde på kl. 13.37. På en eller anden måde giver det danske show mig en fornemmelse af "dyrskue", mere end "folkemøde", med kulørte lamper og tivoli ind over, der er frit valg på nederst hylde, hvis ikke man trækker en nitte, og det gør man, men billederne har man da lov at tage med hjem til deling på facebook.
Som jeg vist også skrev sidste år. Den første fejl var at lægge mødet på Bornholm. Godt nok er Gotland også en ø, men den ligger faktisk næsten i centrum af den svenske befolknings epicenter (et stykke syd for Stockholm).
Så havde man valgt Tåsinge eller Langeland kunne jeg forstå det.
Som det er nu, har man bevidst eller ubevidst valgt, at gøre det "ekslusivt", hvilket ikke harmonerer helt med ordet FOLK i mine øjne.
@Kristian
- Odsherred er Danmarks geografiske midtpunkt
På den anden side - hvis folket vil have et møde - så laver folket det.
det er lidt let bare og sidde og råbe lort.
Ønsker man den politisk græsrod af dansk politik og den grøde folket kan inspirere med - ja så laver man det møde.
Så må man jo se om politikkerne tør møde folket på deres præmis
Eller hvad med Samsø?
Siden hvornår er professionelt lobby-erhverv 'folket' ?
Siden 'politiker' blev konverteret fra ombud til fag.
Det er vist egentlig mest en branche-kongres.
Michael Kongstad Nielsen,
Har du nogensinde været på Samsø? Det tager en krig at komme derover. Men de har noget af det bedste fiskevand Danmark :-)
Jo da, det har jeg, sidst var det med privat båd, men der er vel stadig færge fra Hov? Eller Aarhus, eller hvad. Men skøn er den ø. Og den ligger ved gud midt i Danmark, og har noget af den bedste sommer, med mindst nedbør.
Nu er Hov-Sælvig altså noget af en omvej - hvis du kommer fra Københavnstrup.
Kristian Rikard - jeg får netop at vide i min øresnegl, at der også er færgeforbindelse mellem Kalundborg og Koldby Kås, så det gør københavnerens tur mere overkommelig. Overfarten tager ca. 1 time og 50 minutter - fed ro og fred!
https://www.faergen.dk/kampagne/samsoefaergen/dsb-cykelbillet.aspx
Bornholm er en hyggelig ø, helt klart.
Men at ligge "folke"mødet på det mindst tilgængelige stykke Danmark, kun overgået af Christiansø, samt at man ligger det delvis i hverdage (og ikke i ferien), gør, at der netop IKKE er særlig mange almindelige danskere, udover nogle lokale. Jeg vil meget gerne deltage i folkemødet, men det ville betyde, at jeg skulle bruge 2-3 fridage på det.
Et folkemøde i kvartalet i de fire danske udkanter på skift ville være en fremragende idé - så kunne politikerne vende deres tanker med befolkningen, så vi undgår indgribende omkalfatringer af offentlighedslov og folkeskole uden rod i borgernes dybfølte ønske på områderne.
Apropos Christiansø, så har de unge fjernet deres folkemøde endnu længere væk end Bornholm … og risikoen for voksen indblanding.
Måske et 'hint' til politikerne om børn og unges behov for at slippe for konstant overvågning i en helheds/dagsskole? ;-)