Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sundhedseksperter tror på lægeaftale efter formandsskifte

Det kan få temperaturen på den ophedede lægekonflikt til at falde, at den nye lægeformand og regionsformand kender hinanden
En pige er med sin mor hos familiens praktiserende læge (tv.) med sin dårlige fod.
Indland
1. juli 2013

Danskerne kan fortsat se frem til ikke at skulle betale, når de går til lægen.

Det vurderer sundhedseksperter, efter at de Praktiserende Læger (PLO) har besluttet alligevel ikke at afleverede deres såkaldte ydernumre den 1. september. For godt nok er lægekonflikten blot udskudt til den 1. september 2014, hvor lægernes overenskomst udløber. Men vurderingen er, at PLO og Danske Regioner nu finder hinanden.

»Til den tid kommer den virkelige styrkeprøve. Men jeg vil blive overrasket, hvis man ikke finder hinanden. Ingen kan holde til en tilspidset situation, når man skal forhandle igen,« siger Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet.

PLO’s beslutning kommer, efter Danske Regioner har tilbudt, at lægerne kan udskrive for 65 millioner ekstra kroner regninger til Sygesikringen, fordi de til næste år skal behandle flere patienter og overtage opgaver fra sygehusene.

Selv om PLO har krævet 108 millioner kroner – for organisationens forventede 30.000 flere patienter – så besluttede repræsentantskabet imidlertid lørdag med 25 mod 24 stemmer alligevel ikke aflevere ydernumrene. Afstemningsresultatet fik PLO’s formand, Henrik Dibbern, til at trække sig. Ifølge den nu tidligere formand skyldes resultatet, at »efterhånden som tidspunktet for en alvorlig beslutning kom nærmere, blev den for tung for mange mennesker«.

En erfaren forhandler

I stedet er Bruno Meldgaard Jensen, der er formand for PLO-Midtjylland og læge i Odder, konstitueret som formand. Hvilket gør en forskel, mener både Kjeld Møller Petersen og hans kollega, sundhedsøkonom ved Aalborg Universitet Jes Søgaard.

Den konstituerede formand har gode erfaringer med at forhandle med formanden for Dansk Regioner, Bent Hansen (S), som samtidig er regionsrådsformand i netop Midtjylland.

»Det betyder selvfølgelig ikke, at man så lige pludselig bare er enig om alt. Men det betyder enorm meget for forhandlingsklimaet. Siden sidste efterår har der – udover de ting de objektivt har været uenige om – været mistillid mellem parterne. Hvilket også er en af de væsentlige årsager til, at jeg er optimistisk med hensyn til, at de finder en løsning. Opgaven bliver nu at finde ud, hvad produktivitetsforbedringer vil sige i praksissektoren,« siger Jes Søgaard med henvisning til striden om, hvor mange penge lægerne skal have for at løse de nye opgaver.

Det er i hvert fald ikke den resterende forskel mellem de 65 og 108 millioner kroner, som kommer til at skille parterne, understreger Kjeld Møller Pedersen som kalder denne for en »petitesse«. Danske Regioner betaler nemlig årligt otte milliarder kroner til de praktiserende læger:

»Det er en floskel, men jeg tror nu, at den har mening: Nu vasker man tavlen ren, og ingen har ultimative krav.«

Tillid eller paradedisciplin

Bruno Meldgaard Jensen er enig. Den konstituerede formand forventer til november at stille op som formand på repræsentantskabsmødet til november, »hvis opbakningen er der«, som han formulerer det.

»Flertallet i repræsentantskabet har valgt at afprøve regionernes forhandlingsvilje udfra det forhandlingsudspil som bl.a. kom fra Bent Hansen. Og jeg var én af dem, som vil afprøve det. Når nu Danske Regioner har meldt det ud, så vælger jeg at tro på, at det er det, de vil. Jeg kan heller ikke se, at de ellers kan komme ud af den her sag på en ordentlig måde. Hvorimod Henrik Dibbern ikke tror, at de vil i gang med reelle forhandlinger. Man kan jo også godt tro, at det er en paradedisciplin for at undgå konflikten,« siger Bruno Meldgaard Jensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bent Hansen. Men formanden for Danske Regioner skriver i en pressemeddelelse, at PLO’s beslutning »forpligter læger og regioner på at gå ind i et konstruktivt forhandlingsforløb efter sommerferien«.

»Vi har allerede haft et første uformelt møde, og jeg forventer, at vi inden for de nye lovgivningsmæssige rammer vil kunne finde en aftale, der både imødekommer regionernes behov og tilfredsstiller PLOs krav«.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Scheel Andersen

Lægerne er, om man så må sige, lukket ind i deres fol og faldet til patten.
Så må man jo så håbe for dem at patteriet ikke får en pludselig ende, som så mange andre før dem, piloter, lærere o.s.v.
Højtuddannede der troede sig sikre i deres fag imod globaliseringens spøgelse og konsekvenserne for dem , blot skulle være billigere importvarer og ikke som de dårligere uddannede, kamp om lønnedgange.

Alan Strandbygaard

Måske tror 'sundhedseksperter' på en lægeaftale efter formandsskiftet, men den jævne befolkning tror nok mere på dårligere service (endnu dårligere service: Ind og ud - NÆSTE PATIENT!

Og jeg tror også de fleste tror på betydelig lægemangel de næste mange år. Det vil gå som på skolerne hvor lærejobbet ikke længere er attraktivt. Måske endda værre, da læger jo er selvstændige der har det med selv at ville bestemme farten.

Viggo Okholm

Jeg er nu en smule optimist.Hvorfor skulle de ikke komme til en forståelse nu og mon ikke sporene skræmmer lidt..Lægerne er vel fornuftige mennesker som ikke kun tænker på "guld" bare de bliver hørt og respekteret.
Jeg synes egentlig vores unge sundhedsminister har reddet en god del hjem,hvor regionerne og en krads formand hos lægerne havde sat sig i en krog.

Torben Nielsen

Ja, og måske er lægerne kuppet af en kollega, der er slyngven med modpartens leder?

Problemet er gammelt. Når S er regering, får fagbevægelsen paradentose og pløkkerne falder ud.

Alan Strandbygaard

Det sjove af det hele er at nogen faktisk tror på at der skal FORANDRINGER til, Viggo Okholm.

Hvem siger alting skal forandres?
Skal vi forandre bare for at forandre?

Lars F. Jensen

@inger Nielson Måske skulle du hellere læse det partsinlæg fra en læge her på information.dk , der er grundlaget for artiklen i 180grader.
Det skræmmende er faktiske kun, at du så let falder for noget der mest af alt ligner en fortænkt konspirations-teori.

@alan Strandbygaard.
Ja du kan tro alting skal forandres om det så bare er for at bevare evnen til at forandre. Alle områder hvor aktiviteterne ikke er udsat for konkurrence fro Indien, Kina og andre lande. Men nu er der så mange områder herunder ny teknologi, der i sig selv fordrer mange ændringer i arbejdsgange mv. så det næppe er sandsynligt, at det kommer på tale at ændre for ændringens skyld.

Men hovedprincippet er, hvis det ikke kan påvises, at ændringen giver et direkte dårligere resultat. Der skal konstant findes en produktivitetsgevinst ikke mindst i hjemmemarkedserhvervene, der ikke er konkurrenceudsatte.

Ellers har eksporterhvervene - både firmaer og deres ansatte - ikke en chance for at betale regningen/skatten

Lars :)

Jens Overgaard Bjerre

Jeg er overbevist om, at det her er for at spare. På nogle patienters behandling, nemlig de fattige og de økonomisk dårligt stillede. De rige ville i den grad brokke sig og så ville det også gå ud over lovgiverne selv og deres venner.

En læge gennemsnitsløn på mindst 1 millioner kroner om året. Ugentlige fridage og tit andet arbejde ved siden af. Måske laver han et 'lægehus' med andre andre speciallæger og eventuelt psykologer m.m. De betaler langt hans husleje på et lejet rækkehus i et alment nyttigt byggeri til 7-8.000. Lægerne har automatisk dyrtidsregulering af honorarerne og jobsikkerhed med fuld garanti for kundegrundlaget. Det, i en situation, hvor andre faggrupper må se sig om efter andet job og slet ikke har samme rettigheder. Han skal heller ikke kontrolleres om patienten nu har været til en konsultation. Og han skal heller ikke lave hjemmebesøg i samme omfang som i gamle dage.

Men man skal ikke tage fejl af sundhedsministeren Astrid Krag. At hun gik fejl med Willy-effekten og valgte det forkerte parti, betyder ikke, at hun er en administrator type langt mere end en politiker type. Og, at hun ikke har for fem øre til overs for de fattige og dårligt økonomisk stillede.

Jens Overgaard Bjerre

Man kan sige, at lægerne er den eneste faggruppe, som har opretholdt de gamle håndværkerlavs rettigheder, som bestemte hvor mange mestre, som måtte være i byerne i forhold til indbyggerantal. På den måde sikrede de sig monopol og at deres medlemmer havde en stabil og god indkomst.

Viggo Okholm

Alan Strandbygård:
Du har en pointe her,for selve strukturen og familielægernes arbejde er der jo ingen folkelig krav om at ændre.Men der er så nogle strukturelle udfordringer generelt samt et økonomisk pres,som det kan være nødvendigt at arbejde med.Det sker jo så bedst i dialog og respekt.om det lykkes nu må tiden vise. Du skal ikke være i tvivl om at jeg holdningsmæssigt er på lægernes side.

Peter Andersen

Skræmmende at man fortsat bruger Jess Søgaard som en "sundhedsekspert".
Han er jo ansat hos en part i sagen ( http://healthnavigator.se/wp-content/uploads/2013/05/Pressemeddelelse-om... ), nemlig Health Navigator, som ønsker adgang til vores sundhedsdata for på den måde at tilbyde "uafhængig perspektivering og evidensbaserede svar " ( http://healthnavigator.se/dk/omoss/ ).

Oversat til dansk betyder det, at Health Navigator og andre interessenter har siddet i Vækstteamet for Sundheds- og velfærdsløsninger og anbefalet, at lægerne (gratis) i DK skal indsamle data, som så skal sælges videre til selvsamme interessenter ( http://www.evm.dk/aktuelt/pressemeddelelser/2013/04-06-13-sundhed-vaekst... ), således at de kan sælge "løsninger" til sundhedssektoren.
Det er vel at mærke arbejde, lægerne skal gøre UDOVER deres vanlige arbejde.
Se evt denne beretning omkring lægernes arbejdspres (ikke skrevet af en læge):
http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2012672/hr-og-fru-danmark-faar...

@Lars F. Jensen:
Den konspirationsteori, som du kalder det, kan læses her:
http://raeson.dk/2013/regeringen-og-laegernespeciallaege-imran-rashid-as...
Blot et link, så alle kan læse det og selv vurdere - sammen med ovennævnte links til "officielle" sider, hvor meget der er paranoia, og hvor meget der er sandhed! ;-)

P.

PS: Sjovt at se, at Vækstteamets først nævnte "indsatsområde" er Forskning og Udvikling. Som "almindelig sygehuslæge" oplever jeg, hvordan vi får mindre og mindre tid til netop disse områder - al vores tid skal gå med produktion, og der er ikke tid til refleksion. Man kunne vel argumentere for, at udvikling bedst sker - og produktet af denne bliver økonomisk mest rentabelt - når den udgår fra de personer, som rent faktisk udfører de bemeldte arbejdsprocesser, istedet for fra konsulenter udefra?!!