Læsetid: 3 min.

DF vil tage støtten fra Islamisk Trossamfund

Hvorfor skal Islamisk Trossamfund have en række privilegier, der følger med status som godkendt trossamfund, når alle politikere lægger afstand til dets holdninger? Det spørger Dansk Folkeparti om. Svaret fra venstre og højre side i folketingssalen lyder: Religionsfrihed
16. juli 2013

Efter den seneste tids blæst om Islamisk Trossamfund foreslår Dansk Folkeparti at tilbagekalde dets officielle status som godkendt trossamfund i Danmark.

Ifølge Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, bør Islamisk Trossamfund miste sine skattefordele, ret til opholdstilladelser til dets forkyndere samt retten til at vie.

»Islamisk Trossamfund har gennem mange år gjort sig uheldig bemærket, og der har været bred politisk enighed om at kritisere – og tage afstand fra – trossamfundet og dets standpunkter, samtidig med at det har statens godkendelse. Det virker mærkeligt. På et eller andet tidspunkt bliver vi politikere imidlertid nød til at sætte handling bag ordene. Det handler om signalværdien: Vi blåstempler dem fra statens side. Men hvorfor gør vi egentlig det?« spørger Martin Henriksen.

Forslaget kommer, efter at Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, har vakte opsigt ved i en kronik i Politiken »Jeg maler gerne profeten på min husmur« at beskrive, hvordan et møde med Islamisk Trossamfund efterlod hende med en kritisk opfattelse af trossamfundets holdninger. Især til stening, homoseksuelle og arrangerede ægteskaber.

Inger Støjberg afviser imidlertid Dansk Folkepartis forslag. Det sker med henvisning til, at Social- og Integrationsministeriet godkender trossamfundene efter indstilling fra Det Rådgivende Udvalg vedr. Trossamfund.

»Det er vigtigt, at det for det første ikke er politikerne som godkender trossamfundene. Og for det andet er det vigtigt, at når vi som i Danmark har religionsfrihed, så tager man selvfølgelig ikke godkendelsen fra nogen, bare fordi man er uenig. Jeg er hamrende uenig med Islamisk Trossamfund, men det betyder ikke, at jeg så har retten til at sige, at de ikke kan være et anerkendt trossamfund,« siger Inger Støjberg.

På den anden side i folketingssalen kalder Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, det »underligt«, at staten overhovedet til- og fravælger trossamfund. Men når det er sagt, synes Per Clausen ikke, at der er nogen grund til, at netop Islamisk Trossamfund skal miste sin godkendelse:

»Og slet ikke på baggrund af, hvad Inger Støjberg kan finde på at skrive i en kronik. Det kan vel ikke være grundlag for nogen seriøs sagsbehandling«.

Senest foreslog Ny Alliances daværende formand, Naser Khader, i 2008 at tilbagekalde Islamisk Trossamfunds godkendelse blandt andet efter en række kontroversielle udtalelser fra dets imam Mostafa Chendid.

Daværende justitsminister Lene Espersen (K), hvorunder Det Rådgivende Udvalg vedr. Trossamfund på det tidspunkt hjemhørte, afviste imidlertid, at Islamisk Trossamfund »handler strafbart eller på anden måde retsstridigt som led i sin almindelige virksomhed«.

Naser Khader, som i dag er senioranalytiker ved den amerikanske tænketank Hudson Institute, har imidlertid ikke ændret holdning til Islamisk Trossamfund:

»Jeg stoler ikke på Islamisk Trossamfund og tror ikke på dem. Trossamfundet er jo ikke blevet mere moderat eller har ændret deres grundliggende holdninger og syn på verden. I stedet har de ændret mediestrategien: Der er en talsmand som taler mere sofistikeret dansk og forsøger at udglatte tingene,« siger Naser Khader.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S).

Men formanden for Folketingets integrationsudvalg, Trine Bramsen (S), understreger, at sålænge Islamisk Trossamfund overholder loven, så er der ikke noget at komme efter. Og det bør der heller ikke være.

»Jeg mener for eksempel også – som person – at Jehovas Vidner står for nogle helt absurde ting. Men det er ikke det samme som, at disse bør miste retten til at være et godkendt trossamfund. Dermed ikke være sagt, at jeg ikke undres over, at Islamisk Trossamfund ikke vil tage afstand fra stening eller arrangerede ægteskaber. Men derfra og til at bryde med grundlovens ord om religionsfrihed, er der langt,« siger Trine Bramsen.

Islamiske Trossamfunds talsmand, Imran Shah, har kaldt Inger Støjbergs kritik for »et sørgeligt og infantilt forsøg på at få indvandrertemaet tilbage i debatten«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu