Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fagforeningsbosser ligeglade med gules skattefradrag

De røde fagforeninger skal ikke reddes på bekostning af medlemmerne af de gule fagforeningers fradragsret, mener LO og FTF. I stedet bør man fjerne fradragsloftet på kontingentet, mener de
Indland
27. juli 2013

Leif Lahn Jensens forslag om at fjerne fradragsretten for de gule fagforeninger blev hurtigt afvist af S-ledelsen

Det vil ikke gavne de traditionelle røde fagforeninger, hvis man forringer de gule fagforeningers vilkår. Det mener formand for FTF Bente Sorgenfrey og sekretær i LO Ejner K. Holst.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, foreslog ellers i går i Berlingske, at fradraget for faglige kontingenter bør forbeholdes den traditionelle fagbevægelse, og begrundede det med, at gule fagforeninger ikke er »rigtige fagforeninger«. Men det er ikke den rigtige vej at gå, mener Bente Sorgenfrey og Ejner K. Holst.

»Jeg kan godt følge Leif Lahn Jensen i, at både Kristelig Fagbevægelse og Det Faglige Hus ikke er det, vi forstår som faglige organisationer, men omvendt tror jeg ikke, at det vil gavne–heller ikke de traditionelle faglige organisationer–at der er nogle, der får fradrag, og nogle der ikke får fradrag,« siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

»Vi skal jo vise vores styrke for det faglige arbejde, vi laver. Medlemmerne skal komme til os af lyst, og fordi de får en merværdi hos os og ikke på grund af fradrag eller ikke-fradrag til medlemmerne af de gule fagforeninger. Det vil være lidt for ynkeligt,« siger hun.

Væsentlig diskussion

Leif Lahn Jensens forslag blev hurtigt afvist af Socialdemokraternes ledelse. Partiets fungerende politiske ordfører, Maja Panduro, understregede, at forslaget hverken afspejlede partiets eller regeringens politik.

Men fradragsdiskussionen er væsentlig, mener Bente Sorgenfrey og Ejner K. Holst. De mener, at loftet for, hvor meget af et fagforeningskontingent der kan trækkes fra i skat, bør fjernes. Loftet for fradraget blev indført i 2010 af den borgerlige regering og betyder, at det kun er 3.000 kroner af fagforeningskontingentet, der er fradragsberettiget om året.

»Regeringen har jo lovet i regeringsgrundlaget, at den vil kigge på fradraget. Hvis det fjernes, vil vilkårene for at drive faglige organisationer også blive bedre,« siger Bente Sorgenfrey.

Rigtige og forkerte

Ejner K. Holst kalder det et udtryk for barnligt drilleri, at VK-regeringen indførte loftet. Og han mener også, at man frem for at fratage medlemmer af den gule fagbevægelse fradragsretten bør fjerne loftet.

»Det er den vej, der er mest fremkommelig, og det er den vej, vi har foreslået i lang tid. Som det er i øjeblikket, bliver vores medlemmer beskattet til forskel fra medlemmerne i de gule forretninger, så lige nu er det os, der bliver forskelsbehandlet,« siger han.

FOA-formand Dennis Kristensen har svært ved at se, hvorfor medlemmer af en forening som Kristelig Fagbevægelse skal have lov til at trække deres kontingent fra i skat.

»Fradraget er historisk set et fradrag på omkostningen ved at være lønmodtager. Jeg har hele tiden syntes, at den forringelse, den tidligere regering lavede, var dybt urimelig. Det er en omkostning ved at være lønmodtager, at der har siddet en lønmodtagerorganisation og forhandlet de vilkår, de ansatte ellers skulle have forhandlet. Jeg har meget svært ved at se, at Kristeligt Fagforening løser en lignende opgave,« siger Dennis Kristensen.

Han mener, at det burde være klart defineret, hvornår lønmodtagerorganisationer og en arbejdsgiverorganisationer er en del af den danske model. Det er Bente Sorgenfrey enig i.

»Vi kan godt se, hvad vi gør, og hvad de ikke gør i de gule fagforeninger. I en gul fagforening sikrer man sig jo ikke et fagligt fællesskab eller udvikling af fag og uddannelse, og man sikrer sig heller ikke med en overenskomst, som sikrer de vilkår, man arbejder under,« siger hun.

Danmarks største fagforening, 3F, har ikke ønsket at kommentere Leif Lahn Jensens udtalelser til Berlingske. I et nyhedsbrev udsendt i går siger forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, at debatten ikke skal handle om rigtige eller forkerte fagforeninger, men derimod om hvordan man understøtter det danske arbejdsmarked bedst.

»Sammenligningen med andre foreninger, der ikke udfører den form for fagligt arbejde, giver for mig ingen mening. Derfor bør diskussionen handle om, hvordan vi gerne ser udviklingen være for det danske arbejdsmarked fremadrettet,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er da godt at debatten nu endelig er blevet rejst.

Det var uhyrligt at der blev indført dette loft - og endda med stemmer fra DF, som ellers nu udråber sig selv som fagforeningernes bedste ven
Tænk at en organisation uden ordinærer overenskomstforhandlinge, uden strejkeret og ikke mindst uden tillidsfolk på de enkelte arbejdspladser osv. kan medtages som en fagforening.
Håber at en debat kan give mange lønmodtagere viden om det fagligearbejde i fagforeningerne - så de igen kan se nødvendigheden af sammenhold og medindflydelse på arbejdspladserne.

Carsten Munk, Anders Krog, Torben K L Jensen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Anders Kristensen, Alan Strandbygaard, Jesper Frandsen, Erik Jensen , Claus Jørgensen og jens rasmussen anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Sympatien for de gule fagforeninger er uden berettigelse.

Men Leif Lahn Jensens forslag indebærer problemer med grundlovens indhold - vi har foreningsfrihed, organisationsfrihed o s v, og man kan ikke tillade sig at diskriminere .

Jeg synes , at den rigtige fagbevægelses reaktion på forslaget er vel gennemtænkt og 100% korrekt.

Peter Poulsen

@Michael Pedersen
Er du overhovedet levende?

Carsten Munk, Anders Krog, Torben K L Jensen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Anders Kristensen, Alan Strandbygaard, Jesper Frandsen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Kors hvor har fagbevægelsen skudt sig selv i foden - og dette sagt uden glæde!

Rasmus Kongshøj, Jack Køhler, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Helge Rasmussen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

visse mennesker lever stadig i fordums tid, hvor mafialigende organisationer havde monopol på at være en del af problemet istedet for en del af løsningen

Thank you Thatcher

Lars Petersen

Længe leve fagforeningen, dog uden skatteydernes indirekte tilskud. Hvorfor skulle kontingentet til en hvilken som helst fagforeningen, - kunne trækkes fra i skat til at begynde ned?

Jeg er ikke medlem af en fagforening men medlem af et motions center, hvorfor kan jeg ikke trække mit motions center kontingentet fra?

Jeg siger, drop alle de fradrag og sænk hellere skatten.

Slettet Bruger, Torben Lindegaard, Jack Køhler og Birger Johansen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Lars Petersen

Du fik dine tilskud til din børnehave

@Lars Petersen

Som du kan læse i artiklen er det et fradrag man får for omkostningen ved at være lønmodtager. Omkostningen ved at være, hvad skal man kalde det? Sports interreseret? Er frivilligt pålagt en selv og kan nok derfor ikke trækkes fra.

Behold du endelig dit medlemsskab i motionscentret. Du kan jo spørge dem næste gang du kommer derned hvor du kan stille forslag til din overenskomst, og forbedre dine egne og dine kollegaers arbejdsforhold, det er jeg sikker på de kan svare dig på.

@ Per Nielsen

Længe leve Thatcher, skriver du. Jeg går ud fra du hentyder til hendes forsøg på at knuse den engelske fagbevægelse. Hvis du mener DK trænger til sådan et ryk vil jeg da anbefale dig at læse op på historien igen, vi ved jo at det hun gjorde ødelagde mere end det gavnede. Jeg ved ikke om du er bekendt med begrebet working poor og hvddet betyderfor et land? Men fortsætter tidens trend med fagfjendtlighed og egoistiske mennesker, så vil du før eller siden opleve det herhjemme.

Carsten Munk, Simon Olmo Larsen, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Mogens Kristensen

@Lars Petersen

som medlem af et motions center, må du have lært at trække vejret og puste ud.

Fradragsjunglen blev skabt af de borgerlige partier til sine venner. Som modvægt lavede man fradrag for lønmodtagere, som havde udgifter ved at tage arbejde, kontingenter, kørsel ol.

Lars Petersen

Thomas Krogh

Jakob Ellekjær

Længe leve Thatcher, skriver du. Jeg går ud fra du hentyder til hendes forsøg på at knuse den engelske fagbevægelse. Hvis du mener DK trænger til sådan et ryk vil jeg da anbefale dig at læse op på historien igen, vi ved jo at det hun gjorde ødelagde mere end det gavnede. Jeg ved ikke om du er bekendt med begrebet working poor og hvddet betyderfor et land? Men fortsætter tidens trend med fagfjendtlighed og egoistiske mennesker, så vil du før eller siden opleve det herhjemme.

Det er muligt at Thatcher gik for vidt, men du er vel ikke uenig i at fagforeningerne før Thatcher kom til, på nogle områder var ved at smadre grundlaget for den økonomi de var en del af?

@Thomas
Det kan vi sagtens blive enige om, ligesom vi kan blive enige om at den danske fagbevægelse også trænger til en modernisering sammen med den danske model. Dette stykke arbejde er bare for svært for de involverede parter og desværre ser det ud til det ikke falder ud til lønmodtagernes fordel. Jeg er på ingen måde tilhænger af politisk bestemt mindsteløn og de Engelske forhold og tyske for den sags skyld.

Men mere og mere ser det ud som om at det er den vej det går, EU står jo lige på den anden side af døren og venter på at komme ind og politikerne herhjemme rød som blå, måske undtagen Leif Lahn? Hjælper det hele godt på vej.

Jeg ser det som et problem at fagbevægelsen mister sin styrke da min og mine kollegaers løn vil falde betydeligt og nu er det jo ikke kun økonomi hele dette cirkus omhandler, det er ligeså meget arbejdsforhold, tryghed, lovgivning og i det hele taget gensidig respekt parterne imellem. Thatcher fjernede dette og gjorde arbejderne og deres bevægelse til økonomiens onde, på nogle punkter sikkert helt rigtigt, men i sidste ende er det en dårlig aftale for den arbejdende vil jeg mene.

Lahn vil vist være EL`ler. Starte bølgen, der følger meningsmålingerne.

Alan Strandbygaard

Fjernelsen af kontigentloftet var i øvrigt et løfte der blev afgivet før valget.

Men jeg kan ikke se hvorfor man synes det er i orden at fjerne tilskuddet til private privathospitaler og private sygeforsikringer, men ikke på faglig kontingent?

Hvor er forskellen?

Flemming

Og det tilskud får du anset børnehaven. Derfor bør faglige kontigenter til KRIFA, etc. naturligvis også kunne trækkes fra.

Leif Lalleglad gav et pip i skoven.

Enig med Allan Strandbyggard.

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Jeg forstår ikke din henvendelse??

Rasmus Kongshøj

Kontingent til en fagforening skal kunne trækkes fra, uden et kunstigt loft over fradragets størrelse, da kontingentet er en af de udgifter man har for at opnå sin indkomst.

Præmien man betaler til et privat forsikringsselskab som den Kristelige "Fagbevægelse" bør derimod kun kunne trækkes fra i samme omfang, som man kan trække sin indbo- eller cykelforsikring fra i skat.

Thomas Krogh

Rasmus Kongshøj

Kontingent til en fagforening skal kunne trækkes fra, uden et kunstigt loft over fradragets størrelse, da kontingentet er en af de udgifter man har for at opnå sin indkomst.

Vi har da sat begrænsninger på alle andre fradragstyper også. Hvorfor så lade fagforeningskontingenterne få særstatus? Det var da bedre at give alle lønmodtagere ret til at trække f.eks. de reelle transportomkostninger fra i skat i stedet for.

Præmien man betaler til et privat forsikringsselskab som den Kristelige "Fagbevægelse" bør derimod kun kunne trækkes fra i samme omfang, som man kan trække sin indbo- eller cykelforsikring fra i skat.

Lad os gøre noget andet med alle fagforeningskontingenter. Lad a-kasse bidraget være fradragsberettiget, mens kontingentet til foreningen er helt af egen lomme. Så kan folk selv vælge efter egen politiske overbevisning, uden det rager resten af samfundskassen, mens man bibeholder at forsikringsdelen er en nødvendig arbejdsudgift der bør kunne fradrages.

Niels Mosbak

Da der tilsyneladende hersker uvidenhed på området (Allan Strandbygaard mfl.)

Udgifter til kontingenter til foreninger og lignende efter SL § 6, stk. 1, litra a...

"En selvstændigt erhvervsdrivende kan i forbindelse med indkomstopgørelsen fratrække udgifter til kontingenter, som er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten"

Det er såmænd årsagen til, at lønmodtagere også kan trække fagligt kontingent fra.

Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Karen von Sydow

Ophævelsen af LO-fagforeningernes monopol på faglig organisering i Danmark, og den deraf markant ændrede tilslutning til 'de røde' fagforeninger, har sendt - og sender hver måned - chokbølger langt ind i den gamle fagbevægelse og dens støtter. For hvis denne udvikling forsætter bliver vi nemlig nødt til at tage 'den danske model' op til kraftig revision. Derfor dette 'bløde' forsøg på at slå det frie fagforeningsvalg ned via skatten.

Tiden er for længst rendt fra 'den danske model'. Toget er kørt!