Baggrund
Læsetid: 5 min.

De hemmeligt feminine

Sprogofficeren Anne-Cathrine Riebnitzsky og de afghanske kvinder har en ting fælles: De pynter sig, selv om ingen ser det. For hverken under burkaen eller uniformen kan kønnet lægges til side. End ikke i mandsdominerede verdener, hvor det som udgangspunkt er en ulempe at være kvinde
Anne-Cathrine Riebnitzsky har to gange været udsendt til Afghanistan. Her var hendes opgave blandt andet at skabe kontakt til de afghanske kvinder og hjælpe dem med at starte projekter.
Indland
31. juli 2013

I al den tid AC har arbejdet i Helmand, har hun ikke én eneste gang set afghanske kvinder i fornuftigt fodtøj, men i alle tænkelige variationer af pyntede plastiksko trippende af sted under burkaen. Taleban forbød høje hæle, makeup og parfume og beordrede alle kvinder i burka. Men under burkaerne er kvinderne stadig kvinder, der går med makeup, smykker og højhælede sko. For imod intentionen, »har Taleban lagt kimen til en nation af kvindelige skofetichister«, siger AC om de afghanske kvinder, som hun får lov at se uden burka, og som hun overhører lave aftaler om, at den næste, der tager til Kabul, skal købe øjenskygge med hjem til de andre.

AC’s borgerlige navn er Anne-Cathrine Riebnitzsky. Hun er sprogofficer og har været udsendt to gange til Afghanistan med særligt henblik på at skabe kontakt til de afghanske kvinder og hjælpe dem med at starte kvindeprojekter. Kvinde til kvinde.

»En mand ville ikke kunne have løftet samme opgave og skabt samme tillid til de afghanske kvinder. Måske over lang tid, men han og kvinderne skulle først overvinde en stor distance, som fuldstændigt fjernes, når man sender en kvinde i stedet,« siger AC om sit arbejde og mødet med de afghanske kvinder, som hun efterfølgende har beskrevet i bogen Kvindernes Krig.

»Men der var også et andet formål med at sende en kvinde,« fortæller AC om sin rolle.

»Det er et bevis på, hvad de internationale tropper mener, når de snakker om demokrati, ligestilling, og at det ene køn ikke er født mere værd end det andet. For hvis vi kun sender mænd til Afghanistan, er det sgu svært at se,« siger AC, holder en kort pause og præciserer: »You have to walk the talk.«

Hemmelig feminin

Netop derfor tog AC andre kvindelige soldater med sig ud til kvindecenteret, så de afghanske kvinder kunne se, at hun ikke var en enlig svale.

»Og hver gang var de henne og røre og sige ’næh, der er andre end AC! Der findes flere af dem’,« fortæller Anne-Cathrine Riebnitz-sky. Og selv om der var himmelvid forskel på de afghanske kvinder og AC og hendes kolleger, havde de alligevel en pudsig ting til fælles:

»Behovet for at føle os feminine i en verden af mænd. I en verden, hvor kvindekønnet som udgangspunkt ikke altid er en fordel,« siger AC.

For ligesom de afghanske kvinder ’dullede sig op’ under burkaerne, dullede AC og hendes kvindelige værelseskammerater sig også op under uniformerne. Det blev et fast ritual, at AC og hendes værelseskammerater tog rødt undertøj på om fredagen. For deres egen skyld. Til at begynde med var det ment som en måde at adskille den ene uge fra den anden. For med syv arbejdsdage om ugen flyder dagene ud i ét. »Senere blev det en måde at fastholde en eller anden lille bid af ens feminine identitet. Det føles på en mærkelig måde nødvendigt, for selv om Forsvaret har en politik om, at der kun er et køn i krig, og det er soldat, så kan man ikke ignorere sit kvindekøn,« fortæller AC.

Et nyt spil

Man kan ikke ignorere det, men det skal man heller ikke, mener AC. »Det er ikke meningen, at kvinder skal opføre sig som mænd blot for at passe ind i en verden af mænd.«

Kvindekønnet har for AC vist sig at være et særligt vigtigt redskab i hendes arbejde i Afghanistan. F.eks. i forhandlingssituationer med afghanere:

»I det øjeblik en kvinde træder ind i et forhandlingslokale, bliver de afghanske mænd klar over, at det er et andet spil, der skal til at foregå – a new game – hvor en kvinde sidder for bordenden. Og det var tit en fordel, fordi det brød deres vanetænkning fuldstændigt«, siger AC og fremhæver et eksempel fra en forhandling med den afghanske distriktsguvernør. Forhandlingen foregik i Forsvarets lokaler.

»Her hang et billede af Dronning Margrethe og Prins Henrik, og guvernøren spurgte straks, om det var vores konge? Jeg svarede, at vi i Danmark havde en dronning, og manden, der i forvejen var overrasket over at skulle til møde hos mig, sagde, ’I mener det godt nok alvorligt med de kvinder’!?«

Anne-Cathrine Riebnitzsky havde en fast chauffør i Afghanistan, som satte ord på, hvad kvindelige soldater særligt kan et sted som i Afghanistan. Chaufføren kørte også fast for en mand og mente, at han kunne se forskel på, hvordan AC og hendes mandlige kollega blev mødt, når de var ude. Når afghanerne mødte AC, havde det en afdramatiserende effekt, en »defusing effect«, som gjorde, at afghanerne mødte AC roligere og mere imødekommende, end hvis det var en mand, de havde mødt.

»Det er lidt lige som, når politiet sender folk ud til husspektakler. Så vil de også gerne sende en kvinde, fordi hendes tilstedeværelse ofte har en nedkølende effekt,« siger AC.

’Hello you, sexy body’

AC oplevede, at hendes køn var en fordel i mange af hendes arbejdsopgaver, men betragter sig selv som en minoritet i et mandsdomineret erhverv, hvor der skal »bevises mere« som kvinde.

Da hun boede i den britiske lejr i Helmand, var fordelingen på et tidspunkt så skæv, at der var omkring 800 mænd og ti kvinder.

– Har du oplevet sexchikane?

»Ikke blandt kolleger i Forsvaret, og ingen ville slippe godt af sted med at nive mig i numsen, så ville de få én på skrinet,« siger AC, som faktisk tror, at mandlige sygeplejersker må finde sig i flere kønskrænkende bemærkninger end kvinder i Forsvaret, fordi der for år siden kom et massivt fokus på sexchikane i Forsvaret.

Der var dog en enkelt episode, hvor én af de lokale afghanske mænd, som gjorde rent i lejren, hvisker efter hende, da hun går forbi:

»Hello you, very sexy body.« Det reagerer AC på – hun skriver i sin bog følgende om episoden:

»’Who the fuck do you think, I am?’ råber jeg. Forskrækket bakker han ind i muren. ’Jeg er først og fremmest officer, og du skal overhovedet ikke tale til mig på den måde!’ Eder og forbandelser og en oprigtigt ment trussel om fyring vælter ud af mig. Han har ramt en reserve i mig, en lærdom fra afhøringsofficerkurset, og jeg er i gang med en rygmarvaflevering af en uafbrudt 15-minutters skideballe med en lydstyrke og en spytmængde, der er beregnet på at overfuse granvoksne mænd. Men rengøringsmanden er blot en lille mand med nogle hede vrangforestillinger om kvindelige soldater. Han er rystet over at finde sig med ryggen mod muren og en rasende kvinde foran sig«.

Den første gang AC blev piftet efter på en kaserne, vidste hun ikke, hvad hun skulle sige. Hun følte sig ydmyget, afklædt. Hun lovede sig selv, at det aldrig ville ske igen, og derfor råbte hun, rystede på hovedet og gik videre. Bag hende fulgte to afghanske kvinder med små fine sko fra kvindecentret, hvis burkaer synes at være vokset et par centimeter.

Serie

Forsvarets kvinder

Seneste artikler

  • ’Nogle vil måske kalde mig fanatisk’

    9. august 2013
    Ingen skal kalde Anne-Sophie Eriksen andenrangssoldat, fordi hun er kvinde. Så hun løber 100 kilometer hver uge, fordi hendes krop skal kunne yde nøjagtig det samme som en mands. Krigens kugler kender ikke forskel på mænd og kvinder, i kamp findes kun et køn: soldat
  • Den første til alting

    3. august 2013
    Annemette Ruth blev for 37 år siden optaget i Søværnet, men måtte ikke komme ud at sejle. Hun var kvinde i et mandefag, og på hendes skulderstropper var der ikke plads til, at hun kunne stige i graderne. I dag er hun én af Danmarks højest placerede kvinder i forsvaret
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Roger Karlsson

"Her var hendes opgave blandt andet at skabe kontakt med de afghanske kvinder og hjælpe dem med at starte projekter".

Rubricerat är ett citat ur rubricerad artikel och naturligtvis ingenting annat än kvalificerat skitprat. De som skapar kontakt med befolkningen i Afghanistan vare sig dessa är kvinnor eller män är biståndsarbetarna. Det är dessa som har förtroendet och kunskapen i att skapa projekt för kvinnor och andra. Det är biståndsarbetarna som skapar möjligheter för Afghanska barn i synnerhet flickor att ta sig till en skola. Soldater som Anne-Cathrine Riebnitsky är fullbeväpnade soldater som medverka i och med en en kolonial straffexpidition under USA:s överkommando - ingenting annat. Att tala om kvinnoprojekt för detta sammanhang är ett sätt att blanda bort korten så att den humanitära inbolstringen skall dölja att det egentligen handlar om ett blodigt krig. Det handlar om krig där människor dör och skadas. Framför allt dör och skadas civila Afghaner - kvinnor och barn. Att påstå något annat följer på ett strukturellt plan den krigets logik som är kommen av en lögnaktig premiss samt på ett individuellt plan av vad som i bästa fall kan vara en kognitiv förvrängning.

Roger Karlsson

Sønderho

roger222@hotmail.se

Carsten Søndergaard, Sabine Behrmann, Carsten Mortensen, Laust Persson, erling jensen, Peter Poulsen, Ralph Sylvestersen, Moh Abu Khassin , Mona Jensen, Henrik Darlie, Hans Larsen, Andreas Trägårdh, Jan Weis, Jesper Wendt og Levi Jahnsen anbefalede denne kommentar

Siden hvornår har militærfolk af alle køn været sandhedsvidner - tilhørende et sygt system, som uddanner ubefæstede sjæle til aflivning af medmennesker - et sted, hvor de bliver udsatte for dehumaniserende hjernevask - så hvorfor skal man så lige tro på, at de bagefter vil kunne optræde anstændigt - enhver tvivl er evidensbaseret ...

Daniel Hansen, Carsten Søndergaard, Carsten Mortensen, Laust Persson, erling jensen, Mona Jensen, Henrik Darlie, Hans Larsen og Andreas Trägårdh anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

Militærfolk, bl.a. ifølge gitte lillelund bech, er fremtidens ledere.
Nogen burde læse deres historiebog og gerne tage lidt ved lære.
Det har været prøvet før, og det ender, af indlysende årsager, i krig, hver gang.
Kvindelige soldater der laver 'kvindeprojekter', den er sgu for tyk.
Det er lidt ligesom usa soldater der eskorterer julemanden.
"»’Who the fuck do you think, I am?’ råber jeg."
Ærlig talt, så har jeg ingen anelse, og hvis jeg gætter bliver min kommentar sikkert slettet.

Daniel Hansen, Carsten Søndergaard, Laust Persson, erling jensen og Levi Jahnsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg har det meget svært med nogen,
som duller sig op.

Hvad i alverden er det for et udtryk???

Kan man dulle sig ned uden at det kommer til at betyde noget helt, helt andet?

Carsten Søndergaard, Sabine Behrmann, Vibeke Rasmussen og Anders Feder anbefalede denne kommentar

@Jan weiss
"Siden hvornår har militærfolk af alle køn været sandhedsvidner".

Arrrh, vi kender vel mindst en, som lige nu er på alle nyheder og som risikerede alt ved at fortælle om Irakkrigens svineri. Omvendt, så giver hans dom nok ikke mange andre lyst til at forsøge sig som sandhedsvidne. Magteliten har vundet igen, og det støtter bl.a. vor ovennævnte AC - med eller uden mascara.

Carsten Søndergaard, Ralph Sylvestersen, Jesper Wendt og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Jan Weis skriver: "Siden hvornår har militærfolk af alle køn været sandhedsvidner - tilhørende et sygt system, som uddanner ubefæstede sjæle til aflivning af medmennesker..."

De er i ligeså høj grad "sandhedsvidner" som et medlem af fagbevægelsen var i de år der foregik åbne kampe mellem kapitalinteresser og de fagligt organiserede. Så med andre ord, soldater har været troværdige vidner på lige linje med alle andre historiske vidner i al den tid de har eksisteret. Er man et medlem af den komfortable over- og højere middelklasse ikke bare uden pligter, men endda uden forestillingsevnen til nogensinde at forestille sig at man KAN (eller bør) få pligter, er det nok meget svært at forestille sig at det kan være nødvendigt at slå andre mennesker ihjel. Især når man har vænnet sig til, at "det tager de andre sig nok af".

At AC bliver sendt hen hvor hun gør, er en politisk beslutning. Hendes arbejde i sig selv er fuldstændig legitimt. At slå andre mennesker ihjel kan blive nødvendigt, og som sådan er det fornuftigt at være bedre til at slå ihjel eller alvorligt såre end sin modstander, hvis der opstår en trussel. Og det er usandsynligt nu, men vi ved ikke hvordan vores del af verden ser ud om 100 år, og tiden står som bekendt ikke stille.

Det er super for jer at i pacifister ikke vil slå andre mennesker ihjel. Og endda rent ud sagt prisværdigt at sætte spørgsmålstegn ved HVEM vi slår ihjel og HVORFOR. Ligesom ikke-pacistister også gær. Men helt at dæmonisere militæret eller krig er absurd tågesnak.

Hvis dem i elsker at hade, amerikanerne, skulle få den fantastiske idé at erklære krig mod Europa engang langt ud i fremtiden, er der så ingen af jer der mener det kunne være en god idé i det mindste at kunne sørge for at de mistede så mange soldater og material som overhovedet muligt?

Det er dét militæret er til for. Ligesom brandfolk ikke "elsker" ild, men REAGERER når der OPSTÅR ild, og ligesom politifolk REAGERER når der opstår kriminalitet, skal militæret REAGERE når der opstår militære trusler.

Hvis i vil undgå krig... så send alle politikere der giver udtryk for nationale interesser der er i konflikt med andres landes nationale interesser, i fængselslejre. Så er i på den sikre side.

Majbritt Nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Catans pacifister.
Hadefulde, amerikanerkritiske, modbydelige og pegefingerpegende.
De skulle ha en drone, sku de.
:)

Anders Feder

Bjørn Pedersen: "At AC bliver sendt hen hvor hun gør, er en politisk beslutning."

Måske tager jeg helt fejl, men mig bekendt har Danmark ingen udsendt ved tvang/værnepligt?

Så er der åbenbart trådt på nogle ømme militaristiske lig-torne …

… ”soldater har været troværdige vidner på lige linje med alle andre historiske vidner” … ”som sådan er det fornuftigt at være bedre til at slå ihjel” … ”skal militæret REAGERE når der opstår militære trusler” … (sic!).

O sancta simplicitas

Det kan altid undre, hvorfor netop militæret – der til alle tider har haft en vis bemærkelsesværdig evne til at tiltrække de mest sløve knive i skuffedarierne – og også har en udpræget evne til at forsyne unge mennesker med en følelse af en uartikuleret og diffus affinitet til at melde sig til dette system – sædvanlig propaganda udtænkt af systemets egne psykologer – endda helt uden brug af magnetisme - kunne her være en naturlig forklaring på denne dødbringende anomali inden for normal omgang mellem anstændige mennesker under den søgte devise - ud at ”gøre en forskel” i det fjerne – også i fjerntliggende middelaldersamfund, som bevisligt aldrig har udgjort nogen militær trussel – men alt det lyves der om uden at nogen i systemet skammer sig – det regner man vel med andre gør – men det gør dog ikke alle – de bliver snarere dybt forundret over al den omkostningstunge dumhed akkumuleret på ét sted - en system-garant for, at danske medborgere kan blive sendt i døden, hvor som helst …

Hvis man omtaler tingene med falske betegnelser – bidrager man til verdens ondskab … frit efter M. Albert Camus.

Thomas Borghus, Daniel Hansen, Carsten Søndergaard, Moh Abu Khassin , Niels Mosbak, Carsten Mortensen, Laust Persson, erling jensen og Mona Jensen anbefalede denne kommentar
Roger Karlsson

Bäste Björn Pedersen - militärer som ikläder sig en humanitär språkdräkt ljuger i praxis och praktik - fredsuppdrag och kvinnoprojekt praktiseras bäst utan vapen. De påstår att de befriar men i Afghanistan har det befriats till dess ödeläggelsen är total. I denna ödeläggelse tar Anne - Cathrine Riebnitzky och hennes kumpaner på alldeles frivillig väg en väsentlig del. Hennes och hennes kumpaners ansvar är tungt - jävligt tungt därför att de frivilligt är en del av, samt inordnade och underordnad en struktur och befälsordning, som inte drar sig för att döda kvinnor och barn med andra civila för att nå sina mål.

Roger Karlsson

Sønderho

roger222@hotmail.se

Daniel Hansen, Karsten Aaen, Carsten Søndergaard, Sabine Behrmann og erling jensen anbefalede denne kommentar

Jeg mener nu stadig, at enhver politiker - ikke kun i Danmark, men i hele verdenen - der har stemt for krig, selv skal tvangsudsendes i minimum 6 måneder, i det land, de har erklæret krig mod.

Daniel Hansen, erling jensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Kasper Hviid

Anne-Cathrine Riebnitzsky sagde:
»Han har ramt en reserve i mig, en lærdom fra afhøringsofficerkurset, og jeg er i gang med en rygmarvaflevering af en uafbrudt 15-minutters skideballe med en lydstyrke og en spytmængde, der er beregnet på at overfuse granvoksne mænd.«

Det omtalte kursus i afhøring af krigsfanger er i direkte modstrid med Geneva-konventionen:

»No physical or mental torture, nor any other form of coercion, may be inflicted on prisoners of war to secure from them information of any kind whatever. Prisoners of war who refuse to answer may not be threatened, insulted, or exposed to any unpleasant or disadvantageous treatment of any kind.«

Men efter Hommel-sagen har vi desværre landsrettens ord for at officerer ikke kan forventes at have hørt om Genevakonventionen, og derfor er straffri i forbindelse med evt. overtrædelser.

Svend Burchardt, Thomas Borghus, Daniel Hansen, Carsten Søndergaard, Moh Abu Khassin , Niels Mosbak, Laust Persson og erling jensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

(Lille note på forhånd, når jeg skriver med stort er det som erstatning for at markere med fed. )

@Lise Lotte Rahbek:

Malplaceret sarkasme. Jeg er fuldstændig ligeglad med amerikanerkritik. Her på siden tager den blot mest form af fordomme, stereotyper og arrogance. Det kan jo også være meget sjovt... Det er en grundlovssikret ret at se tingene i sort og hvidt, og at male "Fjenden" som absolut dårlig og sin egen flok som de absolut gode. Og droneangreb bør kun være berettiget mod militære mål, så har svært ved at se hvordan pacifister nogensinde kan eller bør være militære mål.

@Anders Feder:
Korrekt. Man skal skrive kontrakt for at blive udsendt. Men HVOR man bliver udsendt, er jo netop udsprunget af en politisk beslutning. Havde DK ikke besluttet af deltage i Afghanistan i 2001, havde de professionelle soldater ikke kunne sendes til Afghanistan. Havde DK's Folketing ikke sagt ja, havde vi heller ikke sendt tropper til Irak.

@Weis

Man er ikke "militarist" fordi man anerkender fordelen ved at have et forsvar. Din på karakteristik af soldaters mentale evner er ligeså pålidelig, som hvis jeg sagde at medlemmer af fagforeninger ikke var i stand til at tænke selv og derfor søgte hjælp i fagforeninger. Hvad jeg ikke ville gøre, da jeg ikke er en idiot ude af stand til at skelne mellem personlige fordomme og faktisk virkelighed.

Du lader til at være ude af stand til at skelne mellem militær interventionisme, imperialisme og så det at have et militær. Lad mig hjælpe dig på vej. Der er en forskel på at HAVE en hær, og DEN MÅDE MAN BRUGER DEN PÅ. Er dette koncept så uhyre kompliceret? Hvis det er, skal du måske genoverveje om din talen ned til soldater ikke udgør en form for hybris.

Hvis et fremmed 3. verdensland FORSVARER sig mod en imperialistisk kolonimagt, er DERES forsvar, DERES soldater, DERES militær, så et udtryk for "uartikuleret og diffus affinitet" fra soldaternes side? Skal de med andre ord, blot finde sig i at andre misbruger dem, stjæler fra dem, og sætter "deres mand" på magten? Eller bør de sætte sig til modværge mod udnyttelse? Og hvis de skal sætte sig til modværge, vil de så ikke have større chance for success hvis deres soldater har de bedste muligheder for at slå fjenden ihjel før de selv bliver dræbt?

Så, kære hr. Weis. Selvom det åbenbart kan være svært at forstå, kan et menneske godt være intellektuelt i stand til at skelne mellem nødvendigheden af at have et militært forsvar, og SAMTIDIG være uenig i de politiske beslutninger der fører til brugen af dette militær. Ønsket om et stærkt militært forsvar, hvor man virkelig MENER forsvar, er ikke lig jingoisme. USA fører en jingoistisk politik og har gjort det længe, men det invaliderer ikke på et globalt og generelt plan selve ideen om at have et militær.

Viggo Okholm, Jens Thaarup Nyberg og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Feder

Bjørn Pedersen: Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det, i dag, en personlig beslutning at drage i krig. Derfor har man naturligvis også et personligt ansvar, ligesom vi herhjemme har et personligt ansvar for at bidrage til den statskasse som disse udsendte åbenbart skal brødfødes af.

Bjørn Pedersen

Bäste Björn Pedersen - militärer som ikläder sig en humanitär språkdräkt ljuger i praxis och praktik - fredsuppdrag och kvinnoprojekt praktiseras bäst utan vapen. De påstår att de befriar men i Afghanistan har det befriats till dess ödeläggelsen är total. I denna ödeläggelse tar Anne - Cathrine Riebnitzky och hennes kumpaner på alldeles frivillig väg en väsentlig del. Hennes och hennes kumpaners ansvar är tungt - jävligt tungt därför att de frivilligt är en del av, samt inordnade och underordnad en struktur och befälsordning, som inte drar sig för att döda kvinnor och barn med andra civila för att nå sina må

@Roger Karlsson

Hvis dit hus brændte ned, og du ingen forsikring havde, gør det så nogen forskel for din situation om jeg donerede penge til at en masse frivillige kom og byggede dig et nyt hus? Jeg er pragmatiker når det kommer til disse projekter. Hvis en eller anden politiker kynisk prøver at score humanitær-point, ved hjælp af bistandsprojekter faktisk skaber projekter der VIRKER, så er jeg ligeglad med hendes/hans kynisme. Og hvis en soldat bruger sin tid på at hjælpe nogle kvinder, har det bedre med at gøre det end at patroljere for Talibanere, så gavner det jo også soldaten.

Du prøver vist at sige at den militære struktur og kommandostruktur ikke har nogle problemer med at civile dør? Den påstand tager jeg ligeså seriøst som hvis du henviste mig at se en YouTube video om hvordan Illumati bragte Twin Towers til fald. Du er velkommen til at tro at soldater, og deres officerer er en eller anden form for halvt robotter, halvt mennesker. I virkelighedens verden, er de dog mennesker. Det er ikke militæret, der selv bestemmer hvor de skal sættes ind (i hvertfald ikke i demokratierne). De rådgiver om hvordan de bedst kan løse en konflikt, og så ikke mere. Hvis du, eller nogen anden, er utilfreds med de måder militæret er blevet brugt på, så undlad at stem på S, SF, V, R, K, DF og LA (hvis du er dansk borger). Eller hvis du er bossidende i Sverige, så stem på de svenske partier der måtte ønsker at smide den svenske våbenindustri på porten.

Bjørn Pedersen

@Anders Feder

Naturligvis. Jeg siger ikke at der kun er ét ansvar. Politikerne har det største ansvar (hvad de også bør), men soldaten selv har naturligvis et personligt ansvar for hans valg. Og det er netop en personlig beslutning om man ønsker at være i et job, med høje krav til disciplin og at adlyde ordrer. For ikke at tale om risikoen.

Nu var det ikke primært tænkt på de menige soldaternes mentale evner – men alt dette latterlige uniformerede og brølende kommandørkorps – foran eller bagved et bombesikret skrivebord – dette bizarre militære klientel på overførsel - med orden, bånd og stjerner på – ikke at forglemme sildesalaten og sovseskålen – uden den ringeste fare for at miste livet i det virkelige liv – sikke helte – ude i det nogen frimodigt kalder et fremmed 3. verdensland er der heldigvis – som regel af nød - en helt anden slags - helte …

Et besynderligt folkefærd, altså – næppe særligt filosofisk anlagt - om hvem der åbenbart siges at de er i stand til at skelne mellem bøssen ”an sich” – og anvendelsen af selvsamme – må mindst lide af alvorlig periodisk og til tider kronisk skizofreni …

For nogen – og de lever skam endnu - der har haft hele to bedsteforældre, der har deltaget i den første verdenskrig og hørt deres blodige og klart resonnerende historier, set, hvordan deres senere liv var bestemt af denne livstruende oplevelse, nogen, der senere har været militærnægtere, demonstreret mod amerikanernes krig i Østasien og i det hele taget altid med stor interesse og vedvarende forbavselse i mange år har forfulgt militærets evigt dødbringende og som regel eksemplarisk løgnagtige meritter – hvor de end optrådte – må gerne tillade sig at bade i nådens lys ...

jens peter hansen, Daniel Hansen, Karsten Aaen og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar

Måske lidt besynderligt at nogen synes det er ufedt at få at vide de har en "sexy body", det vil jeg sgu da gerne høre hver dag hvis muligt. Hvad er lige problemet i det? Er det sexchikane at komplimentere det andet køn?

Jeg har haft tøser der stak penge i min skjortelomme, jeg tog det smigrende, og takkede pænt nej (gider ikke fulde tøser). Så at AC føler sig whatever hun føler sig over en stakkel mands kompliment af hende har jeg enddog meget svært ved at forstå.

Hun snakker jo netop selvom om at stadse sig ud og vise sit køn, men synes så ikke at ville acceptere en mand der tiltaler hende pga. hendes køn.

Jeg tror ikke jeg kender nogen piger som ikke ville smile og blive glad hvis jeg sagde - wow sexy sexy body!

Hendes reakton er nok snarere en reaktion på at en mand der er underordnet og ikke officer tillader sig at tiltale hende udfra hendes køn, hvordan ville hun have reageret hvis det var en eller anden general? Så havde hun sikkert følt sig smigret og rødmet som en lille skolepige.

Bjørn Pedersen

@Jan Weis

Jeg anbefaler ofte Dan Carlin's historiepodcast her på siden, og netop det første afsnit af dit indlæg er en af temaerne i det afsnit der hedder "Logical Insanity" (afsnit #42) og kan tænkes at være interessant. Hvis du ikke bruger iTunes, har han hjemmesiden dancarlin.com. Som titlen antyder, beskæftiger Carlin sig i det afsnit sig med den tilsyneladende sindssyge logik der gennemsyrede de militære tænkere i perioden umiddelbart før 1. og frem til 2. verdenskrig. Eksempelvis var strategerne nærmest ekstatiske over tanken om hvordan de kunne udnytte vinden til at få strategiske brandbomber til at brænde en hel by ned (se bombningen af Tokyo, f.eks.).

Strateger er ikke filosoffer nej. Og heller ikke helte. De er hvad arkitekten er for bygningshåndværket. Sommetider fuldstændig ude af trit med hvad der er fysisk muligt, andre tider med respekt for håndværkerne der skal udføre det beskidte arbejde de selv engang gjorde for lang, lang tid siden. De er nødvendige onder, for man kan ikke styre en kvart million soldater via demokrati. Det gør for langsomt.

Thomas H. Pedersen

Dennis Baggers Laursen:
Nu er der jo ingen i det danske forsvar som bliver udsendt som 18 årige, derudover hvorfor er grænsen ved 18 og f.eks. ikke 25?. det er fordi vi i Danmark har bestemt at når du er 18 år så er du voksen nok til at tage beslutninger og du har fået stemmeret.
Du snakker om propaganda men hvilken propaganda er det 18 årige bliver udsat for, det må du vide siden du er så sikker på at værepligtige (som faktisk hedder HBU i dag) bliver hjernevasket til at blive i forsvaret eller blive udsendt.. nu er vi jo heldigvis ikke et kommunistisk/fascistisk eller fanatisk land så bare rolig folk bliver ikke hjernevasket i forsvaret men lærer forskellige ting som der forældre burde have lært dem... noget mange unge har brug for..

Sammen med politikerne kan vi lave en straffebataljon hvor folk som ikke yder til samfundet eller f.eks er antimilitær kan blive udsendt som minerydder... de lærer det nok hen af vejen og samfundet sparer en masse penge til ældre, skole og andet i samfundet

Torben Nielsen

Jeg synes at angrebene på denne unikke Jyske Dragon er fuldstændigt forfejlede. Artiklen handler om hvordan det er, at være kvindelig officér i det danske forsvar.
Dette "forsvar" er så af mærkværdige grunde i Afghanistan, og følgeligt er en del af AC's beretning derfra.
At hun i sin egenskab af sprogofficer og kvinde kommer steder, hvor afghanske kvinder kan tale frit fra leveren, kan vel ikke forundre. Når hun der hører an anden historie om Afghanistan end hvad mange ønsker at høre er i mine ører god musik.

Rend mig et vist sted med denne camouflerede kvinde-rolle-hadskhed m/k.

Torben Nielsen

Bjørn Pedersen: Enig i at soldater har et ansvar, men også soldater kan bedrages!

Torben Nielsen

Dennis Baggers. Selvfølgelig har alder en betydning. Du nævner selv nazister og implicit Hitler jugend.

Jesper Wendt

Det gør argumentationen mod jihadkrigere, lidt løs i kanten, hvis Danmark selv sender ekstremister.

Bjørn Pedersen

@Torben Nielsen

Javist. Selv politikere kan jo bedrages.

Anders Feder

Thomas H. Pedersen:

Vi kunne også bruge alle der er tilhængere af at bruge vores andres skattekroner på tåbelige, ekstravagante krigsekspeditioner som disse mineryddere. Ville det ikke være mere rimeligt?

Dit profilbillede er i øvrigt fra en artikel i B.T. hvor underrubrikken lød: "Fulde, skydegale og sextrængende danske soldater var skyld i 2.072 straffesager i 2010." Så kan man jo selv overveje hvilken type menneske der finder det passende at pryde sig over det...

Henrik Darlie

Bjørn Pedersen siger:

"De er hvad arkitekten er for bygningshåndværket."

Tja bortset fra at de i regelen ødelægger fremfor at opbygge, så er det jo næsten det samme, altså bare omvendt.

Daniel Hansen, Moh Abu Khassin og Laust Persson anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

@Bjørn Pedersen:
Det vi har pt. er ikke et forsvar, men et angreb.

@Stig Tanggaard:
Kender du ingen piger, som ikke under de fleste omstændigheder ville blive glade for at blive antastet med "wow sexy sexy body", er der to muligheder. Enten kender du meget, meget få piger, eller også kender du dem ikke nær så godt, som du tror du gør.

At du mener at det skulle være ren svir at blive seksuelt "komplimenteret" af sine overordnede understreger meget godt, hvilken grad af føling du har med kvindesind og kvinders situation.

At beskæftige sig med en Dan Carlin’s skriverier vil vel bare bekræfte, at militær-uvæsenet i dag stadig ikke kan siges at være blevet ret meget klogere …

Disse militærfolk er endnu ikke blevet mennesker, deres omverden stadig ikke blevet en verden – men ingen pris er for stor til - af ikke-mennesker - at prøve på at lave mennesker og af omverdenen en verden – de fleste folk af slagsen er til en begyndelse automater, ingenting, robotter – og dog - automater, der en skønne dag bør have alment bredt accepteret demokratisk legitimitet med tilhørende demokratiske rettigheder …

Men indtil videre vil deres ”sværm-intelligens” – læs ”sværm-dumhed” – naturligvis have lov til at meddele omverden deres bizarre form for logik og menneskesyn – hvor de som regel altid febrilsk prøver på at standse enhver diskussion – men heldigvis må opleve, at der i stedet opstår mindst to nye – en over sagen selv - og en over kravet om at holde kæft - og truslerne om at skulle lade sig tvangsindskrive som levende mine-rydder eller til en militær straffe-battalion …

Når vores generation tager herfra, vil vi have en fornemmelse af, at vi tilbragte vores barndom i Antikken, vores mellemste år i Middelalderen – også kaldt det Moderne – og vores ældre dage i en monstrøs tid, som vi endnu ikke har navngivet – men det vender vi tilbage til i tidens fylde … frit efter Peter Sloterdijk.

Torben Nielsen

Således nåede Jan Weis slutningen i en sværm af hjerneædende insekter, vel vidende at nirwana var hans.

Troels Ken Pedersen: Hvad er "kvindesind"? Hvis en kvinde bliver smigret af en seksuel kompliment har hun så ikke ægte kvindesind?

Torben Nielsen

P.S. Dobbeltheden i overskriften preller åbenbart fuldstændig af på debatørerne. "De hemmeligt feminine" referer selvfølgelig både til de burkaklædte afghanske kvinder og de kvindelige danske soldater, der begge er afskåret fra at vise kvindelighed.

Ja de afghanske kvinder har måske et fortrin ved at kunne vise et par gyldne sandaler, hvor AC må nøjes med at fremvise et par sorte støvler, mage til hendes mandlige kollegers.

Martin Kristensen

Hvor skal man begynde...

Stig Tanggaard mener at enhver kvinde skal føle sig smigret af uinviterede komplimenter om sin krop, på ethvert tidspunkt, fra enhver mand. Jeg tror Stig, bør føle sig lykkelig for at få kommentarer for SIN krop, for hjernen bliver han næppe komplimenteret for...

Derudover har Roger m.fl. ganske ret i udviklingsprojekter ofte bedst køres af passionerede specialister i dette. Det besvarer bare ikke 4 spørgsmål:

- Må andre end de professionelle fra godhedsindustrien ikke hjælpe når de har mulighed for det?

- Skal militæret ikke netop interagere positivt med befolkningen så man måske undgår at grave grøfter og ende med vejsidebomber, droner mv.v?

- Hvad gør man hvis kun militært personale kan færdes sikkert i et område? Undlader at hjælpe?

- Og sidst, men ikke mindst: Hvem forestiller alle de velmenende pacifister sig skulle beskytte nødhjælpsarbejderne mod dem der ikke ønsker deres hjælp?

Endelig er der vist almindelig enighed blandt ledelseseksperter om at uddannelserne i forsvaret er nogle af de absolut bedste lederuddannelser herhjemme. Som med alle andre værktøjer er det så op til hver enkelt hvad haun vælger at benytte værktøjet til.

Roger Karlsson

Militärer kan aldrig få det förtroende hos civilbefolkningen som krävs för ett effektivt biståndsarbete. Dessutom klagar många biståndsorganisationer på att de själva kan komma att förknippas med militära operationer samt att Dansk,Svensk, Amerikansk militär närvaro faktiskt drar till sig Talibaner och krigsherretrupper. Faktum är att biståndsorganisationerna inte vill ha militär i närheten av sina verksamheter. Vad många Afghaner också är medvetna om är något som kraftigt har påpekats i denna Avis men som inte tycks ha tagit plats bakom pannbenet hos vare sig Ann-Cathrine Riebnitzky eller många av debattörerna är att Dansk tillsammans med andra stridande trupper håller en av världens mest korrupta regimer under armarna. Många Afghaner frågar sig varför och det borde även vi göra. Det har även framkommit att tidigare presidenten Bush använde det inflytande han kunde mobilisera för att hans gode vän Fogh Rasmussen skulle få tjänsten som Natos generalsekreterare. Detta som tack för hjälpen vid de tre USA-krigen i Kuweit, Irak och Afghanistan där åtskilliga unga danskar har fått sätta livet till eller komma att leva med skador för resten av sina liv. Dessa Danska ungdomars liv och välbefinnande kan sägas vara Fogh Rasmussens muta till USA-administrationen för att han skulle få sitt drömjobb. Undras om föräldrar och anhöriga till döda och skadade soldater erfar någon slags känsla av stolthet över att deras offer bistod Fogh Rasmussen i hans karriär. Fogh Rasmussen känner förmodligen ingenting då människor av hans typ oftast inte har utvecklat förmågan att just känna.

Överhetens syn på sina soldater framkommer rätt väl i Svenska Statens cyniska vana att postumt förläna döda soldater stora Förtjänstmedaljen i guld. Vad Svenska staten säger med etta är att det är förtjänstfullt att dö, inte att leva. Detta handlande från överheten betonar soldaten som just Rabbles in arms, white trash eller som det sociala överskott som utan alla andra chanser i samhället söker sig till armén. Sociologen Bauman har visat hur staternas sociala överskott samlas upp av krigsmakterna. Detta aktualiserar även den fråga som väckts på annan plats i denna avis om en psykiatrisk eller psykologisk problematik föregår eller följer av ett engagemang inom försvarsmakterna. Min tes är att denna psykiatriska problematik föregår värvningen till armén och tillsammans med sociala svårigheter som exempelvis arbetslöshet skall ses som orsaker till att vilja bli soldat. Min övertygelse är den att personlighetstyper komna av en eller annan psykisk störning bär på egenskaper som premieras i en så hierarkisk och auktoritär och allmänt skruvad miljö som armén.
Detta kan dock inte befria den enskilde soldaten från ansvaret i att stödja en av de mest korrupta regimer som världen har skådat och bidra till upprepade kränkningar av internationell rätt och folkrätt, att in och underordna sig den koloniala straffexpeditionens ideologiska logik med den struktur och befälsordning som inte drar sig för att i namn av upplysning döda både kvinnor, barn och andra civila - soldatens tillfredsställelse består väl av att de våta fläckar som återstår betraktas som befriade.
Jag tror att det återstår ett hårt arbete i att återigen göra människor av de hemvändande soldaterna - reportaget ovan något mer än antyder detta.

Svend Burchardt, Daniel Hansen, Karsten Aaen, Carsten Søndergaard og Ralph Sylvestersen anbefalede denne kommentar
Roger Karlsson

- för övrigt så vänder jag mej mycket bestämt mot alla de sexistiska kommentarer som poppar upp hos många av skribenterna - Danmark är manschauvinismens förlovade land och manligt homosocialt - en bra militaristisk grogrund och sexismen ligger jävligt nära rasismen

jens peter hansen

Danmark är manschauvinismens förlovade land och manligt homosocialt - en bra militaristisk grogrund och sexismen ligger jävligt nära rasismen.
Det er altid rart at have en svensker til at fortælle os hvad vi er for nogle røvhuller. Vi bruger mia. på krig, lemlæstelse og indenlandske stridigheder, mens de smarte svenskere bare leverer våbnene og årligt sælger våben til bl.a. Saudi-Arabien, Pakistan og USA for et beløb der større end Danmarks samlede udgifter i Afghanistan. Ku det ikke bare være omvendt, så vi virkelig scorede på krig og ikke bare fik en generalsekretær ?

Daniel Hansen, Anders Feder og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

I Danmark har det siden 1917 været muligt at nægte militærtjeneste, i Sverige røg man i fængsel helt op til i forgårs. At blive officer er et valg. Hvad jobbet går ud på må selv den største idiot vel have fundet ud af. Dog ikke i Sverige hvor militæret kun er opretholdt for at statsstøtte den gyldne våbenindustri. Krig har Sverige ikke deltaget i siden 1808 og i Afghanistan var de placeret i børnehaveområderne. De er simpelthen smartere.

ulrik mortensen

Måske skulle Roger Karlsson læse følgende artikel: http://www.information.dk/295832

Roger Karlsson

- Jens Peter Hansen - jag håller fullkomligt med om att Svensk vapenindustri och deras handgångne i departement och riksdag är skithögar - därom är vi helt ense bäste Jens - Peter

Roger Karlsson
Sønderho
roger222@hotmail.se

jens peter hansen

Jamen det är bra Roger.

Charlotte Vestergaard

Jeg synes, AC er sej! You go, girl.

Uha ja, der er ikke nogen svensker der skal kritisere den danske krigsindsats i Afghanistan - det gør danskerne heller ikke selv.
Alle disse bløde værdier som "Forsvaret" forsøger at sælge indsatsen i Afghanistan med, er jo den ypperste form for propaganda. Hvem kan da have noget imod at bygge pigeskoler, vandingsanlæg og brønde?
Lad mig slå fast - det er der bedre egnede folk til end soldater. At have soldater i nærheden af den slags projekter, er ganske enkelt livsfarligt for de organisationer som normalt arbejder med den slags ting, fordi soldaters tilstedeværelse tiltrækker modpartens styrker.
At det danske forsvars lederuddannelse skulle være noget særligt kan man ligeledes stille spørgsmålstegn ved, selv om det selvfølgelig sælger godt i erhvervsorientering på de danske gymnasier, hvor netop unge ubefæstede sjæle falder for denne type propaganda.
Den gode leder har selv fingrene i det det handler om og går foran - ikke bagved. Jeg har såmænd studeret disse ledere også på højere niveau end en premierløjtnant
og er der noget de er eksperter i er det at være kolde i r......
De lyver og bedrager og forsøger at fjerne ansvaret for alt andet en succeser, ved at placere aben på andres skuldre.
Den seneste sag i forsvarskommandoen, der kostede forsvarschefen stillingen siger vel noget om niveauet for lederuddannelsen i dette konservative og umådeligt stive system.

Og når jens peter hansen peger fingre af den svenske våbenindustri, glemmer han at mindst tre fingre peger på ham selv - Mærsk rederiet står jo for en betragtelig den af våbentransporterne i denne verden.

Palle Pendul, Jens Kofoed, Daniel Hansen, Karsten Aaen, Carsten Søndergaard, Moh Abu Khassin , Ralph Sylvestersen, Henrik Darlie, Torben Nielsen, Simon Olmo Larsen og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Roger Karlsson

Du er vel klar over at et projekt i Afghanistan, uanset om det er udelukkende civilt og militær-frit, der søger at styrke kvinder helt automatisk vil blive for mål talibanerne og deres ligesindede? Taliban har våben, og har ingen skrupler med at bruge dem. Ja, endda færrere skrupler end amerikanerne... (utroligt, men sandt!).

Det nytter jo intet at have civile projekter, hvis disse projekter ødelægges af Taliban og alle afghanere og frivillige der samarbejder ved de civile projekter bliver dræbt. Alternativet er jo at nødhjælpsgrupperne forlader landet, fordi de ikke vil "risikere" at deres frivillige medarbejdere bliver slået ihjel.

Bjørn Pedersen

Eller, der er selvfølgelig også det meget hypotetiske alternativ, at istedet for at militæret forsvarer de grupper og individer som de uafhængige, civile nødhjælpsgrupper søger at hjælpe, sørger nødhjælpsgrupperne for det selv.

Stik en dansk Amnesty International frivillig arbejder i Afghanistan et gevær og et par granater. Så behøver NGO'erne ikke længere at være en del af det militær-industrielle kompleks.

;-)

Bjørn Pedersen

Du går galt i byen - man skal selvfølge give Afghanistans befolkning den hjælp til de projekter de selv går ind for.
De projekter behøver ikke beskyttelse mod Taliban eller andre lokale krigsherrer - men hvis man forsøger at implementere noget kulturfremmed vil det møde modstand. Bare se den ballade der har været i Danmark, om etableringen af moskeer til de ca. 4% af befolkningen der er muslimer. Det har såmænd hverken skortet på trusler om vold eller direkte sabotage.
Eftersom Afghanistan er et land hvor det er mænd der tjener pengene, er det naturligt for befolkningen, at det er mænd der skal uddannes først. Det kan hverken ISAF styrken eller NGO'ere lave om på - der er tale om en udvikling der tager sin tid før målet nås, det kan ikke gennemtvinges via sprogofficerer i rødt undertøj, eller gennem vestlige NGO'ere - det er kun tiden der kan arbejde for det mål og det har afghanere nok af, mens det tilsyneladende er et vestligt mentalt problem, at man ikke kan vente med at implementere selv de mest håbløse ideer, straks man har fået en.

Jens Kofoed, Viggo Okholm, Daniel Hansen, Karsten Aaen, Carsten Søndergaard, Anders Krog, Jens Thaarup Nyberg, Moh Abu Khassin , Ralph Sylvestersen, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Henrik Darlie og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Niels Mosbak: Ligesom dem der mener sig berettigede til at sabotere moskebyggerier er Taliban et mindretal. Det er tvivlsomt at ethvert tiltag som den afghanske befolkning ønsker også er et tiltag som ikke vil møde mostand fra Taliban. Mest ikonisk symboliseret ved den brave Malala Yousafzai, omend hun er fra den anden side af grænsen. (Hun er i øvrigt, vis-a-vis Charlotte Vestergaards kommentar, sej - modsat tilrejsende sprogofficerer hvis liv er fuldendt når de har haft chancen for at overspytte afghansk fejemænd.)

Roger Karlsson

Eh - jag vet inte riktigt hur man gör för att få en kommentar (upplys mej) anbefalt. Men Niels Mosabacks båda inlägg förtjänar alla de anbefalninger de kan få.

Återigen Bjørn Pedersen - biståndsarbetarna vill inte ha ditt militæra skydd - eftersom militæren dels drar till sig talibaner och andra krigare och dels minskar førtroendet från lokalbefolknigen då dess kan tro att miltær och bistånd hør ihop - de har liksom fått nog av militært bistånd på så sætt att vældigt många Afghaner har någon anhørig som drabbats av ockupationsarméns mycket våldsamma pedagogiska metodik avseende upplysning.

Det finns framgångar att rapportera från Afghanistan - men de framgångarna har enbart ett civilt ursprung - militært ær expiditionen ett fullkomligt fiasko. Den fulla insikten av fiaskots omfång framstår kanhænda med størst klarhet før de hemvændande soldater som mår allra sæmst.

Roger Karlsson

Sønderho

roger222@hotmail.se

John Houbo Pedersen

Det er dog forfærdeligt "At de duller sig op" for hvem dog? tænk dog på ligeretten!
iøvrigt et udtryk der degraderer hele artikelen

jens peter hansen

Kære tidligere urobetjent,og formentlig soldat også, Niels Mosbak: Jeg har som militærnægter for godt 40 år siden netop sagt fra over organiseret mord. Hvad jeg har med Mærsk at gøre må stå hen i det uvisse. Jeg peger på at svensk våbenindustri tjener tykt på krigen og har gjort det i årevis. Den ene skandale efter den anden om korruption og salg til rædselsregimer er velkendt. Jeg har ikke forsvaret nogen form for dansk tilstedeværelse i Irak eller Afghanistan, men Roger Karlsson lader til at se ret enøjet på den danske tilstedeværelse og glemmer at Sverige selv hører til de værste håndlangere i dette blodige spil.

Roger Karlsson

Men snälla Jens Peter Hansen börjar skallen bli överhettad? Du har sannolikt lika mycket eller litet att göra med Maersk som jag kan ha att göra med Svensk vapenindustri?!?!?! Det är ett otal företag som tjänar mängder av pengar på de krig som pågår runt om i världen. Inte bara vapenindustri och transportföretag utan många många andra.
Vad Du försöker göra är att avleda diskussionen från dess egentliga ämne som är det berättigad eller oberättigade av att bland annat Danskar och Svenskar ockuperar ett av världens fattigaste länder - Afghanistan. Diskussionen handlar om hur reportaget ovan med hjälp av eufemismer som "kvinnoprojekt" försöker skaffa krigshandlingarna en slags legitimitet och därmed mörka att det handlar om ett fullskaligt krig som mest av allt föröder, förråar och avhumaniserar.

Snälla Jens - Peter förmå dej till att ta en diskussion om detta istället för att skräna om att jag som bosatt i Danmark skall ta ett ansvar för svensk vapenindustris affärer. Jag begär inte att Du skall ta ansvar för Maersk krigsintäkter - men försök att ta ett ansvar för dina åsikter kring de frågor som diskussionen egentligen rör. Försök att samla dina tankar och formulera något annat än det slags ångestbitande Du hitintills har presterat.

Roger Karlsson

Sønderho

roger222@hotmail.se

Sider