Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Det lyder da meget godt, men hvad betyder det?’

’Vi aner ikke, hvad aftalen kommer til at betyde for os,’ siger to pædagoger fra institutionen Lupinen i Sydhavnen i København. De ved ikke, om de skal være nervøse over eller beroligede af aftalen mellem regeringen, KL og en række faglige organisationer om modernisering af det offentlige arbejdsmarked
Pædagogerne Jan Dyring Nielsen (tv) og Jonas Bundgaard (th) har svært ved at finde ud af, hvad mini-trepartsaftalen kommer til at betyde for dem.

Jacob Dall

Indland
21. juni 2013

På daginstitutionen Lupinen i Sydhaven i København er pædagogerne Jan Dyring Nielsen og Jonas Bundgaard ved at samle spande, hulahopringe og legetøjstraktorer sammen på legepladsen. Forældre venter tålmodigt på, at deres børn rutsjer færdig, inden de snører sko, spænder cykelhjelme og vinker farvel på vej ud af børnehavens gitterlåger.

Jan Dyring Nielsens og Jonas Bundgaard er ved at lukke børnehaven på dagen, hvor deres fagforening BUPL, som er under hovedorganisationen FTF, har indgået en aftale med regeringen, KL og en række fagorganisationer om modernisering og effektivisering af offentlige sektor. Aftalen består hovedsagligt af syv principper, som blandt andet går ud på, at den offentlige sektors opgaver skal løses med tillid til og i samarbejde med medarbejderne.

»Det lyder da meget godt,« er Jonas Bundgaards første kommentar, da han læser de syv principper.

»Men det er ret svært at se, hvad det konkret betyder,« tilføjer han.

Jan Dyring Nielsen, som er tillidsrepræsentant, har det på samme måde:

»Når jeg læser det, så tænker jeg ’yes’,« siger Jan Dyring Nielsen.

»Men så begynder jeg alligevel at få min tvivl, for meget af det har jeg hørt før. Jeg har hørt de samme ord, uden at jeg har mærket det hernede, hvor jeg sidder som yderste led. Men jeg aner ikke, om jeg har grund til at være nervøs eller rolig, for man ved alt for lidt om udmøntningen af aftalen,« siger han.

Tillid er vigtig

Et af de principper, som Jonas Bundgaard og Jan Dyring Nielsen særligt lægger mærke til, er princippet om, at ledelse skal tage afsæt i tillid og ansvar.

»Det er altid rart, at der er nogen, der har tillid til én og tillid til, at man gør det godt. Så får man også lyst til at gøre sit arbejde endnu bedre,« siger Jonas Bundgaard.

I Lupinen er der allerede en del opgaver og ledelsearbejde, som er baseret på tillid, fortæller Jan Dyring Nielsen, og fremhæver specielt arbejdet med børn med specielle behov, som han allerede nu oplever kan tilrettelægges fleksibelt.

»Hvis det er sådan noget, at princippet er et utryk for, så forventer jeg mig rigtig meget af det, for der synes jeg, at mine kompetencer kommer godt i spil. Det er også at udvise tillid til, at vi, som står med barnet og problemet, er i stand til at finde ud af, hvad der er behov for,« siger han.

Også princippet om, at den offentlige sektor skal fokusere på mål og resultater fremfor regler og procedurer, springer de to pædagoger i øjnene.

»Det virker umiddelbart meget markedsorienteret,« pointerer Jan Dyring Nielsen.

»Men vi har jo aldrig set bort fra målet og resultatet, for der er nogle børn, der skal bringes videre i systemet, og det skal jo også helst udmønte sig i et ordentligt mål og i et ordentligt resultat,« siger han, og de to pædagoger pointerer igen, at aftalens principper er løse og svære at forholde sig til.

Til gengæld skuer ordet ’effektivisering’, som er princippernes overordnede formål, i de to pædagogers ører.

»Det kan godt være, at jeg er for meget 60’er-pædagog, men det er i mine ører løgn og latin at snakke effektivitet i omsorgsarbejde. Jeg siger ikke, at det er umuligt at være mere effektiv, men det kan umuligt være hovedformålet,« siger Jan Dyring Nielsen,

Jonas Bundgaard vil gerne vide, hvad der egentligt ligger i ordet ’effektivitet’.

»Er det, at jeg skal nå at skrive to udtalelser og dokumentationer på den tid, hvor jeg skriver én, eller er det at skifte flere børn samtidig,« spørger Jonas Bundgaard retorisk, mens han vinker til en lille dreng, som er på vej hjem med sin far.

Besparelser uanset hvad

FOA og Danmarks Lærerforening, som ligesom BUPL er en del af FTF, har valgt at stå uden for aftalen, men Jan Dyring Nielsen og Jan Bundgaard har det fint med, at deres fagforening er med.

»Man kan jo bede om at blive taget med på råd hver gang, det er kanel, og så melde sig ud af processerne, når det er skidt. Så ender man med slet ikke at blive taget med på noget. Det er vel det, der er en fagforenings lod, selvom det er svært,« siger Jan Dyring Nielsen.

Desuden kommer besparelserne nok alligevel, er de begge enige om, aftale eller ej: »Det er der åbenbart en forholdsvis bred politisk enighed om. Det her er et led i en større sammenhæng, for at deres samlede økonomiske mål skal blive opfyldt, og det får vi fandeme ikke lov til at spænde ben for,« siger Jan Dyring Nielsen og Jonas Bundgaard tilføjer:

»Så skal man hedde noget med Møller-Mærsk, hvis man skal kunne ændre i sådanne nogle papirer der,« siger han og låser legepladsen af.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Kjærgård

"Hvad betyder det?"

Det betyder besparelser og fyringer!

Peter Jensen, Karsten Aaen, Moh Abu Khassin , Henrik Darlie, John Vedsegaard, Lise Lotte Rahbek, Niels-Holger Nielsen, Steen Sohn, Niels Mosbak og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Gry W. Nielsen

"Til gengæld skuer ordet ’effektivisering’, som er princippernes overordnede formål, i de to pædagogers ører."

Kan et ord være hals-næse-ørelæge?

Steen Sohn, Niels Mosbak og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Det værste er at alle forhandlere på alle sider, ikke taler til folket, men skal være jurist for at forstå deres sprog, det ligger vi andre under for.

Dette må være endnu et argument for at lave lovgivningen mere menneskelig og forståelig.

Henrik Darlie

En gang kaldte man sådan noget for 'okkult'.

"...den offentlige sektors opgaver skal løses med tillid til og i samarbejde med medarbejderne."

Hvad det betyder? At de får mindre tid til opgaverne, og hvordan de så klarer dem alligevel, det må de selv ligge og rode med. Ligesom os andre.

Rasmus Kongshøj, Peter Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

PS: "Til gengæld skuer ordet ’effektivisering..." Hvad mon det så får øje på, når det sådan "skuer"?

Kristian Rikard

Da jeg begyndte at blogge her på information havde jeg håbet, at man endeligt havde fået udvidet telefonabonnementet til at dække andre områder i Danmark end netop Københavns Kommune.
Men nej, det er stadig såden, at enten er det København - med stor vægt på K og Christiansborg eller også er det Langtbortistan.
Op i halen med Uldum, Sorø og Hammel, for slet ikke at tale om Slesvig-Holsten, Bayern, Liverpool og Bergen og Vanløse.

Kristian Rikard

Og selvom information selvfølgelig som ethvert andet kapitalistisk foretagene specielt tilgodeser sine kernelæsere og selvom der er mange børn i Storkøbenhavn, så er det dog sådan, at 2/3 lever andre steder, f.eks. Vestsjælland, Himmerland, Århus eller Sønder Ho.