Læsetid: 3 min.

Forbundsformand: Vi gør alt, hvad vi kan

Over hver fjerde person, som er faldet ud af dagpengesystemet siden årsskiftet, er 3F’er. Forbundets formand, Poul Erik Skov Christensen, mener, at det er resultatet af en beskæftigelsespolitik, som har spillet fallit
18. juli 2013

3F’s medlemmer er overrepræsenteret i statistikken over dem, der har mistet retten til dagpenge det seneste halve år. Det viser en opgørelse, som AK Samvirke har lavet. Medlemmerne af Danmarks største fagforbund udgør 12,5 procent af de samlede dagpengemodtagere, men udgør hele 26,7 procent af de personer, som er faldet ud af dagpengesystemet. Altså er over hver fjerde person, som er faldet ud af systemet i 2013, 3F’er.

Forbundsformand i 3F, Poul Erik Skov Christensen, beklager tendensen, men mener, at der er en logisk forklaring på overrepræsentationen af 3F’ere i statistikken.

»Det skyldes i stort omfang, at de kvalifikationer, som mange af vores ledige har, ikke er dem, som arbejdsgiverne går efter først, når der skal besættes job,« siger Poul Erik Skov Christensen.

Men han mener også, at det er et udtryk for et mere strukturelt problem i beskæftigelsespolitikken.

»Det er et billede af en beskæftigelsespolitik, der har spillet fallit. Man har været mere interesseret i at lave stramninger, bestemmelser og ordninger, hvor folk har gået på mærkelige kurser, hvor de bliver sat til at bygge spaghettitårne, end på at opkvalificere de arbejdsløse,« siger Poul Erik Skov Christensen.

Han mener ikke, at dansk beskæftigelsespolitik har formået at tage udgangspunkt i den enkelte ledige og opbygge passende uddannelsesforløb for den enkelte.

»Jeg ved godt, at det er et stort arbejde, men det er det, der giver gevinst for statens økonomi og ikke mindst for den enkelte ledige,« siger Poul Erik Skov Christensen.

Fokus på opkvalificering

3F repræsenterer mange forskellige sektorer, heriblandt byggebranchen, transportbranchen og hotel- og restaurationsbranchen. Mange af de 3F’ere, som har mistet deres job og nu er faldet ud af dagpengesystemet, er ufaglærte.

»Mange af vores ledige har i deres ledighedsperiode ikke fået mulighed for at tilegne sig de kvalifikationer, som arbejdsmarkedet efterspørger,« siger Poul Erik Skov Christensen. Netop opkvalificeringen skal der ifølge forbundsformanden fokuseres mere målrettet på. Han glæder sig derfor over, at der i den nyligt vedtagne ’Vækstplan DK’ er afsat en milliard kroner til opkvalificering af de uaflærte på arbejdsmarkedet. Det gør ham fortrøstningsfuld, men han negligerer ikke, at forbundet selv også skal spille en rolle.

»Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe de ledige medlemmer. Vores indsats har været ud over rammerne i forhold til, hvad vi er forpligtet til,« siger formanden.

Efterspørgslen vil stige

Forbundet arbejder på at få vurderet de lediges kompetencer og gøre dem opmærksomme på, hvilke kompetencer der fremover bliver brug for.

»Vi gør rigtig meget i forhold til at rejse rundt i landet for at fortælle om de store infrastrukturprojekter, som bliver sat i gang,« fortæller Poul Erik Skov Christensen og henviser til den store efterspørgsel på arbejdskraft, som han forventer kommer de næste 10-12 år, når infrastrukturprojekter for over 300 milliarder kroner skal sættes i gang. Det drejer sig om supersygehuse, fængsler, broforbindelser og vejforbindelser, som alle skal bygges.

»Vi forsøger at tale det op og gøre det interessant for folk at gennemgå nogle uddannelsesforløb, så de er klar, når jobbene kommer,« siger han.

»Der vil blive store muligheder for beskæftigelse inden for bygge- og anlægssektorerne, men også inden for alle de afledte erhverv som transport- og maskinsektoren, når infrastrukturprojekterne går i gang.«

Poul Erik Skov Christensen har en forventning og en forhåbning om, at den nuværende tendens med en overrepræsentation af 3F’ere blandt dem, som opbruger deres ret til dagpenge, kan modvirkes. Men 3F kan ikke redde medlemmerne alene.

»Jeg så gerne, at vi i den kommende beskæftigelsespolitik tog afsat i noget andet end rigide regler, og det kan man kun gøre ved at lave en håndholdt indsats i forhold til det enkelte individ,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

3F går ud over deres forpligtelser, ved at rejse rundt i landet og spå om,
hvor der vil opstå efterspørgsel på arbejdskraft om 10-12 år,
og tilbyder medlemmerne at kvalifcere sig til selv gennem uddannelse,
til at hjælpe til med at bygge deres fremtid i supersygehuse og fængsler???

Orv manner.

Jeg vil næsten tro,
at medlemmerne af 3F er mere interesserede i at vide, hvordan og hvad de skal leve af de næste par år, når de falder ud af dagpengesystemet og kan se frem til års fattigjobs, inden de kan få plads i landets nye superfængsler etc.