Læsetid: 3 min.

Hvordan måler vi demokrati og menneskerettigheder?

19. juli 2013

Har den danske Afghanistan-indsats været en succes?

»Delvist. Taleban-regimet er væltet, og al-Qaeda er ikke længere nogen trussel for Afghanistan. Det er en succes. Det delvise består i, at det er svært at lave en evaluering af et projekt, der endnu ikke er overstået, og usikkerheden ligger i, om det stillads, vi har opbygget, kan holde, når vi trækker os ud og overdrager ansvaret til afghanerne.«

– Hvad er den vigtigste lære, vi tager med os fra Afghanistan?

»Den vigtigste lære er, at vi skal have realistiske forventninger, og at vi skal opbygge lokal kapacitet fra starten. Fremskridt tager tid, og vi kan ikke have for højtravende mål. Vores målestok for succes skal afstemmes med, hvad der er realistisk i Afghanistan. Når vi taler menneskerettigheder, kvinders ligestilling og fuldblodsdemokratisering, så er det mål, der ligger over, hvad der er realiserbart i Afghanistan på kortere sigt. I forhold til det med lokal kapacitet, så er det tvingende nødvendigt, at man meget tidligt begynder at opbygge lokal, civil, og militær kapacitet i det land, man er indsat i, for at de kan overtage ansvaret over tid. Jo senere, man går i gang med det, jo længere tid vil det tage, før man på ansvarlig vis kan trække sig ud.«

101 forskellige svar

– Har vi været gode nok til at fastsætte konkrete mål for indsatsen?

»Kernesuccesmålet var, at der ikke skulle udgå nogen terrortrussel fra afghansk territorium. Det mål har været rigtigt. Men når man derudover taler om demokratifremstød, menneskerettigheder og kvinders ligestilling, så begynder det at blive meget mere diffust og svært at måle. Det er vigtigt at have debatten om, hvad de rigtige mål er, men det er også ekstremt svært at fastsætte dem. Hvor meget demokrati skal der være i Afghanistan? Hvor mange rettigheder skal kvinderne have? Man kan spørge 100 forskellige akademikere, og man vil få 101 forskellige svar.«

– Var det rigtigt at revidere målene undervejs?

»Der er to årsager til, at vi begyndte at tale om at bygge skoler og sikre kvinders rettigheder. I krigens første del så det ud som om, at vi nåede vores primære mål. Vi fik sat al-Qaeda i defensiven og væltet Taleban-regimet. Den sikkerhedspolitiske situation begyndte at syne stabil, og man begyndte at tænke vores tilstedeværelse som en mere klassisk udviklingsbistand. Derfor fik de blødere mål lov til at træde i forgrunden. Men der er også en anden forklaring på, hvorfor det skete« siger Christian Bayer Tygesen og uddyber:

»Mange danskere havde svært ved at forstå vores fortsatte tilstedeværelse, så for at fastholde Danmarks indenrigspolitiske opbakning til engagementet i Afghanistan blev man nødt til at fastsætte nye mål og tale i blødere termer og logikker. Det kan synes kynisk og har skabt noget signalforvirring undervejs om, hvad vores mål egentligt var og er, men jeg mener, at det kan forklares ved, at hovedmålet på det tidspunkt syntes nået.

– Var det rigtigt at satse på ’blødere’ mål?

»Læren af Afghanistan er i virkeligheden også, at vi skal have blik for, hvad borgerne i det land, vi er indsat i, efterspørger. Vores mål om at sikre afghanske kvinders rettigheder har skabt enorm stor modstand, som har begrænset, hvad vi egentlig har udrettet af resultater på den front. Det kan godt være, at det ser flot ud på papiret, at vi støtter kvinderne, men hvis ikke det er det, afghanerne efterspørger, skal kvinderne desværre nok blive banket på plads igen, når vi trækker os ud. Man kan spilde en masse ressourcer på at lave ting, som ikke er ønsket i det land, man forsøger at ændre på. Og det vil jeg påstå, at vi har gjort i Afghanistan ved at bruge store ressourcer på mål, der føles rigtig godt i vores egne maver, som ser flot ud i fjernsynet, og som politikerne kan sælge deres politik på.«

– Bør demokratifremme spille en rolle i fremtidige internationale missioner?

»Ja, hvis man vælter et regime. Men demokratifremme må ikke være årsagen til, at vi griber ind. Det er min ideologiske overbevisning. Men har vi først fjernet et regime, er demokratifremme den eneste farbare vej frem.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lars R. Hansen
  • Bjarne Krogh
Lars R. Hansen og Bjarne Krogh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu