Læsetid: 6 min.

Universiteter har ikke monopol på nysgerrighed

Over hele verden åbner hackerspaces, hvor folk med forskellig baggrund mødes om forskningsprojekter på kryds og tværs og for at bruge kendt teknologi på nye måder. Med en legende og projektorienteret tilgang vil man skabe et supplement til de etablerede universiteters traditionelle måde at bedrive forskning på
Åbent værksted: Labitat har over 100 faste brugere og en del flere støttemedlemmer. Medlemmerne har adgang til at arbejde i kælderens laboratorier og værksteder døgnet rundt. I disse måneder er tilstrømningen af nye medlemmer så stor, at foreningen kigger efter nye, større lokaler.

Jakob Dall

24. juni 2013

»Der er i Danmark en helt kritikløs glæde og benovelse over forskning,« siger Martin Malthe Borch, som er civilingeniør i bioteknologi.

»Alle siger, at universiteterne skal redde os. Ingen tænker over, hvordan det skal ske. Men universiteterne har ikke monopol på at undre sig og på at undersøge verden. Alle kan være med.«

Selvtilliden fejler ikke noget hos Martin Malthe Borch og de andre medlemmer af Labitat, som er et hackerspace i en kælder i København. Det er et slags åbent folkelaboratorium og opfinderværksted, hvor en blanding af nysgerrige nørder og entusiaster med og uden formelle uddannelser på kryds og tværs producerer erkendelser og ny viden, som derefter deles som open source. Centralt står et ønske om at gøre forskningen folkelig, og tilgangen kaldes derfor også citizen science.

For at blive klogere på de mange funky engelske begreber står Information i en tætpakket kælder, i hvis køkken en unge mand ved navn Esben Rimi Christiansen er i gang med at ekstrahere dna fra et løg ved hjælp af salt, sæbe og kogesprit.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Carsten Mortensen
 • Søren Peter Langkjær Bojsen
 • Egon Maltzon
 • Steffen Gliese
 • Kristian Rikard
 • Henrik Klausen
 • Torben Nielsen
 • Mihail Larsen
Carsten Mortensen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Egon Maltzon, Steffen Gliese, Kristian Rikard, Henrik Klausen, Torben Nielsen og Mihail Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dennis Laursen

Det er rart at se, at man vil begynde at tage forskningen tilbage fra kapitalismens kortsigtede patentmonopol, for atter at drive reel forskning, til gavn for os alle, i stedet for de få.
Det må da også være rarere for forskerne, at de kan forske frit, og ikke er presset af kortsigtede krav, korte deadlines m.m.

Jeg håber da, at Information vil følge dette initiativ, og komme med beretninger om konkrete resultater, dette åben-kilde-forskning initiativ fører med sig.

Per Torbensen, Torben Nielsen og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

Det er altid interessant med lidt modkraft over for det etablerede. Det etablerede har det med at gå i selvsving og være sig selv og sine egne nok. Og det gavner ingen og intet. Tvært i mod går der meget tabt på den konto.

Børge Rahbech Jensen

EUs forskningsprogrammer (http://ec.europa.eu/research/index.cfm) er ikke forbeholdt universiteter, så vidt jeg kan se.

Under "Excellent Science" under Horizon 2020 antydes støtte til individuelle forskere også med noget, der kaldes "access to priority research infrastructure".
Horizon 2020 erstatter åbenbart Cordis' FP7 fra årsskiftet.

Steffen Gliese

Det er da en rigtig god idé, som kan aflaste universiteterne, så de igen kan bedrive interessefri forskning.

Tor Nørretranders

Så rykker vi!

Nysgerrighed er godt.

Jo mere vi deler, jo mere har vi hver især.

Fremtiden er noget man skaber.

Anders Reinholdt, Henrik Darlie, Mette Olesen, Robert Ørsted-Jensen, Steffen Gliese, Morten Lind, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Dette er vigtigt. Det er f.eks. fra slige steder Google er udsprunget. I Googleplex har medarbejderne lov til at beskæftige sig med lige hvad de har lyst til i 40 % af arbejdstiden. Denne investering har skabt mere end 90% af googles værdier. Noget man kunne lære meget af rundt omkring.

Aktiviteterne i Labitat kan meget hurtigt overraske i et boom, som kun få kan forestille sig.

Under inførelsen af "Fra forskning til faktura", tror jeg nok man havde så megen succes at man virkelig kom til det udtalte slutmål; man tænker nu mest i faktura, og meget lidt i forskning. Hackerspaces er en fantastisk rum for igen at tænke i forskning og nysgerrighed, samt vigtige elementer som demokratisk manifestering og interesseuafhængighed.

Alligevel bør man være lidt skeptisk, og huske at skelne mellem forskning og nysgerrig eksperimentering. Nysgerrig eksperimentering er hamrende vigtigt, og utrolig sjovt, samt en (glemt) nødvendig forudsætning for at kunne bedrive ordentlig forskning. Af og til kan man dog få det indtryk at nogen gerne vil ophøje det til forskning, og en opmuntring til at brænde vore lærebøger med 1000+ års nedfældede og opkoncentrerede erkendelser og forskningsresultater ligger lidt i luften. F.eks. i passusen om løget og udtrækning af DNA, lyder det næsten som om man her er på niveau med Novo, og der reagerede jeg måske en anelse for konservativt, kunne jeg føle. Det var selvfølgelig (forhåbentlig?) ikke alt om løget og DNA'en der blev afsløret i artiklen, så jeg kan sagtens have taget fejl her, og dermed kan vi måske konkludere at Novo har en masse meget dyrt, unødvendigt udstyr stående. (Ironi kan forekomme!)

Go Open!!!

Anders Reinholdt, Torben Nielsen, Lars Dahl og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Meget sympatisk, men det lyder mere som innovation og leg end egentlig forskning. Der kommer næppe særligt mange solide videnskabelige publikationer ud af aktiviteterne.

Henrik Klausen

Mht. patenter og open source er det meste universitetsforskning ikke patenteret eller for den sags skyld patenterbart (eat your heart out, Helge Sander), og de statslige forskningsråd har indført krav om open access til resultaterne af den medfinansierede forskning:

http://fivu.dk/forskning-og-innovation/samspil-mellem-viden-og-innovatio...

Undskyld min skepsis, men jeg tror det bedste er at arbejde med det nuværende system og gøre det mere åbent. Det har sgu virket ok indtil videre.

Steffen Gliese

Det nuværende system, Henrik Klausen, er jo ikke det klassiske system. Der er sket en udhuling og ødelæggelse af universitetet, siden demokratiet blev afskaffet med den gældende universitetslov. Før vi igen har fået retableret selvstyret, vil vore institutioner ligge underdrejet. Små ånder skal fandengalemig ikke styre de større.

Steffen Gliese

Og tak for at komme så smukt igennem de overvejelser, man må gøre sig, Morten Lind. Imidlertid er de største akademiske områder jo heldigvis ikke så dogmatiske i tankegangen, som naturvidenskaben gerne vil give udtryk for at være. Så kom vi aldrig nogen vegne. :-)

Steffen Gliese

Nu skal jeg nok stoppe - men det er sgu da også et eksempel på, hvor langt vi er kommet ud, når nogen kan komme på den tanke, at universiteterne alene skulle være ramme for nysgerrigheden!

Anders Reinholdt, Mette Olesen og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

Jeg synes, Peter Hansen, at du ikke kan råbe disse sine pointer højt nok. I øvrigt er artiklen et godt eksempel på at en journalist ikke formår meget andet end at prøve på at skabe polarisering. Det kan da godt være, at artiklens civilingeniør Borch var træt af DTU, men det er vel alligevel dér, han har hentet - skattebetalt - den viden han nu kan arbejde videre på.
Og lur mig, om ikke det kunne ske for sådan et sted - og at det kunne være en del af drømmeni disse selv-outcasts - at det ville gå ligesom Google, der begyndte som en søgemaskine i en garage, og som nu med hyperkapitalistisk magtfuldkommenhed gennemtrænger alle hverdagslivets sfærer, og giver grundlag for overvågning, kontrol osv. i et omfang, som vi end ikke har set begyndelsen på.

Anders Reinholdt, Mette Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Egon Maltzon

Ingen har monopol på forskning.

Hverken Staten eller Kapitalen.

Dejligt forfriskende med unge nysgerrige mennesker, selvom smede og ingeniører har skabt masser af virksomheder på denne måde de sidste 100 år.

Anders Feder

Apropros såkaldte amatører, var der nogen der så denne satan blive sendt afsted: http://www.youtube.com/watch?v=rva9J_3njnI

Den er netop drevet af Open Source, frivillig arbejdskraft samt mindre sponsorater og donationer fra private. Målet: at gøre Danmark til det fjerde land i verden til at sende et menneske i rummet.

På kort sigt er værdien selvfølgelig primært symbolsk, i den forstand at man ikke umiddelbart kan leve af det, men det er da ganske tænkeligt at de efterfølgende kan finde sig en niche indenfor den voksende rumfartsindustri. Der er formentlig ingen virksomheder eller regeringer i verden, der endnu har erfaringer med omkostningslette løsninger som disse entusiaster benytter.

Anders Feder

Lars Dahl: Nu ved jeg ikke hvor godt et eksempel Google er. Den (søgemaskinen) er jo netop opstået indenfor det traditionelle forskningssystem, specifikt universitet i Stanford, og den berømte PageRank-algoritme bag er alt andet end åben.

Torben Nielsen

"Vi er kommet langt siden kollegieværelset og garagen. Vi flyttede ind i vores hovedkvarter i Mountain View, Californien – bedre kendt som Googleplex – i 2004. "

Fra Googles hjemmeside.

Mette Olesen

Dengang vi besluttede, at det kun er værd at udføre en handling, hvis vi fik penge for den, eller lovning på penge, hoppede kæden totalt af på globalt plan. Fantastisk at nogen er begyndt at sætte den på plads, så vi reelt kan bevæge os fremad i vores udvikling.

Ja fremtiden er jo noget vi selv skaber, og det må vi aldrig glemme.

Steffen Gliese

Skal vi ikke lige huske, at udbredelsen af computeren foregik i de fleste danske hjem i form af betaling i Coca-cola og burgere? Foretaget af drenge, fortrinsvis, på ungdomsuddannelsesniveau. Hvorfor er det glemt? Hvorfor tror man så meget på formel kompetence? Denne er jo aldeles afhængig af, at enhver bringer sin egen personlighed ind i fagligheden.

Steffen Gliese

Lad os være meget direkte overfor de neoliberale debattører på dette site: det er aktiviteten og resultatet, der betyder noget - og jo mindre man kan blande penge ind i foretagendet, jo mindre kompromitteret er det.