Nyhed
Læsetid: 1 min.

Forsvarschefen var uenig i argumenterne for forsvarsloven

Det ville sagtens kunne lade sig gøre at skabe bedre ’kontakt og koordinering’ i Forsvaret uden at ændre forsvarsloven, skriver forsvarschefen ifølge en aktindsigt. Det er ellers netop Forsvarsministeriets begrundelse for at ændre loven
Indland
10. juni 2013

Forsvarschef Peter Bartram mente ikke, at det var nødvendigt med en ny forsvarslov for at sikre bedre »kontakt og koordination« i forsvaret. Ifølge en aktindsigt i kommunikationen mellem forsvarschefen og Forsvarsministeriet, som Information har fået, har Peter Bar-tram kritiseret Forsvarsministeriets argumenter:

»Jeg finder, at argumentationen for lovændringen er noget mangelfuld og delvis forkert,« skrev Peter Bartram i en e-mail den 9. august 2012.

I bemærkningerne til lovforslaget, som forsvarschefen fik til gennemsyn, hed det, at behovet for »politisk/civil/militær kontakt og koordination er langt større end tidligere«. Men som Peter Bartram skrev til den næstkommanderende i Forsvarskommandoen, der efterfølgende sendte bemærkningen videre til Forsvarsministeriet:

»’Koordination og kontakt’ er vigtigt, men denne problemstilling kan tillige håndteres gennem ændrede procedurer«. Flere af de høringssvar, som Forsvarsministeriet modtog til lovforslaget i februar, sætter også spørgsmålstegn ved argumentationen for lovændringen.

Blandt afsenderne var Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), der efterlyste eksempler på »konkrete situationer, hvor den nuværende organisering har vist sig at være uhensigtsmæssig«. I det endelige lovforslag er det dog stadig hensynet til ’kontakt og koordination’, der er argumentet for lovændringen.

»Og jeg er stadig ikke blevet klogere på, hvorfor man egentlig ville ændre loven. Jeg synes, det hviler på en mavefornemmelse af, at det vil blive bedre,« siger HOD’s formand, Bent Fabricius, til Information.

Hækkerup: Tiden var løbet fra det

Over for Information begrunder forsvarsminister Nick Hækkerup (S) lovændringen med, at tiden var løbet fra den gamle lovgivning:

»Fordi noget er godt, er det ikke en undskyldning for ikke at prøve at gøre det bedre. Og det har fungeret, men tiden er løbet fra det, og det kan gøres bedre. Og det er det, der skal ske,« siger Nick Hækkerup.

Forsvarschefen, Peter Bartram, har også ved andre lejligheder kritiseret Forsvarsministeriets lovforslag.

Som Information tidligere har fortalt, advarede Peter Bartram den 30. august 2012 om, at den nye forsvarslov indebærer »en risiko for, at militære argumenter ’politiseres’.«

Forsvarschefen har ikke ønsket at uddybe sine bemærkninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her