Læsetid: 1 min.

Fastansatte soldater snyder sig i krig

De fastansatte soldater i Forsvaret svarer ’ikke troværdigt’ på den test, der skal sikre, at de rent psykisk er klar til at blive udsendt, konstaterer en ny evaluering fra Forsvarsministeriet. Fagforeninger frygter, at det øger risikoen for at sende soldater af sted, som kommer hjem med psykiske problemer
31. juli 2013

Når Forsvaret sender sine soldater ud på internationale missioner, bliver de testet for at forhindre, at der bliver sendt folk af sted, som ikke er psykisk parate. Men testen dur ikke til at screene de fastansatte soldater, konkluderer rapport. De har nemlig fundet ud af at besvare testen på en måde, så de ikke sætter alarmklokkerne i gang:

»Forsvarets analyser af de afgivne svar viser en ensartethed i besvarelserne. Svarmønstret er ikke troværdigt,« skriver Forsvarsministeriet i en rapport, der evaluerer en række initiativer fra den samlede veteranpolitik, som blev vedtaget i 2010.

Bag evalueringen står en gruppe, der blandt andet tæller flere ministerier, fagforeninger og interesseorganisationer på veteranområdet. Ifølge rapporten er det opfattelsen i evalueringsgruppen, at de fastansatte soldater er mere motiverede for at blive udsendt end interesseret i at få afdækket, om de eventuelt slæber rundt på »psykiske udfordringer«. Det påvirker deres besvarelser.

»Metoden (testen, red.) har derfor i meget begrænset omfang haft konsekvenser for vurderingen af soldaternes egnethed til at blive udsendt,« konstaterer rapporten, og det bekymrer i soldaterfagforeningerne:

»I værste fald sender vi nogen ud, der ikke burde sendes ud. For så får de det endnu værre, end de ellers burde have,« siger Bent Fabricius, formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD).Han bakkes op af næstformand Bjarne Kehr fra Centralforeningen af Stampersonel, der organiserer Forsvarets befalingsmænd:»Undersøgelser viser, at nogle kommer styrkede hjem. Men der er også nogen, der kan få forstærket nogle symptomer, når de er landet igen,« siger han.

Forsvarsministeriet oplyser i en mail til Information, at Forsvaret vil »udvikle en ny metode, der i højere grad sikrer, at de fastansatte soldater, der bliver sendt ud, er psykisk parate til det«. Den forventes ifølge ministeriet at være klar i 2014.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kjeld Hansen

Det gør de vel fordi det ellers er lig med en fyreseddel. Hele formålet med et militær er jo netop at gå i krig på den ene eller anden måde.

- Soldaten er ansat til at gå i krig.

Lars Kristensen

Det burde forbydes at sende folk ud til alverdens brændpunkter, med redskaber der alene i deres funktion er skabt til at lemlæste og ihjelslå mennesker med.

Et menneske der slår et andet menneske ihjel, vil altid få psykiske lidelser, i større eller mindre grad, med mindre det er mentalt uden følelser for andre mennesker.

Når politikerne sender unge mænd og kvinder ud for at føre krig, så er det politikerne der er syge i hovederne og burde sendes på en psykiatrisk afdeling og pumpes fyldt med psykofarmaka. Så er der også en mulighed for, at de vil opdage, hvad det vil sige at få fyldt sin krop med psykofarmaka.

Niels Engelsted

I dag er det helt afgørende for en professionel soldat, der ønsker at gøre karriere, at han eller hun har været i krig og helst også fået sat et par hak i pistolskæftet. Og det er helt indlysende, at det må være sådan. Jeg har ikke min gang i forsvaret, men tør vædde på, at der i dag er A- og B-soldater, og alle ved hvem bænkevarmerne er, også dem selv. Derfor også den enorme skuffelse hos det hold, der blev aflyst på vej til Afghanistan, og derfor det voldsomme pres fra forsvaret om at politikerne skal finde nogle nye krige, vi kan vise vores danske håndværk i.

Keld Sandkvist, Ole Phaff Ussing, Jette Abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Roger Karlsson

Risken att någon slags psykisk insufficiens snarare föregår än följer på en anställning inom armén är sannolikt väldigt stor i Danmark såväl som i Sverige -

För övrigt finns det inte något som är bra med krig det kan bara avhumanisera, förråa och skada. Detta gäller i synnerhet de koloniala straffexpiditioner som Danskarna så gärna deltar i.

Henrik Darlie, Jette Abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Günther

.. ja det er indlysende korrekt, og vi ikke undre os, da det et træk ved os mennesker at vi gerne "lyver" lidt, hvis vi derigennem kan høste fordel...

Niels Duus Nielsen

lars kristensen: "Når politikerne sender unge mænd og kvinder ud for at føre krig, så er det politikerne der er syge i hovederne"

Enig. Med det forbehold, at jeg kan forestille mig situationer, hvor det kan være både legitimt og på sin plads at føre krig. Jeg er ikke pacifist. Men i denne situation er krigen hverken legal eller legitim, så politikerne må være syge i hovederne.

At soldaterne også bliver det (syge), bliver her fremlagt som om det er deres egen skyld. De snyder jo, siger forsvarsministeriet, som hermed fralægger sig store dele af ansvaret.

Torben Nielsen

For nogle dage siden stod der i en overskrift, at de fleste kommer styrkede hjem fra Afghanistan.
Det fik mig til at tænke på, hvor let det er at forveksle styrket og forrået.

jens peter hansen

Roger Karlsson, ja og danske soldater slår ihjel med svenske våben, som Sverige så rigelig får solgt til alle der ønsker at slå ihjel. Nu inden længe vil de sælge fly, kampvogne og andet af deres bras. Grattis Karlsson.

Jette Abildgaard

Niels Engelsted,

Blot det at du kalder det ''...vores danske håndværk ...'' faar det til at krible ned ad min ryg...mest fordi det vist lige netop er det det er, ikke sandt....!?

Danskere er dygtige...dygtige til at oedelaegge, torturere og lemlaeste.....i det hele taget dygtige til at goere andre mennesker ondt. Og, det vaerste er, at en stor del af den Danske befolkning er stolte af lige netop dette......

Jeg har ladet mig fortaelle, at det er videnskabeligt bevist, at jo laengere nordpaa man kommer, jo koldere (eller ikke-eksisterende) er hjerterne/foelelserne/empatien ....og, jeg er ikke et oejeblik i tvivl om dette er helt korrekt......

jens peter hansen

Ja så må eskimoer, islændinge, finner, samojeder, nordmænd og svenskere være langt dygtigere end os til dette håndværk. Man må beundre Jette Abildgaards videnskabelige tilgang til krigshåndværket.

hvad kan formålet nu være med den artikel? det er ligesom den på en eller anden måde legitimerer krigsførelsen. ja vi skal selvfølgelig sende soldater afsted, men uha, de må sandelig ikke lyve. Er det ikke mere væsentligt at politikerne løj?

Thomas H. Pedersen

Niels Engelsted:

Det er ikke et krav at du har været udsendt for at gøre karriere i forsvaret men grundet nedskæringer så har vi ikke længere råd til at have folk rendende i forsvaret uden at være udsendt, når en ikke vil udsendes så er der en anden som skal tage den.
Og nej at få et hak i kolben (det vil være dumt at få det i pistolgrebet) er ikke et mål med udsendelse..

På alle arbejdspladser er der vel et A og B hold.. B holdet er de nye og unge mens A holdet er de lidt ældre og erfarende.
Selvfølgelig blev de skuffet!, de har trænet i lang tid til udsendelsen og har forberedt sig mentalt på at blive udsendt..

Bliver man skadet for livet af at være udsendt? (og nej ikke alle udsendelser er krig faktisk langt fra Afghanistan er ikke krig men krigslignede tilstande eller fredsskabende) nej man gør ej, bliver man syg i hovedet af at slå et andet menneske ihjel nej det gør man ikke... Er der nogen som bliver det? ja det er det.. ikke alle kan heller ikke holde til at flytte til København når man er van til det trygge Jylland..

Eftersom vi får utroligt meget ros af vores allieret og ikke bare fedtspilleri så må det betyde at vi er utrolig gode til soldaterarbejdet selvom man måske ikke kan se det på vores soignering og uniformer.. jeg ved godt at nogle civile mennesker har en mentalt blokade men når man siger soldat betyder det ikke en som slår ihjel, for så vil en politibetjent også være en som slår ihjel hele tiden.. han har jo en pistol ergo så dræber han hele tiden.. Jeg er f.eks. selv skiftet fra Infanteriet (for civil dem som er "onde" og dræber!) til EOD som er bomberydderne.. der kommer jeg nok ikke til at dræbe horder af mennesker længere som jeg selvfølgelig gjorde da jeg var rigtig soldat..

Flemming Scheel Andersen

Bagsiden af en hær af professionelle soldater eller krigere (jeg må ikke kalde dem lejesvende, for så er de udlændinge, men bestrider samme funktion) er så små begyndt at vise sig.

Skulle de sociale nedskæringer vil letheden hvormed disse erfarne og dygtige krigsvante soldater kan indsættes, til at sikre roen og freden ved evt. optøjer, i forhold til værnepligtiges modvilje imod at skulle bekæmpe egne kolleger, træde tydeligt frem.

Torben Nielsen

For år tilbage deltog jeg i en af forsvarets simultankapacitetsprøver. Prøven kan gå ud på at man forelægges en tekst, som man kan behandle efter 3 regler. f.eks. at sætte en streg under bogstaver der opfylder regel ét. Cirkel om ord der opfylder regel 2. og streg over bogstaver der opfylder regel 3.( Sådan noget cirka...) Prøven består så i at benytte alle tre regler samtidigt, efterhånden som man når frem i teksten.
Det var da lidt underligt at høre, at den person der scorede højest, berette for den prøveansvarlige hvorledes han havde løst opgaven ved at løse hele teksten én regel af gangen. Det burde medføre dumpning, da det intet har med simultankapacitet at gøre.

Man ved altså udmærket hos rekrutteringstjenesten at det foregår, og accepterer det, selvom det er snyd.

Niels Engelsted

Thomas, indrømmer, at det med pistolskæftet var dumt. Men så må du også indrømme, at jeg i det mindste har en lille-bitte pointe.

I øvrigt har jeg ikke det mindste mod soldater, tværtimod måske, kun mod det system, hvor vi skal stille hjælpetropper til rådighed for den amerikanske imperialisme i dens meget farlige efterår. Det er hverken sundt for vores udpegede fjender, det være sig irakere, afghanere, libyere eller maliske stammefolk, eller for vores egen nation, dens politikere og medier. Jeg tror såmænd heller ikke det er sundt for de unge danske mænd og kvinder vi sender i krig. Heller ikke for det flertal, der kommer hjem uden væsentlige psykiske eller fysiske men. De kunne have brugt deres tid bedre.

Det kan da ikke undre at der findes folk der vil snyde i en prøve, hvor det er så let for én selv at gennemskue hvad svarerne kan betyde for én. Prøv at stille en lignende for folk på alle mulige andre arbejdspladser i Danmark, og se om ikke resultatet ville være lignende.
Noget af det man har fundet ud af med psykisk skadede veteraner (og alle andre med ar på sjælen), er at det sværeste er at indrømme over for én selv at man ikke har det godt. Specielt hvis man sidder med et brændende ønske om at gøre karriere i Forsvaret, kan man måske godt have en tendens til, bevist eller ubevist, at farve sine svar efter hvad man tror de vil høre.
Men nu er det jo heldigvis ikke skriftlige prøver der er afgørende for at folk bliver udsendt eller ej. Der foregår en løbende vurdering fra både kollegaer, befalingsmænd og officerer, om hvorvidt hver enkelt er kompetent nok, psykisk stærk nok og har de rette bevæggrunde til at skulle udsendes. Disse er langt vigtigere end en eller anden enkeltstående test.
Inden jeg skulle udsendes, havde vi fx en person i min deling som ikke lagde skjul på at han rigtig gerne ville ned og skyde lokale mennesker. Han brugte et andet ord om dem, som i sikkert kender. Lad os bare sige at han ikke kom særlig langt i uddannelsen før han blev sorteret fra. En rigtig ubehagelig person, og der var ingen fra delingen der begræd hans afgang. Hvordan han klarede den pågældende test ved jeg ikke, men vores delingsfører og sergenter kunne allerede tidligt i uddannelsen se at han ikke var egnet, og derfor var han heller ikke med på flyet da vi fløj til Afghanistan.

@Thomas H. Pedersen
- Velkommen til Skive kaserne!