Baggrund
Læsetid: 5 min.

Borgere selvmedicinerer sig kriminelt

Mens cannabis til medicinsk brug er et hedt debatemne i USA og legaliseres i flere og flere stater, har danske politikere ikke diskuteret emnet i 10 år. Imens gør et stort antal borgere sig kriminelle, fordi de selvmedicinerer sig med cannabis
At benytte hash til at lindre smerte og lidelser er forbudt herhjemme, men i Holland og USA er det tilladt.

Jakob Dall

Indland
12. juli 2013

Fra sclerosepatienter med spasmer og muskelstivhed over en nedslidt stilladsarbejder med invaliderende rygsmerter til en mor til en femårig dreng med medicin-resistent epilepsi.

Rundt omkring i Danmark har Information mødt mennesker, der er i gang med en storstilet selvmedicinering mod forskellige lidelser, hvor cannabis enten i form af pot, olie eller hash anvendes til medicinske formål som lindring af spasmer, for stærke smerter eller for at få styr på tanker, der ellers kun kan blokeres af meget stærk medicin.

Med inspiration og viden fra internettet gør danskere sig hver dag kriminelle, fordi de vælger at bruge cannabis til, hvad de selv opfatter som selvmedicinering, selv om det er ulovligt. Det gælder ikke blot de gammelkendte lidelser som sclerose og cancerpatienter, der kan dæmpe deres spasmer, kvalme og madlede med cannabis. Også borgere med smerter, tics eller lidelser som Dravet-syndrom, ADHD og PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) forsøger sig frem med cannabis.

Men da Sundhedsstyrelsen kun har anerkendt cannabis-medicin til sclerosepatienter og terminale cancerpatienter, føler langt de fleste andre patienter sig tvunget til enten at dyrke cannabissen selv eller købe den af kriminelle. Begge dele er ulovligt og kan strafforfølges.

Ministeren har ingen planer

Debatten for og imod medicinsk cannabis bølger frem og tilbage, ikke mindst i USA. Foreløbig har 18 stater samt Washington DC i USA godkendt cannabis til medicinske formål, og senest har staten Maine udvidet sit statslige marihuanaprogram til også at omfatte patienter med PTSD.

I Danmark tegner der sig et helt andet billede. Her skal man mere end 10 år tilbage for bare at finde en diskussion i Folketinget af mulighederne for at anvende cannabis i medicinsk sammenhæng. Den 13. marts 2003 diskuterede Folketinget således et forslag fra Enhedslisten, bakket op af SF, om at pålægge regeringen senest ved årets udgang at fremsætte et lovforslag, der ville legalisere »hash til medicinsk brug«.

Det var der ikke dengang flertal for i Folketinget, og i de forløbne ti år har udviklingen i Danmark næsten stået stille, bortset fra at myndighederne har godkendt brugen af den syntetiske hashpille Marinol samt sprayen Sativex, der er udvundet af cannabisplanten, til sclerose- og cancerpatienter. Brugen af de to lovlige midler er dog meget begrænset (se faktaboks).

Stilstanden i den danske debat samtidig med den udbredte, men ulovlige selvmedicinering får ikke sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at overveje at åbne yderligere for brugen af medicinsk cannabis.

»Jeg har ingen planer om at ændre på reglerne,« som hun skriver i en mail til Information. I mailen uddyber sundhedsministeren hvorfor: »Danske patienter har allerede i dag mulighed for at bruge cannabis i medicinsk øjemed. Sclerose-patienter kan eksempelvis få ordineret lægemidler med cannabisekstrakt. Og Sundhedsstyrelsen er af den opfattelse, at patienterne har tilstrækkelig adgang til lægemidler baseret på indholdsstoffer i cannabis.«

Tilsyneladende følger heller ikke Sundhedsstyrelsen med i den debat, der i disse år udfolder sig internationalt om cannabissens medicinske egenskaber. I hvert fald ikke på en måde, som afspejler sig på styrelsens ellers omfattende hjemmeside. En søgning på ordet cannabis giver seks resultater, der alle har med advarsler mod misbrug at gøre.

»Sundhedsstyrelsen har ikke forholdt sig til cannabis til medicinsk anvendelse, fordi det hører ind under loven om euforiserende stoffer. Vi forholder os kun til de mediciner, der fremstilles lovligt,« siger Anne Mette Dons, der er chef for tilsyn og patientsikkerhed i Sundhedsstyrelsen.

Der kan være flere forklaringer på det lave forbrug af de to lovlige cannabismidler, Marinol og Sativex. Først og fremmest må det ifølge Sundhedsstyrelsen kun bruges af snævert afgrænsede patientgrupper, nemlig til sclerose- og visse cancerpatienter, og dertil kommer, at flere sclerosepatienter, som Information har talt med, ikke opfatter de to midler som særlig effektive, når de sammenlignes med den ’rene’ vare, altså ulovlig cannabis.

Lovlig cannabis fra Holland?

I december 2012 bekræftede sundhedsministeren, at hvis en dansk patient lovligt kunne få ordineret Bedrocan – som er rigtig cannabis tilladt af det hollandske sundhedsministerium – i Holland, så kan man tage midlet med hjem til 30 dages forbrug.

»En person kan lovligt indføre lægemidlet Bedrocan til Danmark, såfremt det har et medicinsk øjemed. Hvis man har en recept fra en hollandsk læge, er dette krav opfyldt,« hed det i svaret til Sundhedsudvalget fra Astrid Krag.

Endnu har ingen dansk borger så vidt vides gennemført en sådan rejse efter Bedrocan. Men det har den tidligere elitesoldat Gjermund Tangvald fra Telemark-bataljonen ifølge den norske avis Verdens Gang. Han har PTSD efter tidligere at have været udsendt til Sarajevo. Med hjem til Oslo har han fra en rejse til Amsterdam i alt 520 gram medicinsk cannabis på fire recepter til en samlet pris på 1.172 euro (8.800 kr.).

Og på Sørlandet Sykehus i Kristianssand i Norge har en overlæge ifølge avisen Fædrelandsvennen i juni ordineret det hollandske produkt Bediol, der består af topskud fra hampeplanten, til en patient i kræftbehandling. Bediol og Bedrocan er søsterprodukter fra samme hollandske producent.

Hvis en dansk sclerose-patient fik ordineret Bedrocan på recept i Holland, ville det altså være lovligt indføre cannabis til 30 dages forbrug. Men da sclerosepatienter netop har svært ved at komme rundt, kan man spørge, hvorfor de skal have alle besværlighederne med at rejse til Holland. Ville det ikke være nemmere for en hårdt ramt patientgruppe, hvis Bedrocanen kom til Danmark?

Information har spurgt en række sundhedspolitiske ordførere, hvad de synes om at indføre en form for green card-ordning for medicinsk cannabis, f.eks. Bedrocan.

Camilla Herson (R) svarer, at for hende er det ikke afgørende, om man »lovligt kan få stoffet fra udlandet«.

»Den afgørende diskussion handler om, hvor vidt cannabis kan være et bedre alternativ for visse patienter«. Her vil den radikale sundhedsordfører gerne »være lydhør overfor eksperter og patientgrupper og også i et vist omfang villig til at eksperimentere,« som hun siger.

Benedikte Kiær (K) er på samme linje:

»I stedet for en green card-ordning vil jeg egentlig hellere, at vi undersøgte muligheden for brug af et lægemiddel som Bedrocan i Danmark, hvis de andre lægemidler, som de kan få i Danmark, ikke virker godt nok,« siger hun.

Stine Brix (EL) er derimod ubetinget positiv:

»Vi ser gerne på muligheden for at gøre det lettere for syge at anskaffe og besidde cannabis eller specifikt Bedrocan, som er godkendt af de hollandske sundhedsmyndigheder.«

Det samme er Joachim B. Olsen fra LA:

»Liberal Alliance er positiv over for medicinsk cannabis. Hvis der kom forslag om en ordning, hvor syge kunne hente cannabis i Holland, ville vi stemme for. Men det lyder som en meget omstændelig måde at organisere det på.«

Til gengæld er Flemming Møller Mortensen (S) ikke positiv over for en green card-ordning, selv om han godt kan se det urimelige i, at folk gør sig kriminelle ved selvmedicinering:

»Der er ingen rimelighed i, at folk kriminaliseres, men problemet er selvfølgelig, at det er narkotiske stoffer, som ikke er tilladt i Danmark, men er tilladt som medicin i Holland, der har en helt anden liberal holdning til cannabis end Danmark, og det smitter måske af på deres medicinlovgivning.«

Serie

medicinsk cannabis

Seneste artikler

 • ’Ingen evidens for, at medicinsk cannabis virker’

  8. november 2013
  Før der er klarhed over bivirkninger og effekt, bliver medicinsk cannabis ikke godkendt, siger sundhedsministeren – hvis parti under VK-regeringen gik ind for en generel frigivelse
 • Pusherstreet er blevet et alternativt lægehus

  22. oktober 2013
  Kræftpatienter og andre syge udgør en ny kundegruppe i Pusherstreet på Christiania. Her kommer de for at købe medicinsk cannabisolie. ’Det er en helt ny og helt anderledes gruppe af kunder, end vi plejer at se,’ siger pusherne fra tre boder
 • Debatten om medicinsk cannabis kører i udlandet

  21. oktober 2013
  I USA er medicinsk brug af cannabis lovligt i 21 stater. For nylig satte en af USA’s anerkendte mediepersonligheder på sundhedsområdet, dr. Sanjay Cupta, igen gang i debatten om plantens medicinske virkning, da han på tv undskyldte for sin tidligere modstand
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helge Rasmussen

Cannabis sativa planten findes i mange variater, hvoraf de fleste ikke indeholder Tetrahydrocannabinol, THC i nævneværdige mængder.

Cannabis sativa industrialis er den største og mest anvendelige variant, 2-3 meter høje, som ikke indeholder THC men har tusindvis af anvendelsesområder, som,for eksempel, fødevarer, bio-diesel, hampereb, byggematerialer, organisk nedbrydeligt isolerinsmateriale, høj kvalitets tekstil, nedbrydelig plastic og suverænt holdbart papir, - det man kalder "Arkivarens Papir"

Cannabis sativa indicae er en lille plante, omkring en meter høj.
Bruges til mad, medicin og THC/tjald. Det er den hele diskussionen handler om.
THC er altså kun en meget lille del af Cannabis sativa plantens udnyttelsesmuligheder.

Da de danske politikerne ikke kan kende forskel på de forskellige varianter af planten, er det nemmeste at forbyde dem alle og det gjorde de så, på USA's anbefaling i slutningen af 1930-erne.

Harry J. Anslinger var, fra 1936 chef for The Federal Bureau of Narcotics (FBN)
Han var, efter sin falmende karriere i den amerikanske spiritusforbudstid, tvunget til at finde nye udfordringer.

Det lykkedes for Anslinger, på grund af at en variant af plantens indholdt THC, at gennemtrumfe et forbud mod dyrkning af og handel med planten i det meste af verden (også Danmark), endda i en tid hvor det USA-nske flag og dollarsedlerne blev fremstillet af Hamp-planten.

Godt hjulpet og finansieret af kunststofbranchens ejere og lobbyister, anført af DuPont petrochemical interests og William Randolph Hearst der anså hampeplanten for at være en trusel for udbredelsen af de i 1930 - 40-ernes, hurtigt voksende antal af kunststoffabrikkers (nylon mv.) afsætningsmuligheder, i det ingen af de nye produkter havde havde blot tilnærmelsesvis samme slidstyrke som hamp.

Derfor blev forbudet, under anden verdenskrig ophævet i USA. Hovedsageligt fordi marinen ikke kunne undvære hampereb, blev en kampagne: "Hemp for Victory" sat i gang, den opfordrede til at dyrke og forarbejde hamp.

http://en.wikipedia.org/wiki/Harry_J._Anslinger
http://en.wikipedia.org/wiki/Hemp_for_Victory

Jørn Sonny Chabert, Kevin William Simpson, Enrico Smith, Torben K L Jensen, Michael Madsen, Liliane Morriello, Ib Christensen, Mikkel Nielsen, Søren Roepstorff, Jens Kofoed, randi christiansen, Henning Pedersen, Aleksander Laursen, Niels Mosbak, Jacob Jensen, Jack Køhler, Jørn Petersen, Carsten Mortensen, Pia Nielsen, Peter Jensen, Viggo Helth, Danny Nothlev, Niels-Holger Nielsen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar

Denne regering vinder prisen når det drejer sig om at kriminalisere borgerne.
Dette er blot endnu et eksempel på deres kontrolvanvid.

Lea Jørgensen, Rasmus Kongshøj, n n, Jakob Silberbrandt, Sybille Dyvig, Michael Madsen, Niels-Holger Nielsen, Liliane Morriello, Stig Henriksen, Mikkel Nielsen, Paul D. Jensen, Søren Roepstorff, randi christiansen, Henning Pedersen, Søren 2 Jensen og Jack Køhler anbefalede denne kommentar

Måske skulle de også se på mulighederne for at legalisere pot/hash.

Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Sybille Dyvig, Michael Madsen, Niels-Holger Nielsen, Ib Christensen, Stig Henriksen, randi christiansen, Henning Pedersen og Jack Køhler anbefalede denne kommentar

En canadier har tidligere skrevet en omfattende bog om hampens historie.
Forbuddet i USA kom også på baggrund af en bomuldslobby, som engang i 1920 erne pressede regeringen til at fastholde et forbud mod dyrkning, da hampen har et større/bedre udbytte end bommuld.
Det er dog tankevækkende, at vi i dk har politikere, som ikke kan se de mange fordele for en hel del mennesker med forskellige sygdomme.
Læs Illustreret Videnskab nr. 7/2013.
Her fremgår det at lægerne/forskere er begyndt at genopdage Hampens mange medicinske anvendelsesmuligheder.

Sybille Dyvig, Niels-Holger Nielsen, Helge Rasmussen, Liliane Morriello, randi christiansen, Henning Pedersen, Jacob Jensen og Jack Køhler anbefalede denne kommentar
Jack Køhler

Jeg forstår ikke at en alkohol-rus på festivalpladser, koncerter og barer er tilladt, når nu så mange mennesker bliver dræbt af alkohol relateret ulykker. Mig bekendt bliver ingen dræbt i en cannabis-rus.

Lea Jørgensen, n n, Jakob Silberbrandt, Peter Andersen, Paul D. Jensen, Torben K L Jensen, Liliane Morriello, Ib Christensen, randi christiansen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Knudsen

DR lavede i 95 en dokumentar ved navn Kampen om hampen. Som handler om Danmarks forhold til Hamp. Ved ikke om de har den til at ligge på DRs hjemmeside. Den ligger delt op på youtube i 10 dele hvor første del kan ses her og næste afsnit står i relateret i højre side.

Michael Madsen, Liliane Morriello og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Lone Wienberg Hansen

Art fældende ambitioner skovler jeg til mig og forarger sammenstødende til menuens blomst som et overflødiges horn. Smadderhamrende genier i holdbart er min roede rose atter sat på plads så længe som jeg plejer at sige er den her hvor som helst i forbeholdende med mine jule figurer der søder endnu. Rodende stikkeri og i og med forfængelige. Overflødiggøre disse linjer men alligevel er det opfriskende når jeg nu også har pudset vinduer tilligemed. Basta er en smart form for rollens stemning i forbigangnes kræfter. Let levende og ophøjende sjælero som tage en luns af kyllingelårets inderside.

Gorm Petersen

Hårde stoffer bærer straffen i sig selv, så de kunne sagtens legaliseres uden at krænke folks retsbevidsthed.

De stoffer der krænker folks retsbevidsthed mest, er de stoffer, folk tilsyneladende slipper godt fra at indtage.

Det er derfor, borgerne har behov for, at de blødeste stoffer giver de strengeste straffe fra politiets side.

For mig er det en stor frustration, at alkohol endnu ikke er forbudt.

Min genbo har et relativt stort forbrug, og slipper tilsyneladende godt fra hyppige havefester o.lign.

Det krænker min retsbevidsthed, fordi jeg engang har kendt en, der drak sig ihjel !

Da jeg ikke kan ramme genboen via lovgivningen (vi er jo ikke svenskere), går jeg tit forbi hans bil og ridser den med en lille sten.

Næsten 10% af befolkningen tåler slet ikke alkohol. Ville det ikke være solidarisk at forbyde alkohol ?

Kunne flertallet - de 90% af befolkningen, for hvem alkohol kun er en "lille fornøjelse" ikke give afkald på denne lille fornøjelse, for til gengæld at redde livet for de 10%, som slet ikke tåler det ?

Når vi kan finde ud af at forbyde hash, som ingen endnu er døde af, hvorfor kan vi så ikke forbyde det alkohol, som hele 10% af befolkningen slet, slet ikke kan tåle - som er en hyppig dødsårsag, både akut og rent fysisk via leversygdomme og kræft, og i form af mange selvmord, og som producerer alvorlige psykiske lidelser.

Dybe depressioner af en helt anden kaliber og farlighed end de "reaktive psykoser", der ofte forbindes med cannabis.

Man bør bruge hash-forbuddet, og den dertil hørende logik som løftestang til et alkohol-forbud.

Paul D. Jensen, Jens Kofoed og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Henning Pedersen

Steffen, den er på DR´s hjemmeside.

http://www.dr.dk/bonanza/serie/dokumentar/dokumentar.htn

randi christiansen

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel - altså dødsensfarligt - i lighed med de tusindvis ? af andre tilladte miljøgifte som forurener vores bevidsthed, sænker intelligensniveauet hos borgere OG tydeligvis også politikere. Et beruset og bedøvet folk er jo også nemmere at manipulere med i modsætning til borgere, der indtager bevidsthedsudvidende stoffer, som tilbyder nye og dybere oplevelser af livets mirakuløse og vidunderlige skabelse. Så vil systemkritikken først rigtig florere og undertrykkelsen blive langt vanskeligere. Derfor tør man ikke tillade brugen af et naturligt og langt mere velgørende stof end de stimulanser, som nu hærger og lægger hjerner og hjerter øde.

Og lad mig igen minde om : det er en meget stor fejltagelse at tro, at stoffet skaber misbrugsprofilen. Hvis et menneske ikke magter livet og drukner sig i misbrug af den ene eller anden art - mad, alkohol, fjernsyn, sex, you name it - skyldes det underliggende ubalancer, IKKE stoffet. Frygten fra de forvaltende myndigheders side kunne tænkes at være, at systemets egentlige ødelæggende strukturer vil forstås af flere, hvis de ødelæggende miljøgifte forbydes og kærlighed- og livselskende afgrøder i stedet bringes i anvendelse.

Lea Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Helge Rasmussen, Paul D. Jensen, Henning Pedersen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Politikerne burde allerede i 1970`erne have frigivet hashen som et lovligt nydelsesmiddel efter den hollandske model, hvor man kan ryge en fed i et af de autoriserede ”kaffehuse” uden samtidig indtagelse af øl, vin og spiritus eller medicinsk ordinerede lykkepiller, for disse offentligt tilladte rusmidler er langt mere skadelige for kroppen og sjælen end ingredienserne fra en uskyldig plante som hampen, der kan dyrkes af hvem som helst i baghaven.

Hundredtusinder af unge og ældre danskere ville have meget bedre af hash som dagligt eller ugentligt nydelsesmiddel, fordi indtagelsen af hash som rusmiddel ikke gør dig psykotisk, aggressiv og voldelig, når blot man samtidig med hashrygningen ikke drikker øl, vin og spiritus i store mængder, og det har samtidig en behagelig og rolig ”bevidsthedsudvidende” effekt på hjernen der bevirker, at man tænker klart og dejligt over en masse ting og begivenheder i ens hverdag.

Ikke desto mindre står de fleste af Folketingets partier sammen om en idiotisk misforstået holdning om, at hvis man frigiver hashen som et nydelsesmiddel vil det blive en katastrofal igangsætter blandt unge som ældre for brugen af de hårde narkotiske stoffer a la amfetamin, speed, ecstasy, kokain og heroin, men alligevel flyder gaderne og de marginaliserede familier anno 2013 med titusindvis af stofmisbrugere, alt imens tusinder af såkaldte ”ressourcestærke” mennesker i gode stillinger fra alle sociale miljøer, flere gange om ugen sniffer et vanvittigt nydelsesmiddel som kokain op i hjernen gennem næsen.

Folk bliver helt logisk psykotiske, aggressive og voldelige i deres udadvendte adfærd, når de hen over en aften indtager både øl, vin, spiritus, hash, amfetamin, speed og kokain på èn gang, men enhver med en rimelig indsigt i brugen af narkotiske stoffer ved, at hvis man udelukkende holder sig til brugen af hashen, ja, så får man en dejlig let og herlig rus i selskab med andre mennesker, og de syge og ensomme får en behagelig stemning i kroppen og sindet derhjemme, som er hundred gange bedre end sprut og medicinske lykkepiller.

De sydamerikanske narkokarteller leverer årligt 600 tons kokain til det nordamerikanske og europæiske kontinent, der fortyndet op til syv gange indbringer en årlig omsætning på 300 milliarder dollars til gangsterne, men ingen af brugerne tænker det mindste over, at de sidder fredag aften og sniffer et stof op i næsen fra en ukrudtslignende og uanselig cocaplante, hvis blade er dyppet i blandt andet olietønder med benzin eller batterisyre samt alt muligt andet kemisk lort, inden det når frem til næserne, og dette stof er på den lange bane mere skadelig for kroppen og sjælen end sprut og hash.

Hvis amerikanerne og europæerne virkelig ønsker at komme den altomfattende kokainhandel til livs skal der føres en massiv kampagne, der fortæller millioner af sniffende borgere i detaljer om tilblivelsen af kokain på bekostning af titusindvis af ludfattige bønder – cocaleros – i Columbia, Peru og Bolivia, der hver dag terroriseres af narkokartellernes psykotiske voldelige håndlangere til at producere 750 kilo cocablade årligt på deres mark, og som dyppes i batterisyre for at udtrække kokainen samt efterfølgende blandes med alkohol, hydrokloridsyre, natron, svovlsyrebenzin og hestebedøvelsesmidler som ketamin.

For bare tre årtier siden var brugen af kokain forbeholdt de rige som ”næseslik”, men i dag har udbredelsen af kokain i USA og Europa skabt en national katastrofe for alle lande med forfærdelige sociale konsekvenser, der på den lange bane får demokratiske samfund til at gå op i limningen, fordi store dele af samfundets magthavere og magtelite sniffer dette vanvittige stof, der for en stund får dem til at smide alle seksuelle hæmninger, og forvandle sig til primitive dyr på den afrikanske slette, uden blot et minimum af romantik og følelsesmæssigt intellekt under rusen.

Vejen ud af befolkningernes omfattende misbrug af kokain i Europa og USA er, at man omgående legaliserer hash fuldstændigt, og i stedet får skabt en trend blandt alle mennesker om, at hvis man har behov for et rusmiddel, ja, så er det meget bedre at bruge hash end kokain, speed, amfetamin, heroin, og ikke-rygerne blandt snifferne af kokain vil kunne glæde sig over, at for deres vedkommende skal de blot tage en lille småkage med hash for at få en herlig rus, der gør dem glade og afslappede og fredelige.

Men, nej, drømmen om legalisering af hash i Danmark bliver desværre nok aldrig til noget, fordi ingen af de eksisterende politikere tilsyneladende vil se i øjnene, at det kan blive vejen ud af den omfattende brug af kokain blandt alle samfundsklasser (også magteliten), hvis befolkningen samtidig i bred konsensus fordømmer en skide cocaplante fra det sydamerikanske kontinent, der på mange områder har knust homogeniteten i de europæiske nationer, og som ender med Europas kulturelle og menneskelige undergang, hvis der ikke hurtigst muligt foretages en drastisk positiv holdningsændring blandt de folkevalgte politikere til brugen af hash.

USA er heldigvis godt i gang med denne legaliseringsproces.

Lea Jørgensen, Søren List, Helge Rasmussen, Jørn Petersen, Henning Pedersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Jeg glemte ! lige at nævne det totale hykleri, der udstilles, når man forbyder cannabis - denne ærværdige, ældgamle kulturplante - men tillader en bred vifte af psykofarmaka, som gør mennesker fuldkommen rundt på gulvet og til tider endog selvmorderiske.

Da jeg var ganske ung, havde jeg en svær tid og bad derfor min læge om hjælp. Hun udskrev en recept - een enkelt pille atomiserede min hjerne og omkalfatrede den til ukendelighed - heldigvis af tidsbegrænset varighed. Da jeg ikke havde knald i låget, kunne jeg afvise dette pillevanvid - ellers ville jeg helt sikkert have fået det.

Omsorg, nærvær og kærlighed kan kurere alt - det er også den største mangelvare i denne mørkets tidsalder. En belæring, som cannabis planten kan give - men etablissementet tør ikke få revet illusionernes slør fra deres bevidsthed og blive konfronteret med det spind af bedrag, de er filtret ind i og betalt af. Det er ellers så nemt - bare sig nej og gå med os andre på lysets vej - snart er vi mange nok

Jakob Silberbrandt, Michael Madsen, Niels-Holger Nielsen, Peter Andersen, Jes Thomsen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Tak Ole Brockdorff - gid din opsang må blive hørt af mange - især de stædige ignoranter som fx Søren Espersen, DF - inden giften ødelægger alt.

Og tak til Ulrik Dahlin og Information for at holde fast i denne livsvigtige diskurs.

Mikkel Nielsen

Nu bliver Cannabis industrialis også dyrket enkelte steder lovligt, så derfor skal vi altså ikke bilde folk ind at der hele er skåret over en kam og forbudt for et godt ord. For det er altså ikke sandt.

Men ja et forbud er himmelråbende åndssvag og dobbeltmoralsk, for det er da komplet åndssvag at sige at det er noget farlig noget, samtidigt med at man med den anden hånd sætter relativ høje grænser for hvor meget alkohol folk må indtage på ugentlig basis. Især når man i dag ved hvor alvorlige skader dette opløsnibgsmidddel har på folkesundheden.

Enten må man forbyder begge eller også tillade begge, alt andet er hyklerisk.

Mikkel Nielsen

Ole Brockdorff

Der har været et hav af programmer om kokain. Der har været alt fra produktion, destrubution, miljø og sociale konsekvenser. Der har så at siget være nok programmer om dette emne til at give noget basal viden om dette.

At det så er gået folkets næse forbi, må stå for egen regning, men der har været rig lejlighed til at blive advarer nok mod dette stof. For Folk skulle nok snare have brugt tiden på af se dette frem for hjernedød x-factor og lig. hvor det helt sikkert kræver at man har sniffet et eller andet før man syntes det er interessant.

Gorm Petersen

Der er jo sket en slags skred, da man begyndte at give Viagra til mænd.

Hvad har kvinderne fået til gengæld ?

Det skulle være et stof, der kunne få kvinden til at glemme, at hun har kendt stodderen på divaneseren de sidste 20 år, og i stedet se på ham med lige så friske øjne, som den husmor, der tidligere på dagen kiggede lystent på ham, fordi stodderen faktisk er VVS-installatør, og var på hjemme-besøg samme dag.

Det skulle være et stof med en virkning, der kunne beskrives med ordene:

"Jeg så et træ. Et eller andet sted vidste jeg godt, at jeg havde set træet mange gange før - men alligevel føltes det som om, jeg så det for allerførste gang."

Kunne man opfinde sådan et stof, burde kvinderne forlange det legaliseret - som modydelse til mændenes Viagra.

Michael Bruus

Jeg syntes det er meget positivt, at man nu begynder at se på stoffer som selv medicinering.
Israel af alle lande, har en omfangsrig evidensbaseret forskning på hashs mange forskelige egenskaber og bruger det til ældre og plejeområder med helt fantastiske resultater.

randi christiansen

Selvmedicinering er et omfattende begreb - man kan også ´medicinere´sig selv med bevidst fokus > mindfulness, eller på dansk ´nærvær´. Det kan måles, at det forandre hjernens organiske tilstand - mennesker i dyb meditation, har tx flere alphabølger - osv. Studér bevidstheden - alt er forbundet og derfor interagerende.

jørgen VALENTIN

Det er allerede idag meget fokus på dette se evt https://www.caremaker.dk/nc/fr/i/legalisering_af_medicinsk_cannabis_i_dk/

Anders Kristensen

No dope No hope!!!

randi christiansen

Anders - det er ikke sådan, det er. I øvrigt tror jeg nok, at 'dope' refererer til hårde stoffer. Man skal ikke være meget ude af kurs - og det gælder vist pt de færreste - før hårde stoffer slår rigtig hårdt. Så lad endelig vær med det. Dope > No Hope

Helge Rasmussen

Det kommer vist ikke bag på nogen, at verdens regeringer og deres spindoktorer er infiltreret af lobbyister, der finansieres af en mængde industrier og interessegrupper.

Medicinal-lobbyen er stærk modstander af cannabis, som jo er en plante der gennem årtusinder har været brugt til meget forskellig medicin, den overflødiggør en stor del af industriens syntetiske medicin, men den kan ikke patenteres og er derfor en hindring for industriens profit.

Olie og kul-lobbyen er et andet eksempel, Hampplanten er, måske vores aller bedste mulighed for at producere billig bio-diesel og plastic.

Plantegift-lobbyen er imod, i det planten er immun over for skadelige insekter og kan dyrkes over alt på jorden mellem krebsens og stenbukkens vendekreds, i de varme lande kan den høstes tre gange om året, - uden brug af sprøjtegift.

Stål-lobbyen er modstander af hamp, fordi planten kan udkonkurere stålet på er række områder, for eksempel bilkarosserier af hamp-baseret plastic er stærkere og mere holdbare en dem af stål, noget som Henry Ford opdagede allerede i 1941

Papir-lobbyen er også imod, hamp-papir er af billigere og af langt højere kvalitet.

Træ-lobbyen er modstander, fordi hamp kan erstatte træ til, foruden papir, også byggematerialer af flere slags, det ville være en katastrofe for skovrydningsindustrien hvis hamp blev tilladt.

How Hemp Threatens the Corporatocracy | Brainwash Update:
https://www.youtube.com/watch?v=ZE1sUwY_q0k&NR=1&feature=fvwp

Henry Ford's 'plastic hemp car' from 1941:
https://www.youtube.com/watch?v=srgE6Tzi3Lg

Hemp War Conspiracy, history of john Herer:
https://www.youtube.com/watch?v=nu7q_-R5NX0&NR=1&feature=endscreen

Niels Duus Nielsen, Jørn Sonny Chabert, Jakob Silberbrandt, Michael Madsen, Jes Thomsen, Henning Pedersen, Jacob Jensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Fri hash, og så videre til det, der betyder noget: Krig, krise og klima.

Rasmus Kongshøj, n n, Michael Madsen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Fri hash og så ku vi måske blive fri for krig, krise og klimaødelæggelser -

Og hey - deltidsamatørfritidstænker - godt nok rystende opsummering du der lige fik distribueret - og hey Inf. og Ulrik D - hvad siger I til at kigge nærmere på det fikse lille setup, som Helge her præsenterer - lobbyisme og uhensigtsmæssig - to put it mildly - administration af fællesskabets ressourcer, der rykker...teltpælene i den HELT gale retning - hvis I altså tør - lyder som nogen grimmer personae

randi christiansen

Undskyld : deltidsamatørfritænker

John Vedsegaard

Hvorfor ikke bare frigive det helt? Måske er den virkelige årsag nogle gamle internationale regler, der absolut skal overholdes. Jeg mener godt vi kan bryde med gamle regler, det er en del af den nødvendige revolution.

Jeg går altså ind for fri hash, bare jeg ikke behøver indtage det.

Rasmus Kongshøj, randi christiansen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Enrico Smith

Mange tak til Information for at rejse debatten. Jeg lider selv at kronisk hovedpine, epilepsi, samt gigtsmerter. Min forrige læge svarede meget nøjagtigt da jeg spurgte ham om cannabis: "Det kender vi ikke noget til".

Så læger og folketingsmedlemmer, tag lige og gør jeres arbejde, læs op om det så I ved hvad I udtaler jer om.

Jakob Silberbrandt, randi christiansen, Henning Pedersen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Melbye

Helge Rasmussen

Din opdeling af cannabis planten er ikke helt rigtig, der findes 3 slags, Cannabis sativa, Cannabis Indica, og Cannabis ruderalis.

En ren Sativa, giver en "høj" rus
En ren Indica giver en "sumpe" rus
En ren Ruderalis giver ingen ting og dens gener bliver kun brugt til at krydse med Sativa ell. Indica for at få en autoflower cannabis; (altså en plante som kan dyrkes udendørs på vores breddegrader.)
Cannabis sativa cultivars er den man bruger til fremstilling af reb og fibre da den bliver op til 6 meter. Og den er fremavlet til at indeholde minimum THC.

Hilsen en tidligere Sativa dyrker.

Niels-Holger Nielsen, randi christiansen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Jacob Jensen

Helge Rasmussen

Det er nogle supervigtige argumenter du der kommer med og jeg ved via mange års research at du har ret mht til alt det man kan bruge den til og at den er suveræn i forhold til mange af de produkter vi pt producerer på en - ja meget mindre bæredygtig måde.
Jeg har de sidste + 20 år advokeret for hampens potentialer, men ofte har folk ikke troet på hvad jeg har fortalt dem... Det er bare lettere ikke at udfordre autoriteter, ens fastlåste ´mindset´ og lovgivning - men hvis man ikke er alt for journalistisk doven er der så mange fantastiske artikler der bare venter på at blive skrevet og med lethed afsløre hykleriet og ja nærmest ondskaben og dumheden bag kriminaliseringen af marihuana-planten. Tilmed - hvis man researcher og skriver artikler som Helge foreslog, er man oven i købet så heldig at have videnskaben ryggen og dermed med lethed udstille vanviddet. Blot som en lille hjælp hertil kan nævnes : papirproduktion, medicin, optag af co2, produktion af olier, madvarer, biomasse, tekstil, karosserier o.l., isolering, vindmøllevinger, mindre brug af insektgift, lindrer traktose osv.
Hvert enkelt af disse emner kan der skrives mere end en phd omkring, så der er bestemt masser af kød på benet ! Alt er tilgængeligt derude.
Kære jounalister - denne plante kan være en af de helt store game-changers i forbindelse med en grønnere, visionær, og mere bæredygtig fremtid - så hvis du(journalist) tænker agurketid og kendisser i bikinier så glem det blot og skriv i stedet artikler som kan gøre vort samfund klogere på verdens mest sexede plante.
Alle de penge vi kan spare på smartere produktion, udgifter i det offentlige hospitals- og fængselsvæsen, færre kemikalier i vores grundvand, holdbare materialer.
Også en opfordring herfra til Information - denne gamle løgn trænger til at blive stedt til hvile engang for alle og gerne medens jeg lever. Politikernes lemfældige omgang med sandheden kan i sagtens udstille og få os borgere til at bryde ud i : ` Jamen han har jo ikke noget på` ;-)
Til sidst en kort anbefaling af en klassiker : Jack Herer : ``The Emperor Wears No Clothes``

Jørn Sonny Chabert, Henning Pedersen, Michael Madsen, Helge Rasmussen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Paul D. Jensen

Anbefales kan også 'The Marijuana Papers' der udkom allerede i 1966 !
http://www.drugtext.org/Table/The-Marijuana-Papers/

randi christiansen

Ulrik Dahlin, Information og andre - vil I være så venlige at fortsætte og optrappe dette for folkesundheden, kriminalitetsstatistikkerne/bandebekæmpelse, muligheden for offentlig indtjening og alt det andet, som Helge og andre har beskrevet - så vigtige arbejde. Det kan kun gå for langsomt - og så vidt jeg har forstået, er der blandt politikere opbakning fra Frank Jensen og der er sikkert flere.

Niels Duus Nielsen, Henning Pedersen, Jacob Jensen, Helge Rasmussen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Cannabis - naturens lægemiddel til kurering af en mangfoldighed af ubalancer i miljø og hos mennesker. At forbyde det og tillade alkohol og psykofarmaka er overgribende og forbryderisk. Politikerne kan ikke længere gemme sig bag uvidenhed. Forleden var misbrugsekspert Peter? Rindom i Deadline, hvor han tydeligt illustrerede, hvorledes tx alkohols skadevirkninger på samfundet og den enkelte langt overstiger cannabis'.

Og psykofarmaka gør mennesker til skøre zombier - nu må det høre op. Jeg ved, at rigtig mange mennesker i alle samfundets lag nyder cannabis - kom nu frem og hjælp Frank Jensen og os andre med at få ændret nuværende hykleriske og skadelige lovgivning.

Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

@Morten Melbye
13. juli, 2013 - 10:30
Skriver: "Din opdeling af cannabis planten er ikke helt rigtig...."

Du har nok ret, - men min hensigt med kommentaren er, at gøre opmærksom på at plantens potentiale som rusmiddel er forsvindende lille, sammenholdt med de mange bæredygtige anvendelsesmuligheder, der modarbejdes af kapitalstærke industrilobbyer.

Henning Pedersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Brian Larsen

Prisen for Sativex; 5.550 kr. Hvem sagde "skumle bagmænd?" hehe

http://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/6456

Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Henning Pedersen, Michael Madsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Mikkel Serup, tør man gætte på, at du ikke spekulerer i bryggeriaktier;-)

Niels-Holger Nielsen

selvmedicinering er velmedicinering

Kevin William Simpson

Velkommen til "Støt kræftkuren"

Henrik har kræft, fem hjernesvulster har ikke fået ham og hans soulmate til at give op. Manden går stadig rundt, dog mærket af svulsterne, det tror jeg ikke er set på kemo og stråler. Nu håber Britt og Henrik at han kan nå at kureres, det gør jeg også.
Hvis ikke det nås, så giver det Henrik en værdig sidste tid, med glæde og kærlighed.

Derfor har de bedt Kristian Mærsk lave denne video.

Hvorfor kriminaliserer vi dem når de forsøger sig frem, efter at lægerne har givet op? Og de så uden lægehjælp må famle videre. Han kan ikke vente på politikerne, hvis vi skal redde ham skal vi handle nu.

Denne video er om deres ret til helbredelse.
Vil du støtte Henrik?

Se mere i videoerne her.

Del 1.
http://www.youtube.com/watch?v=1ImsxAnAzj4

Del 2.
http://www.youtube.com/watch?v=K3r7yjA-D1Q

Del 3.
http://www.youtube.com/watch?v=aFy5iI0UCXM

I tilfælde du har set deres video og vil støtte, Britt og Henrik, sæt penge ind på deres egen konto, oprettet til formålet. Reg. 6140 kontonummer 4140610

Jørn Sonny Chabert og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Kevin William Simpson

Henrik Rindom Psykiater med speciale i misbrug, også kendt som Danmarks førende misbrugsekspert, siger at cannabis / hash er farligt når vi ryger det, fordi vi ryger det og det blandes med tobak.

I samme åndedrag siger han, at når vi ikke ryger det, indtager det gennem munden og spiser det, tager det i medicin så er det ikke farligt.

Hør selv i radio indslaget på DR P1 i deres program Detektor.
Det er meget lærerigt.

http://www.dr.dk/P1/Detektor/Udsendelser/2012/06/12123007.htm

Henning Pedersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Kevin William Simpson

Psykiatriens bluff afsløret, og min helbredelse for psykisk sygdom, samt diabetes II.

Del 1
http://www.youtube.com/watch?v=eNgbLgkxH_M&sns=fb

Del 2.
http://www.youtube.com/watch?v=wfRcFj37kDk&sns=em

Kevin William Simpson

Psykiatriens bluff afsløret, og min helbredelse for psykisk sygdom, samt diabetes II.

Del 1
http://www.youtube.com/watch?v=eNgbLgkxH_M&sns=fb

Del 2.
http://www.youtube.com/watch?v=wfRcFj37kDk&sns=em

Kevin William Simpson

Medicinsk Cannabis, blev tilsyneladende lovligt i 2011 ved en lovændring af loven om euforiserende stoffer, manden bag, Bertel Haarder.

BEK 557, bekendtgørelse om euforiserende stoffer:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=137169

Der står nemlig jeg godt må være i besiddelse, handle og så videre med cannabis:

"Stk. 3. Tilberedninger af det euforiserende middel, der er opført på liste A som nr. 1, kan dog uanset stk. 1 ind- og udføres, sælges, købes, udleveres, modtages, fremstilles, forarbejdes, besiddes og anvendes i medicinsk øjemed.

Stk. 4. Bortset fra forhold omfattet af en tilladelse efter stk. 1, en behandling efter stk. 2 eller anvendelse m.v. efter stk. 3 er ind- og udførsel, salg, køb, udlevering, modtagelse, fremstilling, forarbejdning og besiddelse af sådanne stoffer forbudt".

Hvad står der så i liste A som nr. 1?

Citat start
"Cannabis (hvorved forstås alle overjordiske dele af planter tilhørende slægten Cannabis, hvorfra harpiksen ikke er fjernet. Undtaget er dog frugter af hampeplanten (hampefrø) og hampetaver i isoleret tilstand). "
Citat slut.

Kevin William Simpson

Medicinsk Cannabis, blev tilsyneladende lovligt i 2011 ved en lovændring af loven om euforiserende stoffer, manden bag, Bertel Haarder.

BEK 557, bekendtgørelse om euforiserende stoffer:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=137169

Der står nemlig jeg godt må være i besiddelse, handle og så videre med cannabis:

"Stk. 3. Tilberedninger af det euforiserende middel, der er opført på liste A som nr. 1, kan dog uanset stk. 1 ind- og udføres, sælges, købes, udleveres, modtages, fremstilles, forarbejdes, besiddes og anvendes i medicinsk øjemed.

Stk. 4. Bortset fra forhold omfattet af en tilladelse efter stk. 1, en behandling efter stk. 2 eller anvendelse m.v. efter stk. 3 er ind- og udførsel, salg, køb, udlevering, modtagelse, fremstilling, forarbejdning og besiddelse af sådanne stoffer forbudt".

Hvad står der så i liste A som nr. 1?

Citat start
"Cannabis (hvorved forstås alle overjordiske dele af planter tilhørende slægten Cannabis, hvorfra harpiksen ikke er fjernet. Undtaget er dog frugter af hampeplanten (hampefrø) og hampetaver i isoleret tilstand). "
Citat slut.

Kevin William Simpson

I er alle velkomne i vores facebook gruppe.
Medicinsk Cannabis.

Hvorfor denne nye gruppe? Den er et alternativ til den "hemmelige" gruppe, som ikke når ud til så mange, da den ikke kan søges.

Er for alle syge, psykisk som fysisk. Samt for alle professionelle, som vil lære noget om planten. Især brænder jeg for de psykisk syge.

Og omgangstonen herinde er god. Hvis vi ikke er enige om noget, så behøver vi ikke være andet end enige om at være uenige, det er ikke en diskussions klub. Vi er for at hjælpe syge, ofte endda meget alvorligt syge.

Vi er ikke en 420 cannabis klub, gruppen er om sygdom. At syge så fortæller om bonus effekten på glædes kontoen, den er fin. Men vil helst vide hvordan planten hjælper jer.

Har du lyst, vil vi gerne høre din historie, og spørg endelig, så vi kan få så mange som mulige erfaringer i gruppen. Vi hjælper også gerne, med at producere en video, hvis du er frimodig og vil ud med din historie.

Men ellers søg i trådene, der vil komme til at ligge masser af spændende artikler og andet godt. Eller kig under Filer, samt Billeder.

I er mere end velkomne til at føje personer til gruppen.
Vi ser gerne folk fra patientforeninger, sygehuse, lægehuse psykiatriske hospitaler, socialrådgivere, politikere og så videre, ud over self. alle andre folk som enten benytter medicinsk cannabis, eller blot er nysgerrige.

Alle jer fra Kræftens Bekæmpelse, i er også velkomne, hvis i vil udvide jeres horisonter.

I er meget velkomne til at kopiere div. links og artikler - dog må I ikke kopiere poster og kommentarer idet de er udelukkende ment for dette forum.

De bedste hilsener

administrator gruppen.
Kevin William Simpson & Kristian Mærsk

God fornøjelse :0)
Gruppen er for alle, så del den hvor det er passende.
https://www.facebook.com/groups/177989779042950/

Lasse Damgaard

- Shiva bragte hampen ned fra Himalayas slugter, en gave til mennesket ...
http://www.arkitekturnet.dk/miljoe/0003ue.htm

randi christiansen

Man kan narre noget af folket noget af tiden men ikke hele folket hele tiden - evolution tager tid,

Og - 'materien kan være så tung at danse med, og jeg vil så gerne danse' (citat : mig selv)

Helge Rasmussen

Om spørgsmålet: Hvorfor er hamp forbudt?
Willie Nelson: Hemp and the Family Farm
https://www.youtube.com/watch?v=k6tA3HxA9oQ

Peter Andersen

Cannabidiol, a Cannabis sativa constituent, as an antipsychotic drug.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16612464

Lea Jørgensen

For mig virker det som intet mindre end en stor gang lobbyisme når man, næsten uden at blinke, kan få recepter på medicin der ødelægger krop og sind: blødende mavesår, dårlige tænder, selvmordstanker, søvnbesvær, migræne, blodpropper mm., ja listen er fucking lang. Men det at sælge/besidde/bruge dele af en naturlig plante kan sikre dig tid bag tremmer?
Det burde være medicinindustriens pillepushere der blev de kriminaliserede for den skade de forvolder på en godtroende befolkning.

Hele denne diskurs virker på alle måder absurd.

Hvis jeg går til lægen og klager over tungsind, får jeg uden ophævelser udskrevet SSRI produkter.

Hvis jeg brænder min egen bjesk, bliver jeg straffet.

Hvis jeg køber tobak, som staten nok skal advare mig mod, skal jeg betale gift afgift.

Hvis jeg har ondt et eller andet sted, kan jeg i håndkøb købe Painkillers der kan smadre min lever eller gnave mit mavesår endnu større.

Hvis jeg har for højt blodtryk, får jeg et eksorbitant højt tilskud til medicinen. Og jeg kan grtis få en advarseln fra lægen om at ÆG er skaldigt for mit kolesterolniveau.

Men hvis jeg vil have Stesolid eller andre Bensoediazepiner, begynder advarselslamperne hos lægen at blinke.

Dyrker jeg Hash, kommer jeg bag tremmer.

Men det er ikke forbudt at dyrke Salvie, hvis kemiske konstruktion ligner Cannabis. Ligesom Absint eller mere korrekt, Malurt.

Og hvad er så forskellen på disse produkter?

Skatter og afgifter samt markedsbeskyttelse tilsat et stænk misforstået religion og forkvaklet moral.
Den store synder er Sundhedstyrelsen og Skattevæsenet, der sætter til på Gyngerne hvad de har tabt på karussellen.

Interesserede kan læse Steen Larris bog på nettet til inspiration og fordybelse.

Forbyde hallucinogener? Forbyd naturen at gro!

http://www.stenlarris.dk/HALUBIL/HALUBOG.TXT

PS. Jeg overvejer iøvrigt at plante en mark til med lavcannabinol, blot for at irritere landbetjenten.

Sider