Læsetid: 3 min.

’Mange forældre har spurgt mig’

Hvis man kan dokumentere en positiv effekt, kan cannabis være en mulighed for patienter med ikke-behandlelig epilepsi, mener forskningschef for epilepsihospitalet Filadelfia Helle Hjalgrim
22. juli 2013

Der findes ikke en medicinsk behandling, som med sikkerhed kan gøre børn eller voksne med Dravet syndrom anfaldsfri. Men der findes, som det formuleres i en powerpoint om syndromet udarbejdet af epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund, bl.a. »anekdotiske beretninger og individuelle rapporter om, at cannabis kan kontrollere anfald hos mennesker med epilepsi«

Interessen for alternative behandlingsmuligheder, herunder også brug af cannabis til små børn, der har epilepsi, genkender Helle Hjalgrim, leder af Forskningsafdelingen på Filadelfia.

»Mange forældre har spurgt mig om det,« siger hun.

– Er det det glade vanvid, at cannabis kan virke positivt på visse former for epilepsi?

»Vi ved det ikke. Vi ville gerne have lov til at lave rigtige kontrollerede forsøg, så vi kunne få et svar. Der eksisterer ikke på verdensplan et dobbelt-blinded placeboforsøg, hvor hverken lægen eller patienterne ved, om de får det aktive stof eller placebo. Det ville i første omgang være voksne med svær behandlelig epilepsi, der kunne deltage i et sådant forsøg,« siger Helle Hjalgrim.

»Vi snakker af og til om at løbe sådan et forsøg i gang, men for at få tilstrækkelig mange patienter, skulle det indrage flere epilepsicentre fra forskellige lande.«

Hun »tvivler på, at man får mange læger til at acceptere cannabis som et antileptikum, hvis ikke der foreligger den slags forsøg.«

»Et forsøg skal være 100 procent kontrolleret og reproducerbart. Så hvis man skal lave et forsøg, er man nødt til at have noget cannabis, der er fremstillet under kontrollerede forhold, så man er sikker på koncentrationerne.«

Dravet syndrom er ifølge Helle Hjalgrim en af de mere sjældne former for epilepsi: »Ét barn ud af 40.000 udvikler Dravet syndrom.«

I den vestlige verden har mellem 0,6 og 1 procent af befolkningen epilepsi. Af dem er 70 procent nogenlunde behandlet, mens 30 procent af forskellige årsager ikke kan behandles. Dravet syndrom er én af disse ikkebehandlelige former, forklarer Helle Hjalgrim.

»For de 30 procent er der en udfordring i behandlingen, og hvis man kan dokumentere en positiv effekt af cannabis eller stoffer herfra, kan det være en mulighed for,« siger hun.

»Men man skal passe på ikke at gå i en fælde, fordi epilepsi varierer over tid. Nogen gange har man få anfald, andre gange flere, det er en naturlig fluktuation, og derfor er det vigtigt at have mange personer med i et forsøg for at kunne afvise, at der er tale om naturlig fluktuation. Det kan jo også være, at resultatet af et forsøg med cannabis eller stoffer herfra ville vise, at det ikke er bedre end anden medicin.«

Helle Hjalgrim tager dog et »nødvendigt forbehold«:

»Man ved ikke alt om cannabis og hvilke stoffer, der virker. Man er nødt til at søge grundig dokumentation forud for en undersøgelse. Det kunne være interessant, hvis vi kunne få lov at lave et rigtigt forsøg med CBD, selv om vi formentlig først skulle via et dyreforsøg. I det sparsomme materiale, der eksisterer, er der modstridende resultater. I nogle tilfælde opnås en effekt og i andre tilfælde opnås ingen effekt.«

Ifølge Filadelfias powerpoint om Dravet syndromet findes der tre mindre studier »25 år tilbage!« af potentiel antiepileptisk effekt af cannabis hos mennesker med epilepsi. I to af dem havde cannabis ingen effekt på anfalds hyppigheden. I et studie havde fire ud af otte patienter nogen forbedring.

To af disse studier har aldrig været publiceret, et studie blev præsenteret som abstract.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer