Millionsvindel i danskstøttet politiprojekt i Afghanistan

Mangeårig svindel med den afghanske politifond viser, at Danmark har meget lidt styr på størstedelen af bistanden til Afghanistan, mener bistandseksperter. Udviklingsminister Christian Friis Bach afviser kritikken
13. juni 2013

Det store danskstøttede politiprogram LOTFA i Afghanistan har i flere år været plaget af kontraktsvindel i millionklassen, uden at Danmark eller andre donorlande opdagede det. En intern undersøgelse viser, at svindlen har stået på i hvert fald siden 2005 og har kostet et sted mellem fire og ni millioner kroner.

Sagen er et skoleeksempel på, at Danmark har meget lidt styr på de 530 millioner bistandskroner, som årligt tilflyder Afghanistan, siger bistandseksperter.

»Danmark har meget ringe kontrol over, hvad der sker med pengene, når de doneres til store organisationer og fonde som i dette tilfælde,« siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

»Når man overlader ansvaret for pengene til andre, accepterer man samtidig andre kontrolmekanismer – og de er sjældent af samme standard som de danske.«

Det er Christian Bjørnskov, lektor i udviklingsøkonomi på Aarhus Universitet, enig i. Han påpeger, at der ofte er en tendens til ansvarsforflygtigelse, når flere donorer poster penge i den samme organisation.

»Når noget er manges problem, som det er tilfældet i store multilaterale organisationer og trust-fonde, ender det ofte med at være ingens problem,« siger han.

Danmark har siden 2009 bidraget med 56 millioner kroner til det afghanske politiprogram, der bl.a. udbetaler løn til Afghanistans 150.000 mand store politistyrke. Hvor stor en andel af det danske bidrag, der er gået tabt, er umuligt at afgøre, da de danske midler indgår på linje med andre donormidler i den otte milliarder kroner store fond.

Minister afviser kritik

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) mener ikke, Danmark har sovet i timen.

»Jeg har selv rejst sagen over for UNDP i Kabul og skarpt kritiseret kontrolmekanismerne og krævet en styrket indsats over for korruption,« siger han.

– Men hvorfor blev otte års svindel med LOTFA-kontrakter så ikke opdaget?

»Korruption i forbindelse med indgåelse af kontrakter er ofte vanskeligt at opdage, fordi svindelen kan foregå, selv om alt ser ud til at være foregået efter reglerne. Derfor opdages den slags oftest via whistleblowere, hvilket også var tilfældet med LOTFA.«

Efter at mistanken om svindel med fondens midler opstod i maj 2012, har Danmark tilbageholdt sit bidrag for 2012 på 24 millioner kr. Men efter UNDP har ryddet op, er Christian Friis Bach parat til at genoptage støtten.

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Kommentarer

Brugerbillede for Hugo Barlach

Det virker alvorligt talt ikke som om, at udviklingsminister Christian Friis Bach eller hans embedsmænd har ordentligt hånd i hanke med implementeringen af skåltalernes vidtløftige forsøg på at træde de bonede gulve internationalt eller den politiske spinmaskines skønmalerier. Ministeren henviser blot til: "en vanskelig situation", og det kan skatteyderne vel ikke være tilfredse med? Hvor meget velfærd kunne vi have fået herhjemme for de spildte midler? Ikke sandt...

Med venlig hilsen

Brugerbillede for Lisa Ahlqvist

Nu vil jeg mene, at sagen bør meldes til politiet. I Afghanistan.

Og Christian Friis Bach, ham kender de kun derovre i Kabul-ka-jeg. For han er eddermugmemig fed at være bonkammerat med. De sir han har huller, masser af huller i lommerne, så når han danser Kabuler-polka med Karzai og strømer direktøren, rasler pengene ud til højre og venstre.

Alt de behøver, er at bøje sig ned og samle gysserne op. Det kaldes You help your hands.

Nu det en slet hemmelighed, at hr den ærede Chr. Friis Bach osse er sguspiller. Passer lie te faget, ik ohr. Ikke til nogen skade, når man gebærder sig blandt Ali Baba og hans 3.5 mio røvere. For det gælder bare at holde masken.

Men, men, det ser ud som om ham der Christian ikke har set skriften på væggen. For det eneste han har styr på, er, at han ikke har styr på noget som helst.

anbefalede denne kommentar